Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 8666 visningar

Astma och Löpning

Pernilla Johansson
1971 • Tvärred
#1
19 januari 2012 - 18:29
Gilla
Hej
Jag undrar om någon har erfarenhet av astma och löpning? Jag hade en fantastisk vår med min löpning sprang göteborgsvarvet på 1.32 jätte nöjd. Efter det har kroppen inte svarat på träning min puls har gått upp väldigt högt i minsta lilla backe. Vilat mm var och tog blodprover men allt var bra. Kom sedan på i tisdag att jag kanske har astma. Det var ju inte bara pulsen som gick upp utan det är ju också svårt att andas. I dag har jag varit hos en sköterska har gjort tester och de var inte så bra. Har fått Pulmicort 2 doser 2 gånger om dagen. Kan jag komma tillbaka till den form jag hade förra året med hjälp av medicinen? Just nu har det varit hemsk att springa jätte jobbigt hur hög puls som helst. Anfådd bara genom att gå upp i trapporna hemma.
Mvh Pernilla
Maria
1981 • Gävle
#2
19 januari 2012 kl 19:38
Gilla
Hej!

Eva skrev en artikel här på jogg om astma och löpning i våras: http://www.jogg.se/Artiklar/Artikel.aspx?id=455

sen ett litet tillägg eftersom de flesta läkare direkt säger astma om man har problem med andningen.
Problem med utandning = ganska troligen astma
Problem med inandning = inte astma
Är ditt problem det sist nämnda bör du stå på dig och inte medicinera mot astma för då kan du förvärra problemen.

Hoppas du får ordning på löpningen igen.
kikki
1971 • helsingborg
#3
19 januari 2012 kl 19:57
Gilla
Jag har själv astma och tar medicin dagligen. Tack vare löpningen får jag sällan astmaanfall och slipper således ta luftrörsvidgande läkemdel som Bricanyl.

Sköter du din medicinering och tar det försiktigt, kommer du vara i god form och kanske till och med bättre än innan.
Karro K.
1982 • Finland
#4
19 januari 2012 kl 21:32
Gilla
Maria; Problem med inandning - vad har man då vet du? Kanske du är ingen läkare men tänkte om du ändå sku veta :-) Har nämligen själv problem och fått astmamedicin. Och det här har jag fått nu i höstas, problem alltså, eller egentligen då efter det blivit kallare ute.
1970 • Lidköping
#5
19 januari 2012 kl 22:12
Gilla
Jag har ansträngningsutlösande astma och sedan jag började jogga så mår jag mycket bättre. Använder Pulmicort morgon och kväll och Bricanyl innan jag joggar och för mig fungerar det jätte bra.
Maria
1981 • Gävle
#6
19 januari 2012 kl 22:22
Gilla
I mitt fall är det förmodligen Vocal Cord Dysfunction (VCD) eller på svenska dysfunktionella stämband,
Vid ansträngning krampar stämbanden och "täpper" till luftrören, efter en stunds vila släpper krampen och andningen flyter lättare igen. (Jag upplevde att luftrörsvidgande medicin hjälpte men så här i efterhand har jag insett att det inte var medicinen utan det går lika bra att bara stanna en stund det är själva vilan som hjälper)
Jag går och väntar på att få komma till en logoped då andningsträning ev kan hjälpa.
Fick astma medicin utskrivet för flera år sedan trotts att vanlig sprirometri inte uppvisade några symtom. När jag i somras upplevde en kraftig försämring ökades medicineringen bättringen uteblev och det hela slutade med ett besök på akuten pga kraftig andnöd.
Om du googlar VCD så finns det mer info men den är ganska knapphändig. Vårdcentralerna har ofta dålig koll så begär att få en remis till en öron-näsa-hals specialist de har oftast bättre koll.
1969 • Göteborg
#7
19 januari 2012 kl 22:41
Gilla
Hmmm.. Har haft astma i 40 år. Jag har alltid tyckt att inandningen är besvärligast. Så det är väl inte svart eller vitt.
David Simonsbacka
1978 • Uppsala
#8
20 januari 2012 kl 07:31
Gilla
Halva världseliten i konditionsidrotter (främst skidor kanske) har ju astma, så nog kan man komma i grym form! Om tiderna är viktiga så lär man dock se till att göra en ordentlig utredning och medicinera korrekt. Själv har jag inte så allvarlig astma, köld- och pollen-relaterad, så jag kör bara lite lugnare under dessa perioder och medicinerar lätt. Men jag har heller inga stora resultatambitioner med min löpning...

Dock är jag benägen att hålla med Hans, inandningen är värre för mig.
Tom Sjögren
1973 • Gnosjö
#9
20 januari 2012 kl 08:03
Gilla
Sant David, Marit Björgen har ju trots sin astma rätt så bråttom! :)
1952 • Varberg
#10
20 januari 2012 kl 09:43
Gilla
Grundprincipen är som Maria skriver att problem med inandning tyder på övre luftvägshinder och problem med utandning på asthma. I verkligheten är det som Hans skriver absolut inte så enkelt utan många med asthma/asthmaanfall har ordentligt svårt med inandning också. Övre luftvägshinder som orsak till andningsbesvär är mycket ovanligt jämfört med asthma, men det är förstås jätteviktig att de få fallen får rätt diagnos.
Allra viktigast är att hitta de som har odiagnosticerad asthma. Andningsbesvär som ökar långsamt och kanske lite hosta märks ofta inte förrän det gått ganska långt. Fördelen om man är löpare är att då märker man det tydligare. Denna tid med kyla kan få luftrören att reagera även för de som normalt inte har några problem.
Mona M
1971 • Östersund
#11
20 januari 2012 kl 10:17
Gilla
Jag har ansträngningsastma och uppvärmning är jätteviktigt.
Jag går alltid i rask takt 15-20 minuter innan jag springer. Jag har försökt några gånger utan att gå men det fungerar inte alls.
Jag har för övrigt både problem med ut-och in andning.

Har man astma ska man vara försiktig med att springa ute på vintern.
Många drar på sig astma i onödan efter att ha tränat mycket i kall luft.
Maria
1981 • Gävle
#12
20 januari 2012 kl 11:27
Gilla
som jag har fått det förklarat för mig så är det inte alltid så lätt att känna skillnad på om det är in eller utandning som är problemet eftersom om du inte får ut luften så blir det följaktligen också svårt att andas in då det inte finns utrymme för mer luft i lungorna. Men sen finns det säkert en gråzon också. Eftersom jag själv gått feldiagnostiserad i närmare 10 år så vill jag mest uppmuntrar till att kräva en grundlig undersökning för att säkerställa diagnosen, även om astma är den vanligast åkomman vid luftrörsbesvär så är det långt ifrån den enda.
Liselott Stjernström
1968 • Avesta
#13
20 januari 2012 kl 12:25
Gilla
Är man det minsta osäker på om man har fått astma eller inte så ska man boka tid hos en astma sköterska på vårdcentralen och få en utredning gjord. Det finns lika många symptom och besvär som astmatiker.

Det går inte att säga att så här är det och det gäller alla. Jag har haft astma i 20 år och tar Symbicort 2 ggr/dag och Bricanyl 15 min före löpning. Det går alldeles utmärkt att springa om jag sköter medicineringen.
Man behöver inte alls vara försiktig att springa på vintern, för min del är det lättare att andas om det är -15 grader kallt än 20 gr varmt.

Lyssna på kroppen, det är bara du som vet vad du mår bra av. Det finns så många myter om astma, och det mesta är skitsnack.
Håller med David och Tom, kan Marit så kan nog vi vanliga dödliga oxå :)
Mona M
1971 • Östersund
#14
20 januari 2012 kl 14:18
Gilla
Liselott,
Jag har inte mycket kunskaper själv om astma utöver min egen så jag får använda min chef som källa.
Hon har jobbat många år på en lungklinik med att testa om folk har astma eller Kol.
Enligt henne är det inte ovanligt att man drar på sig astma om man regelbundet tränar i kall luft.
Kommer inte ihåg exakt hur hon förklarade men stark kyla är inte bra för luftrör.
Själv klarar jag inte många minusgrader alls och får hålla mig till löpband på vintern.
1952 • Varberg
#15
20 januari 2012 kl 15:00
Gilla
Det är riktigt att hård träning i kyla ökar risken för asthma. Då talar vi alltså om åtskilliga minusgrader.
Pernilla Johansson
1971 • Tvärred
#16
20 januari 2012 kl 19:17
Gilla
Tack för alla svar. Ska man kanske köpa sig en sån där grej att ha i munnen som gör luften varmare? Fast denna höst har det varit milt och jag har haft det ansträngt hela hösten, men det har kanske blivit värre nu i veckan när det var kallt och fuktigt.
1975 • Rydebäck
#17
21 januari 2012 kl 18:19
Gilla
Målet med dagens astmabehandling är att man ska vara helt symptomfri och inte behöva luftrörsvidgande inhalationer (Bricanyl, Ventoline o.s.v). Mycket viktigt att vara ihärdig med Pulmicortbehandlingen och akta sig för att trappa ned för snabbt. Om besvären trots behandling kvarstår finns andra kompetterande mediciner. Viktigt med kontinuerlig uppföljning inkluderande spirometri (lungfunktionsundersökning).
Jag har själv astma sedan barndomen och har praktiskt taget inga bekymmer så länge jag medicinerar.
Arbetar inom sjukvården och vet att rätt behandling vasnligtvis är väldigt effektiv. Träning är dessutom i sig en utmärkt behandlingsmetod.
Hoppas du blir bättre snart!
1952 • Varberg
#18
23 januari 2012 kl 08:48
Gilla
@Pernilla: Att andas genom värmeväxlare kan hjälpa många med eller utan asthma om man bara klarar att använda den. Väl värt att prova, men som du skriver har du inte tillfredställande behandlingseffekt. Kompletterande medicinering? Någon utlösande orsak?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.