Löpning Kost & Näring 177 inlägg 11493 visningar

Nu ska jag testa LCHF.

Martin Granat
1982 • Eksjö
#1
30 december 2011 - 12:25
Gilla
Jag läste frenestisk igenom min julklapp Ferry Food som jag fått av sambon. Nu har jag bestämt mig för att testa hans kost. Vilket då är Lchf. Lite nervöst förbereder jag mig på detta och inhämtar information från olika faktabaser. Jag har alltid ätit kolisar (kolhydrater) i samband med träning då detta är kroppens bränsle. Nu ska det bli ändring. Om det finns någon här som har provat denna kostvariant är jag intresserad av era upplevelser, erfarenheter mm.
Jag har alltid varit skeptisk till Lchf men Björn Ferry tog ju os-guld på den kosten så det kan inte vara helt åt skogen. Om man nu kan behålla muskler och bränna bort lite fett kan man ju alltid prova. Eller?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >
Patrik
1969 • Vendelsö
6 februari 2012 kl 12:36
Gilla
Satsa på LCHQ så slipper du få skador på tarmar och magen på långsikt!

//Patrik
Patrik
1969 • Vendelsö
6 februari 2012 kl 13:13 Redigerad 6 februari 2012 kl 13:13
Gilla
Hade redan skrivit svar!
Edith Gr
1992 • Stockholm
6 februari 2012 kl 14:22
Gilla
"Att du ser mycket av trådar kring LCHF är kanske för att vi som äter normalt, tränar och trivs med det inte behöver starta trådar om det."

Det kanske är så. Tycker faktiskt att det börjar bli lite hetsigt. Men jag får ju skylla mig själv när jag går in här och skriver. Samtidigt som det är läskigt så är det ju spännande och intressant att höra andras åsikter. Jag kör på min GI i en månad så får vi se vad som händer. Tror INTE att min smak kommer att förändras så att jag aldrig mer vill ha pasta men man vet aldrig :P
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
6 februari 2012 kl 16:05
Gilla
Robin: Härligt det skall jag kolla upp!

Marcus: Men istället går ni in i trådar om LCHF och försöker så split istället. Allt som inte är statligt reglerat och godkänt är tydligen skrämmande och skall förkastas, "Konformera er efter gällande normer!" skaldar pöbeln..
Tänk om alla vetenskapsmän hade tänkt så...
Jag respekterar vad ni vill äta så då tycker jag ni kan respektera vad jag vill äta.
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
6 februari 2012 kl 16:08
Gilla
Robin: Ack de levererar bara i västsverige! Hmm får leta runt lite för det där såg intressant ut med hela lådor med godsaker.
1967 • www.sapiens.se
6 februari 2012 kl 16:17
Gilla
Jonas: Nyansera informationen skulle jag nog kalla det snarare än att så split. I min värld får man äta precis vad man vill men personligen tror jag på en blandad kost. Jag är inte det minsta rädd för människor som äter LCHF men jag tycker att en diskussion kan vara nyanserad. Jag har så väldigt många i min omgivning som varken har problem med vikt eller prestation och som äter en varierad kost att jag tycker det är okej att informera om det.
Edith Gr
1992 • Stockholm
6 februari 2012 kl 17:14
Gilla
Ja för sånna som mig som inte har någon riktig superkoll så är det väldigt bra när vissa förespråkar det ena och några det andra. Blir otäckt när alla predikar om samma grej. Mycket mer verklighetstroget när några har motsatta åsiker :) Vill lära mig så mycket som möjligt!
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
6 februari 2012 kl 17:28
Gilla
Stefan: Javisst det är just det jag menar och det går åt båda hållen.
Det här var en tråd där folk ville ha råd om LCHF men av någon outgrundlig anledning så måste det alltid halka in på för eller emot när det inte var det ursprungsfrågan handlade om.
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
6 februari 2012 kl 21:59
Gilla
Thomas.
"Jag borde veta bättre än att sticka en pinne i en sån här getingbotråd igen, men ibland hopar sig frågorna och frustrationen lite för mycket... "

Tyvärr vet du ju inte bättre än så här, bara att erkänna. Ta diskussionen för vad som är bra mat, kom med råd, tips eller vadsomhelst. Vad har du för egna erfarenheter osv?

Jogg.se är ett grymt ställe att samla på sig information, dela erfarenheter osv, mest om träning men även kost, skador, allt runt omkring. De flesta jag möter här har en positiv inställning och är verkligen intresserad av träning, kost, ja...hela livsstilen. Men jag har sett dig i flera av dessa kost-trådar, det är bara paj-kastning och inget konstruktivt eller eget att komma med.

Jag är själv LCHF-motståndare men jag skulle aldrig bli provocerad an nån annans kost. Ta diskussionen istället. Börjar funderar om du inte jobbar på LV? Hur kan man försvara LV när de ändrar kostråden efter studier de får in? När kan vi vara säkra på att de fått in "rätt" studier om de uppdaterar sin kostråd hela tiden?
1969 • Stockholm
7 februari 2012 kl 09:10
Gilla
Niklas:

"Tyvärr vet du ju inte bättre än så här, bara att erkänna. Ta diskussionen för vad som är bra mat, kom med råd, tips eller vadsomhelst. Vad har du för egna erfarenheter osv?"

Nej, som jag skrev, jag borde ju veta bättre, det var det jag erkände. Eller snarare, jag kan inte riktigt låta vad som helst stå oemotsagt. Om jag gladeligen delade ut råd här som du tyckte var åt h-e så skulle du nog säga emot mig också.

"Jogg.se är ett grymt ställe att samla på sig information, dela erfarenheter osv, mest om träning men även kost, skador, allt runt omkring. De flesta jag möter här har en positiv inställning och är verkligen intresserad av träning, kost, ja...hela livsstilen."

Jag håller med.

"Men jag har sett dig i flera av dessa kost-trådar, det är bara paj-kastning och inget konstruktivt eller eget att komma med."

Nej, du har sett mig i en sån tråd för snart ett år sedan, då jag lät mig dras med i fullständigt vettlöst verbalt slagsmål med en fullblodssociopat (du skulle se meddelandena han skickade privat...). Skitkorkat och det gör jag inte igen, det kan jag lova. Tycker själv inte att det finns något exempel på pajkastning i mitt förra inlägg, men peka gärna!

I övrigt försöker jag bidra med det jag kan i alla möjliga sammanhang. Att du upplever mig som negativ och utan egna ideer i just kosttrådar är att jag är helt övertygad om att äta blandat är det bästa och det finns det kanske inte så stor ide med att marknadsföra. Får någon dåliga råd så kan det faktiskt vara jättebra att ifrågasätta dessa, även om du inte presenterar "sanningen" i nästa andetag. Den tror jag mig inte ens sitta på faktiskt.

Hur jag själv funkar ger jag ofta exempel på; jag landar på hälarna då jag springer, stretchar aldrig, äter massor av rotsaker etc. etc. Däremot skulle jag aldrig avråda någon från att t.ex. stretcha (för jag vet att det råder väldigt olika uppfattningar om detta och jag skulle knappast våga, tänk om det funkar jättedåligt för någon och de åker på krämpor för att jag sa så). Tror heller inte att det funkar för alla att äta precis innan, eller springa långt utan att dricka, eller springa i -15 ºC utan lungplus bara för att det funkar utmärkt för mig...

"Jag är själv LCHF-motståndare men jag skulle aldrig bli provocerad an nån annans kost."

Jag blir inte provocerad av någon annans kost, jag blir provocerad av att det utdelas dåligt underbyggda råd och att teorier blir sanningar bara för att de tjatas om och får vara oemotsagda tillräckligt många gånger.

"Börjar funderar om du inte jobbar på LV? Hur kan man försvara LV när de ändrar kostråden efter studier de får in? När kan vi vara säkra på att de fått in "rätt" studier om de uppdaterar sin kostråd hela tiden?"

Om LV inte ändrade kostråden efter att de får in fler studier så skulle det vara ett väldigt ovetenskapligt förhållningssätt. Tvärtemot patentförklaringarna i många LCHF-trådar så finns inte så enkla samband som man vill göra gällande, det räcker inte med att betrakta kolhydrater - insulin, t.ex. och det är därför det inte råder någonsomhelst konsensus i forskarvärlden.
1969 • Stockholm
7 februari 2012 kl 09:34
Gilla
Och nu då jag ändå är igång:

Robin:

" "Hur kommer det sig att ni känner att ni måste sprida evangelium och få med er så många som möjligt på tåget?"
Jag vill folk väl."

Ok, det räcker inte. det funkar om du tar mitt exempel om att tipsa folk om att sluta röka, för det kan vi vara ganska säkra på att det är dåligt att göra. Att du fått för dig att det är dåligt att äta potatis går inte in i samma kategori.

" " Känns det som att risken att ni dragit alldeles för höga växlar på skakiga grunder minskar ju fler som äter som ni?"
Inte för att det är jätterelevant men rent bayesiskt, ja. "

Då tycker jag du ska tala om för dem du ger kostråd att de är att betrakta som studieobjekt för att du ska få lite statistiskt underlag.

" "Att det ofta drar mot konspriationsteorier (om att LV av någon anledning skulle ljuga för oss etc.)"
Jag ser massa konspirationer runt om i världen som är mer eller mindre bekräftade på wikipedia etc. Handlar om incitament. Brukar dock inte använda det som argument så ofta. "

Vänta, måste plocka upp hakan från tangentbordet bara. "konspirationer nästan bekräftade på wikipedia"???

För att rimlighetstesta en konspirationsteori kan man fundera på några saker; vem tjänar på den? Finns det så mycket att tjäna på den så att det skulle vara lönt och viktigast; vilka är med på den och hur lyckas de hålla konspriationen hemlig? Om svaret på vilka är Sveriges "alla" spannmålsproducenter och hela livsmedelsverket, utan att någon viskar om det till media, då får man leta en ny konspriationsteori...

" "och förlöjligande av meningsmotståndare (som "sockerslavar" eller bara mindre vetande) är ju bara att vänta, alla gillar ju att revoltera mot "etablissemanget" och tro att man på nåt vis kommit längre själv."
Nu gör du samma sak själv. Ad hominem leder ingenstans. "

Nej, det gjorde jag inte, det står "alla", titta själv...

" "Vad är det som övertygat er så hårt att råden till en 20-årig tjej som enligt egen utsago inte egentligen behöver men vill gå ner "typ 5 kg" blir: "ät bara vispgrädde då du går och fikar" samt "undvik fullkorn"?"
Vetenskapliga studier, en rimlig hypotes(insulin) och anekdoter av folk jag litar på."

För att det ska stämma med "vetenskapliga studier" så måste du göra dig skyldig till en generalsynd i forskningssammanhang, nämligen "cherry picking", d.v.s. välja studier som stöder din hypotes och ignorera de som inte gör det (jo, jag tror visst att du visste vad det var, men kanske någon inte hade hört det förut). Hypoteser testar man först. Anekdoter är bara anekdoter, jag mår toppen på en kolhydratrik kost.

" "Jag menar, ni kan ju inte vara helt omedvetna om att det inte direkt råder konsensus i forskarvärden (eller någon annanstans) om er idé om kosthållning?"
Nej, vi är väl medvetna om detta."

Då tycker jag det är läge att uttrycka sig mindre bombsäkert, faktiskt.
Robin
2008 • Götet
7 februari 2012 kl 10:42 Redigerad 7 februari 2012 kl 10:45
Gilla
"För att det ska stämma med "vetenskapliga studier" så måste du göra dig skyldig till en generalsynd i forskningssammanhang, nämligen "cherry picking", d.v.s. välja studier som stöder din hypotes och ignorera de som inte gör det (jo, jag tror visst att du visste vad det var, men kanske någon inte hade hört det förut). Hypoteser testar man först. Anekdoter är bara anekdoter, jag mår toppen på en kolhydratrik kost."

Cherrypicking av metanalyser som cherrypickar interventionsstudier över observationsstudier, jag är skyldig till det.

Har du läst några metanalyser inom ämnet på sistone? Här får du lite lektyr:
http://www.scribd.com/doc/4895150/Review-of-lowcarb-vs-highcarb-diets http://summaries.cochrane.org/CD005105/low-glycaemic-index-or-low-glycaemic-load-diets-for-overweight-and-obesity http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/short/169/7/659
Såga dem med en oneliner eller mer varför de inte duger för att övertyga dig.

Ber dig presentera en metanalys som stöder din tes om att vi har fel.
1977 • Morgongåva
7 februari 2012 kl 12:31
Gilla
Jag har minskat rejält med kolhydraterna och istället ökat på med fett. Åt mycket pasta, vitt ris och bröd förut. Jag mår väldigt bra av detta. Jag har inte längre den där "svält"-hungern som gjorde det så svårt att inte kasta i sig maten och äta för mycket.

Men nu till min fråga:
Jag äter inte LCHF enligt "definitionen" då jag äter rotgrönsaker, böner, linser och dyl. och är därför inte i ketos (antar jag).
* Varför vill LCHF:are så gärna vara i ketos?
* Om man mår bra utan att gå ner så lågt i kolhydrater, dvs man har kontrollerbar aptit, finns det då något som helst skäl att minska på kolhydraterna ytterligare?

Jag äter enligt LMK-LMF "Lite Mindre Kolhydrater, Lite Mera Fett" och stormtrivs! :D
Anders Näslund
1961 • Stockholm
7 februari 2012 kl 12:37
Gilla
@Johan, ät som du gör. Att du mår bra räcker.
Det finns inget självändamål med att vara "i ketos" som du skriver.
Om man använder LCHF enbart i vikminskningssyfte så finns det en anledning emn inte annars.
Tror de flesta som lever med LCHF dagligen (jag själv t.ex.) inte är i ständig ketos. Jag tror också de flesta äter "mindre kolhydrater" inte "inga kolhydrater" Hur mycket eller lite är det nog upp till var och en och var och ens kropp att bestämma.
Huvudsaken man är på en nivå man trivs med.
1977 • Morgongåva
7 februari 2012 kl 12:53
Gilla
Jo, jag håller med, har hittat en kost jag trivs med och kommer fortsätta på den :).. Men jag är bara lite nyfiken på vad som är så väldigt speciellt med ketos som gör att många LCHF:are vill nå dit.

Du skriver att det finns en anledning vid viktminskningssyfte. Vilken är den anledning? Det är det jag aldrig funnit ett svar på nämligen :).. Annars tycker jag att lågkolhydratskost är rätt logisk. För mig handlade det om att sluta försöka slåss MOT mitt undermedvetna (eftersom det alltid vann i slutändan) och istället jobba MED mitt undermedvetna. Dvs. fokusera på mat som gör att jag kan ligga på kalori-balans (eller underskott om jag vill) utan att vara jätte-jätte-tortyr-hungrig dagarna i ända.
Magnus Nordström
1978 • HOLMSUND
7 februari 2012 kl 12:57 Redigerad 7 februari 2012 kl 12:57
Gilla
Ketos innebär att du inte har några kolhydrater i kroppen, dvs tömt glykogenlagren, och kroppen är tvungen att använda fettet att gå runt på.
1977 • Morgongåva
7 februari 2012 kl 13:18
Gilla
Jo, men det förklarar ju VAD men inte VARFÖR. Du kan ju gå ned i vikt genom att bara äta kolhydrater, bara att det är väldigt mycket svårare mentalt. Man ser ofta påståenden som liknar:

"I strikt LCHF ska du helst äta under 20gram kolhydrater per dag, detta för att hamna i tillståndet ketos".

Varför ska jag vara där? Varför kan jag inte äta 50gram men inte vara i ketos? Eller 100gram? Varför är just 20gram och ständig ketos så magiskt?

Det är där det logiska i LCHF faller för mig.
Jag köper hela biten med insulin och dess effekt på blodsockret och i förlängningen den aptit du känner som i slutändan avgör om du klarar av att hålla dig i balans/underskott eller inte. Men det där med 20gram som magisk gräns köper jag inte utan förklaring.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
7 februari 2012 kl 13:22
Gilla
http://www.alltomlchf.se/halsa/Ketos/

Generellt kan man väl säga att drar du inte ned tillräckligt på dina kolhydrater så kommer du att lagra fett istället för att bränna fett.
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
7 februari 2012 kl 13:23
Gilla
Vet man med säkerhet om det är riskfritt att vara i ketos för länge? Jag har inte så mycket över för studier utan försöker tänka logiskt. Vi har glykogendepåer av en anledning, därför bör de vara lagrade med energi, energi som används för att bränna fett.

Man behöver inte få i sig särskilt mycket kolhydrater för att fylla upp dem, antagligen däri problemet ligger. Många överäter kolhydrater för att de tror att depåerna behöver fyllas på. Det räcker med en till två måltider så är depåerna i stort sett fulla. Den stora energiförbrukningen skall komma från fett. För att bränna fett måste du äta fett. Nu innehåller fett väldigt mycket energi och tyvärr äter nog de som äter strikt LCHF alldeles för mycket fett. Inte sagt att det är skadligt om det är rätt fett men många verkar glömma "balanserad" kost, med bra proteiner, fetter och i viss mån bra kolhydrater.

Det känns som jag upprepar mig men vad tror ni om ketos?. Min uppfattning är att det är en försvarsmekanism för kroppen att överleva. Vi är fantastiska på försvar, adrenalin, stress och insulin anser jag också är ett försvar för att skydda kroppen. (kanske inte insulinet eftersom det funkar som fettinlagring men skyddar oss mot för stora mängder socker)

Upprepning, två reflektioner. Vi har en motor som fungerar med två stycken energisystem, fett och kolhydrater, kombination anses optimal, varför inte utnyttja det? Kosten, ät för att bygga hälsan och det kroppen mår bäst av, inte för vikten. Vikten är ganska oväsentlig om kroppen inte fungerar som den skall. Ät mat med bra kvalitet, sen är bra kvalitet en defintionsfråga som jag släpper öppet.
1977 • Morgongåva
7 februari 2012 kl 13:42
Gilla
Niklas:
Jag är nog benägen att hålla med dig.

Jag tror inte det största problemet många har är att de äter kolhydrater, utan att de äter alldeles, alldeles för mycket kolhydrater. Jag gjorde själv det nämligen. Och det blir som en ond cirkel. Man drar ned på fettet och försöker äta små portioner. Det leder till en hunger utan dess like vilket gör att förr eller senare orkar man helt enkelt inte kämpa längre. Och så tuggar man i sig mackor och pasta och ris, och blir mer och mer insulinresistent och hungrigare och hungrigare.

Och det enda råd man fick var att skära ned ytterligare på fettet.
SÅ glad att den tiden är förbi :D

Det ironiska är att när man tjuvkikar på vad folk äter så har jag upptäckt att det ofta är de som är mest motståndare mot lågkolhydratskost som är de som redan äter ganska nära det (Kött+sås+grönsaker och sen lite, lite potatis eller pasta)
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.