Löpning Träning 13 inlägg 4883 visningar

Terränglöpning?

1973 • Norrköping
#1
12 mars 2012 - 13:54
Gilla
Hej på er,
Jag har blivit lite nyfiken på det här med terränglöpning... Har tills nu mest sprungit på grus och asfalt (i sakta mak), men tycker terräng verkar jättekul. Kan inte nån berätta lite mer? Om man tävlar och tränar terräng - springer man då på preparerade spår i kuperad terräng eller är det terräng "på riktigt", dvs rakt ut i skog & mark? Vad skiljer en bra terränglöpare från en bra "vanlig" löpare på samma distans? Är skaderisken större/mindre? Ja, jag är glad för alla klargöranden och berättelser som har med terränglöpning att göra. Tackar!
1978 • Torslanda
#2
12 mars 2012 kl 14:10
Gilla
Jag är själv ingen utpräglad terränglöpare men brukar använda mig av det som komplement till min vanliga träning. Då jag har turen att bo mitt i skogen är det väldigt enkelt. På med skorna och rakt ut i skogen, det kan bli både stigar, skogsvägar, traktorvägar eller rakt ut i obanad terääng. Det roligaste är att bara köra på instinkt och utnyttja möjligheterna som terrängen ger. Uppför berg, hoppas över sten, krypa under nedfallna träd eller springa genom en blött mosse. Grymt rolig träning och jag tycker att den är skonsamare än vanlig löpning och att terrängpassen ger hela kroppen en genomkörare.

Svarade kanske inte direkt på dina frågor.. men men :)
Magnus Bucht
1968 • Sävedalen
#3
12 mars 2012 kl 14:56
Gilla
Hej, Du kan ju gå in på denna sida och titta lite.. många kul tävliingar i terräng anda.. Axa fällmara är en ren terräng tävling i fjällen opreppad. http://www.salomontrailtour.se/
base runner
1989 • Stockholm
#4
12 mars 2012 kl 15:33
Gilla
Hej! Jag kan rekommendera en ny löptävling som ställer dig inför en härlig och tuff utmaning i inbjudande terräng. Loppet är 1 mil långt och kommer till åtta städer runt om i Sverige (första är Norrköping 28 april), samt avslutas med en stor final i Stockholm den 9 september!

Klicka in på http://www.TheRun.nu/ och ta löparupplevelsen till en helt ny nivå!
finns även film om loppet på http://youtu.be/HMQ5YlHlj0E
1978 • Uddevalla
#5
12 mars 2012 kl 15:50
Gilla
Det finns ju en massa olika typer av terränglöpning både som tävling och träning. På ett sätt är ju all löpning som sker i skogen terränglöpning och terränglopp består ofta av såväl grusvägar som mindre stigar och iblans något obanat parti. Större terränglopp typ DM/SM Lidingöloppet etc är ju ofta ganska stora stigar och vägar typ elljusspår, medan det på senare tid dykt upp fler tuffare lopp i riktig terräng bla de som nämnts ovan,risveden terräng, sträcklöpet etc.

Terränglöpning är bra styrketräning för ben och fötter och bra balans och löpteknikträning. Det mjukare underlaget minskar slitaget på knän och leder, men ökar ju risken för stukningar etc. Om man kör mycket på terrängsspår minskar behovet av ren backträning eftersom man får det på köpet. Jag tycker personligen ayt det är roligast att variera mig och lähga in både asfalt, elljusspår och ren terräng i träningsveckan. Terränglöpningen ger defenitivt resultat även på landsvägslöpningen. Se bara vilka resultat gamla orienterare gör på olika lopp
1981 • Linköping
#6
12 mars 2012 kl 15:57 Redigerad 12 mars 2012 kl 16:33
Gilla
Visst kan du väl springa rakt ut i skogen om du vill, men förutsatt att du inte är utrustat med en inre kompass så kan detta bli problematiskt. Om du inte byter sport till orientering och tar med en karta...

Som nyss utflyttad Pekingbo kan jag ju bara säga grattis att du bor i NKPG! Köp en karta över Östgötaleden (turistbyrån) och ge dig iväg! Det enda du behöver koncentrera dig på då (förutom den vackra naturen) är att följa de röda/orangea markeringarna. Mååånga fina leder i Kolmårdenskogarna, och till skillnad från leden här i Linköping så finns goda möjligheter att börja och sluta på samma ställe, dvs att springa runt (underlättar om du vill tillbaka till bilen...).

Ågelsjön-Sörsjön är ett exempel (18-23mil beroende på väg, extra sväng i sörsjön kan ordnas. Getå-Älgsjöarna-Mela-Skiren-Getå är 34km, kan kortas ned till 24 om du skippar Mela & Skiren. Tåget till Kolmården och benen tillbaka är ett annat exempel, men därfår du tugga lite asfalt också.
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#7
12 mars 2012 kl 18:10
Gilla
Traditionellt är väl terränglöpning normalt utefter stigar och terrängspår, men det finns lopp som går i mer obanad terräng också. Som gammal orienterare, så var en märkbar skillnad mot mer traditionella löpare, att jag var relativt starkare i kuperad terräng, men hade det jobbigare på platten. Risken för vrickningar och stukningar är givetvis högre ute i ren terräng, det var ett evigt tejpande inför start på tävlingar bland majoriteten av orienterare, så det är något att vara försiktig med. Träna upp fötterna, börjar man vricka sig och tänjer ut ledband, så blir det lättare att vricka sig igen.
1970 • Sala
#8
12 mars 2012 kl 18:32
Gilla
Gör som Karin säger, köp en karta och ta dig en bit längs nån vandringsled, de vägarna bukar vara bäst att löpa. Fördelen med terränglöpning är att den är så varierande, kroppen måste ändra position hela tiden så träningen blir mer allsidig och slitaget blir mindre, man tar kortare steg dessutom. Börja lite kort och öka vartefter, lycka till ute i skogen!!
1978 • Arboga
#9
12 mars 2012 kl 19:37 Redigerad 12 mars 2012 kl 19:37
Gilla
För mig är terräng den ultimata löpupplevelsen!
Att dra på sig skorna och springa en runda i skogen är svårt att slå. Det måste inte vara obanad terräng för att det skall vara roligt för mig, ett bra kuperat eljuspår är en bra start eftersom det är lättåtkomligt, en vandringsled typ "Sörmland runt" eller vad som finns där man bor är mera utmanande och samtidigt större upplevelse.

Skillnaden mot att springa på asfalt är att man aldrig kan slappna av på riktigt, varje nedsätt av fötterna måste bedömas, ett misstag och man får linka hem. Betalningen är att man sliper det monotona som slät asfalt erbjuder, har man lite tur så stöter man på djur som rovfågel, grävling, rådjur och älg det är definitivt dagens höjdpunkt!

Rent teknisk så tror jag en terränglöpare har några skillnader mot vanliga löpare:
- Har större syreupptagning
- Jobbar med flera muskelgrupper
- Är mera beroende av balans
1957 • Arvidsjaur
#10
12 mars 2012 kl 20:22
Gilla
Terränglöpning är för de flesta löpning på gång stigar elljuspår och grus vägar gärna med kupering. Men för mig är orientering riktig terräng löpning där springer man på blöt myrar, klippig terräng, utför bergskrevor uppför branter mm. resultatet märkte jag när jag sprang Lidingö loppet 2009 för första gången. jag kanske inte är så snabb på platten men många som sprang om mig på platten sprang jag om i uppförslöporna och i utförsbackarna. Vid riktig terränglöpning får man ett helt annat steg som passar dess situationer men kanske inte mest lämpat för ett marathon. En annan sak jag märkt är att jag fått mycket starkare fotleder. Orientering är också mycket bra som intervall träning.
1973 • Norrköping
#11
13 mars 2012 kl 10:38
Gilla
Tack allihop för tips och inspiration! Superschysst!

@Base runner: Det där loppet i NKP... kommer det mest locka inbitna och supersnabba terränglöpare tror du? Eller finns det nån motionsklass på själva tävligen? Lite synd att bansträckningen är hemlig... hur länge är den det? Fram till dan innan? Om man får veta var/hur banan går så är det ju mycket lättare att göra en uppskattning av om man klarar av det.
1973 • www.swedentrails.com
#12
13 mars 2012 kl 12:47
Gilla
Terränglöpning är absolut roligaste formen av löpning. Dessutom riktigt enkel, samt skonsam för kroppen. Börja med motionsspår och kända enkla stigar. det kan du göra med vanliga löpardojor. Ta det lugnt och känn efter om du gillar upplevelsen. Gillar du löpningen ska du nog testa på tuffare terräng. Då bör du köpa ett par terrängdojor. Jag tycker personligen de ska ha tunn sula. En av fördelarna med det är att du känner underlaget under fötterna och får på så sätt feedback kring hur du ska röra kroppen för att kompensera för ojämnheter. En annan fördel är att du hamnar närmare marken. Då minskar risken att trampa snett markant!

En terränglöpare jobbar mycket mer med hela kroppen. Fler muskelgrupper tränas helt enkelt. När du väl övat teknik (för att undvika skador via olyckor) är risken för förslitningsskador mindre än för landsvägslöpare. Dessutom blir man så oerhört motiverad av upptäckarlust då man springer i vår terräng. det finns så mycket fantastisk natur att se..!!
www.swedentrails.com
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#13
13 mars 2012 kl 13:48
Gilla
Ett annat tips (som jag själv kommer börja med sen/snart) är att springa vid sidan av t.ex. elljusspår. Man slipper springa vilse, men får "obanad terräng (lite grann i alla fall) på köpet, då det är knöligare vid sidan. :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.