Löpning Tävlingar & Motionslopp 68 inlägg 5720 visningar

Tjej-marathon...?

Carina.Manning
1961 • Partille
#1
14 april 2012 - 11:09
Gilla
Jag har hört att det ska gå ett tjej-marathon i år, är det någon som vet något om det??
< < < 1 2 3 4 > > >
Marie Sandblom
1974 • Munkedal
#21
14 april 2012 kl 17:36
Gilla
Man ser ju alltid män som klätt ut sig till kvinnor som springer vårruset och andra tjejlopp. Detta är väl ett utmärkt tillfälle att göra det??
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#22
14 april 2012 kl 17:41 Redigerad 14 april 2012 kl 17:42
Gilla
1. Måhända finns det inte längre (i Sverige) något lopp som definitivt utesluter kvinnor, men i 99,9% av alla lopp ligger fokus fortfarande på män. Jag personligen tycker att det är roligast med blandade lopp, men kan ändå förstå att vissa tycker att det finns behov för lopp med fokus helt på kvinnor.
2. Skulle någon få för sig att anordna ett välgörenhetslopp för killar, t.ex. för insamling till forskning om prostatacancer som Henrik föreslår ovan, är jag ganska övertygad om att det skulle accepteras av de flesta. (Kanske skulle vissa opponera sig precis som somliga gör nu).
3. @Pelle: "Så vi män ske ge våra pengar till utsatta pojkar i området?
Eller vart får dom pengar ifrån... "
Att sätta behövande grupper mot varandra är väl det minst konstruktiva man kan företa sig? Mängder av kvinnor utstår fruktansvärt lidande i krigets Kongo och är i enormt behov av hjälp. Ska man inte samla in pengar till dessa bara för att ingen annan samlar in pengar till män i samma område. Om du tror att det finns ett behov för det tycker jag att du skall arbeta för att detta också görs, istället för att argumentera emot att en insamling för kvinnor görs.
1965 • Uppsala
#23
14 april 2012 kl 20:17
Gilla
http://www.loppen.se/lopp/ finns 342 lopp. 99,9% av dem blir 342,658 lopp. Alltså är det bara 0,342 lopp där fokus INTE ligger på män?

Hur definierar du att fokus ligger på män? Kan du ge några tydliga och klara exempel?
1974 • Arvika
#24
14 april 2012 kl 20:29
Gilla
Nu får du allt räkna en gång till, Peter:)
1970 • Järfälla
#25
14 april 2012 kl 20:50
Gilla
Tjurruset var fram till 2008 bara för "tuffa hårdingar" = män...
Kul att ni diskuterar vidare, hoppas tråden hoppar uppåt och får fler kvinnor att anmäla sig till TM - bara två månader kvar! Jag tror inte jag hade kommit på tanken att anmäla mig om det inte hade varit för kvinnor faktiskt. Får väl ta mig en funderare på varför.

OCH - är ni några snubbar som funderar på att fixa en MustaschMarathon till förmån för Cancerfonden så ska jag definitivt både sprida ordet, anmäla mig som funktionär och pynta till insamlingen!
Malin Sigefjord
1978 • Ljungsbro
#26
14 april 2012 kl 20:58
Gilla
Håller med Nina! Jag skulle definitivt pusha sambon att delta i ett MustaschMarathon, och sprida ordet, och stödja insamlingen och deltagarna, trots att jag inte själv får delta.

En av orsakerna till att jag anmälde mig var faktiskt just för att jag visste att det skulle provocera, eftersom "tjejlopp" brukar vara mycket kortare än lopp som är "riktiga". Men framförallt för att jag ville kunna bidra till en god sak genom att samtidigt göra det jag tycker är kanonskoj - röra på mig.
1965 • Uppsala
#27
14 april 2012 kl 21:49
Gilla
Ahh, ja, Jag räknade rätt men skrev fel. Det ska givetvis vara 341,658 av 342 lopp... :)

Det är inte tjejlopp som "provocerar", det är påståendet att fokus ligger på män som skapar en viss trötthet. (Trötthet eftersom det är en uttjatad lögn, det "provocerar" inte)

Tjurruset 2008? Fyra år sedan? Rena stenåldern. Inga aktuella exempel? Dessutom så är det ETT exempel. Har du inga fler? Du har ju ändå 321, 658 lopp att välja mellan. Enligt din egen uppgift så har ALLA de loppen fokus på män så du borde väl enkelt komma med i alla fall 300 olika exempel, eller det kan väl inte vara så att du ljög? :O
Ava
1958 • Lindome
#28
14 april 2012 kl 23:50
Gilla
Det är väl bara att titta på TV-sändningen av Sthlm Marathon (som jag för övrigt sitter som klistrad vid) för att konstatera att fokus är på männen? Det enkla faktumet att män (i regel) kommer först över mållinjen gör ju att det mer eller mindre automatiskt blir så. Inte någons fel, det är bara så att de flesta män springer fortare än de flesta kvinnor.

Alternativ kunde män och kvinnor turas om att starta en halvtimme före det andra könet - så bleve det kanske mer jämlikt med fokuset? (nä, jag tycker inte heller att det är en jättebra idé)
Jocke
1989 • Skövde
#29
14 april 2012 kl 23:51
Gilla
Löjligt, hoppas Vasaloppet kör i sina gamla anor och bara låter män anmäla sig. Kvinnor ska givetvis vara tillåtna men endast om de uppbär en ståtlig skepparkrans.

Tycker ni "tjejer" som springer massa tjejlopp att det var rätt av Vasaloppet att endast ta emot pojkar & män? Det är väl bara en massa hyckleri i denna feministiska värld.
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#30
15 april 2012 kl 10:20
Gilla
@Gabriella Jag tycker bara att det är synd att göra skillnad på barnen...
När det nu ska skänkas till välgörande ändamål (som jag tycker är jättebra) så tycker jag att det i så fall ska skänkas till kvinnor och BARN inte som nu att utesluta småkillarna...
1982 • Månstad
#31
15 april 2012 kl 10:22
Gilla
Pengarna går till ett sjukhus som vårdar krigsskadade och sexuellt skadade kvinnor, det blir lite svårt att ge till pojkarna på det sjukhuset... :)
1970 • Järfälla
#32
15 april 2012 kl 11:52
Gilla
Åh. Vad tröttsamt. Den som vilj förneka att mest fokus ligger på män i de allra flesta sporter både vad gäller resultat, uppmärksamhet, sponsring och cred har uppenbarligen hittat fakta som nogsamt dolts av illvilliga - män? Ödmjuka kvinnor?
Nu råkar det vara så att JUST DETTA LOPP ORGANISERAS AV; SPRINGS AV OCH SPONSRAR KVINNOR (i det sista fallet VÅLDTAGNA OCH KRIGSSKADADE:KVINNOR. Tugga i er det en gång för alla.
Vill någon ta slitet det innebär att organisera ett lopp för bara män igen (som naturligt vis ska foka på exempelvis TJURAR, HÅRDINGAR, TUFFINGAR och HE-MEN, eller evntuellt sponsra en god sak) så gör det då. Men fältet är ju som vi vet, fritt!
Jag skulle snarare vilja foka lite på charity runs.
Är det på gång att bli vanligare i Sverige? I GB och USA är ju många lopp speciellt riktade till vissa insamlingar. Ska det vara mer sånt i Sverige? Eller skulle någon t.ex. vilja springa och välja själv vart pengarna ska gå om man sponsrar sina km? Eller jag kanske startar en egen tråd om det.
1959 • Saltsjö-Boo
#33
15 april 2012 kl 12:20
Gilla
Idag är det en mycket bra artikel i SvD om kvinnornas kamp att få springa i männens marathon. Idag är alla stora maror mixade.
I morse sprang Anna Grundahl in på svensk rekord på 100 miles, på ett asjobbigt snö/slask/lerlopp,nästan lika snabbt som den bäste killen.
Den svensk(a) som fick mest TV-uppmärksamhet på Stockholm marathon 2011 var damsegrarinnan Isabellah Andersson.
I ljuset av den jämlikhetsutveckling som skett inom långlöpningen, känns det som ett steg åt fel håll att starta ett tjemaraton där killar inte får delta..

Att det sen rör sig om en insamling till krigsskadade och våldtagna kvinnor i Kongo gör inte saken bättre. Varför får inte män bidra till den goda saken genom att springa???
Man kan ju inte svära sig fri från att det blir lite ROKS-vibbar över det hela, ie "alla män är djur", det är ni som våldtar och mördar, vi vill inte ha ert deltagande i detta projekt...

1970 • Järfälla
#34
15 april 2012 kl 14:28
Gilla
Då kan jag lugna dig Olof att det inte är så. Dvs ingen ROKS-vibb alls. Läs gärna Maddes inlägg igen, så tycker jag nog att det framgår tydligt.
Och tack för den fina tolkningen som verkligen bidrar till den goda och härliga stämningen ultralöpare emellan! Otroligt bottennapp!

Välkommen att bidra med hur mycket du vill, kontonumret står på hemsidan. Bidra gärna också genom att vara funktionär.
Bidra också gärna till det du själv brinner för genom att organisera ditt eget lopp. Det är ett digert jobb (har jag förstått eftersom jag bara ska springa och inte organiserar), men värt det!
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#35
15 april 2012 kl 14:48
Gilla
Hade varit ok med tjejmarathon om det fanns killmarathon. Bara bra med differentierade lopp. Problemet är att feministmaffian skulle gå i taket om ett enda killopp skulle arrangeras.
Peder Welin
1971 • Göteborg
#36
15 april 2012 kl 15:10
Gilla
Sedan kan ju tjejjlopp som samlar yppersta eliten svara mot friidrottsreglerna oxå: •2011 infördes också ett regelkrav på att kvinnliga världsrekord måste sättas i lopp där kvinnor sprungit separat utan någon tillgång till manlig farthållningshjälp. Ett krav som uteslöt kanske 98 % av alla världens moderna mass- och elitmarathonlopp som ju genomförs "mixade", dv s med gemensam start för män och kvinnor.Mvh Pw ds. håller m 1 tidigare inlägg om manssak att stödja är hälsofrämjande insatser för män, av män- t.ex äldre eller i utsatt situation (arbetslöshet, missbruk, taskig ekonomisk sits etc) men mustaschen är väl ok oxå.
jonas hallgren
1971 • Knivsta
#37
15 april 2012 kl 15:11
Gilla
Jag har läst blogginlägget och förstår precis syftet men jag håller inte alls med. Man gör inte jämställdheten en tjänst genom att "hämnas" tidigare diskriminering genom att diskriminera tillbaka. Så enkelt är det.

Att marathonlopp var stängda för kvinnor fram till 70-talet är inte en ursäkt för att stänga ute män 2012, och att kvinnor skulle få mindre uppmärksamhet än män stämmer helt enkelt inte. Definitivt inte på motionärsnivå och inte heller för eliten där det i flera av de stora loppen finns en separat start för elit-kvinnor just för att de ska få den uppmärksamhet de förtjänar. Och den enda svenska långlöpare som är någotsånär känd bland allmänheten är ju Isabella Andersson.

Att kvinnor skulle behöva en extra sporre för att komma igång med träning överhuvudtaget stämde kanske i början/mitten av 80-talet när tjejmilen och liknande började dyka upp, men idag är snarare förhållandet det motsatta. Det finns tjejmilar, vårrus och flera andra lopp för tjejer med alla ambitionsnivåer men motsvarande "nybörjarlopp" där också män som kanske inte springer särskilt fort eller snyggt kan känna sig välkomna finns inte alls i samma utsträckning.

Och inställningen att "du får gärna bidra med pengar, men inte vara med i loppet" känns inte helt fräscht 2012. Om man vill samla in pengar till de som verkligen behöver dem är det sällan en bra taktik att förolämpa potentiella givare.
Andreas Kerren
1984 • Åkarp
#38
15 april 2012 kl 15:43
Gilla
väl talat Jonas
Malin Sigefjord
1978 • Ljungsbro
#39
15 april 2012 kl 15:58
Gilla
Men varför är det OK med tjejlopp som är kortare än det "riktiga" loppet? Varför är det ok att tjejer springer/skidar/cyklar 1/3 av den fulla distansen, men inte att vi gör det längre än så? För då diskriminerar vi?
Peter Nilsson
1962 • Stora Ursvik
#40
15 april 2012 kl 16:05
Gilla
Apropå absolut ingenting alls, på Jättelångt i somras startade 55 killar. 15 bröt, alltså nästan 30%. Av de nio tjejer som startade bröt ingen. http://www.jattelangt.se/?page_id=222
Loppet är 68km och vid målgången i Norrtälje var det 34 grader varmt
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.