Löpning Om jogg.se 24 inlägg 2539 visningar

KOMMENTARSFUNKTION!!!

1981 • Linköping
#1
14 maj 2012 - 16:40
Gilla
Hej,
jag och flera med mig har efterfrågat en kommentarsfunktion på artiklarna på jogg.se. Finns det någon anledning till att detta inte införts?
Artiklarna kan ofta vara källa för diskussion och då träningslära inte är någon exakt vetenskap så finns det nog många som inte håller med i allt som står i artiklarna och har annan information. Via diskussion så kan man nå än mer kunskap! Visst, vissa diskussioner kan urarta, men ni har ju redan ett forum och således bra funktioner & rutiner för detta.

För att ta ett exempel så skulle jag ha kommenterat Madeleines artikel om återhämtning. Jag har svårt att se hur och varför stretching direkt efter ett slitande lopp ska vara bra, men hon kan ju mycket mer än mig i detta och har säkert ett bra svar. Hade gärna diskuterat detta.
< < < 1 2 > > >
Christian Eriksson
1968 • Lövestad
#2
14 maj 2012 kl 16:58
Gilla
Om vi bortser från versalerna så instämmer jag i att möjligheten att kommentera artiklar och krönikor skulle vara välkommet, och det kan knappast vara tekniska skäl som hindrar er på redaktionen.

Alternativet till att kommentera i direkt anslutning är att koppla en ny tråd till en artikel/krönika, och på så sätt göra det enkelt att diskutera vidare via en länk under artikeln.
David Simonsbacka
1978 • Uppsala
#3
14 maj 2012 kl 17:59
Gilla
Håller med och har efterfrågat detta tidigare i nån annan tråd. Håller även med Christian, släpp Caps-Lock ;)
1970 • Sala
#4
14 maj 2012 kl 18:00
Gilla
BRA FÖRSLAG!!
1965 • Kungsholmen
#5
14 maj 2012 kl 19:08
Gilla
HÅLLER MED TS!!!!!!
1982 • Månstad
#6
14 maj 2012 kl 20:25
Gilla
Hej på er!

Vi har också pratat om en kommentarsfunktion på artiklarna, då vi gärna vill bjuda in till diskussion kring de olika ämnena. Håll utkik, det är mycket möjligt att det dyker upp!

Som svar till Karin, du får gärna diskutera ämnet stretching med mig här. :)

Det har visat sig att stretching förbättrar kroppens återhämtning, genom att det ökar blodgenomströmningen och därför transporterar bort mjöksyra/slaggprodukter. En väldigt lugn återhämtningsjogg direkt efter loppet skulle också kunna fungera bra, det finns många vägar som leder till Rom och det ena utesluter inte det andra.

Sen kan man diskutera fram och tillbaka huruvida stretching behövs överhuvud taget men jag är av den uppfattningen att man bör stretcha de muskler som är förkortade.

vänligen Madde
1981 • Linköping
#7
14 maj 2012 kl 22:04
Gilla
Madde: mig veterligen finns ingen studie som visar det du påstår. Studier av stretching har (vad jag vet) ej kunnat påvisa positiva effekter på varken träningsvärk, rörlighet eller prestation. Tvärtom har studie visat att stretching kan försämra prestation på kort sikt. Däremot vittnar ju en del INDIVIDER om att stretching hjälpt dem. Därför tycker jag att ämnet är intressant. Vad baserar du din slutsats på?

Christian & David: ÄR NI SERIöSA???
Annelie
1971 • Skövde
#8
14 maj 2012 kl 22:13
Gilla
Jag är väldigt rörlig, även om jag inte stretchar. Men struntar jag att stretcha efter ett eller några hårda/långa löppass så får jag ont i ryggen. Alltså är jag noga med att stretcha. Och jag tycker också att jag återhämtar mig bättre om jag lägger ner en kvart på stretching innan duschen. Jag struntar i vad studier eller annat säger. Jag vet vad som funkar på min kropp :-)
1970 • Lerum
#9
15 maj 2012 kl 00:16
Gilla
1. Skulle älska kommentarsfunktion och jag har också föreslagit det. Snälla lägg prio på det :)

2. Jag är nog Sveriges stelaste. Det är min uppfattning att det hjälper men det som absolut hjälper mest är stretch innan ett pass. Både kall och varm stretch
Christian Eriksson
1968 • Lövestad
#10
15 maj 2012 kl 06:37
Gilla
Ja, Karin, jag är seriös när jag anser att versaler mycket sällan hör hemma i skriven text. Vanlig nät-etikett proklamerar att du skriker när du använder versaler, och kanske var det också din avsikt?

Förhoppningen är att inte alla andra tar efter ditt exempel när de också känner att de behöver lite extra uppmärksamhet.
1982 • Månstad
#11
15 maj 2012 kl 08:28 Redigerad 15 maj 2012 kl 08:31
Gilla
Stretching FÖRE träningen har visat sig försämra framför allt explosiviteten, men stretching efter träning är något helt annat. Det enklaste du kan göra är att googla stretching återhämtning, så får du fram massor av texter.

Det du säger om att stretch inte förbättrar rörlighet, träningsvärk eller prestation, det håller jag med om. Jag har aldrig påstått det!

Jag pratar om att det förbättrar cirkulationen, vilket leder bort slagg och ger snabbare återhämtning. Givetvis kan du inte stretcha bort träningsvärk, det vet vi sen många år. Detsamma med prestation som jag skrev ovan. Att göra en stel muskel rörligare, dvs få den tillbaka till sin normala rörlighet, det kan stretching göra, men det kan inte göra en normalrörlig muskel ännu längre så att säga.


Mina åsikter baseras på 3 års studier på universitetet samt en hel del kortare kurser inom kost, träning och massage, så det är väldigt svårt att plocka fram enskilda studier jag så att säga baserar mina åsikter på. Det blir till slut så att man har läst så mycket, och det finns studier som påvisar allt, bara man ställer frågan rätt, så i slutänden handlar det om vad jag väljer att tycka, utifrån den sammanlagda kunskap jag tagit del av. Hoppas du förstår hur jag menar.
1974 • Arvika
#12
15 maj 2012 kl 10:32
Gilla
Christian: Som du själv skrev, det är ok att ha versaler när man skriker, varför då protestera? Du får väl utgå från att Karin skrek, eftersom hon använde versaler?
"Mycket sällan" betyder just "mycket sällan", inte "aldrig".
Karin: Människor som Christian finns på riktigt, det finns människor som bara letar fel, det är bara att acceptera:(
Håller för övrigt med dig angående kommentarsfunktioner:)
1970 • Lerum
#13
15 maj 2012 kl 12:26
Gilla
Madde jag tror vi pratar om helt olika nivå på stretch
Jag är i grunden så stel att jag inte får fram höften i löpningen utan stretch innan, bara ett exempel ;)
Skulle jag inte stretcha innan intervaller eller backpass så skulle jag trol inte kunna gå där ifrån efteråt

Explosivitet vet jag inget om, hoppar kort, lågt och springer sakta, kan inte tänka mig att det är stretchens fel.
1981 • Linköping
#14
15 maj 2012 kl 12:48
Gilla
Madde, jag ifrågasätter varken dig eller din kompetens, det vill jag vara noga att påpeka nu när jag "bråkar vidare". Jag är uppriktigt intresserad av detta. "Alla" säger att stretching är bra (och framför allt ni experter, sjukgymnaster, naprapater mfl) men ingen kan berätta för mig varför eller visa en enda studie som stödjer att man bör stretcha!

Om nu stretching förbättrar återhämtningen så är ju det jättebra nyheter, då torde det väl även förbättra prestationen? För om inte bättre återhämtning ger bättre prestation så finns det ju inte så stor anledning att återhämta sig?

Det jag inte förstår är hur stretching (vanligtvis töjning av en muskel i ca 30sek) skulle förbättra cirkulationen och återhämtningen, hur ser de mekanismerna ut?

När man av någon anledning har nedsatt rörlighet någonstans, t.ex efter en skada/överansträngning då kan jag tänka mig att stretch av just de musklerna är bra.

MED detta sagt så gjorde jag som du sa och googlade. Jag hittade inget som stödjer det du sa dock detta http://fitnessguru.se/35577-strechingens-myter

Han som skrivit detta är relativt ny naprapat, men han hänvisar till olika studier. Han tar upp flera aspekter som jag har ifrågasatt och fler andra saker. Läs gärna och kommentare varför du tycker att han har fel (vissa saker är ni dock eniga om). Så (återigen, jag vill verkligen inte bråka) övertyga mig:

-Varför är stretching så bra?
-Vad hjälper det till med och på vilket sätt?
-Hur har man kommit fram till det?
1965 • Kungsholmen
#15
15 maj 2012 kl 13:36
Gilla
"När man av någon anledning har nedsatt rörlighet någonstans, t.ex efter en skada/överansträngning då kan jag tänka mig att stretch av just de musklerna är bra. "

Det tror jag definitivt på! Att sen allmän stretch skulle ge några generella fördelar inom löpning är jag väldigt skeptisk till.
Men som sagt, har man stela muskler/senor som begränsar rörligheten så tycker jag definitivt man bör stretcha dessa för att undvika skador.
1981 • Linköping
#16
15 maj 2012 kl 13:40
Gilla
Peter P (och mig själv) med detta menar jag inte (och inte du heller tror jag) att man ska stretcha akuta skador utan mer om man har något "problemområde". Att stretcha en muskelbristning direkt efter att man fått den känns både ont och lite dumt men t.ex. i vintras var min högra rumphalva stel, detta gav ibland symptom i baksida lår ibland i höften och ofta i rumpan. Stretchade och efter ett tag försvann. Om detta sedan var tidens tand, placebo, stretch eller annat låter jag vara osagt.
1965 • Kungsholmen
#17
15 maj 2012 kl 13:43
Gilla
Precis. Jag tror på förebyggande stretch där man är onormalt stel. För mig ITB-senorna och baksida lår.
1982 • Månstad
#18
15 maj 2012 kl 14:20
Gilla
Fitnessguru ger jag inte mycket för, till att börja med...

Att stretch kan förbättra återhämtningen är inte samma sak som att det skulle öka prestationsförmågan, då handlar det återigen om de som hävdar att du ska stretcha innan passen och det tycker jag absolut inte att du ska göra. NÄR är alltså avgörande här. var sak har sin tid.

Det jag hävdar är att den ökade blodgenomströmningen som stretchingen ger, tar bort slaggprodukter som annars samlas i musklerna. Slagg som uppstår efter hård träning. Det är väl egentligen ganska logiskt?
http://mywpac.com/BlogEvents/?tag=stretching-improves-circulation
http://centerofoptimalrestoration.com/2012/03/25/why-do-we-stretch/

Den här tycker jag är väldigt intressant! http://www.matraining.com.au/personal-training-articles/critical-analysis-stretching-theory

Med detta inte sagt att jag håller med om allt som står i ovanstående texter. :)
1964 • Stockholm
#19
15 maj 2012 kl 14:47
Gilla
'Nå må mosjonister lytte til idrettsutøvere, ikke forskere, mener Frank Evertsen.' http://www.dn.no/dnaktiv/article2395641.ece

Artikeln nämner i och för inte stretchning, men är nog ändå väldigt tänkvärd. Skall man lyssna på någon med fin examen som gjort en undersökning på ett fåtal individer och själv aldrig löpt 5 km under 25 minuter eller de som löpt 5 km på 13 minuter?

Observera att jag inte nedvärderar utbildning, men mångas samlade erfarenhet av vad som fungerar kan vara värd mycket. För övrigt är Frank Evertsen själv forskare. För er som inte följt detta så träter Hoff, Helgerud, Evertsen, Kristiansen, Bakken m.fl. om vilken träning som är bäst.
1969 • Stockholm
#20
16 maj 2012 kl 10:37 Redigerad 16 maj 2012 kl 10:37
Gilla
Sven: Problemet med att inte lyssna till forskare (eller snarare beakta forskningsresultat) utan istället till utövare är att om saker upprepas många gånger blir dessa till "sanningar", vilket innebär att de som hörs mest kommer att styra över vad som är sant och inte. Att lyssna till vad de som är bäst på något säger kan ju ofta vara en bra idé, men alltsomoftast är det inte dessa som hörs mest.

Madeleine: 2008 gjordes en studie (publ här: http://journals.lww.com/nsca-jscr/toc/2008/09000, har tyvärr inte tillgång till fulltext, kommenterad här: http://healthysmell.com/2012/04/when-is-stretching-not-good-for-you/) där slutsaterna bl.a. var att "While stretching does improve flexibility and range of motion, it doesn’t enhance coordination, improve circulation or relieve tension.", så enligt den finns ingen ökad blodgenomströmmning...

Problemet med att finna "sanningen" om stretching (såväl som om mycket annat som debatteras flitigt på jogg) tror jag är att skillanden mellan det ena eller andra sättet är för liten och det kommer istället an på personlig preferens och erfarenhet. Det vore ju korkat att hävda t.ex. att "man ska aldrig stretcha, för då kommer man aldrig att bli en bra löpare" eller vice versa, då det finns massor av bra exempel på bra löpare som gör på båda dessa sätt
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.