Löpning Träning 15 inlägg 5394 visningar

Benlängdsskillnad

Notna
1982 • Nyköping
#1
20 juni 2012 - 00:19
Gilla
Jag har via mitt arbete fått gå till någon slags terapeut som bedömer ens hållning med mera och utformar skoinlägg för att avhjälpa problem man (påstås) ha. Jag har ett arbete som kräver en del av kroppen och alla på arbetsplatsen har fått gå dit (arbetsgivaren betalar).

Terapeuten säger att jag har en belängsskillnad och att även om det inte är problem nu så kommer det bli i framtiden. Att kroppen måste kompensera för obalansen som bildas till följd av detta och att en massa energi går till spillo i den processen som kommer att kunna användas bättre om jag börjar använda terapeutens inläggen.

Det verkar inte finnas någon traditionell vetenskaplig skolning hos treapeuten i grunden utan enbart diverse så kallat alternativa behandlingar.

När jag pressade terapeuten hur stor benlängdsskilladen var påstond hen att det skulle vara 4 mm skillnad i inläggen, men att skillnaderna i benen kanske var 2 mm (be mig inte att förklara logiken i det, det var så hen sa).

Hur skulle ni ställa er till detta?

Vet någon vad som sägs vetenskapligt om benlängsskillnad?
Notna
1982 • Nyköping
#2
20 juni 2012 kl 00:28 Redigerad 20 juni 2012 kl 00:31
Gilla
De här artikeln beskriver ganska tydlligt hur terapeuten resonerade (även om själva behandling inte gick tillväga på samma sätt. http://www.dagensmedicin.se/blogg/hanna-brus/bota-din-benlangdsskillnad-med-valfri-metod/
¨
Sammanfattning av min behandling (i manuskriptform, med Jose Fares som regissör och Joel Kinnaman som terapeuten)
Tearpeten: Hur är det?
Jag: Det är bra.
Terapeuten: Jag ser nu på min undersökning att du har benlängdsskillnad.
Jag: Ok.
Därefter böjer och bänder terapeuten lite på min rygg.
Terapeuten: Jag ser nu efter behandlingen att benlängdsskilladen minskat. Hur känns det nu?
Jag: Som förut, minus en lätt mörbultning.
Terapeuten: Ja, benlängdsskillnaden minskar ju av behandlingen. Men det går snabbt tillbaka. För att få en bestående förändring behöver du använda mina sluor.
1969 • Stockholm
#3
20 juni 2012 kl 07:11
Gilla
Hej, utan att veta så skulle jag bli förvånad om det inte skilde 2 mm eller mer mellan benens längd hos valfri människa.

Sen gissar jag att det skulle vara svårt att bestämma också...
Jocke Näsvall
1977 • Uppsala
#4
20 juni 2012 kl 07:42
Gilla
Din "terapeut" är nog bara ute efter att göra din plånbok lite lättare. Det kanske kan bota en viss snedbelastning...
1981 • Örebro
#5
20 juni 2012 kl 08:09
Gilla
Finns inget som stöder det terapeuten säger, om man frågar vetenskapen.

Testerna är påhitt och det finns ingen koppling mellan "benlängdsskillnad" och påhittade obalanser och diverse problem som det påstås leda till.

Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#6
20 juni 2012 kl 08:15 Redigerad 20 juni 2012 kl 08:15
Gilla
Två millimeter?! Jag håller med Thomas ovan, vore högst förvånande om det finns en enda människa som har exakt lika långa ben.
Lustigt dessutom att korrigera 2 mm med 4 mm. Är det bättre att det andra benet blir 2 mm längre?
Jag skulle dra öronen åt mig.
Andreas Ingberg
1982 • Örebro
#7
20 juni 2012 kl 08:30 Redigerad 20 juni 2012 kl 08:32
Gilla
Benlängsskillnad kan uppstå av att man får en låsning i bäckenet. Låsningen gör att benen ser olika långa ut och detta är mycket enkelt att se. Det är egentligen snarare så att benen är i obalans. Låsningen beror på en överansträning och är mycket lätt att "låsa upp". Däremot är det är krävande rehabiliteringsarbete som måste göras för att förebygga nya låsningar vilka lär komma om man inte gör något åt saken. Detta görs genom att bygga upp muskulaturen igen. Framför allt hamstrings och bäckenbotten.

Kroppen försöker balansera upp låsningen genom att kompensera och det är då skadorna kommer. Ilägg fungerar inte mot detta utan man måste låsa upp bäckenet.

Jag hade problem med detta under hela säsongen 2010. Jag visste dock inte att jag hade en låsning men det förstörde hela säsongen. Rehaben tog ca 1,5 år eftersom strukturen satt sig så bestämt i och med att jag kört på. Under hela rehab kunde jag dock träna på och satte nya rekordtider. Rehab är inte vila utan försiktighet och vaksamhet. Visst åkte jag på något bakslag men det är ganska lätt åtgärd när man väl gått till botten med problemet.

Tyvärr är det en allltför vanlig "skada" som drabbar löpare men det är få som får den rätta hjälpen utan blir ordinerade vila, ilägg eller liknande men så blir det aldrig riktigt bra.
1981 • Örebro
#8
20 juni 2012 kl 08:36
Gilla
För det första är det som redan sagts att vi är aldrig helt symmetriska och det är inget man bör sträva efter egentligen.

Sen att låsningar i bäckenet ska kunna orsaka benlängdsskillnad bygger på ungefär samma teorier. Man ser en skillnad (subjektiv bedömning av terapeut), manipulerar/mobiliserar leden och så ser det bättre ut. Sen att det skillnaden tenderar att återkomma är för att man inte har förändrat något, för att det helt enkelt inte finns något att förändra. Kroppen återgår helt enkelt till sitt normala läge, som oftast är lätt osymmetriskt.

Oftast så är det terapeuter som tjänar på de teorierna om låsningar också, just för att man hela tiden måste komma på nya behandlingar för att "låsa upp" dom.

Andreas Ingberg
1982 • Örebro
#9
20 juni 2012 kl 08:49
Gilla
Jag instämmer i det du skriver kring att många terapeuter tjänar på dessa låsningar för att deras "patienter" måste återkomma för att "låsas upp" igen. Problemet med just detta är enkelheten i att förstå en låsning som gör att även kvacksalvande terapeuter (och tro mig det finns många) kan använda sig av dessa manipulationer. Som jag skrev är det dock ingen svår metod att låsa upp en snedvridning i bäckenet. Faktum är att man oftast behöver gå till en terapeut enbart en gång för att låsa upp. Sedan, om man får bakslag, kan man tom låsa upp bäckenet hemma med en mycket enkel metod. Det stora arbetet ligger hos själva utövare natt bygga upp musklerna på nytt och det är ett långsiktigt arbete men är man disciplinerad så lyckas man med detta. För mig var detta ett okänt område men det har fungerat hundraprocentigt med rätt rehab och utan en massa återbesök hos terapeut.
Mattias Larsson
1966 • Segeltorp
#10
20 juni 2012 kl 11:18
Gilla
Hahaha!! Vilken rolig terapeut... riktigt mycket skitsnack. Jag har sen födseln 2,5 cm (!) skillnad i benlängd och jag behöver inte göra nånting åt det, än i alla fall... men jag är trots allt 46 år. Strunta i tramset. 2mm... Suck.
1960 • Örsås
#11
20 juni 2012 kl 12:03 Redigerad 20 juni 2012 kl 12:04
Gilla
Jag råkade ut för ett fall från en häst för många år sedan och landade på min högra höft. I fallet blev mitt bäcken troligen förskjutet. Under 7 år hade jag kronisk smärta i ryggen, med "hugg i ryggen" som lite "trevligt" mellanspel. Då brukade jag stelna till och fokusera på andningen under de minuter som "hugget" varade.
Jag gick till den vanliga sjukvården, och hamnade hos sjukgymnasten, men fick ingen hjälp. Fallet från hästen var ca 25 år sen nu.
Efter 7 år fick jag tips om en osteopat, och min chef hade förståelse och hjälpte till med det ekonomiska. Smärtorna minskade, men försvann inte helt. Några år senare bytte jag till en kiropraktor, ungefär samtidigt började jag med bodypump. Där märkte jag att när vi gjorde utfall hände saker i ryggen, ni som kört bodypump vet att man står stilla i utfallsställning och gör knäböj, med eller utan vikter på axlarna. Kiropraktor + Bodypump var en bra medicin mot värken.
Dock var manipulationen, som Andreas beskrev det, endast en tillfällig hjälp, bäckenet hoppade gärna tillbaka till felläget det hade fått för, då, minst 10 år sedan. Inte så konstigt då det haft det läget i 10 år, muskler och ligament hade ju anpassat sig till det nya läget och vissa hade då blivit för korta för att hålla normalläget.
Av ekonomiska skäl, jag är arbetslös och har ingen A-kassa längre, har jag slutat med bodypump och kiropraktor. Jag skulle vilja vet mer om hur man kan få ordning på detta. Skillnaden på mina ben är inte bara någon centimeter, utan ca 4 cm. Jag är rädd för att min höftled på vänster sida kan få förslitning i förtid, för att den drar ett för tungt lass.
Nu skulle jag vilja få lite hjälp med att hitta rätt övningar att kunna göra hemma, dels för att manipulera min stela kropp så att bäckenet hamnar rätt igen, dels för att stärka upp bäckenbotten på rätt sätt. Hamstrings har jag koll på hur jag kan stärka.
Finns det några videor på youtube med rätt metoder? I så fall kan du, Andreas, eller någon annan som vet, lägga upp länk så jag kan se hur det ska gå till?
1966 • Karlstad
#12
20 juni 2012 kl 12:17
Gilla
Otroligt duktig terapeut som klarar av att mäta en skillnad på 2 mm..

Träna och var glad istället.. använd bra skor på jobbet och gå barfota i gräset :-)
1976 • Göteborg
#13
20 juni 2012 kl 19:23 Redigerad 20 juni 2012 kl 19:37
Gilla
Spännande läsning ovan, och det finns säker lika många svar som det finns terapeuter. Nästan i alla fall. Hade varit intressant att känna till vilken typ av terapeut det är, vilken typ av utbildning han/hon har.

Får hålla med Johnny om att de flesta kroppar är en aning osymetriska. Sedan är jag osäker på vad du menar med att benlängdsskillnader inte kan tendera i obalanser i kroppen. För nog skapar det problem med lederna. Jag är en stark motståndare till nästan allt vad skoinlägg innebär. Men när det gäller att höja skon en aning för att jämna ut skillnaden vid en stor skillnad. Ja då anser jag det absolut. Men kanske inte när det är en så liten skilllnad. Vad som är enkelt att testa dock är att lägga in en kil i skon på det ben som är förkortat för att se om det gör någon skillnad (om nu personen har ont vill säga.) Men jag tycker oftast skoinläggsförsäljare tittar på pronation/supinationsdelen. Vissa är riktiga djävla bilförsäljare.

Sedan när det gäller låsningar i höft kontra ryggproblematik. Ja de flesta har någon avvikelse här utan att det ger något problem. Men visst är det så att när det har satt sig ordentligt fel så kan det göra ont så in i helvete. Men då skall det ju ha hänt något för att det skall ha gått fel. Sedan finns det ju de som utnyttjar det här precis som ni säger och sätter det i system att korrigera detta. "- Så, nu är det fixat men det här har en tendens att gå tillbaka igen, så vi bokar upp 10 behandlingar till att början med i år, för att hålla kontrollen på det." Sedan ger de inga råd om hur vederbörande skall förebygga att skiten går tillbaka själv. Varesig genom ilägg i skor, träning, stretching osv...

När det sedan handlar om pronationsproblematik vs. fotbäddar så är det ett helt kapitel för sig som jag inte orkar ge mig in i nu. Men det hade varit RIKTIGT intressant att se ett storskaligt forskningsprojekt som jämför lätt försjunkna fotvalv under en femårsperiod. Där ena gruppen får rehabträning och den andra gruppen får fotbäddar. Helst på aktiva idrottsutövare som samtliga tar träningen seriöst. Sedan skulle man även kunna köra två kontrollgrupper på icke aktiva idrottsutövare. Samtliga i samma åldersgrupp.
_________________________________________
Göteborgs Rygg och Led
Fjärde Långgatan 46
413 27 GÖTEBORG www.ryggled.se
_________________________________________
Victoria
1970 • Mölndal
#14
20 juni 2012 kl 21:52
Gilla
Under sjikgymnastikutbildningen fick jag lära mig att det är skillnad mellan funktionell och anatomisk benlängd. ( man använder olika anatomiska riktmärken när man mäter). Det är den funktionella som är av värde. Vidare fick jag lära mig att en funktionell benlängdsskillnad under 15mm gör vi inget åt. Låt säga att vi har 15 mm ( ca naturligtvis!) så kompenserar man det kortare benet med 5mm ex korkkilklack. Inte mer!
Utbildningen gick jag i mitten av 1990-talet. Om det kommit nya rön sedan dess låter jag vara osagt!
Victoria
1970 • Mölndal
#15
20 juni 2012 kl 21:55
Gilla
Jörgen! Helt enig med bilförsäljarresonemanget! Sucka skojare!
Din "studie-tanke" låter superintressant!! Kör! Fast jag känner mig övertygad om utfallet.... Sällan avlastning leder till ökad muskulös styrka..
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.