Löpning Kläder, Skor & Prylar 19 inlägg 2737 visningar

Val av joggingskor

xx
1927 • h
#1
8 maj 2008 - 21:30
Gilla
Hej. jag är helt nybörjare när det gäller jogging men jag och en vän bestämde oss för att försöka börja sprigna 3 dagar i veckan. så nu undrar jag vad jag ska tänka på när jag väljer skor..
var innne på löplabbet och sprang och blev filmad trampade snett och behöver skor med stöd. blev rekomenderad "NEW BALANCE 858" och "MIZUNO Wave Alchemy" och självklart sa han att den dyraste var bäst. det låg runt 1400kr. tror jag behöver en sko med mycket stöd..
på teamsportia hittade jag en för 600kr men han sa att om man ska springa mer än en gång i veckan så kommer de inte funka.
behöver man lägga så mkt pengar på skorna? eller går det att hitta bra och billiga?
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#2
8 maj 2008 kl 21:43
Gilla
Hannes:

Det låter som att du pronerar en hel del och då behöver du det stödet som finns i just New Balance 858 och Mizuno Wave Alchemy.

Det är svårt att hitta skor med så pass mycket stöd i en kampanjmodell eller en billigare sko överlag.

Så mitt tips är att det är bäst att köra på ett par ordentligare skor om du nu ändå ska "satsa" på löpningen så mycket som du skriver.

Anledningen till att jag skriver detta är att jag själv jobbar på löplabbet i gbg och jag vill inte "lura" dig genom att inte skriva att jag jobba där.

Men rent spontant så är det nog svårt att hitta skor med den mängden stöd som du behöver för en billigare peng, sen så är dämpningen avsevärt mycket sämre i en sko för 600kr än en sko för över 1000kr.

xx
1927 • h
#3
8 maj 2008 kl 22:08
Gilla
när jag kollade på eran hemsida så verkade det som NEW BALANCE 858 har mer stöd än MIZUNO Wave Alchemy. är det så?

hade vart bra att få lite fler komentarer från andra också...
Ava
1958 • Lindome
#4
8 maj 2008 kl 23:21
Gilla
Du kan ju alltid gå till Löp & Sko på Plantagegatan och höra vad de rekommenderar. Förmodligen hamnar du i ungefär samma prisklass, skiljer kanske någon/några hundralappar upp eller ner.
1965 • Västra Frölunda
#5
8 maj 2008 kl 23:44
Gilla
De flesta ´enklare´ skor har pronationsstöd, en liten gråkil på insidan av skon. Denna motverkar att din att foten faller innåt i en pronation. Enklare skor från Nike, Asics Brooks med flera duger utmärkt. Dyrare skor är ofta mer specialiserade, lättare, bättre dämpning, bättre komfort etc. En huvudregel tycker jag dock är att skon ska kännas bekväm, inte klämma någonstans. Har du otur så får du ett par skor som ger dej skavsår. Av egen erfarenhet så brukar detta inte ge mej sej utan man får bita i det sura äpplet och använda den som fritidssko eller för kortare sträcker. Tyvärr brukar man inte märka sådant förrän man varit ute 5-10 km och provsprungit. Vet att Adidas har haft kampanj att man får prova på deras skor i någon vecka innan varvet med full bytesrätt...
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#6
9 maj 2008 kl 00:13
Gilla
Hannes:

Nja det är en lite stabilare sko med New Balance, men dom ligger i samma klass så det är svårt att urskilja vilken som har mest stöd egentligen då de har 2 olika system på att lösa själva rörelsekontrollen.

Martin:
De flesta enklare skorna har pronationsstöd ja.
Men skillnaden ligger i hur bra/stort/stabilt stödet är.
New balance 858 och Mizuno Wave Alchemy är överpronationsskor.

Just den typen av sko finns väldigt sällan i billigare modeller. Just av den anledningen att det är en väldigt specifik sko.

Sen så är det ju självklart att tillverkarna lägger mer pengar på komfort i de modellerna som kostar lite mer, något annat vore ju tjänstefel.


Adidas har något som heter Testrun 28.
Det innebär att:
Deltagande butiker (ej löplabbet) säljer en Adidassko till dig och du får provspringa den i 28 dagar, är du inte nöjd så får du lämna tillbaka skon och antingen få pengarna tillbaka eller välja en ny sko.
Detta förutsätter att butiken har gett dig ett "certifikat" eller kvitto på att du verkligen får byta skorna inom den utsatta tiden.

Personligen tycker jag att den kampanjen urholkar hela varumärket Adidas totalt. Det utnyttjas väldigt friskt och känns som att det kostar onödigt mycket pengar för Adidas och ger butikerna väldigt mycket mer jobb men inga pengar.

Men det är bra om man är osäker på vilken modell man vill ha.

Men i ditt fall Hannes så har Adidas ingen modell som passar just ditt överpronationssteg.
Den enda som ligger nära är Adistar Control; 1500kr.
Men den tror jag är alldeles för "vek" i stödet.
xx
1927 • h
#7
9 maj 2008 kl 01:56
Gilla
Tack för tipsen :) ska nog ta mig en titt på Löp & Sko också innan jag bestämmer mig.. men känns nog som att det kan vara värt att sattsa på en ordentlig sko så man minimerar risken att stöta på problem..
Peter Eriksson
1971 • Hisings Kärra
#8
9 maj 2008 kl 16:07
Gilla
Jag var på Löp och sko idag och köpte nya skor, vilken skillnad i engagemang från personalen. Jag har köpt tre par skor på Löplabbet, första gången var jag nöjd,andra gången ok, tredje gången jättemissnöjd.
Det känndes inte som dom var engagerade för fem öre, jag kanske hade otur med personen men efter att ha varit på Löp och sko idag så om jag får välja så blir det Löp och sko från nu. Där fanns ju personal som man kunde få hjälp av med en gång utan att vänta, då var det ändå rätt mycket kunder.
Jag provade tre olika modeller ( två par asics och ett par nike ) och kom fram till en Nike air zoom satt perfekt på mina fötter med rätt stöd och dämpning. Då blev det inte dom dyraste som satt bäst, vilket är skönt för plånboken.
Jag känner mig jätte nöjd, så får vi se om det känns lika bra när jag sprungit i dom ? Det var i allafall min åsikt i sko djungeln, nöjda kunder är bästa reklamen ! Sen är det ju upp till var och en vad man tycker.
Run for fun
xx
1927 • h
#9
10 maj 2008 kl 01:42
Gilla
Jag gick in på Löp och Sko idag. Jag håller absolut med dig om att de var mkt mer engagerade där. fick en känsla av att han viste vad han snackade om. och han försökte inte heller pracka på mig de dyraste skorna vilket han jag träffade på löplabbet gjorde. Det blev ett par NEW BALANCE 858. sprang 5km i dem men fick lite blåsor. han sa ioförsig att jag borde gå in dem. antar att det blir bättre snart.. var förövrig jättesköna att springa i.
Samuel H
1979 • Järfälla
#10
10 maj 2008 kl 10:33
Gilla
Jag har ett par New Balance 858 men pga att jag varit sjuk en månad har jag inte testat dom så mycket ännu, men jag kan dela med mig av ett problem jag haft.

Den sula som sitter i har en ganska hög och hård kant, vilket resulterade i att jag fick riktigt ont på insidan av hälen efter cirka 4km löpning. Då jag överpronerar vill ju foten falla inåt och det kändes nästan som jag bara sprang på kanten av sulan så att säga,

Jag bytte ut sulan mot den lite plattare som satt i mina gamla Asics och nu verkar problemet vara borta. Dock har jag inte sprungit några långa sträckor ännu.
1977 • Örnsköldsvik
#11
10 maj 2008 kl 16:55
Gilla
Blåsor redan efter 5 km! Det låter faktiskt riktigt allvarligt. Jag köpte en Adidas-sko ifjol och fick återlämna den efter en premiärtur på 25 km och en enorm blodblåsa rikare (den hade för högt stöd för hålfoten).

Jag är av uppfattningen att skor man ska springa i väldigt mycket ska få kosta "hur mycket som helst". För tillfället nyttjar jag 3 olika modeller (för olika terrängförhållanden och träning/tävling) och alla har med omsorg valts ut på nischade löparbutiker (handlar gärna både på Löplabbet, Runners Store och Gå & Löpkliniken (det senare ligger i Umeå)) som alla bemött mig som kund på ett väldigt professionellt sätt.
xx
1927 • h
#12
11 maj 2008 kl 00:40
Gilla
tror inte att jag kan byta dem.. men det borde väl bli bättre när jag gått in dem. kan nog ochså ha att göra med att jag precis har börjat srpinga och mina fötter inte är vana vid det..
katja westin
1975 • Haninge
#13
11 maj 2008 kl 01:43
Gilla
Jag brukar alltid använda apotekets leucosilk-tejp i förebyggande syfte, när jag köper nya skor. Både löpardojor, pjäxor och högklackat.. Än så länge är jag rätt så skonad rfån skavsår.
Peter Bengtsson
1966 • Hindås
#14
11 maj 2008 kl 19:01
Gilla
Vaselin på utsatta ställen på foten och sedan på med en riktig löparstrumpa, ingen bomull. Snöra tillräckligt hårt så att foten inte glider fram och tillbaka så brukar det funka för det mesta.
csaba
1973 • Malmö
#15
11 maj 2008 kl 19:19 Redigerad 11 maj 2008 kl 19:21
Gilla
vaselin ? men Peter vaselin gör ju just att foten glider fram och tillbaka ?

jag använder detta. http://www.wiggle.co.uk/ProductDetail.aspx?Cat=run&ProdID=5360019892&N=Compeed%20Anti%20Blister%20Stick

annars kan man väl lägga compeed plåster redan innan löpning på det stället man vet bildas blåsor ?

men om man får blåsor av endast 5 km, då är det något som inte stämmer.
är det rätt sorts skor (pronations, neutral) ?
rätt storlek ?
rätt bredd (har du hög fotvalv och behöver breda skor) ?
Peter Bengtsson
1966 • Hindås
#16
11 maj 2008 kl 19:25
Gilla
Nej, du skall inte smörja hela foten, bara där det kan vara risk för blåsor.
Väldigt vanligt knep. Har alltid funkat!!!
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#17
12 maj 2008 kl 16:28 Redigerad 12 maj 2008 kl 16:29
Gilla
Hannes:

För att försvara killen på löplabbet som du anser att "försökte pracka på dig det dyraste".

För det första:
Det är en allmän uppfattning på löplabbet att den dyraste skon inte är bäst jämt. Det finns inga som helst mål att sälja den dyraste skon till kunderna, utan det är den skon som ser bäst ut som man rekommenderar.

För det andra:
Löp och Sko har inte Mizuno, kan vara därför de rekommenderade New Balance, för det var ju ett av alternativet till den skon du provade på löplabbet. Du fick ju alternativ som du fick välja mellan, men säljaren på löplabbet sa att en modell såg lite bättre ut än den andra.



Ang blåsorna:
Det kan bli så ibland. Har du använt funktionsstrumpor så kan man ju tejpa i förebyggande syfte eller byta typ av löparstrrumpor.

Hoppas att det blir bättre med blåsorna.
Tror inte du behöver byta skorna, men om du har mycket problem senare så bör du kanske gå och framföra ditt problem.
Men försök att hitta egna lösningar först.
Det finns inte så mycket en butik kan göra ifall det skaver mer än att byta, men det är ju butiken som betalar för det räknas inte som reklamation.

Men det ska nog gå över. Hoppas du får många trevliga mil i skorna i alla fall!
1983 • Oslo
#18
13 oktober 2008 kl 19:47
Gilla
Hej!

Jag impulsköpte ett par asics gel 3000 idag, har aldrig hört talas om dem innan är det någon som vet något om dem? Sjukt sköna e dem i alla fall, har bla ett bar GT 2130 med som jag trivs väldigt bra med:)
Johannes Nyberg
1989 • Karlstad
#19
13 oktober 2008 kl 20:00
Gilla
Vanligt att man får blåsor när man har nya skor. Det går över och du vämjer dig vid skon efter ett tag.

Vill bara tillägga att jag köpte ett par Mizuno Wave Inspire 4 för 2 veckor sedan. Kan redan nu säga att det är den bästa skon jag haft. =)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.