Löpning Kost & Näring 72 inlägg 4269 visningar

Synpunkter på frukost?

1981 • Luleå
#1
4 september 2012 - 07:42
Gilla
Hej. Är 167cm lång och väger 66kg och vill minska detta ner under 60kg till nästa vår. Skall försöka äta runt 2000kcal ett tag och se om jag minskar på det, sen justera när jag stannar av i nedgång.
Läste att 25% av intag ska ligga vid frukost så för min del 500kcal samt att dagsintaget för en löpare skall fördelas 50 kolhydrat, 25protein, 25 fett.

Så här ser min frukost ut nu

30g branflakes + 30g müsli + 2.5dl lättmjölk

Det ger bara 303 kcal och 50g kolhydrat, 15 protein och 2g fett

Vad bör jag lägga till i min frukost, bör väl få i mig mera fett? Eller är det bra att hålla nere frukostintaget till 300kcal??

< < < 1 2 3 4 > > >
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#2
4 september 2012 kl 07:54
Gilla
Ett ägg?!?
Robin
2008 • Götet
#3
4 september 2012 kl 08:08
Gilla
Ska och ska. Finns ingen vetenskap bakom att äta frukost överhuvudtaget. Äter du dessutom så mycket kolhydrater kommer du bli hungrig 4h senare och kroppen blir inflammerad.

När jag inte kan äta förrän sent äter jag till frukost:
1avocado + skagenröra
2st ägg
1kiwi

Så kan jag iaf stå mig från 6 på morgonen till 16 på kvällen utan att bli hungrig. Men ofta skippar jag frukosten helt och bryter min fasta vid 12tiden.
Kaj Bouic
1979 • Farsta
#4
4 september 2012 kl 08:12
Gilla
Äggröra med avocado på en rostmacka med smör.
Kaj Bouic
1979 • Farsta
#5
4 september 2012 kl 08:14
Gilla
Då har du 600-700 kcal till beroende på mängd grädde och smör. Det står du dig på till lunch.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#6
4 september 2012 kl 08:16
Gilla
"Äter du dessutom så mycket kolhydrater kommer du bli hungrig 4h senare och kroppen blir inflammerad."

Och där konverterades precis frukosttråden till ännu en LCHF-tråd.

Inflammerad, precis som 1 miljard kineser som går omkring med inflammerade kroppar hela livet för allt ris dom äter. Eller inte.

HR
1972 • Stockholm
#7
4 september 2012 kl 08:30 Redigerad 4 september 2012 kl 08:46
Gilla
Robin; ibland känns det som att du är för inskränkt för att vara så beläst. Jag respekterar både din kunskap och generellt sett dina inlägg. Men jag tycker du har en för dogmatisk inställning till något som kanske fungerar för dig och som du tror (och inte kan veta) att det ska fungera för alla andra.

Vilket jag tror (och kan med vissa belägg visa att) det inte gör. Med mig i det tyckandet har jag femton års löpträning, inte mysjogg, och sedan sju åtta års uppehåll med annan form av träning. Dessutom sammanfaller min kosthållning och filosofi med några av de rävar på det här forumet som har haft "karriär" inom löpningen med fantastiska resultat under lång tid, och de har både erfarenheten, kunskapen samt resultaten att backa upp det med. Blev lite förvånad att Bo E är en mackmänniska och dricker mjölk, men lite glad iallafall, jag är en smörgåsslukare själv. ;)

Då du Robin, klädsamt nog, inte har någon som helst träningsinfo med resultat på Jogg.se så kan man ju inte se om du ens springer speciellt hårt eller snabbt på din kost eller om du "bara tycker" om kost lämplig på ett löparforum.

Själv är jag helt öppen med min träning och du är välkommen att se min utveckling som "ombörjare" dvs att komma tillbaka ifrån helt trasig i kroppen och komma ner till ganska bra resultat på relativt kort tid.

Christer ber om hjälp med ett upplägg för löpare, vilket de flesta här på forumet och i löparvärlden i stort anser att LCHF och liknande kost är fel upplägg för. Och jag är en av dem. Jag mår prima av LCHF kost, lite burblig i magen kanske, men tyvärr springer jag sämre på det. Senaste "beviset" för det kom i veckan som var i princip strikt LCHF för mig, med max 20% kolhydrater under fem dagar. Jag var helt enkelt inte så hungrig och valde för en gångs skull bort kolhydraterna. Gick bra att jobba på - men jag blev lika hungrig efter var fjärde timma. Nu i helgen sprang jag min sämsta kortdistans på ett par månader trots att det var i kyligt väder vilket jag normalt springer bäst i.

Jag tror att min "LCHF-vecka" tömde ur mina glykogendepåer och gjorde mig orkeslös. Jag hade kunnat springa 15km i 4:45 tempo på pannben men att springa fort var en plåga.
Då mådde jag ju "bra" när jag inte tränade. Men kroppen var inte sugen på att ta i.

För mig som har ett fysiskt jobb är det mer eller mindre ett måste att äta frukost. Att jag blir hungrig fyra timmar efter frukost är ju inte så konstigt. Jag äter ungefär var fjärde eller femte timme, min kropp mår bra av det, jag är inte sur i kroppen utan snarare ganska långtidsuthållig och har inte heller några blodsockersvackor eller humörsvängningar.

Har det gått fem sex timmar efter frukost så får jag en lite dipp, men konstigt vore det annars? Eller? OM jag vill eller måste kan jag kriga mig igenom den dippen och klarar mig fint ett par timmar till, bara jag får i mig lite vatten.

Och, då är ju min vardag normalt baserad på en kolhydratkost som ligger på mellan 60% och upp till 70% kolhydrater till vardags. Inflammerad? Skulle inte tro det.

En ung frisk människa som tränar lite och rör på sig har inte det metabola problemet att man inte kan hantera vettiga kolhydrater.

Detta brukar framhållas av LCHF:are att man har ett "problem"
vilket de allra flesta tränande individer alltså INTE har. Källa på det? Jo, i princip alla träningskamrater inom uthållighetsidrott under mitt fyrtioåriga liv. De som inte har fått i sig tillräckligt med kolhydrater eller energi överhuvudtaget har alla fallit bort pga "överträning" trots att de springer måttliga mängder, slitage/skador och framförallt en låg utvecklingskurva.

Hur vet jag det? Jo, jag har faktiskt löpcoachat ett gäng killar och tjejer under ett par års tid och självklart var det snack om mat och uppladdning inför träning och det blev snabbt ganska tydligt att de som hade en "skev inställning" till mat snabbt föll bort.

För oss som fick resultat och utveckling så var det självklart att man tryckte kolhydrater. Själv åt jag inte halvfabrikat, åt inte pizza, vitt bröd och vanlig pasta. De som slarvade med maten och missade måltider hängde vi av ganska snabbt på banan då vi sprang varje mil på 38 min - eller snabbare - på träning. Den snabbaste killen (inte jag tyvärr) daskade av milen på 32 minuter, var smal och senig och frossade i kolhydrater OCH fett.

Jag är inte ung längre men har fortfarande inga besvär av kolhydraterna. Snarare tvärtom. Så länge mina bättre löpresultat har visat sig vara baserat på en kolhydratrik kost och dessutom helt utan "bieffekter" så finner jag NOLL anledning att frångå det. Till vardags och mellan träningar kan jag äta lite vad jag vill och känner för. Men då undviker jag ju extrem kost och har ingen sockerdag eller fettdag eller råkostdag för sakens skull.

Bieffekterna av LCHF kost vid träning har jag ju känt på. Och det var inte ett bra byte, även om jag i en träningsfri vardag kan känna mig hyfsat bekväm med den kosten, utan att jag för den skull skulle vilja sätta en etikett på det eller följa det maniskt/slaviskt.

HR
1972 • Stockholm
#8
4 september 2012 kl 08:50 Redigerad 4 september 2012 kl 08:52
Gilla
Tycker Albertos upplägg är vettigt och skulle - om det nu ska skäras ned på något - absolut dra ner på snabba kolhydrater om det inte är i anslutning till ett hårt pass. Då ska du gärna unna dig det, men helst inte mycket. Och helst aldrig "socker".

Om du har som ambition att springa snabbt och långt och få resultat så tycker inte jag att du ska skippa kolhydrater, men att du ska välja bättre sådana, Alberto nämner en del fina alternativ.

Vikten reglerar sig under tid och ju mer du springer desto mer energi behöver du och samtidigt så slimmar kroppen ner sig.

Slutligen Christer; om du inte har som ambition att springa speciellt mycket som en del av din viktnedgång så kan du ju äta en betydligt kolhydratfattigare kost.

En farlig väg att gå är att BÅDE skära ner på energiintaget och träna hårt under längre tid, det sliter på kroppen. Jag vet, jag har provat.
Robin
2008 • Götet
#9
4 september 2012 kl 08:56
Gilla
Henrik: Hur får du det till att jag äter LCHF? Jag äter halvstrikt Paleo, min kiwi borde hinta lite om att jag inte äter LCHF.
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#10
4 september 2012 kl 09:13
Gilla
Jag kommer gå lite mot strömmen här och inte leta efter vad du kan göra med kosten.

Ät som du gör idag, utan att öka intaget av energi lägger du in ett extra "junkmiles" pass på 15km i låg intensitet varje vecka.

Voila!, 6kg borta till nästa vår.

Robin
2008 • Götet
#11
4 september 2012 kl 09:16 Redigerad 4 september 2012 kl 09:20
Gilla
"Inflammerad, precis som 1 miljard kineser som går omkring med inflammerade kroppar hela livet för allt ris dom äter. Eller inte."

Nu gör du lite halmgubbe av vetenskapen. http://ajcn.nutrition.org/content/87/5/1188.full http://ajcn.nutrition.org/content/83/4/774.full
etc etc

Eller på enklare språk: http://www.marksdailyapple.com/the-asian-paradox-how-can-asians-eat-so-much-rice-and-not-gain-weight/
1967 • borås
#12
4 september 2012 kl 09:36
Gilla
Well... varför inte byta ut lättmjölken mot en fetare variant eller typ sojamjölk som är energitätare.
Någon nämnde kesella vilket ju är en perfekt frukost ihop med müsli och bär/frukt. Keso funkar också bra och finns ju både som mager och med mer fett.

För övrigt så kan jag inte annat än att hålla med Henrik och Alberto. Det är väldigt trevligt att läsa lite nyanserade inlägg om att det faktist går utmärkt, till och med är nödvändigt att äta lite vettiga kolhydrater om man ska kunna träna ordentligt.

1976 • Sollentuna
#13
4 september 2012 kl 09:37
Gilla
Bort med branflaksen, standardmjölk 3% (kanske med en skvätt grädde?) och ett ägg med majonäs. Mitt tips.

Det finns nu studier på att energi ut blir större om man undviker insulinhöjande mat. Dvs, du kan äta fler kalorier och göra av med ännu fler. Automagiskt. Detta kommer nog inte som någon chock för de som provat att äta LCHF. Träningslära har skrivit om det tom! ;)
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#14
4 september 2012 kl 09:41
Gilla
Just det Robin, för vetenskapen är ju enig på kostområdet.

Har du hört talas om Kitava? Okinava?

Det handlar inte om makronutrienter utan om kvalitet och näring.

Sen som pillerförsäljaren Sisson skriver så är det ju självklart att man ska röra på sig. Det går inte att hålla sig frisk som människa om man inte rör på sig.

Om du gillar vetenskap så tycker jag att du ska titta igenom serien Primitive Nutrition, finns på Youtube: http://youtu.be/egqf7k5Lzhk
1963 • Bromma
#15
4 september 2012 kl 09:48
Gilla
Jag är så trött på frälsningståget LCHF. Kan vi inte slippa få höra det som en universallösning på allas näringsintag? Kan man inte få slippa höra att man lever i förnekelse av oemotsägliga bevis från länkar på Internets alla hörn? Skulle det vara konstigt att äta med 4 timmars mellanrum? Skulle jag bli inflammerad av min havregrynsgröt? Trams!
1967 • www.sapiens.se
#16
4 september 2012 kl 09:50
Gilla
Nu blir jag lite, lite kär i dig Gunnar.
1976 • Sollentuna
#17
4 september 2012 kl 10:20
Gilla
Gunnar, har du inget att tillföra tråden kan du ju hålla dig undan. Svara TS istället vettja. Trams...
Magnus Larsson
1982 • Göteborg
#18
4 september 2012 kl 10:24
Gilla
Det där tillförde ju inget av värde till tråden Claes! Dåligt humör ? Prova kolhydrater!
1976 • Göteborg
#19
4 september 2012 kl 11:02
Gilla
Magnus .. haha .. win!
1961 • Lomma
#20
4 september 2012 kl 11:06
Gilla
Heja Gunnar och Marcus! Och när det gäller själva huvudfrågan så håller jag med Mikael - dvs ät vilken frukost du vill, det är inte så lätt att ändra på inbitna vanor, det har jag själv misslyckats med ett antal gånger. MEN lägg in lite mer lågintensiv träning. Ökar du med någon timme eller två i veckan så försvinner kilona till slut, du vet energi in - energi ut... Kolhydrater är gott och man blir glad av dem!
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.