Löpning Kläder, Skor & Prylar 8 inlägg 5135 visningar

Neoprenstrumpor ?

1978 • Arboga
#1
23 november 2012 - 15:21
Gilla
Inför vinterns kommande kyla har jag som medlem VVIHTPLBK (Våga Vägra Inomhus Träning på LöpBandet klubben) köpt på mig två par neoprenstrumpor, tillsammans med ett par Gaiter räknar jag med att kunna springa i alla väderförutsättnignar i vinter utan att få blåa tår av väta och kyla.

Jag har redan provat genom ett väldigt blött område, helt otroligt vad skönt det är att kunna kloffsa ned till fotknölarna utan att få en termisk chock i fötterna.

Men hur fasen gör man med tvätt av neoprenstrumpor? Jag börjar ana att de inte kan ligga och självtorka utan att familjens andra medlemmar kommer att knorra om konstiga lukter i tvättstugan. Vågar man köra dessa i tävttmaskin, om i vilken temp och vilket program? Eller är det handtvätt som gäller?

Samt hur pass bra håller dessa strumpor. Kan man köra alla pass i den nu i vinter eller skall man vara lite restrektiv och bara använda dem när det är rejält med väta?

Ifall någon undrar så är det dessa jag har köpt: http://www.letro.se/default.asp?prodid=23416
1965 • Uddevalla
#2
23 november 2012 kl 15:50
Gilla
De verkade fina, såna borde man ha. Hur uppfattar du dem i storlek? Som vanligt hamnar jag emellan två av de angivna storlekarna.
Jag hade kört dem i maskin, om Vulcan-skydd o.l. klarar det så borde det gå även med strumpor. Googlar på att tvätta neopren så finns det lite olika uppfattningar. Några säger visst, släng dem i maskin bara. Andra säger kallt vatten och handtvätt. Det senare är ändå bättre än att lägga grejerna till självtork.
1961 • Göteborg
#3
23 november 2012 kl 16:01
Gilla
Jag kör allt i klädväg i tvättmaskinen. Det som inte överlever hör inte hemma hos mig. Efter varje träningspass åker kläderna in på snabbprogrammet med en liten skvätt tvättmedel. Sedan max centrifug så är de nästan torra när de kommer ut.

Skorna åker in på ullprogrammet om de ser för eländiga ut. Kör oftast på 40 grader. Här går centrifugen bara på 800 varv.

Inget tvättråd till strumporna?
Neoprenstrumporna skulle jag köra på samma sätt som skorna - Ull 30-40 grader. De flyter ju som en kork men tvättmedlet gör ju sitt ändå. Stillsam centrifug = lägsta möjliga varvtal.

OBS!
Torktumlar aldrig syntet, ofta elastiska trådar invävda som inte tål värmen.

Lycka till!
1971 • vånga
#4
23 november 2012 kl 16:15
Gilla
Neoprenstrumper används hemma hos mig året om och tvättas som vanligt bland träningskläderna. Det som nöter sönder strumperna är dåligt klippta tå naglar, dom hänger med år efter år. I den blandade sörjan är det yllekläder, träningskläder och riktigt äckliga strumper, kör på vanlig 40graderstvätt(låg centerifugering)-Ylle tröjerna använder jag i jobbet och dom luktar gott och ser riktigt okej ut-när det är riktigt kallt ute hänger dom med på en löprunda, på kvällen innan dom kasseras till tvättmaskinen. Torktummlar, aldrig tvätten.
1978 • Arboga
#5
23 november 2012 kl 16:17
Gilla
Jag har storlek 42,5 i Asics eller US 9 eller 27cm och fick tipset att välja 40-42 till strumporna. De passar bra skulle tom kunna vara en halv storlek mindre. Dock så blir foten en halv storlek större, så använde inte de små skorna med dessa strumpor.
De är väldigt enkla i formen, gjorda av 4 bitar, två för foten och två för ankeln. Likväl så sitter de riktigt bra utan konstiga veck eller stramningar.

Det får bli maskintvätt med ena paret så får vi ser hur länge de överlever. De var ju ganska billiga så om de bara håller en säsong kan jag tänka mig köpa nya nästa vinter.
Martin Wass
1975 • Göteborg
#6
23 november 2012 kl 19:17
Gilla
Hur är det med lukt ? Har själv ett par neopren skor men efter en dag i dem så luktar de inte godis.
1965 • Uddevalla
#7
23 november 2012 kl 21:22
Gilla
Och tjocklek? Får man plats med dem i sina vanliga skor eller bygger dem väldigt tjockt?
1978 • Arboga
#8
23 november 2012 kl 22:02
Gilla
Jag köpte mina Icebugs en halv storlek för stora just för att få plats med strumporna.
De går säkert ned i rätt storlek med, men kalla fötter får jag av två saker
- Väta
- Trånga skor

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.