Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 6476 visningar

puls/astma

Pernilla Johansson
1982 • Väse
#1
9 december 2012 - 01:14 (Redigerad 9 december 2012 - 01:14)
Gilla
Jag är ganska ny på det här med konditonsträning. Har mest pysslat med syrketräning tills för 1,5 år sedan kanske, då jag hittade löpningen :)
Mycket för att jag blivit skrämd av min ansträngningsastma, som jag haft så länge jag kan minnas.
Nu börjar jag bli nyfiken på det här med puls. Förstås sen jag skaffade min garmin med pulsband. Har trott att mitt pulsband inte fungerat för värdena varit så låga...men nu undrar jag.
Min vilopuls ligger runt 40. Men när jag ser mina träningspass så ligger den runt 80-90, som högst 110. Och då springer jag runt 6:20 tempo. Milen runt 60 minuter.
Den senaste veckan har jag varit sjuk, hosta mm, pulsen har legat runt 60 och jag känner mig helt slut!
Är det här nåt att vara orolig över?
Bör jag kolla upp detta? Eller kolla upp pulsbandet?

Väldigt tacksam för alla kloka råd ni kan ge!
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
9 december 2012 kl 08:15 Redigerad 9 december 2012 kl 08:16
Gilla
Om du menar att pulsen varit 60 under löpning och du då är helt slut, är det något mycket konstigt om det skulle stämma. För den borde ju snarare vara lite högre än normalt för given fart. Då ligger det nära till hands att ta pulsen manuellt oxå för att utesluta pulsbandorsakade fel pulsvärden.

Men gäller det vilopuls 60 visar det att du kan ha en infektion fortfarande och egentligen brukar främst feber höja vilopulsen så kraftigt.
Vilopulsen bör inte vara så mycket över normal, max kanske typ 45 i ditt fall när man återupptar löpträning efter infektion.
Jag har astmaliknande symtom vid löpning och för numera rätt ofta en slags rethosta efter förkylning efter löpning speciellt i kyla men om vilopulsen är låg tyder det sannolikt på att själva det sjukdomsalstrande viruset är bekämpat och det är mest "reparation" av känsliga luftrör som pågår och ger hostsymtom.
Ibland tycker jag vitlök hjälper vi denna slutfas av förkylningen, och generellt hjälper Allmyn(perillaextrakt) mot slembildning i halsen.

Är du alltså helt slut jämt nu dvs även i vila är ett läkarbesök rimligt.

Mona M
1971 • Östersund
#3
9 december 2012 kl 10:10
Gilla
Hostan är antagligen astmaanfall.
Ansträngningen orsakar "kramper" i luftrören vilket visar sig som hosta.
Pernilla Johansson
1982 • Väse
#4
9 december 2012 kl 11:39
Gilla
Ja det är nu under förkylningen som jag hostar, har varit till vårdcentralen och fått slemlösande brustabletter och hostmedicin. Det jobbiga är att alltid när jag är förkyld slår det sig på mina luftrör och mina astma besvär blir hundra gånger värre. Det känns med andra ord som när jag tagit ut mig till max med löpningen. Så ja min vilopuls har legat på 60 nu, vilket är högt för mig och kommit med förkylningen utgår jag ifrån.

Men när jag är frisk och är ute och springer har pulsen legat på allt mellan 50-110. Är detta nåt att oroa sig över, eller är det normalt eftersom min vilopuls är så låg?
Jag är ju inte i närheten av nån slags elitträningsnivå, det är därför jag undrar. Så låg puls borde jag inte ha av 3 pass i veckan?!
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#5
9 december 2012 kl 11:58 Redigerad 9 december 2012 kl 12:02
Gilla
Re Pernilla

Det kan vara normal variation (fast puls 50 under löpning låter märkligt puls under 80-90 är nog inte så vanligt ens vid lätt jogg - jag har typ 90 om jag joggar med min fru i 7 min-tempo). Jag hade ca vilopuls 45 INNAN jag började löpträna för 38 år sedan och nu så gott som alltid under 30.

Jag var förkyld inte senaste veckan men den dessförrinnan och mina astmaliknnde symtom har varit värre än normalt efter passet med rethosta speciellt sedan återkomsten till Sverige o kylan i torsdags. Men vilopulsen är i stort sett normal nu vilket jag tolkar som att infektionen varit borta en tid.

Så du bör nog MER oroa dig för att vilopulsen nu är 60 än att den är 40 normalt. Du bör därför helst vila tills den återställts till strax över normal tycker jag åtminstone om du känner någon negativ påverkan på allmäntillståndet - som t ex tröttheten du nämner.
Det borde ju tyda på risk att infektionen är kvar.


Själv är min hosta efter kort löppass nyss mycket mindre idag efter kuren med bromhexin, acetylcystein och vitlök och ska testa hård skidåkning senare i eftermiddag :-)
Mia Emilsson
1966 • Trollhättan
#6
9 december 2012 kl 12:47
Gilla
Jag smiter in lite på din tråd Pernilla. Jag vill tipsa er som har astma och använder luftrörsvidgande (ventolin bricanyl airomir oxis ect) innan ni skall träna.För att få ut max av det ta det en stund innan. För då har biverkan med pulsökningen gått ned plus för att man skall få full effekt av läkemedlet bör man ta det ett tag innan. Hör med eran läkare eller en farmaceut hur långt innan ni skall ta för att få full effekt för just det läkemedel som du använder.
Acke5
1959 • Göteborg
#7
9 december 2012 kl 13:32
Gilla
Inte bekant med Garmins pulspresentation, men kan det tänkas att du har valt pulsvisning i % av maxpuls? Antagligen får du ett default-värde på maxpulsen, utifrån ålder m m.

40% av en maxpuls på t ex 180 ger rimliga 72 bpm i vilopuls.
1961 • Skövde
#8
9 december 2012 kl 15:56
Gilla
Inte så mycket att orda om egentligen. Har du 50 i puls efter att ha sprungit några minuter sök läkare......

Men har du verkligen så låg puls? Ta pulsen manuellt lita INTE på pulsklockan. Är du osäker på hur du gör fråga någon om hjälp..

Skulle det visa sig att du verkligen har så låg puls avbryt träningen omedelbart och åk till akuten.........
1983 • Karlstad
#9
9 december 2012 kl 19:55
Gilla
Mia: Hur man använder luftrörsvidgade mediciner går inte att ge råd till någon annan. Allt handlar om vad man vill få ut av träningen. Ex jag själv tränar bland annat för att slippa ta Bricanyl och då kan jag inte ta den innan eftersom det inte ger mej den effekt jag vill på träningen. Utan måste vänta tills det blir " akut " att ta den för att ev kunna fortsätta träna, men det beror på situation om jag tar den ändå även om det är " akut ". Så den enda som ev kan ge råd över hur man ska ta mediciner är läkare men även dom kan ha helt fel eftersom långt ifrån alla läkare kan idrott och träning.
Mia Emilsson
1966 • Trollhättan
#10
10 december 2012 kl 06:09 Redigerad 10 december 2012 kl 06:10
Gilla
@Zandra som jag skrev "använder luftrörsvidgande (ventolin bricanyl airomir oxis ect) innan ni skall träna". Så jag vänder mig inte till någon annan. Vet mycket väll att det är läkare som ger ordnation. Håller helt med dig om att det finns läkare som inte alltid känner till hur man skall göra.
1979 • Enskede
#11
10 december 2012 kl 07:44
Gilla
Mia: Intressant info som jag inte tänkt på, ska prova det innan nästa pass.
1983 • Karlstad
#12
10 december 2012 kl 16:00
Gilla
Mia: Men åter igen blir det du skriver fel! Just pga det beror på VAD man vill ha ut av sin träning. Åter igen skulle jag använda den så som du skriver skulle jag inte uppnå det jag vill med min träning just för att kroppen skulle " smita " undan och se Bricanyl som en genväg att klara av saker och ting och mitt mål är att slippa den i träning men även tävling- vilket går om man gör på rätt sätt. Och då kan jag långt ifrån göra det du sitter och säger- ta den innan träning för då är det passet förstört. Så att yttra sej om hur andra ska ta mediciner är mer än lovligt dumt eftersom du inte har en aning om vad folk vill få ut av sin träning!
Mia Emilsson
1966 • Trollhättan
#13
10 december 2012 kl 17:27
Gilla
@Zandra jag vänder mig till de som är Ordinerade att ta sin medicin innan träning. Inte till några andra ex dig som verkar ha en annan ordination. Vi är nämligen Många som har den ordinationen. Och som jag också skriver att de skall höra med sin läkare hur de skall ta den. För tyvärr så missar många läkare att informera om detta. De säger bara ta den innan. Är man inte ordinerad att ta sin lm innan så vänder jag mig inte till dem. Återigen jag vänder mig till de som fått ordinationen att ta den innan, att de skall kolla upp med ex läkaren hur de skall ta sin medicin. Vill du diskutera detta vidare Zandra kan vi ta det på mailen.
Anna S
1972 • Malmö
#14
10 december 2012 kl 22:06
Gilla
Kolla om klockan visar rätt! Jag tror att Garmins band inte passar så bra runt alla kvinnokroppar, får själv väldigt konstiga (låga) värden emellanåt. Jag tror att alla hjärtslag inte registreras. För min del verkar det spela roll vilken BH jag använder.
1961 • Skövde
#15
11 december 2012 kl 12:15 Redigerad 11 december 2012 kl 12:15
Gilla
Zandra: Jag blir nyfiken på vad du skriver. Vad menar du med att passet skulle vara förstört ifall du tar bricanyl innan? Är det "träningspasset för att öka de fysiska förmågan" som är förstört eller är det ditt mål att klara dig utan bricanyl under träning/tävling som är förstört?

Sen en fråga till när jag ändå är i farten :) Jag arbetar som sjukgymnast och antagligen har jag missat något men är detta en vedertagen träning/medicineringsmetod som någon läkare står bakom i ditt fall??

Martin
1987 • Umeå
#16
11 december 2012 kl 16:00 Redigerad 11 december 2012 kl 16:05
Gilla
Jag vill börja med att säga att det naturligtvis är upp till var och en hur man väljer att ta sina luftrörsvidgande mediciner.

Som tidigare nämnts i tråden har dock de allra flesta som faktiskt har en ansträngnings/köldastma bäst effekt av läkemedlen om de inhaleras innan träning och då gärna kanske 10-15 min innan passet påbörjas.

Den främsta effekten av luftrörsvidgare är att få bronkträdet i lungorna att slappna av och därigenom förhindra att luftrören krampar/drar ihop sig. Denna reaktion är en del av sjukdomsbilden vid astma och är inte något som kan tränas bort. Givetvis går det att tillföra läkemedel när väl luftrören reagerat och man får symptom men som regel krävs då högre dos tillfört läkemedel än om man har förbehandlad sig. En vanlig missuppfattning är också att luftrörsvidgande läkemedel skulle ha en prestationshöjande effekt generellt vilket inte är fallet. Om en individ inte har astma (eller åtminstone reaktiva luftvägar) får man ingen som helst effekt av luftrörsvidgare förutom möjligen lite hjärtklappning.



Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.