Löpning Träning 47 inlägg 30984 visningar

Löpning under graviditet.

Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#1
5 januari 2013 - 12:24
Gilla
Hej på er! Jag har sprungit regelbundet i ganska många år nu och bara haft avbrott för sjukdom och sånt. Älskar verkligen att springa.
Men nu tänkte jag be er om lite tips. Jag är nu gravid, i vecka 13.
Utifrån vad jag läst och hört hittills går det bra att köra på så länge det känns bra och man inte höjer kroppstemperaturen och pulsen alldeles för mycket.
Men jag tänkte det kanske finns några mammor (och gravida) här inne som vill dela med sig hur er löpning fungerar.

Jag försöker verkligen hålla igång men det går mycket långsammare, och istället för att bli pigg och energisk blir jag mest trött :-D

Jag kanske är dum men jag funderar fortfarande på om det vore möjligt att ta mig igenom Göteborgsvarvet i maj. Det lär nog inte bli något med det men hoppet är det sista som lämnar en ;-) Jag har gjort elva lopp på raken..

Hoppas på lite tips och erfarenheter. God fortsättning på er!
< < < 1 2 3 > > >
yasmin
1973 • Stockholm
#21
20 januari 2013 kl 11:04
Gilla
Hej, jag tränade också ända till förlossningen med båda barnen. Har aldrig mått bättre. Körde CrossFit, sprang och körde SATS mamma barn klasser två dagar i veckan då.

Maria Wigbrant frågade då om jag ville vara med i Glad, Stark och Gravid så jag och min son Nicholas är med där 6 veckor efter födseln, kapitlet som handlar om hur man kommer i form igen efter graviditet. Väl skriven bok, rekommenderas:-)

Jag jobbar som Barnmorska och skriver lite artiklar om träning och graviditet - jättekul. Som alla säger så spring så länge det känns bra, behöver du varva med gång så gör det!

Lycka till:-)



1984 • Njurunda
#22
17 februari 2013 kl 06:38
Gilla
Hej på er! Jag är gravid i v 15. Min upplevelse såhär långt är att de första 11-12 veckorna var jättetunga, blev andfådd på nolltid och pulsen sköt iväg direkt. Men nu går det bättre igen, springer på ungefär som vanligt även om det går lite långsammare. Det har ju hänt en delmed blodvolym och sånt som gör att pulsen ligger lite högre än vanligt.. Men jag tänker köra på så länge jag bara kan, börjar till och med våga kolla på några lopp i början av våren...

Undrar dock lite över hur hårt man vågar köra.. nu pressar jag mig rätt tufft i intervallerna, men kör istället inte lika många upprepningar som tidigare.
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#23
7 mars 2013 kl 13:06
Gilla
Väcker lite liv i denna tråden igen :) Hur går det för er andra gravida? Här joggas det på men det går lite långsammare för varje pass känns det som. Har även fått en kortisoninjektion i knät så nu är det mer träningsrestriktioner än vanligt.

Har någon av er förresten tips om träningskläder när magen börjar bli större? Än så länge passar mina vanliga träningskläder men inser att de inte kommer göra det i all tid och evighet :) Går in i vecka 23 på lördag.

Och hoppet om Varvet lever än :)
Ingrid Sunding
1979 • Vreten, Skövde
#24
7 mars 2013 kl 18:37
Gilla
Jag kan tyvärr inte längre springa :-( då får jag ont i fogarna så jag avstår. Simmar, spinner och styrketränar istället. Bättre än inget.
1984 • Njurunda
#25
10 mars 2013 kl 10:14
Gilla
går in i vecka 19 i morgon, springer på ganska mycket ännu men känner av ländryggen en del... =( Sprang ismilen igår och knep en andraplats, men tiderna jag gör nu börjar bli ganska långt ifrån de "gamla" tiderna. men det gör faktiskt ingen, jag njuter nästan mer av löpningen nu!

Tänkte köpa ett avlastande bälte som stöd för ryggen,någon som har erfarenhet av det?
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#26
10 mars 2013 kl 14:16
Gilla
Trist att du inte kan springa Ingrid, men jättebra att du håller igång på andra sätt istället, kämpa på :) Vilken vecka är du i nu?

Känner också av ryggen ibland. Var ute på en runda igår på 5-6 km. Gick bra just då men idag känner jag av framför allt vänster sida ryggen. Men fantastiskt med en så bra placering Maria. Jag är gräsligt mycket långsammare än innan jag blev gravid, men jag försöker att inte bry mig för mycket om det :)

Jag har också fått tips om att köpa sånt där bälte. Har inte testat men hört att det ska vara väldigt bra.
Ingrid Sunding
1979 • Vreten, Skövde
#27
10 mars 2013 kl 15:06
Gilla
Ja, det är lite trist att inte kunna springa. Det är ju dessutom så praktiskt att bara kunna ge sig iväg. Visst, styrka kan jag ju göra hemma också, men för spinning eller simma så måste jag ju iväg hemifrån så man måste planera mer.

Jag gick in i v.25 igår.

Jag kan ju promenera också, det går utan problem.
1984 • Njurunda
#28
10 mars 2013 kl 18:05
Gilla
Jag köpte ett bälte idag på DocMorris apotek. det kostade 499kr, lite billigare än de alternativ jag kikat på.. har som två hårdare kuddar precis i svanken som ska stötta upp lite extra och sen tre kardborrband som man spänner med. Har gått omkring med det några timmar och det känns riktigt bra! Får se hur det funkar att springa med, men jag har precis som du att det är värst efter att man sprungit.
1980 • Glimåkra
#29
10 mars 2013 kl 18:48
Gilla
Yasmin, hade varit väldigt intressant att få läsa dina artiklar, skicka gärna ett meddelande till mig om var jag kan hitta dom:) Är gravid för andra gången nu och vill gärna springa men då jag fick första barnet redan i v 26 tar jag det lite försiktigare denna gången. Intressant tråd, alltid roligt att läsa tips om hur andra har/haft det och lägger upp sin träning under sin graviditet:)
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#30
12 mars 2013 kl 09:25
Gilla
Promenera gör jag också jättemycket. Det går i stort sett helt problemfritt och jag hoppas det kommer fortsätta så.

Det där med bälte ska jag också absolut kolla upp. Uppdatera gärna om du testar att springa med det Maria.

Nu har jag åkt på en ny förkylning (det verkar onekligen stämma att man får sämre immunförsvar när man är gravid...) så nu väntar jag på tillfrisknande. Vill ju ut å springa i vårsolen!
Ingrid Sunding
1979 • Vreten, Skövde
#31
12 mars 2013 kl 13:24
Gilla
Ja, jag har haft världens förkylning nu som jag repar mig ifrån. Men att lägga till förkylningens nästäppa på graviditetens har gjort att jag har varit helt blockerad i näsan tidvis och jag vill inte använda nässpray i onödan då mina slemhinnor inte gillar :( Men nu har jag iaf fått använda en del.

I vilket fall har jag fått en remiss till sjukgymnasten idag eftersom jag i helgen när jag åkte tåg var tvungen att ta ett jättekliv upp, in i tågvagnen samtidigt som jag bar min sovande fyraåring (och hade min mamma bakom som puttade upp mig - just en snygg syn) men då hände något i bäckenet och det onda försvinner inte utan maler på hela tiden, oavsett ställning. :(

Eftersom jag är förkyld har jag inte kunnat testa hur det funkar att träna efter det heller. Iaf så har jag fått en remiss idag så kanske vi kan få bukt med detta så det inte blir värre iaf.

I övrigt tyckte min barnmorska att det var bra att jag tränade och så, järnvärde och blodsocker låg jättefint, lågt blodtryck hade jag men inte så jag lider av det. Sen har de tappat 10 rör blod idag för en undersökning jag är med i och sen ett för immuniseringstest då jag är rh-neg. Så nu ska jag nog mumsa i mig järnrik mat ett tag, Hoppas att slippa äta järn även denna gång, har inte behövt det dom andra gångerna.
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#32
12 mars 2013 kl 19:27
Gilla
Ja jag vet inte om graviditeten gör det värre. Jag har inte upplevt graviditets-nästäppa hittills, däremot har jag nyst mer än vanligt hela graviditeten. Sitter å snorar å fräser å sköljer med saltvatten så det står härliga till... Ikväll har jag trillat dit för nässprayen också. Gick helt enkelt inte längre, kändes som hela huvet var fullt av snor.. Ursäkta detaljerna..

Hoppas det går fort för dig att få träffa sjukgymnasten då. Var du tvungen å vänta på remiss, det finns ingen mottagning du bara kan boka till? Vet inte hur det är i Skövde i och för sig. Hoppa det onda ger med sig.

Jag har blivit tillsagd å börja äta järn. Tydligen rekommenderar min mvc alla att äta järntillskott, utan å testa om det behövs. Men jag tänkte att de vet nog vad de pysslar med så jag började äta järn.

Nu tycker jag min förkylning ska gå över...
Ingrid Sunding
1979 • Vreten, Skövde
#33
12 mars 2013 kl 20:49
Gilla
Järnvärdet kan för många bli dåligt under graviditet (det är ju rätt mycket extra blod man har i kroppen) och det är vanligt att man måste ta lite tillskott för att inte sjunka för lågt. Men här tar de hb vid detta besök och min bm sa att eftersom vi tagit en hel del extra nu jämfört med normalt så skulle jag få ta ett hb igen vid nästa besök också för att se hur det ligger om jag ville. Så jag tänkte vänta med tillskott och se till att äta bra och se hur pass det hjälper. Min mage är tyvärr trög av graviditeten och järntillskott kan göra magen ännu mer trög så om jag slipper är jag glad.

Jo, jag hade kanske kunnat gå till sjukgymnasten på min vårdcentral då de har öppen mottagning. Nu hade jag ju hoppats att detta skulle gå över av sig själv. Men när det nu inte gjorde det tog jag upp det då jag ändå hade dagens barnmorskebesök bokat. Nu blir jag kopplad direkt till sjukgymnastiken som de har på MVC vilket förhoppningsvis betyder att hon eller han är bra på just fogarna och bäckenet. Det är förhoppningsvis värt att vänta en vecka eller så på.

Jag har varit täppt under nästan hela graviditeten, men lite olika mycket. sover med lite extra kudde för att underlätta samt att nezestrips har hjälpt de värsta nätterna. Kan rekommendera dom om man inte är jättetäppt.

Nä, nu ska jag ta min såriga näsa och mysa ner mig i sängen och hoppas att jag känner mig friskare imorgon. Jag längtar efter träning nu, har bokat ett lättare pass på gymmet på torsdag och hoppas att jag känner mig bättre då.
1984 • Njurunda
#34
12 mars 2013 kl 21:34
Gilla
Provade att springa med bältet idag och det funkade utmärkt! Jag märker verkligen skillnad med och utan. Men det är nog klokt att ändå lyssna in kroppen och inte pressa på för hårt med just den träning anfår ont av, har hört att det kan påverka ganska mycket hur lång tid det tar att repa sig efter förlossningen vad gäller foglossning...
1986 • Göteborg
#35
12 mars 2013 kl 21:55
Gilla
Jag sprang tills jag va i v32 tror jag, då gick de långsamt & blev inte så långt. Jag lovar, du känner hur mycket du orkar. Jag fick lite foglossning & blev tung, så de sista veckorna tränade jag indoor walking och det kändes jättebra. Lillan kom en vecka efter varvet två veckor för tidigt så jag är glad att jag inte sprang det året :) Men jag sprang Lidingöloppet i v5 :) Som sagt, jag tycker att de bara är att köra, kroppen säger till.
Andréa Hultgren
1982 • Farsta
#36
6 april 2013 kl 18:41
Gilla
Jag sprang (joggade/lufsade) tom v 35 vid min första graviditet och kunde köra igång lite försiktigt igen 5v efter förlossningen. Nu är jag gravid igen, i v 14 just nu, och hoppas såklart på en liknande upplevelse. Än så länge känns det iaf nästan som vanligt, bortsett från högre puls och lite lägre tempo såklart. Om allt fortfarande känns bra och jag kunnat springa ytterligare några pass runt 20km kommer jag springa gbgvarvet i maj. Kommer vara i v 20 då. Det kommer isf bli en helt annan upplevelse än det brukar. Jag kanske hinner se något och uppleva stämningen på ett annat sätt :)
Matilda Sandström
1980 • Taberg
#37
6 april 2013 kl 20:23
Gilla
Härligt tjejer att ni kämpar på:-) Jag sprang till v32 utan större problem. Hade ett vätskebälte som stöd från v25 ungefär funkade jättebra skönt att slippa ha magen skumpandes;).
@ Andrea- hoppas du kommer känna dig pigg inför varvet. Jag var i v18 förra året när jag sprang. En riktig upplevelse måste jag säga fanns massa roligt att se utmed vägen som jag aldrig hunnit se de andra åren när man gasar för fullt:).
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#38
27 april 2013 kl 12:07
Gilla
Hej tjejer, hur går det för er? Här rullar det väl på, nätt å jämt. Det går långsammare å långsammare å blir allt mer sällan, och jag börjar verkligen längta efter det lätta löpsteget igen, även om man har världens bästa skäl till att löpningen flyter sämre.
När jag väl tar mig ut blir det ca 3 km och det tar 28-30 minuter. Så långsammare har jag nog aldrig vart men vad gör det, det är övergående :)

Hoppas det går bra för er alla andra! Sköt om er!
Ingrid Sunding
1979 • Vreten, Skövde
#39
27 april 2013 kl 15:57
Gilla
För mig går det ju inte alls. Promenader går i sakta mak men jag får sammandragningar, inte så det gör ont men ändå påtagligt.

Simma har jag kommit iväg och gjort några ggr, det går precis lika bra/dåligt (hur man nu ska se det) som när jag inte är gravid.

Spinning går jättebra också, ett vanligt spinningpass på en timma är inga problem. Men jag har fått justera höjden på styret så jag kan inte sitta optimalt längre men vad gör det liksom. Det är så skönt att få köra ett pass och känna att det går att få upp pulsen. Den där sköna känslan när värmen kommer i kroppen och det känns lagom ansträngande är det jag är ute efter.

Så kör jag lite styrketräning, mest bålstyrka.

Men någon nytta verkar det ju göra för sjukgymnasten jag träffade i veckan öste beröm över dels att jag tränade och att jag hade sån kontroll på just den inre bålmuskulaturen.

Lite tyngre blir det ju allt eftersom, men det är ju bara att förvänta.

Väntar nu på besked från fk om att få igenom graviditetspenningen som jag sökt, fk är ju inte den snabbaste instansen som finns. Har sökt från 6e maj även om jag har för avsikt att jobba t om v.20, men det är bra att ha lite marginal tänkte jag ifall de bråkar. Än så länge funkar det bra på jobbet, mest kanske för att magen även denna gång inte alls är så stor. Bebisen är ju beräknad till den 29e juni och jag räknar med att få gå över tiden även denna gång så jag hinner ändå vara hemma och försöka ta det lugnt ett bra tag.
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#40
6 maj 2013 kl 14:02
Gilla
Ursäkta att jag är så dålig på att gå in och svara.
Vad skönt att du fortfarande kan hålla igång även om det inte blir löpning Ingrid :) Jag hade också tänkt börja simma men det blev aldrig av. Här blir det till största delen promenader nu. Har av någon anledning blivit väldigt lat med att ta mig iväg till gymmet. Jogging blir det lite grann, typ en gång i veckan de senaste veckorna. Extremt lugnt tempo och absolut inte snabbt, men jag är så glad att det går i alla fall.

Jag blev nekad graviditetspenning alldeles nyligen. Surt men så är det. Hoppas det går bättre för dig. Vad jobbar du med? Just nu är jag sjukskriven istället så jag får ialla fall vara hemma och ta det lugnt.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.