Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 30710 visningar

Kronisk förkylning

1976 • Alingsås
#1
23 april 2013 - 20:57
Gilla
Hej
Har nu varit konstant förkyld sedan i början av september. Jag är täppt i näsan, har lite känningar i halsen och är tung i huvudet. Har dessutom haft hög vilopuls under hela perioden. Har dock inte känt mig trött eller sjuklig i övrigt. Men så fort jag anstränger mig lite mer (har dock inte tränat alls på över 6 månader) så känner jag mig sämre. Det är enormt frustrerande att inte kunna träna. Finns det någon som haft något liknande och hittat någon bot? Har varit till läkare men de såg ingenting.

Har trott att det handlat om någon form av överträning tidigare, eftersom jag fått problem med rejält höjd puls och långvarig förkylning flera gånger under de senaste åren i samband med att jag tränat hårda pass eller tävlat. Men nu har jag ju vilat jättelänge och ingen förbättring sker.
Tar tacksamt emot alla tips!
1976 • Torsby
#2
5 maj 2013 kl 18:27
Gilla
Hej
Har exakt samma symtom som du beskriver men har haft det i bara ca fyra veckor.

Googlade "långvarig förkylning" och fick upp oroväckande mycket TWAR till svar (?)
Jamen
1981 • Lidingö
#3
5 maj 2013 kl 20:51
Gilla
Kan du ha allergi? Hund, katt, kvalster eller något annat? Eller har du använt avsvällande nässpray under lång tid? Bara två differentialdiagnoser till förkylning värda att fundera på..
Ja, TWAR bör väl också vara en diff. Har du sökt vård flera gånger så hoppas jag de har utrett dig ordentligt? Annars sök igen.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#4
6 maj 2013 kl 07:30
Gilla
Är ungefär de symptomen jag får av när jag är allergisk. Och som kvalsterallergiker kände jag av det året runt...
1977 • Eskilstuna
#5
6 maj 2013 kl 08:58
Gilla
Slänger in ett förslag till, som till likhet med TWAR kan vara svårt att få läkare att testa för, Mykoplasma.
Det är väl nästäppan och halskännigarna som kanske iofs talar emot det lite.

Min dotter hade Mykoplasma i två omgångar (tydligen inte helt ovanligt att det återkommer trots behandling) här i vintras och de tydligaste symptomen var allmänt försämrad "prestationsförmåga" och hög vilopuls som vid minsta ansträngning skenade iväg. Det var väl när luginflamationen (med slemhosta) bröt ut som vi faktiskt fick rätsida på vad det var, men det krävdes en direkt kontakt med barnkliniken (som drog igång ett batteri med tester och prover), VC hade dagarna innan som vanligt sagt "ta en alvedon och vila"
1972 • alingsås
#6
6 maj 2013 kl 09:19
Gilla
Låter som TWAR, var tvungen att gå till en privatläkare för att bli av med min.
Fredrik Dahlberg
1973 • Saltsjö-Boo
#7
6 maj 2013 kl 11:00
Gilla
Jag lider också av förkylningssymptom som sitter i 4-6 månader, ofta under vinterhalvåret. Har varit inne på twar men när jag slutligen kollade detta hos Göran Falck så var det negativt för en aktuell infektion. Jag tror dock att mina långdragna problem beror på en bakterie som heter Moraxella. Denna har påvisats vid näsodling vid 2 av mina halvårsförkylningar. Behandling med Spectramox har hjälpt. Jag har dessutom astma som förvärras av dessa infektioner, blir mycket andfådd och blir som du skriver, även sämre förkylningsmässigt vid träning. Just nu är jag kvitt Moraxellan men lider av vanlig virusförkylning... Men kolla detta! Finns ytterst litet på nätet om moraxella (i jämförelse med twar), men vissa vittnar om väldigt långdragna förkylningar med symptom i bihålor eller hals. Lycka till!
1993 • stockholm
#8
21 maj 2013 kl 06:37
Gilla
Jag har haft en förkylning som varat konstant i 1 år och 6 månader. Jag var stamkund på det flesta vårdcentralerna bla i årsta och i odenplan...blev slängd hit o dit och har fått penicillin 2 gånger 12 olika näsprayer, har tagit blodprov, röntgen och allt möjligt, tillslut gav jag upp och nu vet jag inte hur länge jag orkar längre...mina symptomer i början vara snorig, men det kom inget slem, hosta (gick bort efter ett tag)...nu är jag väldigt täppt o näsan för det mesta, ibland lättar trycket i näsan kanske i ett par minuter men sen kommer förkylning tillbaka, jag har fått vaglar i ögat...känner inga lukter knappt och har inte lika mycket ork, har inte tränat på snart 1 och ett halvt år och jag blir helt tokig när man inte kan sova...kan någon hjälpa?
1989 • Luleå
#9
13 december 2014 kl 13:25
Gilla
Jag har haft problem under drygt 5 månaders tid som precis har försvunnit så jag skulle vilja dela med mig av mina erfarenheter till andra som kan vara i samma situation. Jag är 25 år och tränar löpning, längdskidor och styrketräning. En normal löptur för mig var på milen och en skidtur på 10-20 km var ett bra träningspass. Nu i somras i mitten av juni blev jag förkyld. Min teori är att jag blev smittad av en kollega på jobbet som var sjuk ofta, antagligen eftersom hans lilla son ofta blev sjuk.

För mig yttrade sig sjukdomen i form av halsont som alltid när jag blir sjuk. Innan sjukdomen hade jag tränat ganska varierande men milslånga löpturer och skidturer. Jag ringde vårdcentralen efter ca 3 veckor och fick som svar att "längdskidåkarna kan ju vara sjuka i 3 månader ibland" och att jag skulle vänta lite till. Ett par veckor senare gick jag på semester och vilade från träning i ett par veckor. Sedan efter drygt en månads sjukdom tränade jag igen och fick halsont. Jag gick på ett par kortare fjällvandringar. Jag vilade mera. Jag gick till vårdcentralen någon månad efter semestern och tog svaljodling och blodprover för att kolla infektion och allergier. Jag hade haft problem med någon form av allergi och antagligen mot björkpollen. Hur som helst så visade proverna ingenting och symptomen fortsatte och jag tränade ett par gånger efter jag vilat ytterligare en månad. Jag höll på så och vilade en månad för att sedan träna ett par gånger för att sedan få halsont igen. Jag tränade väldigt lätt. joggade/sprang i 15-20 minuter per pass och lite lätt styrketräning så varje pass var på ungefär 30 minuter max med lätt belastning. Halsontet som uppstår är en skarp smärta längst bak i svaljet en aning ner i halsen och även en känsla av en klump i halsen som jag tolkar som svullna lymfkörtlar i hals.

Jag fortsatte så i ungefär 3 månaders tid. Sedan gick jag till en privat läkarmottagning och fick direkt utan tester utskrivet en antibiotika efter en gissning av läkaren. Jag tog tabletter i en vecka och det hjälpte inte ett smack. Jag fick sedan gå till en specialist som gick in med optik genom näsan och sedan tittade i halsen på mig. Han hittade ingenting utan tyckte att halsmandlarna såg fina ut och såg det som en möjlig överkänslighet som hade uppstått i samband med förskylning/allergi. Han sa att det skulle gå bra att träna så jag provade. Jag tränade lätt 3 pass. med någon dags mellanrum mellan varje pass. Sedan svullnade halsen upp så att knappt gick att vrida på huvudet. svullnaden var under hakan i vad jag antog var lymfkörtlarna. Svullnaden gick ner efter ca 3-4 dagar men jag var fortsatt öm i halsen. Jag fick dessutom en torrhosta utan slem som höll i sig tills att jag åt hostmedicin för att dämpa symptomet. Vid det här laget hade jag provat kurer med gurkmeja, vitlök ett flertal gånger och slutligen en multivitamin på tablett.

Det hade nu gått 5 månader. Det var några minusgrader ute och fint väder och jag kunde inte hålla mig från att springa en sväng. 18 minuters jogging. Det var en härlig känsla. Efteråt fick jag halsont med en slags klumpkänsla och ömhet i svalj. Jag gick tillbaka till den privata hälsocentralen för att få ta lite prover. Jag hade läst lite om en möjlig twar-infektion och ville att man i alla fall tog prover på mig. Vi tog prover på allergi och twar. Dessutom sa läkaren åt mig att försöka provocera fram symptomet för att sedan komma direkt in på observation. Det blir nog inga problem tänkte jag och for på en lätt lätt löptur/jogg i 40 minuter och bara väntade. Men inget hände. Jag fick irritation i halsen men den svullnade inte. Sedan tränade jag några gånger och allt gick bra även om muskler och kondition var på 0. Sedan fick jag höra provsvaren. Ingen infektion i kroppen men reaktion på någon allergi.

Det mest sannolika enligt mig själv är att en kombination av en seg förkylning tillsammans med en pollenallergi gav mig en överkänslighet. Att träna med infektion i kroppen och halsont kan leda till att infektionen sprider sig till hjärtat så det är ingenting jag kan rekommendera. Men värt att notera är att jag aldrig hade någon feber eller trötthet utan bara halsont och rethosta i ca 10 dagar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.