Löpning Träning 12 inlägg 7825 visningar

Hur gör ni vid småförkylning?

Madeléne
1985 • Västervik
#1
13 juni 2013 - 13:11
Gilla
Om ni känner att ni är på väg att bli sjuka utan att sjukdomen fullt brutit ut, brukar ni då vila och hoppas att det inte ska bryta ut eller kör ni på som vanligt för att det ska bryta ut så att "tillfriskningsprocessen" kan påbörjas snarast möjligt?

Jag upplever att om man vilar så kan det dröja flera dagar innan det bryter ut (vilket ger längre träningsavbrott) medan om man kör på lite så blir man sjuk och därmed även frisk fortare. Såklart vilar jag vid feber/halsont :)
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#2
13 juni 2013 kl 13:26
Gilla
För mig bryter det ofta ut just när jag vilar och tar det lugnt. Åtminstone till en viss gräns så kan man liksom skjuta upp utbrottet genom att hålla igång. Sedan om det är särskilt nyttigt att göra så vet jag inte.

Lite snuva brukar jag inte bry mig om. Blir man sjuk "på riktigt" så orkar man ändå inte träna så det löser sig självt.
Per Schneckener
Tyresö
#3
13 juni 2013 kl 14:09
Gilla
Om jag känner ngt eller pulsen ligger för högt inför ett träningspass då avstår jag att träna! De gånger jag trotsat det kroppen eller pulsen signalernar har jag blivit sjuk! Om jag blivit sjuk eller inte ändå....vet jag ju inte! Men jag vet att då du tränar hårt och ligger på gränsen ökar risken för sjukdom! Det är tyvärr detta fenomen som gör att du under en massiv träningsperiod inför en tävling lättare åker på en förkylning! Ett sätt att motverka risken är naturligtvis att bjuda kroppen på mer vila även under hård träning d v s skippa ngt pass i veckan för vila istället!
Kaj Bouic
1979 • Farsta
#4
13 juni 2013 kl 14:45
Gilla
Om jag mår lite dåligt eller har lite ont i halsen så sticker jag ut och springer. Då verkar kroppen skärpa till sig och så försvinner det i nio fall av 10.

Om jag verkligen är sjuk (infektion i kroppen) så märker jag det när jag springer och då avbryter jag och springer hem igen.
1979 • Enskede
#5
13 juni 2013 kl 15:57
Gilla
Det verkar som att det slår lite olika. Själv upplevde jag en klar förbättring när jag blev mer försiktig med att springa när jag var förkyld. Just när det var lite mer diffusa symtom blossade de ofta upp om jag sprang ändå. Sen kanske det berott på andra saker, men immunförsvaret blir ju försvagat upp till ett dygn efter träning( självklart beroende på hur hård träningen varit) så det känns ju logiskt att vila. Å andra sidan skall det aktiveras under själva träningen så det kanske går att döda förkylningen på det sättet.
Jenny
1974 • Knivsta
#6
13 juni 2013 kl 19:51
Gilla
Om man inte skulle få springa när man är småförkyld skulle det inte bli mycket sprunget för mig. Rätt eller fel, men jag brukar köra om jag inte är riktigt hängig med halsont och så. Sedan får man kanske skruva ned förväntningarna på prestation en smula om man inte är i form.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#7
14 juni 2013 kl 10:41
Gilla
Re Medeléne

"Jag upplever att om man vilar så kan det dröja flera dagar innan det bryter ut (vilket ger längre träningsavbrott) medan om man kör på lite så blir man sjuk och därmed även frisk fortare. "

Förra veckan kände jag av väldigt lite strävhet i halsen med ändå tydligt igenkännbart att det var en förkylning om än mycket lindrig.
Så jag vilade två dagar och nästa dag kändes det bra även om jag nästan alltid brukar få snuva oxå.
Två löpdagar därefter gick helt bra, men lite märkligt bröt snuva ut på kvällen andra dagen och mkt låg feber (37.2 mot normala 36.5 eller lägre, i två dagar).
Snuvan varade i fyra dagar innan återupptagen träning i förrgår, dock inte ännu 100 % bra.

Frågan är då om det var bra att springa efter de två första dagarna. Det känns väldigt svårt att gissa.
Trots löpningen bröt snuvan ut sent men vad hade hänt utan löpning ? Kanske den hade inte alls kommit ? Eller brutit ut senare ?

Det är nog olika på olika förkylningsvirus och olika för olika personer vad som är bäst.

Jag fick min förkylning 3 dagar efter att utomhus träffat bl a en systerdotter som börjat springa men som hade känt av förkylning i 2 månader.
Jag hoppas det inte var det viruset jag fick:-)

Jag har aldrig känt av förkylning längre än någon vecka annars.


Annelie
1971 • Skövde
#8
14 juni 2013 kl 11:43
Gilla
Är väldigt sällan förkyld, vilket jag inbillar mig beror på att jag lyssnar på kroppen och tar det lugnt och låter immunförsvaret göra sitt innan något bryter ut. Kan tilläggas att jag inte har några barn i dagisåldern...

Om man ofta drabbas av förkylningar kanske det är läge att börja fundera på varför. Kanske pressar man sin kropp för hårt så att immunförsvaret försvagas. Eller så kan det vara något annat.

Kroppen är en fantastisk mekanism, och lyssnar man bara mer på kroppen än vad man gör på sitt träningsprogram så brukar man göra rätt val.
Jenny
1974 • Knivsta
#9
14 juni 2013 kl 20:57
1 Gilla
Det där med att lyssna på sin kropp är lite svårt, tycker jag. Min kropp säger allt som oftast åt mig att gå hem och lägga mig i TV-soffan i stället, men jag inbillar mig att det mest är fråga om ren slöhet och att jag inte har blivit helt biten av löpning än.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#10
14 juni 2013 kl 21:06
Gilla
Jag har haft ont i halsen i 3 veckor nu och har börjat fundera på att gå till doktorn. För övrigt mår jag alldeles utmärkt, inga andra förkylningssymptom. Men eftersom jag vet att man inte får anstränga sig så mycket när man har ont i halsen så håller jag på att bli vansinnig för att jag inte törs träna så mycket som jag vill. En sköterska jag träffade på Friskis & Svettis sa att orsaken till det långdragna halsontet kan vara att jag slutade röka för ca 5 månader sen, för cilier och annat i halsen har inte hunnit ställa om sig ännu! Men 3 veckor... suck.
Pär M
1969 • Umeå
#11
14 juni 2013 kl 23:17
Gilla
med dagis barn och barn i lägre skol åldern är lättare förkylning det normala!
(helgen som var passerade "vinter" kräksjukan i huset åxxå (oj vad väl skurat vi har nu))
1963 • Örebro
#12
15 juni 2013 kl 00:25
Gilla
När det är som du säger, med bara lite symptom kör jag på och hoppas på det bästa. Ofta blir det bättre, ibland sämre. Vem vet hur det hade blivit vid vila?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.