Löpning Träning 8 inlägg 11143 visningar

Mental träning - träna pannbenet

Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#1
18 juni 2013 - 13:11
Gilla
Ofta läser jag om träning som "ger pannben". Undrar hur mycket som sitter i pannbenet egentligen? Har en känsla av att det är minst lika viktigt som den fysiska träningen.

Som igår på vilodagen efter mitt långpass då kändes kroppen trött och likaså i morse innan jag kom ut. Men när jag väl börjat springa så kände jag att det går ju bra det här, jag förlänger sträckan från 5 km till 10 km. Efter 5 km tänkte jag ja det går ju fortfarande bra det här, nu tar jag i lite extra och så satte jag nytt årsbästa på träning på 10 km. Positivt tänkande ger bra resultat och dåligt tänkande ger sämre resultat.

Eftersom det gick så bra i morse känner jag att jag skall nog länga passet hem från jobbet också, får bli 10 km då med. Undrar hur jag känner mig imorgon...

Hur tränar ni era pannben?
1978 • Arboga
#2
18 juni 2013 kl 13:26 Redigerad 18 juni 2013 kl 13:27
Gilla
För mig en pannbensträning och mental träning två skilda saker.

Den ena härdar och göra att man inte gnäller utan biter ihopp när det behövs och stretar på.
Den sortens träning är enkel, det är bara att träna i alla sorters väder och köra hårda pass under dåliga förutsättningar. Nyttan av dessa pass kan dock diskuteras.

Det andra är att förbereda sig på det faktum att det finns variationer i motivation och sinnesstämning, bygga upp en metod att identifiera detta och om möjligt styra bort dålig stämning till förmån för vinnande. Detta görs inte ut på rundan utan hemma i den varma soffan eller under andra kontrollerade former. Googla KBT för mera info.
KBT träning är enormt värdefullt för de som kan tillgodogöra sig detta, men det är inte enkelt och det tar långt tid, kanske upp till ett år innan man ser effekt och kanske flera år innan man verkligen kan få stor nytta.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#3
18 juni 2013 kl 13:33
Gilla
Kanske jag som missförstått vad pannben betyder. Det är alltså mer att man tål mycket slit. Trodde mer att det var mentala styrkan i allmänhet.

Jag är mer intresserad av din andra definition Per, alltså den mentala träningen. Alltså det där om att styra bort negativa tankar och tänka positivt. Ska kolla lite på KBT träning.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#4
18 juni 2013 kl 13:38
Gilla
Huvudet gör skillnad ja!
Har länge känt att min fysiska form varit tillräcklig för milen under 50 min, men fick först i lördags till det på ett lopp. Den största skillnaden skulle jag vilja påstå är att jag denna gång laddat mentalt för att det skulle vara jobbigt, att något är jobbigt är inte skäl nog att inte genomföra det osv. och efteråt var jag inte nöjdast över att kroppen klarade målet, utan att jag från km 4 lyckades hålla kvar de positiva tankarna och orkade peppa mig själv :)
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#5
18 juni 2013 kl 14:39
Gilla
Grattis Kajsa! Ja det där var ett bra exempel på när mentala förberedelser gett resultat. Antar att det hjälpt att ha sprungit millopp tidigare så du visste vad som skulle komma.

- Självförtroende: Du känner att kroppen klarar det.

- Erfarenheter: Du vet hur jobbigt det blir.

- Mentala förberedelser: Du blir inte överraskad av det jobbiga och tar det som något positivt.

- Ett givet mål: Det är detta du har tränat för så det finns alla anledning att försöka fixa det.

Själv kan jag ibland känna det svårt att ställa upp nya mål när man klarat sitt mål. Som när jag sprang Broloppet år 2000. Tränade för det och klarade det hyfsat men sedan slutade jag springa för jag hade ju klarat mitt mål...

Nu har jag andra mål. Gå ner i vikt, hålla blodtryck och hälsa på bra nivå. Men samtidigt är det roligt vilket ger mersmak och jag har anmält mig till ett par lopp. Att få något kännas som roligt är det bästa för motivationen tycker jag.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#6
18 juni 2013 kl 15:51
Gilla
Och det var mål på lopp. Målen med min träning är helt andra. Loppen är bara en kul grej vid sidan av :)
#7
18 mars 2015 kl 18:06
1 Gilla
Jag forskar i ämnet och har nyss skrivit ett inlägg som handlar om att göra den mentala träningen mer meningsfull. Läs gärna och kommentera: https://briogroupworkshop.wordpress.com/2015/03/11/it-works-for-you-but-it-does-not-make-sense-to-me-how-to-use-exercise-imagery-in-a-meaningful-way/
Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
#8
18 mars 2015 kl 18:35
1 Gilla
Hård men samtidigt klok träning inför ett lopp är det enda sättet för mig att komma i bra mental form. Jag måste känna att jag har gjort allt jag kan då kommer den mentala styrkan på köpet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.