Löpning Träning 16 inlägg 11329 visningar

Hur stor skillnad gör uppvärmning?

Rasmus Olsson
1979 • Göteborg
#1
26 mars 2013 - 14:55
Gilla
Jag brukar aldrig värma upp inför löprundor, utan startar med planerat tempo från första löpsteget. Värmer inte upp så värst ofta vid cykling utomhus heller, men däremot vid inomhuspass (testcykel/trainer). Jag har inte själv testat att jämföra prestationen efter att värma upp jämfört med att inte värma upp.

Hur upplever ni andra skillnaden? Nu pratar jag om prestation, dvs tempo eller ork, inte skaderisk (den minskar säkert om man värmer upp).
1971 • Nykvarn
#2
26 mars 2013 kl 15:13 Redigerad 26 mars 2013 kl 15:13
Gilla
Ska jag springa intervaller eller snabbdistans brukar jag jogga ett par kilometer först, annars värmer jag inte upp på träning.

På tävlingar har jag, efter helgens (dåliga) Premiärmil, beslutat mig för att dra ner på uppvärmning, Jag har testat nu under ett antal tävlingar på distanser mellan 5-21,1km under förra säsongen att värma upp lite mera, åtminstone 3km löpning och stegringar och tycker inte det gör någon skillnad, möjligen försämrar det min prestation istället.

Jag kommer i fortsättningen att hålla mig till ca 1 km jogg och ett fåtal stegringar som uppvärmning inför lopp på 5-21,1km.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#3
26 mars 2013 kl 15:27
Gilla
Jag tror att det är mycket individuellt samt att det har att göra lite med vilken typ av träningsbakgrund man har. Jag har kört en del mängd nu i vinter och märker att jag har blivit ruskigt segstartad. Behöver ofta 4-5 km innan kroppen börjar vakna, ibland mer.

Tidigare brukade jag kanske jogga 300 meter och sen köra intervaller, men det är stört omöjligt nu.

Inför Premiärmilen så sprang jag 6 km i ungefär 5 min/km. Plus att jag joggade ytterligare en bit som jag inte loggade. Det hade inte fungerat med kortare uppvärmning för min del.

Så det är nog väldigt individuellt och beroende av träningsbakgrund.
Rasmus Olsson
1979 • Göteborg
#4
26 mars 2013 kl 15:28
Gilla
Hehe, ja uppvärmning i 4-5 km inför en runda på 5 km är nog inte aktuellt, men några hundra meter kanske.

Jag har inte börjat köra intervaller än, utan springer bara på i jämnt tempo.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#5
26 mars 2013 kl 15:33
Gilla
När jag ska springa 5 km fort så värmer jag upp 4-5 km först. Annars får jag ingen flyt i löpningen.

Men som sagt, det verkar vara något som kommer med mängdträningen. När man springer i stort sett varje dag så har man alltid lite trötta ben och då behövs mer uppvärmning för att få igång kroppen.
Lars Pensjö
1961 • Torslanda
#6
26 mars 2013 kl 15:41
Gilla
Kroppen blir effektivare när den kommit upp i arbetstemperatur. Man kan alltså inte springa lika fort om man inte är varm. Men om man inte skall köra intervaller eller snabbdistans tycker jag inte det behövs så mycket uppvärmning. Om det känns bra, gör lite olika övningar (hälkick, osv), men jag tror inte det har så stor betydelse.

En del använder första intervallen i intervallträningen som sista steget i uppvärmningen. Men jag tror inte det är lika effektivt. I så fall är det bättre att göra några bra fartökningar innan, men man behöver inte toppa pulsen.

Ju kortare en tävling är, desto viktigare är uppvärmningen. Jag springer 100-400m ibland på tävling, och kan lika gärna stanna hemma om jag inte gör en bra uppvärmning. Men när jag tävlar längre än 10 km så värmer jag inte upp så mycket. Hellre sparar jag energi till slutet av tävlingen, och börjar lugnt. Detta beror nog väldigt mycket på hur bra man är. Eliten börjar värma upp långt innan, och sticker iväg i 2:45-tempo i starten.
1971 • Nykvarn
#7
26 mars 2013 kl 15:56
Gilla
På din nivå Rasmus (med det menat att du inte springer så mycket efter en titt i din träningsdagbok) spelar det nog inte så stor roll, börja gärna lite lugnare än tänkt första minutrarna och likaså vid avslut av rundan, för att det är skönt, eller varför inte stanna klockan några hundra meter hemifrån istället för direkt utanför dörren och så gå hem några minuter efter löprundan, brukar vara ganska skönt.
HR
1972 • Stockholm
#8
26 mars 2013 kl 16:25 Redigerad 26 mars 2013 kl 16:28
Gilla
Rasmus: jag tycker det kan skilja ganska mycket beroende på vilken sträcka man tänkt springa och om man har satt upp något tidsmål eller snittfart.

Ska jag springa en mil så kanske det låter bakvänt att värma upp 3km innan men det är ungefär vad jag behöver för att komma igång ordentligt - ungefär som för Gabriel. Det påverkar då enbart positivt. Springer jag t ex 15km så brukar sista milen vara snabbare än första milen om man kikar på vad som händer före och efter 5km.

Ska jag springa 5km så kanske jag klarar mig på två km men en km kan vara lite väl knappt, speciellt om det är på förmiddagen. På eftermiddagen kan jag ofta springa på med kortare uppvärmning och det räcker med en knapp km på bra dagar.

Före intervaller så räcker det med att jag joggar till platsen, i mitt fall ca tio minuter och sedan är det bara att tugga på.

På längre pass med någon snittfartsambition brukar det lösa sig med att springa på ifrån start med lite långsammare första kilometer och sedan bara springa på. När jag sprungit med sällskap så har det oftast rört sig om en lugnare första km och sedan med en gradvis ökning av farten på passen.

Jag är notoriskt slarvig med nerjogg och tycker sällan att jag behöver det eller har nytta av det. Eftersom många av mina lugnare pass avslutas med en eller ett par snabbare sista km och om de iallafall inte ligger på max så känner jag det som att jag kan vara utan nerjogg. Har jag inga känningar under passet så tycker jag att jag kan vara utan nerjogg.

För att slippa känningar på passet brukar jag tycka att det känns bra med uppvärmning. Men, man är lite äldre och segare nuförtiden också.
1978 • Marbäck
#9
21 september 2013 kl 08:05
Gilla
Är man astmatiker som jag, så är uppvärmningen ett måste.
1978 • Arboga
#10
21 september 2013 kl 13:04
Gilla
Tränar jag distans så värmer jag inte upp, är det kallt ute så brukar jag göra några enkla gymnastiska övningar i hallen för att inte frysa första km.
Springer jag intervall så värmer jag upp 10-15min.
Är det tävling på korta distanser (<20min) så värmer jag upp så hårt att jag håller arbetspuls redan på startlinjen, annars så måste jag ju skrämma liv i hjärtat på första km och det har man ju inte tid med på så korta distanser.
Tävling på långa distanser <1h så brukar jag bara jobba lite lätt en km eller två och göra liknande gymnastiska övningar som hemma i hallen.
1965 • Eksjö
#11
21 september 2013 kl 14:04
Gilla
Har man så dålig ork att man inte orkar värma upp utan att det påverkar det verkliga passet negativt på något sätt då har man kört ALLDELES för lite volym under uppbyggnadssäsongen.

Dessutom är tre-fyra kilomer uppvärmning ett alldeles utmärkt sätt att få igång magen, skönt att slippa oroa sig för det också under själva passet/tävlingen.
Calle Westerlund
1964 • Norrtälje
#12
21 september 2013 kl 16:15
Gilla
En artikel relaterad till ämnet: http://runnersconnect.net/running-training-articles/common-misconceptions-about-warm-ups/?awt_l=CdlPg&awt_m=3ZvfibhlpDrftIP
Även hjärnan behöver tydligen "värmas upp".

Kristoffer Hansson
1979 • Bromma
#13
21 september 2013 kl 23:32
1 Gilla
Tidigare värmde jag sällan upp. Och som mest ett par kilometer. Men i år har jag satsat mer på volym (stort till till Gabriel, löparn mfl för den insikten - genom den stora volymtråden som debatterades i början av året) och ser nu uppvärming inför intervaller/snabbdistans som en del av själva volymbyggandet, som ett alternativ till dubbla pass på samma dag. Så länge man orkar med det samt klarar av att köra kvalitetspasset i tänkt tempo så inbillar jag mig att det är positivt för min löpkapacitet, i alla fall på längre sträckor.

I morse sprang jag exempelvis drygt 13 km innan jag startade med det tänkta tröskelpasset på 6 km. Tröskelpasset i sig gick utmärkt. Med nedvärmning blev det ca 22 km. Imorgon bitti är planen att köra ett liknande pass fast med 1200 metersintervaller. Därefter en dags totalvila följt av ett par-tre dagar med lugna löppass.

Tidigare när jag körde dylika pass med minimal uppvärmning blev ett back-to-back pass tempo/intervall max 20 km, nu istället ca 40-45 km.

Jag körde några längre pass av dessa slag innan stockholm halvmarathon förra lördagen. Jag sprang på 1.39 i fjol och 1.27 i år, trots att antalet kvalitetspass var fler förra året än i år! (Men i den sänkningen finns flertalet andra variabler som också spelar in, som exempelvis ökad totalvolym och något kilo lägre startvikt, samt lättare skor).
1970 • Häggvik
#14
23 september 2013 kl 03:28
Gilla
Känner mig också lite seg om jag springer utan uppvärmnin. Dock kan en stretch innan hjälpa till. Har även börjat att smörja in vader med Tigerbalsam, vilket jag upplever värmer/mjukar upp den innan löpning.
Bolt
1983 • Stockholm
#15
23 september 2013 kl 12:24
Gilla
Min uppvärmning brukar alltid bli den bit jag går till min "springbana"
1963 • hunnebostrand
#16
23 september 2013 kl 12:37
Gilla
Tror det är väldigt indviduelt för mig betyder uppvärmning allt i tävlingssammanhang men mindre vid träning då jag helt enkelt bara springer lungt i början och ökar succesivt .
Men vid tävling värmer jag minst i trettio minuter
skall man försöka lägga sig i ett högt tempo tror jag skaderisken ökar om man inte är varm i muskler o leder först. Men tror att är man lite yngre än jag tål man det bättre för åldern gör att man är lite stelare innan passet
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.