Löpning Träning 97 inlägg 8766 visningar

Varför orienterar ni inte?

Camilla Kruse
1972 • Örebro
#1
1 februari 2014 - 13:14
3 Gilla
Det är så inne med trail/terränglöpning, ju tuffare ju bättre o helst skall man vara skitig från topp till tå när man är klar.....
Så där är det för orienterare varje dag-så varför ägnar inte fler sig åt orientering?
Hade möte på orienteringsklubben häromdagen och vi satt o frågade oss varför det är så svårt att rekrytera nya medlemmar. Det är ju löparboom och alltfler ägnar sig åt tuff löpning i terräng eller tom obanat. Någon som kan säga varför inte orientering kommer ifråga; är det läsa karta som skrämmer eller finns det en nördstämpel?
Tacksam för svar!
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1965 • Eksjö
#61
4 februari 2014 kl 12:29
1 Gilla
Rätta mig om jag har fel men var det inte en story i Runners World någon gång på 90-talet om ett gäng manliga svenska landslagslöpare inom orientering som låg på träningsläger någonstans i Europa och råkade hamna på samma hotell som ett gäng banlöpningskenyaner av världklass och slå sig i snack med dem. Efter någon slags utmaning så hängde en eller två av kenyanerna med ut i skogen nästa dag, i syfte att bara ta rygg och få ett annorlunda träningspass, men de blev totalt avhängda redan efter ett par kilometer, ovanan vid det mjuka underlaget gjorde att de inte hade en chans trots att de ändå slapp själva orienteringsmomentet.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#62
4 februari 2014 kl 12:36
Gilla
Nackdelen med att träna orientering är att man ofta måste sätta sig i bilen för att åka till en kartträning. Springer man sen kanske 90 minuter så har man lagt hela kvällen. Mycket lättare att springa ut hemifrån eller cykla förbi Friskis på hemvägen.
Jag orienterade faktiskt i början på 80-talet men nu vill jag inte ens bli våt om fötterna.
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#63
4 februari 2014 kl 12:54
Gilla
Men som påpekats ett par gånger så är det väldigt stor skillnad på trailrunning och orientering. Lite som om att bara för att man gillar att spela fotboll så gillar man att spela innebandy bara för att båda två är bollsporter (vilket iofs många gör men långt ifrån alla).

Min orienteringsklubb försöker också rekrytera men jag går åt andra hållet och ska starta ett nytt trail-tävling istället hehe
HR
1972 • Stockholm
#64
4 februari 2014 kl 15:55 Redigerad 4 februari 2014 kl 15:55
1 Gilla
Jag växte upp med det som man idag kallar "traillöpning". På den tiden kallade man det inget speciellt, det var oftast banad terräng och eller småstigar/skogsstigar med inslag av terräng.

Orienteringen var för mig samma skoltrauma som Karpasz beskrev så klockrent tidigare i tråden. Kände igen mig direkt. :-D

Orientering är lite för komplicerat för så kort tid för egen del. Det lockar inte lika mycket som en "vanlig" skogsrunda. På något sätt så uppskattar jag sporten iallafall och jag hoppas den får ett uppsving. Men, det är inte för mig. Senast jag sprang terräng var jag lika lycklig över att grisa ner mig i skog och myr som att slippa läsa en karta under tiden. Vi behövde ingen karta för att springa vilse heller... (en eller två orienterare var med) :-D

Henrik inlägg 43#:

"287 personer i hela Sverige drabbades av TBE under 2012 enligt smittskyddsinstitutet."

Men tänk om 198 av dem var Orienterare och resten svamp- eller bärplockare?

1971 • Hollsvattnet
#65
4 februari 2014 kl 17:04
4 Gilla
Camilla,
din nästa tråd kan väl bli
"Därför orienterar vi!"
så kan vi orienterare försöka beskriva vad som lockar och utmanar...

1955 • Uppsala
#66
6 februari 2014 kl 15:54 Redigerad 6 februari 2014 kl 17:01
2 Gilla
>> #58 Leif Höglund
Ser att du bor på Kungsholmen. Närmaste klubbarna jag kan komma på är:
Sundbybergs IK:
http://www8.idrottonline.se/SundbybergsIK-Orientering/
Bromma Vällingby SOK:
http://www8.idrottonline.se/Bromma-VallingbySOK-Orientering/
Centrum OK (klubb som är mindre tävlingsinriktad men verkar ha kul!)
http://www.centrumok.se/

-----

Apropå Jörgen Mårtensson:
När Sveriges kanske främste herrorienterare genom tiderna, Jörgen Mårtensson, var snabbaste svensk på Stockholm Marathon 1993 summerade han kraftansträngningen som en ”halvjobbig orienteringstävling”…

Det citatet och mer därtill om orientering på elitnivå finns i det här gamla pressmeddelandet från Tiomila 2012: http://10mila.se/2012/docs/10MILA_Pressmeddelande_120322_swe.pdf

--------

När det gäller trådskaparens fråga så är jag egentligen helt fel person att besvara frågan då jag sprungit orientering till och från sedan 1968.
För egen del blir det mest vanlig löpning pga att det är så tidseffektivt och jag behöver inte passa bestämda tider eller vara på en bestämd samlingsplats.
Annars är orientering både roligare och mer utmanande än vanlig löpning.
Och någon fästing har jag aldrig fått (annat än då jag gjort annat än orienterat).

Det är dock kul att ha en karta i näven då man sticker ut och tränar i skogen så kan man improvisera och köra nya stråk.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#67
6 februari 2014 kl 17:18
1 Gilla
Hubmann filmen är ju ren pornografi. Jag vill ha vår.

(Obanat med pannlampa funkar det med men det är ju inte riktigt samma sak)
1989 • Sandviken
#68
7 februari 2014 kl 00:39
1 Gilla
Orienterade ifrån 10 års ålder upp till 19 år. Vann några dm och lite annat smått..
Varför jag inte orienterar längre vet jag faktiskt inte!
Vilken känsla det är att springa med Pannlampa på en tallhed svagt utför! :D
Får nog ta upp det igen till våren :)
1981 • Linköping
#69
7 februari 2014 kl 08:44
Gilla
Intressant tråd!
Jag har sprungit BAMM (dock med en duktig orienterare) och gick inför det en orienteringskurs. Jag upplevde det dock som komplicerat. Inte enbart själva orienterandet (även om det är nog så svårt fast det funkar ju så snart man kan grunderna) utan mer var och när man kan orientera. Var finns banor, hur hittar man kartor osv.

Jag "orienterar" rätt mycket ändå på så vis att jag ofta springer med en karta men sedan väljer vägar/stigar utefter den (dvs ej obanat). Detta för att kunna springa lite längre samt för att det är att vara i skogen och springa på fina vägar som intresserar mig, inte "skattjakt". Men till syvende och sist skulle jag orientera mer om:

1) det var lättare (dvs det fanns kartor och banor och det bara var att ge sig ut själv när man vill)
2) om jag var bättre på det.
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#70
7 februari 2014 kl 09:56
1 Gilla
Karin:
Det är förstås en nackdel att det inte är lika lätt att ge sig ut som "vanlig" löpning...

Men det man kan kolla upp är om det finns något Naturpass i närheten. Naturpasset är fasta kontroller som sitter ute under en hel säsong på en massa orter. Man köper sedan en karta och så kan man springa på den hur mycket man vill under året. www.naturpasset.se
(Som exempel kommer vi i Halmstad att ha 3 områden med kontroller i år med ca 30 i varje. Antar att det är liknande på många andra orter)
Peter F
1971 • Västra Frölunda
#71
7 februari 2014 kl 11:11
1 Gilla
Det här verkar vara ett bra initiativ: http://motionsorientering.se/

"Om Motionsorientering

Vad är Motionsorientering?

Vill du ut i naturen och utmana dig själv på mer än bara löpning? Då är motionsorientering något för dig! Här får du möjlighet att prova på orientering som motionsidrott. Det finns banor för dig som är nybörjare, men även för dig med viss erfarenhet. Det går också att välja på olika banlängder, från kort till lång.

Hur gör man?

När du har bestämt dig för att delta på en Motionsorientering är det bara att komma dit och anmäla dig på plats. Du väljer en bana efter din nivå och därefter får du en s k Sportident som registrerar dina stämplingar vid kontrollerna elektroniskt. Detta ger dig möjligheten att få tider dels på hela banan, men också mellan varje kontroll. Därefter är det bara att ge sig ut i naturen och gå, jogga eller springa runt banan. På plats finns instruktörer som är där för att hjälpa dig komma igång. När du kommer i mål kan du få ditt eget resultat direkt och en fullständig resultatlista med alla deltagare publiceras här på hemsidan efter arrangemanget.

Var och När?

Motionsorientering är nästan alltid på onsdagar med start möjligt från kl 17 till 19 (med senaste målgång kl 20:00).
1970 • Sala
#72
7 februari 2014 kl 11:32
1 Gilla
Jag vet att jag skulle få massor av stryk och irra runt på en relativt kort bana full med kontroller.

En mycket lång bana med glest mellan kontrollerna skulle passa en som mig.

Jag lovar att prova en challengerbana i sommar men det är egentligen för kort för att vilja.
Thomas Frykenmo
1970 • Skövde
#73
7 februari 2014 kl 13:03
1 Gilla
Vi orienterar :-) sonen kör och jag springer med, tycker det är en väldigt trevlig form av löpning att springa helt obanat och få tänka på vart man skall springa. Tycker iofs att det är roligt att springa tidlopp på tartan också .... Om du tänker att det först kom en löparboom så var det ju ett gäng som antagligen tyckte det var lite för lätt så då började de springa trail så kom trailboomen. Om du väntar ett tag så kommer "trailarna" att bryta sig ur och börja köra obanat o då är steget inte så långt till orientering. Rogaining då varför är det inte fler som håller på med det?
Pär M
1969 • Umeå
#74
7 februari 2014 kl 14:32
Gilla
ang Jörgen Mårtensson fick ju åxxå nåt SM-guld på Marathon och halvmarathon :-)
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#75
7 februari 2014 kl 15:19 Redigerad 7 februari 2014 kl 15:28
1 Gilla
Kjell-Erik Ståhl var också orienterare upp till 30-årsåldern innan han bytte inriktning. (Han verkar dessutom fortfarande ställa upp i enstaka orienteringslopp)

Anders Gärderud är också orienterare i grunden och han tävlar faktiskt fortfarande relativt mycket i orientering.

Så orientering verkar vara en bra grund om man vill bli bra löpare. :)
1963 • hunnebostrand
#76
7 februari 2014 kl 17:09
Gilla
Varför orienterar inte jag. Svår fråga jag orienterade en del i lumpen samt att en orienterare från åmål (kalle Karlsson) faktiskt blev den som fick mig att se mer seriöst på löpning. Den stora orsaken tror jag faktiskt är att dom sporterna som är etablerade i den bygd(landsända) som man bor i är dom som drar mest i mitt fall finns eller fanns ingen tradition av orientering och därmed blev den lilla orientering man höll på med i lumpen snart bortglömd. Skulle nog kunna tro att om man flyttade orienteringstävlingarna lite närmare städerna samällena Ponera att starten går vid kanten av en stad lite ut i skogen för att sen lite in i staden sen ut igen sen tillbaks för någon målgång på nåt torg kanske men bara kanske skulle få lite publik och sedemera höja statusen på sporten .Och kanske locka över en del löpare och en sak får man inte glömma reklam reklam reklam under dessa åren här på jogg promotar man inte orienteringstävlingarna alls lika väl som alla trailtävlingarna jag menar orienterare och löpare har ju en sak gemensamt nämligen jogging
1970 • Sala
#77
7 februari 2014 kl 20:50
Gilla
Jonas Buud är orienterare. Say no more..
1973 • Norrköping
#78
7 februari 2014 kl 22:49
2 Gilla
Eller så är folk lite blyga? Jag skulle personligen inte våga ringa till orienteringsklubben (finns de ens i telefonkatalogen? ) och be att få komma dit och sabba deras träning genom att vara långsammare än alla andra och helt usel på kartläsning.
Om det därefter fanns en kurs på ett par dagar där man garanterat fick hänga med andra blåbär så hade jag hakat på direkt!
Elin Lundqvist
1990 • Karlstad
#79
7 februari 2014 kl 23:05
1 Gilla
Josefina: tror ingen skulle ta illa upp. Klubbarna är bara glada när det kommer nya människor som är intresserade. Min klubb anordnar ganska ofta kurser för nybörjare. Bara att googla, hå in på klubbens hemsida och se om de har någon info om sådant. Annars jan man ju skicka iväg ett mail till någon i styrelsen och fråga det man undrar över :)

Ta chansen och prova på! Om det är tråkigt behöver man ju inte fortsätta.
1978 • Karlstad
#80
7 februari 2014 kl 23:24 Redigerad 7 februari 2014 kl 23:24
1 Gilla
Jag passar gärna på att lägga in lite orientering för omväxlingens skull.

Kan rekommendera nyfikna att köra motionsorientering när det drar igång i vår. Man behöver i regel inte vara ansluten till någon klubb utan kan låna eller hyra kompass och sportident på plats. Dessutom brukar det vara variation på lätta/svåra/långa banor.
http://motionsorientering.se/
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.