Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 5091 visningar

Ni som har astma

Jenny
1975 • Bjärred
#1
7 mars 2008 - 11:05
Gilla
Jag får astmaliknande symptom när jag bli förkyld och har fått utskrivet Symbicort. Har varit dålig på att ta medicinen regelbundet så nu när jag blev förkyld blev det väldigt tungt att andas och så får jag hosta som aldrig vill ge med sig.
Jag undrar lite om ni brukar testa med PEF-mätare och hur mycket det skiljer när ni mår bra mot när ni har besvär?
EvaMarie
1957 • Linköping
#2
7 mars 2008 kl 11:54
Gilla
JAg kör med PEF-mätare lite då och då för att "kolla läget". Då gör jag regelbundna mätningar både morgon och kväll under ett par veckor. Samtidigt gör jag anteckningar kring hur jag tränat, om jag är förkyld, tar medicin etc.

Jag har för mig - är inte helt säker - att min astmasköterska brukar säga att om det skiljer mer än 20 procent mellan högsta och lägsta värdet under en sådan period kan man behöva titta över medicineringen. Är man välmedicinerad bör det älltså bli en ganska jämna kurva.

"Högsta PEF-värde" är dock väldigt individuellt, så man ska inte jämföra sig med andra, bara med sig själv.
Jenny
1975 • Bjärred
#3
7 mars 2008 kl 12:36
Gilla
Tack Eva-Marie. Att man inte kan jämföra absoluta värden är jag helt på det klara med. Jag undrade mer över hur många procent det helst inte ska avvika från högsta värdet. Kan känna mig lite omotiverad att grundmedicinera för jag har ju oftast inga besvär, men när jag blir förkyld så blir jag ganska påverkad och när jag känner att jag är fökyld så är det oftast lite för sent. Idag var mitt värde 22% lägre än vad jag brukar PEFa och det känner jag av väldigt väl. Kanske också för att jag inte brukar ha besvär och då blir kontrasten mycket större.
#4
7 mars 2008 kl 20:24
Detta inlägg har raderats
Maria Skargren
1977 • Knivsta
#5
7 mars 2008 kl 22:45
Gilla
Darrig och hjärtklappning?
Har nyligen varit på utredning och fått veta att jag har anstängningsastma. Tar Symbicort samt Bricanyl (vid behov innan , vid träning). Jag upplever medicinerna som lite "läskiga" då jag får darrningar och hjärtklappnig. Vågar inte ta i samband med llöpningen, fast det skulle behövas! Någon som har erfarenhet av hur det blir när man tar Bricanyl i samband med löpningen? Vågar nu inte pröva då reaktionerna blir så kraftiga, hur kan man springa när man är alldeles skakig?
Urban Axelsson
1965 • Ängelholm
#6
7 mars 2008 kl 23:21
Gilla
Känner igen mig Marie.
Tog ett bra tag innan jag hittade rätt medicinering för MIG.
Idag kör jag Oxis och Flutide som grund och sedan Ventolin ca 30 min innan löppass. Om det är mycket "skit" i luften tar jag även tablett Zyrilex på morgonen.
Låt det ta en tid och rådgör med din läkare så du hittar den medicinering som passar dig bäst.
Min erfarenhet kring Brikanyl liknar din. Framför allt hade jag stora problem med muskelkramp och darringar. Men jag valde att prova vidare och hittade rätt för mig.
Viktigt är att om du känner att du tvivlar kring om din läkare är rätt, byt. Jag gjorde detta och via tips fck jag kontakt med en läkare som förstod sig på mina problem mycket väl.
Erik N
1967 • Gävle
#7
7 mars 2008 kl 23:24
Gilla
Hepp. Har haft ansträngningsutlöst astma hela livet och blir förstås också sämre vid förkylning. Har tidigare använt Bricanyl regelbundet. Darrningar och hjärtklappningar går över efter en tids användning.
Alla cortisonpreparat som t.ex. Symbicort (kombipreparat) är, bygger på att man tar medicinen kontinuerligt. Ger en högre "tröskel" mot astma. Slarvar man blir inte tröskeln tillräckligt hög.
Själv basmedicinerar jag med Serevent (typ långtidsverkande Bricanyl) och Pulmicort. Funkar fint för mig. Behövs ingen Bricanyl direkt före löpning och lättare att öka dosen av cortisonet när man känner en förkylning vara på gång. Det ger mindre astma under förkylningen och snabbare återhämtning efteråt.
F.ö. är löpningen i sig en supermedicin mot astman. Har nu joggat regelbundet 2-3 ggr/vecka under ett år och mår som en prins med mycket små astmabesvär.
Magnus
Stockholm
#8
8 mars 2008 kl 07:43
Gilla
Jag har hört att idrottare med lindrig astma kan träna upp sina lungmuskler för att kunna andas lättare med den här mackapären:
http://www.powerbreathe.com/homep.html

Bara ett litet tips. Finns att köpa på bl a runner´s store.
Erik N
1967 • Gävle
#9
8 mars 2008 kl 09:09
Gilla
Intressant mackapär Magnus. Lågbudgetvarianten är dock PET-flaska med vatten och en slang att blåsa ner i vattnet. Det hela bygger på att träna upp muskulaturen för utblåset. Gammalt sjukhusknep för att få rossliga gamlingar att få bättre ventilation.

Generellt är andningsträning bra för astmatiker. Som bekant "åker andningen upp" när man får ett anfall. Man andas högst upp i bröstkorgen. Att träna sig att använda hela lungan genom att "bukandas" dvs fylla lungorna nerifrån genom inandning genom näsan och utblås med motstånd genom munnen har man nytta av vid både anfall och löpning.
1969 • Säter
#10
4 augusti 2008 kl 23:50
Gilla
Får man darrningar av Bricanyl finns andra mediciner med luftrörsvidgande effekt tex Buventol kolla med din läkare så kan du få en provförpackning utskriven.
Johan Olsson
1972 • Lund
#11
5 augusti 2008 kl 12:42
Gilla
Hej
Jag jobbar med astmapatienter. Det jag kan säga är TA DIN UNDERHÅLLSMEDICIN REGELBUNDET. Det är av högsta vikt att ta sin ordinerade medicin, låt säga morgon och kväll, och inte när man känner för det. Sen kan man ta sin vid behovs medicin innan eller under träning. Upplever man obehag av tex Bricanyl kan man testa andra kortverkande luftrörsvidgande mediciner.

...men som sagt - ta er underhållsmedicin regelbundet så slipper ni de värsta svackorna.
Malin Holmgren
1982 • Östhammar
#12
5 augusti 2008 kl 13:01
Gilla
Haha... Var på väg att skriva till Erik att det heter PEP-flaska (positive expiratory pressure), men insåg sedan att han med PET bara menade materialet som flaskan var gjord av... :)
Samuel H
1979 • Järfälla
#13
5 augusti 2008 kl 13:33
Gilla
Ah. En sakkunnig. Då passar jag på att tjonga iväg en eller några frågor.

Läkare ordinerade Pulmicort till mig för att se om det hjälpte mot slemmig och irriterad hals. Jag har använt det enligt föreskrivning i tre månader nu men märkte inte av någon förbättring alls och därför trodde jag inte att jag hade någon astma.

Men, jag har vid en del löppass haft det enormt jobbigt (tex under Sthlm marathon :)) och jag har nu provat några gånger att ta bricanyl innan träningarna. Det känns som jag får en extra lunga.

Jag gissar att jag har ansträngningsinducerad astma.

Kan detta betyda att Pulmicort är fel förebyggande medicin för mig? När jag tar bricanyl känns det som jag kan andas mycket djupare. Är detta bara en känsla, eller kan tex pulmicorten nå djupare i lungan och därmed hjälpa bättre om jag tar pulmicort före? :)

Jag tar fortfarande pulmicort regelbundet, men det är bara sen jag började använda bricanyl innan träning som jag märkt förbättring i form av höjd prestation och mindre slemmig hals.
Johan Olsson
1972 • Lund
#14
5 augusti 2008 kl 15:08
Gilla
Samuel, svårt att veta varför din läkare satt in Pulmicort. Han har väl gjort undersökningar för att kunna ställa diagnosen astma, spirometri med reversibilitetstest, PEF-dagbok eller provokationstest. Hade jag varit i dina kläder hade jag bokat tid hos läkaren för ny utvärdering och provtagning och där ställt frågorna du har.
Samuel H
1979 • Järfälla
#15
5 augusti 2008 kl 15:20
Gilla
Japp, jag ska på återbesök snart, men läkaren har semester nu och jag ville få lite feedback.

Jag har fått blåsa en gång i en PEF-mätare. Jag har inte gjort några andra tester eller fått någon diagnos än. Han gav Pulmicort för att ev underlätta sthlm-maran (jag var sjuk i princip hela april och halsen ville aldrig bli helt bra). Både min far och bror har dessutom astma.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.