Löpning Träning 31 inlägg 10118 visningar

Springa lopp med eller utan tempo- och pulsfeedback?

1970 • Uppsala
#1
22 april 2014 - 13:40
Gilla
Hejsan,

Hur tänker ni lite mer rutinerade löpare angående att springa lopp med klocka/app för att ha koll på tempo kontra "blint" och bara gå på känsla?

Jag ska springa mitt andra motionslopp någonsin, Kungsholmen Runt (HM), och är lite kluven.

I vanliga fall har jag Endomondo i telefonen och får tempo- och pulsangivelser av coachrösten för varje km och trivs ganska bra med det. Samtidigt är det ju lite av ett "störmoment" som kanske kan få en att köra antingen för hårt eller onödigt lugnt på tävling.

Förra gången jag sprang (Sthlm HM 20132) hade jag telefonen med men irriterade mig mest på att jag ofta helt enkelt inte hörde coachrösten med allt ovant bakgrundsljud :)

Alla tankar och funderingar kring detta viktiga ämne mottages tacksamt :)
/Johan
< < < 1 2 > > >
Johanna
1987 • Stockholm
#21
24 april 2014 kl 09:50
Gilla
Tidigare sprang jag en hel del inne på löpmatta i gymmet och då höll jag stenkoll på pulsen/distansen/tempot mm. Nu har jag börjat röra mig mer utomhus och har totalt skippat allt utom mediaplayern,, och jag känner att jag faktiskt njuter mer av själva löpningen, fast den kanske inte är så effektiv. Det känns som om jag kan koncentrera mig på vad kroppen säger, och eftersom jag är en fritidslöpare (ca 30km i veckan) så har jag inte press på att prestera och föredrar att träna på kroppens villkor. :)
1968 • Linköping
#22
24 april 2014 kl 10:07
Gilla
Aldrig puls på race. Dels strular bandet ibland vilket då gör att det blir en belastning (mentalt) och dels har jag för lite analyserad pulsdata för att kunna ha någon nytta av det under race. Kanske börjar använda bandet på längre distanser men bara för analys efteråt. Kör dock med GPS för att ha koll på snittfarten. Stänger då av autolap och klockar km-tiderna efter skyltarna.
1970 • Uppsala
#23
24 april 2014 kl 11:56
Gilla
Tack för all bra input. Kul och intressant att läsa olika resonemang kring detta. Och bra med påminnelsen att lurar går bort på Kungsholmen.

Som vissa är inne på kommer jag nog inte att använda puls under loppet (gör det aldrig under träning) men kul att ha loggat och kika på i efterhand.

Tidtagarur och kilometermarkeringar låter ju bra (och mest exakt) men jag är osäker på hur mycket huvudräkning min hjärna klarar i tävlingsfart :)

Telefonen åker nog med för loggningens skull men jag kanske ska våga stänga av ljudet och bara njuta av plågan (med överhängande risk att gå ut för hårt) :)

/Johan
1968 • Linköping
#24
24 april 2014 kl 13:41
Gilla
@stefan:
Varför har nästan varenda elitlöpare, på längre distanser, en klocka på armen om dom inte använder den till nåt?

Själv tycker jag den ger mig feedback i början på lopp då det är lätt att ryckas med i ett för högt tempo. Efter c.a 15 på halvan, då det alltid börjar bli jobbigt, får jag information som säger om det är värt att försöka hänga i eller om jag ligger för långt efter uppsatt mål och i stället kan slå av lite och försöka "njuta".
jennever
1984 • oslo
#25
24 april 2014 kl 13:58
Gilla
Tack för bra input så långt. Intressant med olika synsätt.

Precis Rebecca, man vill ju gärna ha koll på hur man ligger till mot sitt mål. Problemet är att med liten/obefintlig rutin så är det svårt att veta om måltempot är rätt :)
1970 • Uppsala
#26
24 april 2014 kl 14:04
Gilla
Intressant läsning Stefan. Definierar mig dock inte som "löpare". Bara en farbror som springer lite då och då :)

Malleys resonemang om att lyssna på kroppen och "känna" vilket tempo man har i sig bygger ju just på den erfarenhet jag saknar (och inte hinner skaffa till 10 maj).

Jag har verkligen jättesvårt att uppskatta hur fort (kanske långsamt är ett bättre ord) jag springer. Andningen är nog det jag tydligast "känner" farten på ...

Jag kanske helt enkelt skulle träna på att pricka olika tempon med coachrösten i telefonen avstängd.

/Johan
1979 • Bonnarp
#27
25 april 2014 kl 10:04
Gilla
Kör intervaller med en bestämd sträcka på en tid du bestämt i förväg.
Säg att du t.ex. vill springa milen på 45minuter och vill "lära" dig det tempot..
då kan du t.ex. springa ett antal intervaller på 500m och då springa den sträckan på 2min30s. (4,30 tempo= 45mins på milen).
Sen bara nöta det tempot och hitta rätt, lära kroppen helt enkelt. Känna av hur fort det går. :)
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#28
25 april 2014 kl 14:17
Gilla
Har sprungit ett 10 km lopp utan klocka. Hörde någon ropa efter 5 km att min lilla klunga låg strax under 18 min.
Tankarna började snurra och omedvetet halkade jag in i ett lägre tempo och hade tappat dryga minuten på andra halvan av loppet.

Brukar springa med medeltempo synligt i klockan. Men funderar på om det kanske hämmar mig också. Att jag redan på förhand, omedvetet, har bestämt vad snittfarten ska ligga på?
Man vet ju på ett ungefär vad ens kapacitet ligger på och då ställer hjärnan in sig på det tempot och man följer lite väl slaviskt medeltempot istället för att bara springa på?



1982 • Åkarp
#29
25 april 2014 kl 14:24 Redigerad 25 april 2014 kl 14:38
Gilla
Jag tycker snarare att det är bra att se tiden. Den informationen tillsammans med känslan i kroppen gör det lättare för mig att fatta rätt beslut under loppets gång. Känns det lätt och jag ligger före målsättningen så är det en skön känsla att veta att jag faktiskt har råd att tappa lite på slutet om man skulle krokna. Man vet då också att även om det skulle kännas jävligt jobbigt så är det bara att hänga i eftersom man har ex antal sekunder/minuter tillgodo. Känslan i kroppen är ju alltid det som styr en. Inte springer man och håller igen jättemycket om det känns kanon bara för att klockan säger en sak. Inte jag i alla fall. Givetvis underförutsättning att tempo är rimligt för en givet formen man är i.
1966 • Sigtuna
#30
25 april 2014 kl 14:38
Gilla
Springer nästan alltid på känsla men har bestämt mig för att springa "på puls" i Göteborgsvarvet nu i Maj. Skall helt enkelt se till att hålla mig till en pulsnivå och så får det bli den fart det blir. Har annars en tendens att springa lite fortare än vad uthålligheten räcker till.
Rebecca
1984 • Solna
#31
25 april 2014 kl 15:49
Gilla
Stefan #24. Ja om man är en rutinerad löpare så känner man av tempo, och man känner sin kropp och inför ett lopp borde man ju tränat så pass mycket att man kan känna. Men alla kanske inte gör det.

Jag tycker det är kul med klockan, men skulle säkert kunna springa utan, vilket jag också gör.

Men även elitlöpare kör med klocka.
När jag sprang 1500 meter så var jag ute efter snabba tider på alla tävlingar utom SM (då det bara handlade om placering, spelade ingen roll hur snabbt), då brukade min tränare skriva mina varvtider åt mig för att jag skulle veta om jag höll en bra fart. puls på så kort sträcka är däremot onödigt.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.