14 juli 2014 kl 13:02
Nja Daniel, jag vet inte om jag kan hålla med om det riktigt.
Blodsockret har en mer avancerad reglering än vad man kan tro och håller blodsockret i ett _mycket_snävare spann. Det är mycket jämnt i uppemot två dygn även om du inte äter ett riskorn ens.
Det man känner av är reglerhormonernas inverkan men det är inte "lågt blodsocker". Det är inga större problem för kroppen att hålla ett jämnt blodsocker under dagen - förutsatt att man får i sig en vettig frukost då leverglykogenet töms ut under natten för att hålla det jämnt. Men några större dalar och toppar rör det sig aldrig om, det är däremot enklare som populärvetenskaplig förklaringsmodell.
Vad som händer under dagen är ju mer beroende av kroppens reserver och vad du gör fram tills dess att den hamnar i kris. :)
Det du och många andra tar för lågt blodsocker är hormonernas inverkan och kanske främst glukagon - som utsöndras när blodsockret varslar om att det börjar dyka. Glukagon frigörs för att reglera UPP blodsockret genom att stimulera nedbrytningen av leverglykogen för att öka på glukoskoncentrationen. (Det har precis om insulin även en hel räcka andra funktioner som variera beroende på hur homeostasen ser ut och vilket energislag som finns lättast tillgängligt)
Är leverglykogenet i det närmaste tömt så kan glukagon även stimulera nedbrytningen av aminosyror i kroppen för att bilda glukos. För mig så känner jag att om jag "bara" äter protein som ett mellis så slår det mycket hårdare på en lång dag medan om jag äter kolhydrater och protein så främjar det både fysiskt arbete och hur pigg jag känner mig. Med "bara" protein så kan jag bli kortsiktigt mätt men känna mig mindre benägen att ta i.
Glukagon är i princip Insulinets antagonist, men under en del speciella omständigheter så har de "snarlika" funktioner.
Efter en större måltid så får du även en rent mekanisk inverkan då en mycket stor del av blodomloppet kan styras om för att hjälpa till att bearbeta "massan i magen" och den tröghetskänslan man känner då kan ibland trigga ett "oförklarligt sug". Ibland hjälper det att dricka lite vatten. Att äta långsammare och att verkligen tugga maten hjälper också till - finfördelning av massan är inte fel.
Givetvis känner man sig mastig efter en större måltid, konstigt vore det annars. Förmågan att äta sig "mer än mätt" är inte alltid en bra förmåga.
Däremot så håller jag med dig helt om att mindre portioner fördelat under dagen är lättare för kroppen att hantera. :) Funkat prima för mig i hela mitt vuxna liv. Däremot så har det som sagt ingen större påverkan på blodsockret i sig. Äter man en klick smör så påverkar det ju blodsockret minimalt medan om du äter en matsked honung så får du en momentan höjning som kroppen lätt tar om hand - förutsatt att du inte samtidigt har stoppat i dig en massa annat. Själv föredrar jag honung framför smör men jag påstår inte att det är nyttigare. Jag får inte heller en sockerrekyl av det. :)
Vad gäller mättnadsgraden så mättar ju fett bra men ibland är det inte vad kroppen vill ha just där och då. Socker är ju ingenting som man kan rekommendera till någon som "mellanmål". För mig så funkar t ex rågbröd med vilket pålägg som helst och kanske en juice trots att juicen givetvis innehåller snabba kolhydrater. Andelen socker i måltiden är klart mer påverkande än om det är socker i den eller inte.
Man utvecklar inte ett metabolt syndrom genom att äta små måltider som innehåller lite socker. Man utvecklar metabola syndrom genom att äta ensidigt och genom att äta mer än kroppen kan hantera i längden, oavsett energislag. Man kan inte äta hur mycket fett eller kött som helst ostraffat heller. För de som äter för mycket under lång tid så drabbas de av effekter som kan ta lång tid att korrigera för kroppen och i en del fall så är det mycket bra att strypa av kolhydraterna under en period för att kroppen ska komma ikapp. Däremot så kan man trigga utvecklingen av ett metabolt syndrom genom att helt plocka bort kolhydraterna - man tror att man gör "alla rätt" men ändå så blir man ännu sjukare. Precis som man tidigare skyllde på fett så skyller man idag på kolhydraterna. Jag väntar bara på att man ska "komma på" att proteinerna är boven. :)
Förslag till Leo är:
Att äta en lite stadigare frukost och att skippa mellanmålet om det inte rör sig om mer än cirka fyra timmar mellan frukost och lunch. Det är bra att låta magen hinna få undan maten. En frukt kan alltid få finnas tillhands om det "krisar". Annars så kan man klunka lite vatten mellan.
Lunchen har jag inga synpunkter på. Det ser bra ut.
Nästa mellanmål är lite beroende på hur tätt inpå lunchen du äter det. Eller hur pass nära inpå träning du äter.
Det kan störa matsmältningen lite grann och du kommer egentligen inte direkt behöva det om det inte är så att du ska träna senare än tre-fyra timmar efter senaste måltiden och då även beroende på längd och intensitet på passet. Rent psykologiskt kan det kännas bra att äta innan träningen.
Efter träningen så KAN du behöva få i dig någonting beroende på:
Åt du innan träningen?
Hur länge tränade du och i vilken intensitet?
Hur länge kommer det dröja innan du får i dig nästa mål mat?
Hur du svarar på de tre/fyra faktorerna avgör ju om du har ett verkligt behov av att äta innan/efter träningen och det behöver inte ens vara samma ifrån dag till dag. :)
Med dina långa dagar så blir det lite avigt för kroppen om du sent på kvällen intar en måltid som är större än lunchen och sedan går in i din minst aktiva fas på dygnet. Självklart ska du äta, men om du styr om intaget till lite mer under förmiddag och dag så kommer du klara dig på mindre under kvällen.
Med ditt nuvarande mönster skulle jag varken dricka öl och absolut inte vin på kvällen. Det är för kaloritätt och du har ingen nytta / sämst nytta av det då.
Vinet stör även leverns arbete så om det gått ett par timmar efter träning och inget matintag så skulle jag skippa det helt.
Bättre att spara på det "goda/onda" och njuta av det någon dag då och då i veckan och att försöka vara strikt till vardags.