Löpning Träning 14 inlägg 3686 visningar

19 år och satsa på löpningen?

Hilda
1995 • Älvsjö
#1
20 november 2014 - 09:50
Gilla
Löpningen är verkligen någonting jag brinner för!
Det har jag märk på senaste tiden då jag lagt ner mer tid på att springa. Jag ska fylla 19 år nu i december. Jag tänkt en hel del och inspirerats av att bli riktigt duktig på att springa. Just nu är jag en "hobby-löpare", springer runt 20 km i veckan, där av ett intervallpass och ett långpass på 14 km i veckan. Jag tycker om de längre distanserna och känner att de nog är min starka sida. Sen jag var 16 år har jag sprungit minst en gång i veckan, alltid lätta korta pass. Jag tänker börja träna mer och mer, men i en rimlig takt. Min fundering är, finns det chanser att bli elitlöpare trots att man börjar träna först i 19 års ålder?

För en riktigt bra löpare, har ni några andra tips, känner ni till något träningsläger i sommar?

1971 • Nykvarn
#2
20 november 2014 kl 10:42 Redigerad 20 november 2014 kl 10:43
Gilla
Roligt att du fastnat för löpning! Du har självklart alla chanser att bli en väldigt duktig löpare, långt från alla elitlöpare har sprungit från tidig ålder!

Det bästa rådet som brukar ges till en ungdom som verkligen vill satsa är att söka sig till en löparklubb/friidrottsklubb där du får hjälp att utvecklas i rätt takt och stöttning med träningsupplägg och träningskompisar.

Googlande på friidrottsklubb Gotland och ser att Visby IF Gute Friidrottsklubb erbjuder löpträning på olika nivåer även om inte hemsidan är speciellt uppdaterad, det kanske kan vara något att kolla upp? Lycka till!
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#3
20 november 2014 kl 10:48
Gilla
Du har redan fått ett bra råd av Staffan: sök upp en klubb.

En sak att vara medveten om är att det för många känns väldigt tufft i början om man inte är van med tuffa intervallpass etc. Det gäller att inte ge upp och ge det några månader så att kroppen hinner vänja sig.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
20 november 2014 kl 10:53
Gilla
Håller med föregående talare ( skribent ). Startade själv löpträningen vid 22 års ålder, efter några år stod jag i elitleden på tävlingarna. Se till att bygga styrkan från början, mycket spänst och bålstyrka är bra att ha, dessutom är det lättare att hålla sig skadefri om man är stabil och stark.
Lycka till i din satsning.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#5
20 november 2014 kl 11:13
Gilla
För att bli elitlöpare krävs det talang och en kropp som tål och svarar snabbt på väldigt hård träning. Har du det så kan du bli elitlöpare även fast du startar som 19-åring. Evy Palm började träna ordentligt som 38-åring och gjorde världstider som 49-åring.

Men då ska man också veta att hon som helt otränad 38-åring testade att springa ett marathon och sprang på 3:07. När hon tränat löpning ett år så sprang hon marathon på 2:48. Så det handlar om talang.

Du har dock en fördel om du vill bli Sverige-elit, i o m att du är kvinna. Konkurrensen är betydligt svagare bland kvinnliga elitlöpare än bland manliga. Give it a go!

Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#6
20 november 2014 kl 11:24
Gilla
Det är bara att köra! Du är ju ung fortfarande.
Jag har en klubbkompis som började springa på "allvar" för något år sedan. Hon är född -93.

Hon har en spikrak löp-karriär uppåt. Har inte sprungit så länge, har spelat fotboll och så klart tränat tidigare men som sagt, löpningen har hon börja satsa på senaste året typ.
Nu har hon PB på milen på 39:45, PB på halvmara på 1:29:13 och PB på marathon på 3:12:13.

Otroliga framsteg och fortfarande ung (men 2 år äldre än dig alltså).

Som tidigare sagt, sök upp en klubb och kör. Lycka till!
Hilda
1995 • Älvsjö
#7
20 november 2014 kl 11:42
Gilla
Tack för peppande svar!
Det förvånar mig att det verkar finnas chanser för även sent startade satsningar. Jag förstår att mycket handlar om talang. Någonstans måste man starta, jag tänker satsa och se vart det leder. Huvudsaken är att jag tycker det är kul. Jag har en motivation utan dess like när jag går in för något, hehe.

Tack Staffan för bra tips. Jag har under ett år löptränat i en grupp som tar pauser nu under vintern. Tyvärr finns det ingen specifik löptränare man kan vända sig till på Gotland. Men IF Gute ska jag absolut tänka på. Jag hoppas jag kommer in i en bra grupp där jag kan bli inspirerad utav andra.

Jag är rädd för att skada mina knän som är rätt känsliga. Så det blir just nu 3 löppass och 1 corepass. Jag hoppas kunna trappa upp det sakta med säkert.

Jag tar studenten till våren. Hur duktig måste man vara för att komma in på "löpar-skolor" efter gymnasiet, någon erfarenhet?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#8
20 november 2014 kl 12:38
Gilla
Kom ihåg att grunden i långdistanslöpning är långa, lugna pass i "snacktempo". Vintern är en utmärkt tid att grundträna.
1990 • Vetlanda
#9
20 november 2014 kl 13:19
Gilla
Man kan bli bra löpare väldigt snabbt om man tränar smart och inte ger upp. Jag har tränat till och från hela mitt liv. Har sprungit några marathon och lidingölopp men utan någon egentlig träning inför det. Började satsa på löpningen ordentligt i maj i år. Då fick jag kämpa för att springa en mil på 50min. Nu gör jag det runt 38:30-39 min. Innan jag började satsa på löpningen så sprang jag bara lite då och då utan någon direkt plan med löpningen. Nu har jag tränat betydligt smartare och det har gett snabba resultat. Kolla gärna min dagbok här på jogg.se för att få inspiration till hur du också kan börja träna smart och effektivt. Allt finns registrerat sen maj 2014.
1987 • Göteborg
#10
20 november 2014 kl 20:46
Gilla
Många som säger bra saker här. Jag sällar mig till att det helt klart är möjligt! Men vill tillägga att du säkert kommer förbättra dig massor på rel kort tid. Det är bra, men elitlöpare blir man inte över ett år. Jobba långt fram i tiden, ha fokus även under vintern men bränn inte ut dig med för snabba pass bara för att du blir snabb snabbt av det. Basen är mängdträning, det ska vara bistert, jobbigt, tråkigt, kallt och allmänt jävligt ett tag innan sommaren kommer och man kan omvandla all mängdträning till grymma tider.
Jag hade ett "uppbyggnadsår" förra året då jag inte fick några speciellt bra tider alls utan mest sprang en massa mil i ganska långsamt tempo. Resultaten har jag fått det här året istället.
Det är i alla fall min filosofi.
1987 • Göteborg
#11
20 november 2014 kl 20:50
Gilla
Och vill lägga till att talang säkert är bra att ha, men löpare med lite talang som tränar mycket slår en löpare med mycket talang som tränar dåligt. Ibland känns det som folk skyller på talang när det egentligen handlar om bra träning under lång tid och liknande. Det finns många där ute som kan bli riktigt bra om dom tränar rätt!
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#12
20 november 2014 kl 20:58
Gilla
Olle, fast om vi diskuterar ELIT så är talang fundamentalt. Du blir aldrig elit utan att ha stor talang, oavsett hur smart, bra, hårt eller länge du tränar.
1980 • Stockholm
#13
20 november 2014 kl 21:50
Gilla
Får jag va nyfiken och fråga vad du gör för tider idag?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#14
20 november 2014 kl 22:20
Gilla
Det krävs nog relativt sett mindre talang i marathon än t ex 1500 m att nå Sverigeelit även om toppbredden på herrsidan är rätt tunn generellt jämfört med för 3 decennier sedan. På damsidan på marathon är den lite bättre numera tror jag Det är ändå få som tränar tillräckligt mycket mängd, dvs många mil/vecka för att vara i närheten av sin potential på marathon så det borde vara en bra distans för måttligt talangfulla långlöpare om de satsar ordentligt under flera år.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.