Löpning Kom igång 16 inlägg 1788 visningar

Förkylning på G!

Ulrika Axelsson
1969 • Stockholm
#1
27 augusti 2008 - 08:39
Gilla
Hej å hå!
Det är himla kul att läsa inläggen här för man får mycket inspiration och tips.
Har inte tittat igenom alla inlägg här i Kom igång, så frågan kanske har ställts tidigare men jag undrar hur man håller igång och motivationen uppe när man som jag, precis har kommit igång med lite lätt löpträning (jogg definitivt) och känner att en förkylning är på väg. Halsont och lite snuvig. Vad jag menar är, jag springer 3 dagar i veckan och när man har fått lite "flyt" i det hela och sen måste/bör hoppa över pass då för att förkylningen är på gång (är vad jag har hört, att man inte bör träna när man är förkyld), hur i kommer man igång igen. Alltså, självklart finns motivationen där, men det känns ändå så snöpligt att när jag nu äntligen har kommit igång med träningen, ja, då blir man förkyld. Det är så lång uppförsbacken när man ska börja om igen. Hur gör ni och när kan man börja träna igen.
I morse vaknade jag och hade lite lätt ont i halsen men gav mig ut i alla fall, kanske dumt, men hur vet jag var gränsen går? Som sagt, nybörjare!
Fredrik Angetun
1972 • Stockholm
#2
27 augusti 2008 kl 08:54
Gilla
Kan tyvärr inte hjålpa dig, jag har samma problem. Så fort jag kommer igång, och kör ett längre pass på uppåt en mil, så kommer förkylningen dagen efter, som på beställning. Sitter sedan i ordentligt minst en vecka...

hopplöst...
1978 • Göteborg
#3
27 augusti 2008 kl 10:12
Gilla
Som jag har förstått det så är kroppens immunförsvar lite nedsatt efter ett träningspass och har man då nåt liggande på lur i kroppen så är väl risken stor för att det ska bryta ut efter ett längre träningspass.

Att träna med en mindre förkylning är nog inga problem egentligen, bara man lyssnar på kroppen, men att springa med halsont eller feber är inte att rekommendera.
1977 • Falkenberg
#4
27 augusti 2008 kl 11:03
Gilla
Spring långsammare eller varva löpning med gång.
Är själv färsk löpare men har idrottat, främst fotboll i 25 år så jag har råkat ut för samma sak ungefär.
Ta en vilodag eller två mellan varje pass.
Gå istället för att springa om du är osäker på om du har en förkylning på G,
skönt att vara ute i friska luften även om man är lite krasslig.
Se över din kostföring, du kanske redan äter bra men allt kan bli bättre. Sova ordentligt är oxå en viktig punkt. Det är mkt som påverkar ens hälsa.


Ha tålamod stressa inte fram resultaten, så tänker jag numera.
Lycka till Mot Nya Mål!
1977 • Falkenberg
#5
27 augusti 2008 kl 11:07
Gilla
Tänk på att det tar flera månader innan man byggt upp en bra grund att stå på. Själv är jag under den fasen nu. Givetvis skall man köra några grispass ibland om man vill bli snabbare men samtidigt tänk efter före.
Kristina Wallin
1978 • Göteborg
#6
27 augusti 2008 kl 20:31
Gilla
Hej! Brukar också råka ut för samma förkylningsfenomen precis när man börjat komma igång med träning. Detta brukar hända inte bara vid löpning utan även när jag kommer igång med gymträning eller annan träning. Det är verkligen irriterande, speciellt då jag är av den sort som inte tränar vid förkylning.

Vad jag har lärt mig så blir det en stor extra påfrestning för kroppen att träna samtidigt som den själv försöker driva ur förkylningen. Så klart man kan köra nån gång ibland om man nu tycker man orkar med det. Men gör det inte till en vana att träna vid infektion i kroppen.

Har en kompis som körde mkt fotboll även vid sjukdomar i unga år, hans hjärta sa till slut ifrån och det slutade med att han fick en pacemaker inopererad. Detta är ju ganska ovanligt men värt att tänka på.

Mitt råd är som ovanstående skriver att se över sin kostföring så man äter riktigt. Vet man med sig att man inte får i sig tillräckligt med frukt o grönsaker tycker jag man ska äta mer sådant eller som jag i vintertid köra med lite multivitaminer, (funkar hyfsat bra)=)
1969 • Upplands Väsby
#7
27 augusti 2008 kl 23:40
Gilla
Pulsklocka är ett tips. Ibland kan det ju kännas ganska ok, trots att det är något mikrofuffens på gång i kroppen. Sånt kan man ofta se med en snabbtitt på pulsen - den drar nämligen iväg som en raket så fort du drar igång passet. Bara att packa ihop och gå hem, innan man förvärrar det hela.
Mikael
1967 • Huddinge
#8
28 augusti 2008 kl 09:03
Gilla
Jag tror att det bara finns ett 100 %-igt sätt att klara detta. Skaffa sig bättre kondition. Tyvärr måste de flesta passera dessa problem på vägen till en bra kondition.

Sätt att mildra risken för förylning är:
- Undvik att ta ut dig helt
- Ät något nyttigt snabbt efter passet
- Vila efter passet
- Om det går - undvik okända människor efter passet(tyvärr är ju barn ofta bärare på främande bakterier)
Martin
1974 • Gävle
#9
28 augusti 2008 kl 09:08 Redigerad 28 augusti 2008 kl 09:09
Gilla
Det här med träning, jobb, och barn - som jag antar att några av er har? -är inte en enkel ekvation. Dagisbarn har en förmåga att vara sjuka för jämnan och dessutom - hemska typer! - smitta deras föräldrar.
Så, under sommaren har jag lyckats med bedriften att vara frisk i princip hela tiden, men denna vecka (andra dagisveckan) så är hela familjen sjuk.

Det är lätt att bli uppgiven när man ska komba detta med träning, men när det känns som man bara står och stampar. Men jag har försökta att lära mig att ta det som det är och ta en vecka i taget. Vilket fortfarande KAN vara frustrerande.

(men ps - förkylningssymton i början av en förkylning och särskilt halsont innebär ingen träning!)
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#10
28 augusti 2008 kl 12:57
Gilla
Jag kommer med ett tips som provas på egen risk....jag brukar basta när jag känner att förkylningen är på gång (Helt tvärt emot vad många rekommenderar jag vet...)Men för MIG fungerar det! Antingen så går det över efteråt och jag mår bättre, eller så bryter det ut och går över fortare istället för att känna sig halvkass länge...
Glutamin direkt efter träning verkar också hålla imunförsvaret på topp,gärna tillsammans med antioxidanter och ngn typ av vitamin/mineraltillskott...
1983 • Linköping
#11
28 augusti 2008 kl 13:19
Gilla
Här finns lite att läsa om att hålla förkylningar borta: http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=2524&searchstr=F%F6rkylning

Ulrika Axelsson
1969 • Stockholm
#12
28 augusti 2008 kl 19:13
Gilla
Tack för responsen och alla bra tips!
Just idag har jag än värre ont i halsen och även snuvan har brutit ut, så, ingen träning i morgon.
Hade en träff med en personlig tränare idag (bokade för 2 veckor sedan) och skulle lägga upp ett litet program och träna, men det slutade med snack i stället om hur vi lägger upp hösten.
Jag känner trots allt att motivationen är tillräckligt hög för att komma igen när förkylningen är över och förhoppningsvis så ju mer jag tränar, destå bättre immunförsvar kanske man får.
1974 • Granan
#13
28 augusti 2008 kl 20:03
Gilla
Visst är det konstigt hur en förkylning alltid kommer när man som minst vill ha den. :-)

Började i söndags känna att det sved lite långt bak i halsen när jag svalde men tänkte inte så noga på det. Gav mig ut på en kortare runda för att få bort segheten ur kroppen. Efter ungefär 2 km flåsade jag som en blåsbälg, svettades som en gris och kände mig som en skadad valross. Funderade allvarligt på att gå en bit men lunkade sakta min runda.

På måndag morgon hade det brutit ut på allvar och inte förrän efter lunch idag verkar det vara på väg åt rätt håll. Har stoppat i mig c-vitamin och kan jang på löpande band. Inbillar mig att det hjälper och även om det bara är placebo så är det bättre än inget.

En veckas mycket välbehövlig träning inför lidingöloppet åt skogen. I morgon ska jag i alla fall ut en vända så får man väl se om det går.
1967 • Järfälla
#14
28 augusti 2008 kl 20:26
Gilla
Kände av i söndags att det var förkylning på G efter träningspasset. Köpte röd solhatt och C-vitamin som jag har överdoserat tills idag men nu är det i princip bra.Har huvudvärk kvar. Har försökt sova mkt. Trist, jag ska springa tjejmilen på söndag så det kom verkligen helt olämpligt. Nu går det springa, jag provade ett pass på 50 minuter idag och det kändes hyfsat bra. Även om jag inte har tappat så många dagar(tre) så är det himla psykologiskt. Det är första gången jag ska springa tjejmilen så det blir ändå kul. Får ladda ändå mer till Hässelbyloppet och Lidingöloppet(milen). Har inte sprungit loppen tidigare, vore bra om man kan springa loppet nån vecka innan, förekommer det?
Michael Carlsson
1968 • Jönköping
#15
28 augusti 2008 kl 21:11
Gilla
Skit oxå, ont i halsen och förkyld en vecka inan stockholm halvmarathon.
MÅSTE bli frisk fort!!!
Tips om genvägar mottages tacksamt!!!!!!!

1969 • Upplands Väsby
#16
29 augusti 2008 kl 13:02 Redigerad 29 augusti 2008 kl 13:12
Gilla
Michael C: förutom mycket sömn så är kortvarig överdosering av C-vitamin ett känt knep. Det boostar immunförsvaret ett tag. I en studie med marathonlöpare så var det klart minst antal förkylningsfall efter loppet bland de som överdoserade C-vitamin veckan före maran. Nu har ju du visserligen redan fått ont i halsen, men vitaminerna lär ju hjälpa ändå.

Förresten, förlita dig inte på enbart processade vitaminer från tillskott. Finns inget som slår naturliga vitaminer och antioxidanter från frukt och grönsaker.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.