Löpning Träning 42 inlägg 1356 visningar

jogging innan frukost skadligt??

Per Bilén
1969 • Halmstad
#1
29 augusti 2008 - 14:50
Gilla
Läste i en annan tråd att någon ansåg det osunt att springa före frukost och att det inte skulle ge någon effekt på träningen. Lekman som jag är undrar jag förstås om det ligger något i detta? Själv springer jag gärna mina långpass innan frukost och kan, med rätt tempo, springa både långt och länge. Har som mest varit ute i dryga 2 timmar utan att sätta i mej något annat än vatten. Själv har jag inte märkt att det skulle påverka min träning negativt, snarare tvärtom. Men kunde jag fått bättre resultat om jag ätit innan?

/PB
< < < 1 2 3 > > >
Colm O Callaghan
1973 • Huddinge
#2
29 augusti 2008 kl 14:59
Gilla
Hej Per

Själv tränar jag också en hel del innan frukost. Det är ingen dum idé att försöka stoppa i en banan eller liknande innan du börjar springa och generellt sätt måste du vara beredd för att träningspassen går lite långsammare tidigt på morgonen när blodsockernivån är låg.
Men annars, träning är träning och det har självklart en positiv effekt oavsett när du gör det. Jag ser inga hinder med att träna innan frukost.
Två timmar är däremot ganska mycket tid. Det kan vara bra att ta en sportdryck med dig eller försöka äta någonting om du ska springa sp långt innan frukost.
När det gäller hårda träningspass som intervaller och sådant så får man ofta en bättre effekt att köra dem på kvällen. Man springer helt enkelt lite snabbare.
Lycka till med träningen.
Per Bilén
1969 • Halmstad
#3
29 augusti 2008 kl 15:28
Gilla
Tack, låter bra. Med tanke på din målsättning så vet du vad du pratar om. :)

Då kan jag fortsätta med morgonpassen, kanske ska tänka på att få i mej något om jag springer länge, även om jag inte haft några problem med att springa >2 tim hittills.
/PB
1966 • Eskilstuna
#4
29 augusti 2008 kl 16:10
Gilla
Hej!!
har samma funderingar kring temat. " Train Low, Compete High"
Dvs att träna på tomma glykogendepåer kan enligt Bengt Saltin ge högre uthållighet då man tränar upp kroppens celler att producera ett slags enzymer som gör att % fettförbrukningen ökar och man sparar längre på glykogenreserverna. Men att man tävlar med fullladdade glykogendepoåer.
Men det man ska ha klart för sig är att det tär på kroppen hårdare & kräver bättre återhämtning. Dessutom skitjobbigt att träna utan kolhydrater i kroppen. Har förut varit återhållsammed att träna på tomma reserver & därigenom missat träningstillfällen. Jag har numera börjat tänka att det är ok att köra på tomma kolhydrat depåer. Kört något kortare pass. Med att direkt efter fylla på med massor av kolhydrater . Dem passen har varit före frukost & före lunchen. Men som sagt att återhämtningen är viktig att tänka på !!!!!!
1969 • Upplands Väsby
#5
29 augusti 2008 kl 17:56
Gilla
2-timmars morgonpass i lugnt tempo på tom mage inga som helst problem. Har du lågt blodsocker på morgonen, ta ett glas juice, mycket mer behövs inte. Känner du dig hungrig? Äsch, det är bara en känsla du kan vifta bort. Har du ätit normalt under dygnet före passet så finns energin där.

Vem har kommit fram till att det skulle tära hårdare på kroppen? Kräva bättre återhämtning? Definitivt inget jag har märkt av. Tvärtom - tycker tommage-passen ger riktigt bra resultat.
1976 • Sollentuna
#6
29 augusti 2008 kl 18:03
Gilla
Anledningen till att man inte ska träna intensivt på tom mage är väl (som jag läst/hört) att kroppen går in i svält-mode och bryter ner energislukande muskler och spar på fettet om det skulle behövas längre fram.

Läser man detta i en bok blir man ju livrädd och tolkar det som rena katastrofen. Sanningen är väl kanske inte såå grym i de flesta fall :)
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#7
29 augusti 2008 kl 20:09
Gilla
Hm, känner mig lite manad att skriva något eftersom jag tror att det var min kommentar Per menade när han skrev denna tråd. Det jag menade var att med all den kunskap jag samlat på mig under åren som naturvetare, humanist,amatörlöpare och allmänt intresserad av det mesta, så är det så att om man inte är ute efter just att gå ner i vikt så finns det inte något särskilt positivt med att springa på "tom mage" innan frukost. Visst, det ger sig på fettdepåerna, men det bryter också ner muskler på ett helt annat sätt än vad annan träning gör. Jag är lite allergisk mot vad olika program på t.ex. tv3 med, i mina ögon, avskyvärda Anna Skipper, sprider ut för budskap omkring träning. Det är viktigt att skilja på att vilja gå ner i vikt och annan träning, tycker jag i alla fall.
1967 • www.sapiens.se
#8
29 augusti 2008 kl 20:16
Gilla
Men det är inger större risk att gå tom på glykogen på morgonen eftersom man har depåerna bra fyllda sen kvällen innan. Det är som Janne nämner att blodsockret kan vara lite lågt men muskelglykogenet räcker gott till för ganska långa pass.

Det som jag tycker är en stor fördel med att köra innan frukost är att jag kan ge mig ut på morgonpasset direkt och sen äta frukost i lugn och ro när jag kommer in. Jag kör såna pass två gånger i veckan och har då inte märkt någon muskelnedbrytning de år jag gjort det. Förbättrade mig markant på maratondistansen när jag började med morgonpass före frukost.

Men Gabriella, jag håller med om att Anna Skipper är direkt avskyvärd!
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#9
29 augusti 2008 kl 20:19
Gilla
Ja, tack Marcus, jag tror att svenska folket skulle må bättre utan sådana som henne.
1967 • www.sapiens.se
#10
29 augusti 2008 kl 20:21
Gilla
Ja hon är minst sagt fundamentalistisk...
Per Bilén
1969 • Halmstad
#11
31 augusti 2008 kl 18:28
Gilla
För mej är det ganska stor skillnad på att träna intensivt och att köra mina långpass. Långpass på morgonen gör jag i lågt tempo, låg puls och så att det känns behagligt mestadels av tiden. Intensiv träning förstår jag ju att man behöver lite mer uppladdning för, det känns ju om jag ätit dåligt under dagen.
Jag kommer att fortsätta med långa pass innan frukost, främs för att gå ner i vikt, men också för att det är en utmärkt tidpunkt att köra längre pass eftersom resten av familjen oftast sover vidare när jag går upp. Skulle jag märka att det ger negativa effekter på resten av träningen så får jag väl sluta med det, men hittills har jag bara sett positiva effekter.


2006 • Alingsås
#12
31 augusti 2008 kl 18:58
Gilla
Löpning innan frukost gör att jag känner mig stolt och vet att valiga löppass inte känns lika tunga, om jag t.ex springer på kvällen. Det brukar då kännas lättare i benen. Återhämtningen bir inte sämre. Brukar inte altid ta tid på löpningen, men det har t.o.m. varit så att jag sprungit lite snabbare innan frukost någon gång. Om man löptränar lätt innan frukost tränas fetförbränningen. Dessutom kan det vara ett bra sätt några dagar innan tävling om man vill fylla glykogendepåerna, genom att först "tömma" dem, att äta mindre kohydrater den dagen och sedan äta mer tills dagen innan tävling. Tror att det står ite om det på programmen på Marathon.se
Bengt
1979 • Vallentuna
#13
31 augusti 2008 kl 19:27
Gilla
Jag körde ett par morgonpass i sommras. det första kändes hämskt, det andra kändes bättre.
Nu är det så att jag känner att jag måste köra ett eller par av mina pass på morgonen för att få mer tid för min familj. Problemet är bara att jag börjar jobba så tidigt. Så för att hinne med ett pass på 5km så måste jag gå upp klockan 5 på morgonen. Imorgon ska jag se hur det går att gå upp när det fortfarande är mörkt och kallt ute för att att ta en 5km runda före frukost..

Det possetiva jag fick ut av mina morgonpass i sommras var att jag var otroligt pigg hela dagen..
Emil Westin
1991 • Linköping
#14
31 augusti 2008 kl 20:03
Gilla
Jag ska testa på att spinga backträning innan frukost imorgon. Tror ni det kan bryta ned musklerna extra mycket än om man inte sprang med tom mage, och är det i så fall en dålig idé?
2006 • Alingsås
#15
31 augusti 2008 kl 20:18
Gilla
Tror att det inte är att rekommendera, eftersom backträning kräver lite mer styrka och kolhydrater till musklerna. Bara mer åt lågintensiv träning innan frukost.
Mikael
1967 • Huddinge
#16
31 augusti 2008 kl 20:27
Gilla
Tänk om man skulle kunna få morgonpass att fungera. För mig blir det att gå så otroligt tidigt. Mest för att jag svettas så länge efter ett pass.

Sedan tycker jag att jag är stel och seg. Det blir aldrig riktigt spänstigt.
Bengt
1979 • Vallentuna
#17
1 september 2008 kl 17:56
Gilla
Mitt första höst morgon pass är nu avklarat. Dryga 5km blev det. Strax efter klockan 5 på morgonen klev jag upp. Det var knappa 6 grader ute, men jag fick upp värmen efter en stund.
Passet kändes bra och jag kom till jobbet ovanligt pigg och det höll i sig hela dagen.

Men jag måste erkänna att de morgonpass jag giorde i början av sommaren var lite mysigare. jag hoppas kunna få detta till en rutin att köra en morgonjogg ett par mornar i veckan. Men det blir inte kul i vinter :(
Elisabet L
1966 • Hässelby
#18
1 september 2008 kl 18:11
Gilla
Jo, det blir nog faktiskt kul i vinter :) Jag kör mycket av min joggning på morgnarna och varje årstid har sin tjusning; att se mornarna ljusna tidigare och tidigare på våren, att höra fåglarna kvittra och känna den lagoma värmen på sommaren, att känna krispigheten i höstluften och se alla de vackra höstfärgerna och sedan att höra snön krasma under fötterna... Att sedan känna tillfredsställelsen att träningen är gjord för dagen gör ju inte saken sämre efteråt (och det gäller ju året runt =) )!

Att kolhydratslagren skulle vara så mycket sämre på morgonen jämfört med t.ex kvällen har jag svårt att förstå. Man ska ju ha lager för sisådär 2tim träning (medelintensivt) "normalt" och på natten bränner man ju mer fett än kolisar, så vart skulle då lagren ta vägen under natten undrar jag (möjligen lagras en del in i/på, i mitt fall, magen, men det torde inte vara så väääldans mycket per natt (fast ibland undrar man ju... =) )
Emil Westin
1991 • Linköping
#19
1 september 2008 kl 18:21
Gilla
Jag prövade med att köra backträning nu på morgonen innan frukost. Det gick asbra! Känner mig verkligen inte tömd på energi eller så, det gjorde mig snarare piggare för resten av dagen. Så länge man äter proteinrikt och nyttigt lärdet nog inte vara några problem. Och fördelen med intensiv träning före frukost är att förbränningen fortsätter även när passet är över. Fast det kanske snarare är en nackdel? ;)
Alexander Kjäll
1979 • stockholm
#20
1 september 2008 kl 19:09
Gilla
Jag har tränat innan frukost sedan i januari ca, och har under den tiden förbättrat min tid på 5 km med ca 12 %, ingen jätteökning kanske, men det känns bra att det går stadigt frammåt, och jag har inte pressat mig speciellt mycket heller.

Har varit först senaste månaden som jag har börjat lägga in längre pass och liknande. Jag är överlag väldigt nöjd med att träna på morgonen, ger en bra start på dan.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.