Löpning Kost & Näring 16 inlägg 10208 visningar

Energi och vätska vid halvmara

Lisa Wahman
1974 • Örebro
#1
12 maj 2015 - 13:58 (Redigerad 12 maj 2015 - 13:58)
Gilla
Springer Varvet (7 gången)nästa lördag och behöver lite råd. Har en extremt "dum" mage (som jag inte ska gå in på här) men kortfattat kan en säga att löpningen funkar absolut för mig bäst på tom mage. Kör helst tidiga morgonpass där jag kan kliva rakt i skorna med endast en kopp kaffe i magen. Detta gäller även mina långpass. Så här har det eg alltid varit och jag har alltid haft svårt att springa efter måltid. Har försökt "träna upp" den förmågan utan egentliga resultat. Måste vänta minst 4 timmar efter att jag ätit något för att kunna må bra.

Detsamma gäller dessvärre vätska där jag har mycket svårt att dricka under pass. Behöver egentligen aldrig dricka på träning numer. Generell regel för tävling ska ju vara att inte konstra till det utan göra som en brukar göra med energi och vätska på träning... Varvet blir ju en klurighet för mig eftersom jag inser att det vore idiotisk att ge mig ut på gatorna utan energi och vätska i kroppen. Har testat det mesta i sportdrycksväg och även olika geléer osv men det resulterar i fosterställning vid vägkanten. Hur skulle ni gjort?

Förhoppningsvis får jag göra mitt första varv under två timmar efter år av sjukdom (och dåliga förberedelser!). I år har jag gjort jobbet. Och kryat på mig. Vet att jag med genomförd träning skulle kunna kapa PB med... Jättemycket *skratt*. Men då skulle jag behövt starta i ottan utan frukost och med en privat vattenkontroll vid 11 km. Min förhoppning är att efter detta varv kunna påbörja e marathonträning och då MÅSTE jag ju hitta en lösning. Tacksam för alla tänkbara råd!
1984 • Nacka
#2
12 maj 2015 kl 14:13
Gilla
Hur funkar det för dig att springa med t ex ryggsäck eller flaska? Dvs ta en mindre klunk vatten lite då och då och inte "mycket" på en och samma gång? Kanske är lite sent att prova nu om du inte gjort det innan dock...
Har själv inga problem att springa med vare sig mat eller vatten i magen (inom rimliga gränser förstås).
Om du helst äter 4 h innan, gör det nu också! Vet inte när starten går i Gbg, men är det runt 10, så ställ klockan på halv sex (jobbigt, javisst) och ät, och sov vidare en stund ;)
Om jag var du skulle jag ha med mig en egen flaska vatten och dricka mindre klunkar var och varannan kilometer för att inte få vätskebrist.
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#3
12 maj 2015 kl 15:13
Gilla
Tack Maria! Har funderat på det. Vätskebälte har jag inte hittat nåt som sitter bra (ganska tunn midja) utan att störa rytmen i löpningen. Tyvärr är starten på eftermiddagen, men självklart är tanken att äta i god tid innan vilket jag ju lär hinna. Har ni tips på energiförhöjare under loppet? Har provat egna saltade russin och även vanlig apelsinsaft med lite salt i, vilket magen klarar ganska bra. Kanske finns nyare geléer som är snällare än de jag testat (Enervit, Gainomax)?
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#4
12 maj 2015 kl 15:22
Gilla
Start(er) för Göteborgsvarvet är ju på eftermiddagen så du hinner ju äta tidigt under dagen. Halvmara bör gå bra utan sportdryck eller gel. Beroende på väder förstås kan det gå helt utan vätska men blir det svettigt är det tätt mellan vätskastationerna så du kan få i dig vatten i små doser.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
12 maj 2015 kl 15:33
1 Gilla
Det går alldeles utmärkt att springa en halvmara utan energiförstärkning och du behöver energimässigt inte äta något de 4 timmarna närmast före heller. Möjligen kan blodsockret bli lågt så att du känner dig matt men du är ju van så jag tror risken är liten. Är det mulet och svalt behöver du inte dricka heller men det är en fördel om du kan.

På maraton är det en annan sak. Men det viktigaste man får i sig är socker (och salt om det är varmt), prova att springa med en flaska vatten med socker i. Druvsocker kanske är snällare medan fruktsocker är känt för att ge många problem, maltodextrin har somliga svårt med (sportdrycker innehåller diverse blandningar så du får nog fixa eget). börja med kanske en matsked socker i en halvlitersflaska och höj sedan dosen, 70g per liter kan vara rätt lagom om du tål det. Prova sen med ett kryddmått salt också (per liter). Men salt kan du ladda med en timme före loppet, ett glas vatten med ett kryddmått salt. Du blir törstig men skölj ur saltsmaken efteråt och ta bara en miniklunk med vatten om det känns jobbigt så går det nog bra.
Moritz Lübke
1983 • Solna
#6
12 maj 2015 kl 15:41
Gilla
För att ge en jämförelse: Coca Cola innehåller ca 100g socker på 1l. Utan alla deras tillsatser i form av syra och sånt kan det smaka lite äckligt i början, särskilt när man verkligen vet hur det blandades, men om du häller i lite citronjuice eller liknande blir det redan betydligt bättre.
1989 • Bandhagen
#7
12 maj 2015 kl 17:26
Gilla
Jag sprang min första halvmara för några veckor sedan, på endast vatten och kaffe. Drack lite vatten under loppet.

Detta pga för att jag känner mig lättare och snabbare utan mat och oftast tränar såhär. Starten gick 11. Sprang med lätthet på 1.45, 5 min under min planerade tid och blev inte trött i musklerna. Kommer springa på tom mage på halvmara också i framtiden, iaf om starten går senast kl 11-12.

Inser att det verkligen är en annan sak med Marathon och så, men 21 km kan man ju lätt lagra upp i musklerna kvällen innan.
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#8
12 maj 2015 kl 17:38
Gilla
Härligt Linda!
Grattis till en kanontid. Gissar att du tränat en hel del mer än jag (jättenyfiken på din träning förstås eftersom jag ligger ganska nära på träning) men skönt att höra att det kan funka. Kanske faktiskt ska prova att också vara tom som jag brukar på träning... Kör du vätskebälte eller dricker vid kontrollerna? Om det inte blir högsommarvarmt så är det ju bara köra på tänker jag. Är ju rätt tätt mellan vätskekontrollerna i GBG.
1985 • Göteborg
#9
12 maj 2015 kl 18:25
Gilla
Jag kör maraton på kaffe + ett glas äppeljuice. Tränar alltid på tom mage, så säkrast att tävla så också. Funkar bra för mig!
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#10
13 maj 2015 kl 09:28
Gilla
Själv undviker jag kaffet innan men tål allt annat inklusive ett rejält mål mat (springer helst inte på tom mage). Så olika det kan vara...
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#11
13 maj 2015 kl 09:50
Gilla
...å här sitter jag och dricker kaffe innan 9 km intervall straxt, helt tom i magen :)
Som sagt... Olika kan det vara :)
1989 • Bandhagen
#12
13 maj 2015 kl 15:53
Gilla
Lisa #8

Tack! Jag är jättenöjd och halvmaran Womens Health var en enormt roligt upplevelse. Ser fram emot Sthlm halvmara i september då planen dock är att njuta lite mindre och plågas lite mer faktiskt.

Har tränat helt på känsla, snittat nog dryga 3 mil per vecka, en vecka ca en månad innan halvmaran kom jag dock upp i 6 mil. När det var kanske 3 veckor kvar körde jag några halvhårda pass med snabbdistans, kanske 4 km + 3 km eller 3x3km med nån minut ståvila emellan. Det kändes som dessa var bra. För mig är det konditionsmässigt jobbigt att springa snabbt länge, det blir mentalt jobbigt nästan att känna att hjärtat blir ansträngt, men benen tar sällan slut, har inte fått mjölksyra vid löpning varken på träning eller tävling, hade mycket spurt-tryck kvar i benen vid målgång. Hade sprungit 21 km på löpband en gång i typ mars, och sedan kanske 3-4 pass som var 16-18 km. Men kör alla möjliga intervaller, t.ex stegar som är kanske 4 km, 3 km, 2 km, 1 km.

Men jag tror mycket på att gå på sin egen känsla också vad gäller tex det här med kost. Det finns nog inga nybörjarprogram som skulle rekommendera första halvmaran på tom mage men för mig hade det verkligen varit att gambla att äta frukost innan. Då har jag ändå inte en särskilt känslig mage men ändå.

Jag hade inte vätskebälte utan drack vid kontrollerna. I början var jag mycket törstig, men jag tror det var främst en nervositet som gav muntorrhet.

Jag hade nog gjort som jag gör vid träning vid pass som ligger samma tid som tävlingen... Försökt att bara lyssna på min egen kropp och inte tänka att "det på pappret" känns knasigt, eller att 80% av alla andra löpare kanske skulle prestera bättre med en stor frukost. Själv måste jag också hitta en plan för hur jag ska göra vid sthlm halvmara, för då går starten eftermiddag el tidig kväll och då vill jag inte fasta hela dagen dock.

Stort lycka till och berätta gärna hur det går med mat och dryck och lopp!
1985 • Pussen
#13
13 maj 2015 kl 20:03
Gilla
Ja det finns nyare gel än de två du nämnde. Gel och sportdryck med en komposition av glukos:fruktos i förhålla det 2:1 är minst 30% snällare mot magen jämfört med gel och drycker med en enskild kolhydratmolekyl.

Sen är en rekommendation att dricka lite och ofta. Att ha en kontinuerligt flöde av vätska, salter och kolhydrater är bättre än att köra en större dos var 30-60e minut.

Så har du inte provat det så rekommenderas det. Vid riktiga problem kan även en korsett hjälpa för att minska rörelser i magregionen. Starka bålmuskler hjälper också till med den biten.
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
13 maj 2015 kl 23:57
Gilla
Att glukos+fruktos skulle vara snällare mot magen har jag inte hört, bara att magen klarar högre total koncentration om man blandar. Men det kan ju vara två sidor av samma sak.
Skulle nog hellre välja något annat än fruktos att blanda glukosen med, t ex Vitargo. Maltodextrin har jag glömt om jag hört något men det är ett alternativ. Vill man ha en bra saltblandning köper man vätskeersättning på apoteket (eller i friluftsaffärer?), antagligen är det snällare än bara koksalt.

Och dricka lite men ofta är absolut snällare än en hel mugg i taget.
1985 • Pussen
#15
14 maj 2015 kl 13:28
2 Gilla
Bild uppladdad av Tommy Ivarsson
Bra tillägg Oldboy, givetvis ska det vara maltodextrin/vitargo etc. Jag slår samman dem som glukos då det är vad de bryts ner till innan de tas upp. Ren glukos är väldigt sött och sliskigt.

En kombinerad sammansättning upplevs för många som mycket snällare mot magen. Vid större doser är det en ordentlig skillnad (se bild) men många upplever en ordentlig skillnad redan vid mindre doser på 60gr/timme.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25559901
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#16
25 maj 2015 kl 08:23
Gilla
Tack för alla kloka råd! Hur gick det då? Jo, åt fanders kan man nog säga. Eftersom jag inte lyckats hitta ett bra och passande vätskebälte eller rygga innan varvet så satsade jag på vätskekontrollerna. Bestämde mig för att dricka (pyttelite)vid 9, 13 och 15 vilket jag också gjorde. Greppade i farten klämde ihop muggen sköljde munnen med en klunk - drack en. Kändes fräscht och gjorde mig pigg. Vid Götaplatsen föll jag för frestelsen att få lite extra energi av en klunk vatten utöver min plan. Fick i mig för mycket, för kallt och för fort vilket resulterade i knivar i magen direkt. Tog mig i mål dubbelvikt - så j-kla surt. Kände också att min energiuppladdning blev fel. Åt för lite (2 små mackor till frukost, kvarg + granola+chia vid 11 start 15.13 startgrupp 18) innan av rädsla för magproblem under loppet. Funderar också på varför jag kan göra så otroligt mycket bättre tid på träning (!!!) än på tävling. Sprang 21,2 km på 1:52 för några veckor sedan med gott om energi kvar - knappt påverkad alls faktiskt. Göteborgsvarvets resultat blev förskräckliga 2:00:04 (!!!). Sprang Tunnelloppet i november på 53 minuter - hade sprungit milen på träning innan på 48 minuter. Mentalt?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.