Löpning Skador & Rehab 2 inlägg 1023 visningar

Kan det bero på ?

Per Ohlsson
1973 • Mantorp
#1
20 september 2015 - 15:49
Gilla
Har startat en tråd om problem med hälsena och löpning.
Har kört exentriska tåhävningar.
Har idag börjat att fundera på om det har att göra med att min fot är vinklad något utåt när jag löper. Har inte tänkt eller sett det tidigare. Kan detta ha gjort så att det påverkat hälsenan?

Många frågor, nyfiken på om någon har eller hört om något liknande. Det är så hemskt att inte kunna löpa som tidigare.
#2
21 september 2015 kl 14:05
Gilla
Genom att du springer med foten något utåtroterad så belastar du den kortare hävarmen i foten, d.v.s. du belastar 2-5 tårnas leder och inte över stortån där du har den högre utväxlingen av kraften. Orsaken kan vara helt enkelt att du inte vill/kan belasta hälsenan som tidigare. Eller att du har fått ont i hälsenan p.g.a. du har börjat utåtrotera foten.

Ref: Calcaneocuboid joint and stability of the longitudinal arch of the foot at high and low gear push off FINN BOJSEN-M0LLER.pdf

Testa med att sätta dig på huk med hälarna kvar i golvet, roterar du då utåt med fötterna för att komma ner, då har du en stelhet i vaderna som kan vara orsaken till dina hälsenebesvär.

Hälsenan går till olika delar av muskulaturen i vaden, om du belastar foten snett/överbelastar foten i ett visst läge ger det en överbelastning av muskulaturen som påverkar just den rörelsen. Den delen av muskulaturen drar då i hälsenan där det uppstår en irritation.

För att komma åt detta måste man komma åt den del av muskulaturen som ligger i anspänning och stretcha ut den, så att det "återställer" balansen inne i hälsenan! Detta kan göras med att man kan testa olika sätt att göra excetriska tåhävningar i trapp, (vrid fötterna inåt/ utåt).

Eller ett enklare och effektivare sätt är att använda en stretchpower där man specifikt kommer åt olika delar av vadmuskulaturen. Vi gör tester just nu och ni är välkomna för en gratis behandling om ni är i Stockholm, hör av er här i så fall, eftersom vi söker efter testpersoner.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.