Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 4574 visningar

Stela höfter

1975 • Varberg
#1
11 november 2015 - 08:48
Gilla
Har insett att jag är väldigt stel i mina höfter. Hittade ett test på nätet och insåg att det är min utåtrotation av höften som är riktigt dålig medan inåtrotationen nästan är "för bra" (kanske inte så konstigt då jag alltid upplevt mig vara lite kobent ; ) Dessutom vet jag att jag vid löpning kompenserar för en obalans i höften som troligen kommer från ett fall då jag var höggravid med min yngste son för 11 år sedan. Fallet resulterade att jag fick foglossningar och även efter sonen var född kände jag att den ena höften var mer "lös" men eftersom jag inte hade ont av det så lät jag det vara. Två olika löpcoacher har kommenterat att jag sätter i fötterna olika när jag springer och att det troligen kommer från obalansen i höften. Funderar nu på om det går att göra något åt denna obalans och stelhet i höften. Har börjat göra en del stretchövningar som ska vara bra för att öppna upp höften samt styrketränar en del. Kan man göra något mer?
1956 • Lund
#2
11 november 2015 kl 09:27
Gilla
Kanske yoga..... ?
Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#3
11 november 2015 kl 10:46
Gilla
Gå till en sjukgymnast/naprapat som kan löpning är mitt råd. Då får du bra tips på träning för höften och en bedömning av ditt problem. Annars är ju generellt stabilitetsövningar och core-styrka viktigt för alla löpare men framförallt om man har besvär från bäckenet. Jag har haft stora besvär med foglossning i samband med mina graviditeter. värre för varje barn (jag har 3 barn). När jag började springa efter yngstas födelse (ca 6 månader efter) fick jag ordentligt ont i bäckenet (typ foglossningssmärta) när jag bara sprungit ca 2 km. Det blev bara värre och efter år av smärta sökte jag en sjukgymnast för detta. Hennes råd var sluta springa, Men det ville jag inte så jag jobbade istället med min löpteknik (landar numera på framfoten vilket är betydligt mer skonsamt för höften) samt tränar mycket core och endel yoga. När jag slarvar med den träningen kommer obönhörligt smärtan i höften tillbaka. Men med coreträning går det alledeles utmärkt att springa mycket och långt.

Anledningen till att jag tycker du ändå ska vända dig till en sjukgymnast eller kanske naprapat är för att du skriver att du föll och det då blev en obalans. Något kan ju behöva rättas till innan du kör på med styrketräning. Lycka till!
1975 • Varberg
#4
11 november 2015 kl 15:48
Gilla
Yoga vet jag kan hjälpa mig till viss del, höll på med det regelbundet förr i tiden.

Har varit inne på att gå till någon som kan hjälpa mig att bedöma om det är något som inte är som det ska och som kan ge råd om hur jag kan träna för att få höften mer balans. Men då jag egentligen inte har ont har jag dragit mig för det och heller inte vetat vilken typ av expert jag borde gå.
1981 • Örebro
#5
11 november 2015 kl 17:34
Gilla
Men du har inga andra besvär förutom att du är stel, enligt nättestet?
hxman
1976 • Skåne
#6
11 november 2015 kl 20:33
Gilla
länk till testet?
1975 • Varberg
#7
11 november 2015 kl 21:08
Gilla
Här kommer länken till testet; http://www.tobiassaarela.com/2014/10/04/test-f%C3%B6r-din-h%C3%B6ftr%C3%B6rlighet-och-hur-du-fixar-den!-23523898

Efter lite längre löppass kan jag känna att jag blir väldigt stel och hela höftpartiet ömmar. Har lite bekymmer med fötterna vilket skulle kunna bero på obalansen i höften. Vill inte få mer problem i framtiden.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.