Löpning Skador & Rehab 28 inlägg 50671 visningar

Operation Hallux Rigidus

Fredrik Hildebrandsson
1974 • ROMELANDA
#1
12 oktober 2010 - 17:07
Gilla
Har precis (igår) blivit opererad för Hallux Rigidus. Enligt kirurgen gick operationen bra och han hade aldrig sett en så svullen fotled på någon i min ålder tydligen...

Är det någon som har någon erfarenhet av detta? Tips på bra rehabilitering?

Att jag inte kan springa några marathon igen på ett tag inser jag, men när tror ni att man kan komma igång med lite småjogging?

Alla tips mottages tacksamt!
< < < 1 2 > > >
1978 • Långshyttan
#21
20 januari 2016 kl 06:49
1 Gilla
Nej jag använder min vanliga skor och har gjort de hela tiden sen jag började springa igen. Enda problemet som sagt var att få på sig skon.. ;-) Jag vart väldigt positivt överraskad att allt gått så bra och smärtfritt!
Kerstin Kilborn
1956 • Lysekil
#22
6 februari 2016 kl 11:41
1 Gilla
gjorde min 2:a tå hallux rigidus 30/9 2015 och det blev oxå bra men man ska vara riktigt försiktig innan man börjar träna igen. Fick börja 30/12 men då hade jag just halkat och stukat främre tåleden så det sket sig. Nu är jag iaf igång igen och igår var första gången jag kunde ha på mina ordinarie löparskor med de riktiga sulorna i som är gjorda för mina fötter. Svullet ...ja det är det säkert till och från ett tag till. Gött att veta att båda fötterna nu är avklarade.
KARLSHAMN
#23
20 mars 2016 kl 12:52
Gilla
Hej alla. Jag har haft hallux rigidus i ca 7 år. Dröjde rätt länge innan jag fick rätt diagnos pga stafettläkare på stafettläkare, dr sade att det var gikt. Gikt vid 25års ålder är tämligen imponerande när jag började googla runt på detta. Smärtan kom och gick, försvann gärna på semestern och återkom på första jobbardagen. Inte så lustigt då jag går i skyddsskor på jobbet, skyddshättan slutar precis vid inre stortåleden. Men foten vande sig och endast långa arbetsdagar kändes i leden. Efter förra årets semester var slut och jobbet kallade igen blev foten mycket sämre, gick till 3 läkare, den första hade rätt diagnos men då man ej kan kontakta läkare för vidare diskussion fick jag söka vidare. Men de verkade mera vara inne på att skjuta på operation så länge som möjligt, fast då jag har haft ständig smärta sen v33 förra året och jag kan inte längre gå på ett vettigt sätt, har även ont i axel och vänster knä pga att jag går snett. Kan nästan bara gå i gympaskor också. Så frågan hur ont, besvärande detta ska vara innan man går igen operationen? Jag cyklar endel mtb men det känns i foten då jag kör spd-pedaler och springa en runda går inte längre.
Tack för bra läsning och vidare inputs
/Patrik
#24
23 mars 2016 kl 00:16
Gilla
Hej Patrik

Jag trodde också att jag hade gikt från början. Gick i ca 6-7 år med detta.

Jag opererade mig för 2,5 vecka sen för hallux rigidus. Tog bort stygnen idag. Det du beskriver tycker jag låter som att du absolut ska fundera på operation. Det låter t o m lite värre än vad jag hade. Du går säkerligen mer i ditt jobb än vad jag gör dessutom. Jag är kontorsslav och sitter vid ett skrivbord mest.

Jag har haft ont efter promenader, löpning och cykling, När jag provade att springa 4 ggr på 8 dagar tog det stopp. Dag 10 så fick jag en kraftig inflammation i foten och haltade i många månader. Först efter 6 månader gjordes en röntgen och det var Rigidus.

Jag har fått problem med lårbenet då jag gått snett för länge nu. Jag hoppas det kommer rätta till sig snart.

Det finns egentligen tre metoder beroende på hur stel man är (räknas i grader).

1. Cheilektomi - Enklaste varianten. Man skrapar bort brosk
2. Osteomi - Förkortning av stortån (den jag gjorde)
3- Steloperation - När allt annat är kört typ.

Nu för tiden kan man välja ganska fritt var man vill ha vård. Jag rekommenderar Elisabethsjukhuset i Uppsala om du har möjlighet. De är duktiga och har en patenterad metod (för typ 2 ovan, den som jag gjorde) som gör att du snabbt är på benen igen. Jag går nästan normalt nu. Lite svullen, men det är man ett tag.

Jag har skrivit en liten bloggdagbok om operationen. Den kan du läsa här http://halluxrigidus.blogg.se/

Lycka till! /Christer
Kerstin Kilborn
1956 • Lysekil
#25
9 april 2016 kl 15:33
Gilla
börja INTE springa förrän 3 månader efter op !!
#26
13 juni 2016 kl 19:16
1 Gilla
Bild uppladdad av Vesa Koskela Naprapat Innovatör
Jag har fått fantastiskt bra resultat på min behandling av Hallux Limitus, detta är ett förstadium till Hallux Rigidus. Även Hallux Valgus har återfått rörlighet och smärtfrihet därmed har operation har kunnat avstyras.
Vid löpning är det ju av största vikt att stortån fungerar i steget, om inte ger det många följdbesvär som framfotssmärtor, hälsenebesvär m.m. Man ska kunna böja upp stortån med rakt knä och foten i 90 graders vinkel, annars finns det störningar i vadmuskulaturen och foten som förhindrar normal funktion. Vilket sakta men säkert ger skador! Titta gärna på www.pronatos.com Mvh
Håkan Wiman - IF Linnéa
1967 • Stockholm
#27
3 september 2019 kl 11:42
2 Gilla
Hej alla hallux rigidus löpare!

Jag har skrivit om mina erfarenheter av steloperation pga hallux rigidus här: http://hallux.wiman.nu

Jag hade haft tilltagande artrosbildning och stel stortåled pga trauma i ca 25 års tid innan jag bestämde mig för att operera. Räknade med en cheilektomi, men leden var helt stel och det fanns inget friskt brosk, så enda alternativet var steloperation med två skruvar. Jag var skeptisk, men kirurgen hade opererat en kvinnlig elitlångdistanslöpare med gott resultat och leden var i praktiken som stelopererad ändå och gjorde ont.

Operationen var i mitten av oktober 2018 så nu har det gått drygt 10 månader. Jag är jättenöjd och har sprungit mer än 120 mil och cyklat mer än 200 mil sedan operationen. Ingen smärta. Kan ha nästan vilka skor som helst.
1965 • Upplands Väsby
#28
11 juli 2021 kl 22:44
Gilla
Hejsan har ej kunnat springa på länge.Har hallux rigidus.Jag opererade mej såg ingen annan utväg.Hade 20 procent brosk i leden så ortopeden gjorde en chilectomi.Min rehab har inte gått så bra trots att ja gjort övn av sjukgymnast tränat på gym det jag får och korta promenader.Planen är att steloperera i höst om jag ej blir tillräckligt bra. Någon som känner igen sej.Tar tacksamt emot tips. Mvh Karin.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.