Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 4901 visningar

Orudis vs. prestation

1967 • Umeå
#1
8 oktober 2008 - 11:20
Gilla
Skall i dagarna göra mitt tredje långlopp och funderar en del på medicinering. Jag har bechterews som ger sig emelanåt till känna som inflamationer vid större leder och ryggslut. När jag får ett skov brukar jag knapra Orudis Retard i ett antal dagar. Detta är både smätrstillande och antiinflamatoriskt.

Innan mina två tidigare långlopp så har jag oxå knaprat förebyggande..... utan att ha funderat så mycket på saken. Undrar om nån vet om det påverkar prestationen på nåt sätt..... förutom "positivt" då jag slipper en del smärta.....
1981 • Linköping
#2
8 oktober 2008 kl 11:28
Gilla
Oj, ingen aning, men en tanke slår mig att det kan innehålla förbjudna substanser som kan klassas som doping? Fast det kanske du redan kolla upp?
1967 • Umeå
#3
8 oktober 2008 kl 12:31
Gilla
Tja... det har jag faktisk inte relaterat över, kanske skulle kolla upp det. Om jag skulle "åka dit" för doping får jag väl stå mitt kast.... det skulle nästan vara en kul grej. Dock vet jag att friidrottare käkar Voltaren som småbarn käkar godis.....
1969 • Huddinge
#4
8 oktober 2008 kl 12:51
Gilla
Läser i NY Marathons handbok för årets lopp att de rekommenderar att senast 24 timmar före loppet sluta äta anti-inflammatoriska preparat (s k NSAID såsom ibuprofen och naproxen) pga risk för leverproblem. Antar att Orudis tillhör den gruppen av preparat. Kan vara bra att tänka på!
1967 • Umeå
#5
8 oktober 2008 kl 13:51
Gilla
Tack för det.... då vet man att det finns en rekomendation i alla fall. Det måste innebära att levern jobbar extra hårt under en långvarig ansträngning då dessa preparat är kända för att kunna vara påfrestande för bla lever. Nu käkar jag dessa mycket sporadiskt, kanske 30 dagar på ett år så jag kanske klarar mig från leverproblem, men jag skall ta det i beaktande inför loppet.
kortben
1966 • GÖTEBORG
#6
8 oktober 2008 kl 13:59
Gilla
Orudis är inte med på "röda listan" över dopingklassade preparat.
1967 • Umeå
#7
8 oktober 2008 kl 15:15
Gilla
Tackar för alla snabba kommentarer. Då slipper jag iallafall att bli dopingavstängd, men får hålla ner på alkoholen för att kompensera levern......

Ingen som vet nåt rent prestationsmässigt?
selma
1978 • Stockholm
#8
8 oktober 2008 kl 15:16
Gilla
Jag har samma som du Jörgen (Bechterews) och äter Orudis retard sporadiskt samt Indomee 25 mg vid behov. Har märkt att endorfinerna dövar smärtan nästan helt innan lopp, så var det under marathon trots att jag hade småont veckan innan.

Under skovperioderma har jag tagit Orudis till natten med god effekt. Undviker maxdoser vid hårdare träning pga att jag dels blir yr, dels vill jag inte påfresta magslemhinnan, njurarna och levern. Har jag för ont gör jag annat, typ spinning.

Veckan innan Lidingöloppet hade jag ont och tog för säkerhets skull en Indomee på loppmorgonen och en innan start då jag småhaltade lite. Detta ledde till att jag blev smått omtöcknad och yr vid 2a milen, nästintill hög! För min del var det klart positivt, kommer knappt ihåg 2a milen, den bara flög förbi... :D
1967 • Umeå
#9
8 oktober 2008 kl 15:56
Gilla
Tack för dina kommentarer Selma.... kollade in din kalender och såg en del kul likheter... Jag började oxå löpträna "på riktigt" hösten 2007, sprang oxå SM som första långlopp och slog dig med 12 sekunder!

Sen drog jag ett ultralopp med i somras (lika bra att prova allt på en gång) och skall nu avsluta säsongen med en sista mara. Jag har nog aldrig varit så bra i ryggen som detta året då jag har gått från att träna lite sporadiskt innebandy samt inlines till 40-50km löpning per vecka. Kul att det funkar trots bechterews..... Hur har du det med Irit (regnbågshinneinflamation) föresten? Det är alltid kul att bolla lite med andra sjuklingar.
kortben
1966 • GÖTEBORG
#10
8 oktober 2008 kl 16:11
Gilla
En av anledningarna till att man inte brukar rekommendera NSAID i samband med träning är att preparaten kan ge upphov till störd vätskebalans - det kan ju som vi vet ett marathon också göra ;-)
Samtidigt är det ju viktigt att vara smärtfri och kunna träna för att må bra, kanske kontakta ansvarig läkare för att få OK om medicinering i samband med hård träning?
selma
1978 • Stockholm
#11
8 oktober 2008 kl 16:16
Gilla
Haha, vad kul, då kom du in under 4:15, grattis!
Aldrig haft irit, ta i trä!

kortben har helt rätt, NSAID kan påverka njurarna - därför är jag försiktig med doseringen och tar minimumdosering bara när jag måste.

Reumatologerna jag konsulterat har inget att anmärka på avseende mitt medicineringsupplägg o val av motionsform, bara jag mår bra av det...

run on...
1967 • Umeå
#12
9 oktober 2008 kl 14:13
Gilla
Jo 4:14:59 ;)

Sen dras jag med en återkommande irit, ett par ggr per år.

Jag kommer nog att medicinera med Orudis innan loppet som jag gjort tidigare. Det har då fungerat bra, och ser man över tid så har jag minskat totalintaget i och med att jag började med löpningen så att jag hoppas att det inte skall påverka mig negativt på något sätt.

Tack för alla svar och rekomendationer, jogg.se är verkligen kanon!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.