Löpning Övrigt 58 inlägg 11933 visningar

Avsked pga deltagit i GöteborgsVarvet..

1965 • Malmö
#1
28 juli 2017 - 16:35
Gilla
Tänka sig så fel allt kan bli.. ??
Under våren var jag sjukskriven på grund av besvär/värk i en axel.
Dock fortsatte jag motionera/jogga hela tiden då det kändes bra att hålla igång och besvären snarare minskade vid aktivitet.
Vid starten av Varvet var jag halvt sjukskriven.
Tio dagar senare får jag besked av min arbetsgivare att dom tänkte avskeda mig samt anmäla till Försäkringskassan för bedrägeri.
Jag har själv en friskvårdsutbildning i botten och anser inte jag har begått något som äventyrat/försämrat min axelrehab..så tycker även de läkare samt sjukgymnaster jag frågat.
Tänk att något så mentalt och fysiskt avlopplande och hälsosamt som jogging skulle resultera i något som detta..
Ni förstår säkert att jag är bedrövad då jag nu efter 30års anställning är arbetslös samt saknar försörjning (3barn)..
Med facit i hand skulle jag aldrig återupptagit joggingen för tio år sen..
Tilläggas kan att jag är min nivå är 2.30 på Varvet samt att arbetsgivaren betalade startavgiften!!
??
< < < 1 2 3 > > >
Hobbylöparn
Östermalms IP
#21
29 juli 2017 kl 16:05
1 Gilla
Bernt, frågade du inte dig själv innan om du var litet i "gråzoonen" när du ställde upp i Gbg varvet?

Känns litet som att åka till Monte Carlo och satsa familjekassan på svart vid rouletten. Och efteråt när det gick åt tjottahejti, fråga på ett gamblerforum om banken verkligen fick ta alla pengar?

Nej, jag tror du innerst inne vet att det inte var klockrent att springa varvet samtidigt som sjukskrivning för kroppsskada.
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#22
29 juli 2017 kl 16:56
6 Gilla
Jag skickade över länken till den här tråden till en bekant som arbetar som arbetsrättsjurist. Om det har gått till så som du beskriver det är det enligt honom en felaktigt uppsägning. Så ta kontakt med ditt fackförbund eller en kunnig jurist för hjälp.
1986 • Hyltebruk
#23
29 juli 2017 kl 19:52
Gilla
Ang inlägg #15 så är det just därför arbetsgivaren ska göra en rehabplan tillsammans med arbetstagaren och i förekommande fall försäkringskassan. För att tillsammans se vilka möjligheter och hinder som finns samt hur vardera part ska bidra till rehabiliteringen.

Har en jobbat på samma plats i 30 år och sedan får besked upp uppsägning av en sådan sak borde det ligga något annat bakom. Men det är en cynisk tolkning.

Vad säger facket?
1988 • Helsingborg
#24
29 juli 2017 kl 23:27
3 Gilla
Jag köper inte att man ifrågasätter sjukskrivning för en axel om någon springer en halvmarathon samtidigt som denne är sjukskrivet. Man springer ju inte med sin axel och en så förbannat stor utmaning är det inte att springa göteborgsvarvet.

Och det är rätt stor skillnad på att springa, med axeln i ett neutralt läge jämfört med att arbeta med armarna i eller över huvudhöjd oavsett hur fysiskt tungt det arbetet är...det låter ju skitlöjligt.

Får man ens göra något förutom att ligga hemma och tycka synd om sig själv om man är sjukskriven?
1965 • Malmö
#25
30 juli 2017 kl 00:36
Gilla
Bild uppladdad av Bernt
#24 Rickard.
Tack!
Som lite kuriosa bifogar jag en bild på en finsk (såklart!) kvinna (såklart!) som jag fick av min polare som var uppe på årets Sockholm Maraton.
Häftigt! Lite sisu.. Man kan göra annat även om man ej kan arbeta.
(Tror hon fick lite drygt 5tim i sluttid)
1965 • Malmö
#26
30 juli 2017 kl 01:11 Redigerad 30 juli 2017 kl 01:11
Gilla
Irene
1968 • Åstorp
#27
30 juli 2017 kl 07:22
1 Gilla
det är nog inte så många som ifrågasätter om man kan göra andra aktiviteter. Frågan är mer om man verkligen blir uppsagd av denna enskilda aktivitet. Verkar konstigt.
1965 • Malmö
#28
30 juli 2017 kl 10:54
Gilla
#27 Irene
Avskedad, ej uppsagd.
Kraftig skillnad.
Irene
1968 • Åstorp
#29
30 juli 2017 kl 12:45
2 Gilla
Har man jobbat 30år på samma företag har man gjort sitt varumärke. Om man skött sig i 30år blir man inte av med jobbet pga Varvet.
Lars Bergström
1971 • Umeå
#30
30 juli 2017 kl 13:29
1 Gilla
#29 hårda ord.
" sköta sitt varumärke " Finns många typer av arbetsplatser och arbetsgivare i Sverige.

Hoppas det löser sig för dig Bernt.

Nä mer svett och snälla ord från alla hoppas jag på.




Irene
1968 • Åstorp
#31
30 juli 2017 kl 14:53
Gilla
# det står inte sköta sitt varumärke. läs innantill tack.
Walker67
1947 • Växjö
#32
30 juli 2017 kl 20:51
1 Gilla
Felet var väl att du inte kollade med försäkringskassan först och fick klartecken från dem. Hade de tyckt att det varit OK, så kanske risken varit mindre att bli uppsagd. Min känsla är att du arbetat på ett mindre privat företag, som har lågt i tak och lätt kan få tag på ersättningspersonal till Dig
Sen är det viktigt hur du går vidare och hur denna händelse påverkar dina möjligheter att få ett nytt jobb. På sikt kanske det visar sig att den här uppsägningen är positiv under förutsättning att du i ditt nya jobb inte har överkroppsarbete och riskerar att skaffa dig en kronisk axelskada.
Även om man mår bra av att motionera och fysiskt röra på sig, så kan det nog i det här fallet knappast bevisa att ditt joggande skulle påverkat axelskadan positivt, fö tycker nog inte de som aldrig springer att 2.30 på halvmaran är att "lufsa" om de öht har någon uppfattning.
Och som sagt när du "tuggat färdigt" på denna för dig sorgliga historia, måste du börja se framåt.
1965 • Malmö
#33
31 juli 2017 kl 20:15
Gilla
#29 Irene
Förstår inte vad du menar med det du skriver?

¹Menar du att OM jag begått fel i samband med detta men "skött" mig under 30 år så ska felet ignoreras av arbetsgivaren/FK?

...eller

² Menar du att OM jag ej begått fel i samband med detta men ej "skött" mig under 30år så ska jag straffas..genom att felaktigt anmälas+avskedas?

Förtydligande från dig välkomnar jag.
Irene
1968 • Åstorp
#34
31 juli 2017 kl 20:21
Gilla
Om man har skött sig bra i trettio år på en och samma arbetsplats blir man inte uppsagd pga denna fadäs. Troligen som mest fått en skriftlig varning. Jag har också skrivit att vi inte kan ordna upp detta till dig. En här har ju erbjudit juristhjälp. Det är nog det halmstrået du ska greppa efter.
1967 • Göteborg
#35
31 juli 2017 kl 21:28
1 Gilla
#34
Det var väldigt vad du verkar bitter! Är du själv arbetsgivare eller?

Det finns arbetsgivare som behöver säga upp anställda och då kan de leta fel som skäl till uppsägning (sparken). Jag drabbades själv av detta efter 20 år på samma arbetsgivare. Man tittade på en tidigare tjänsteledighet jag haft där jag visserligen gjort fel, men samtidigt hade arbetsgivaren känt till detta i över ett år och vi hade rett ut felet sedan lång tid tillbaka. Ändå så ville man ge mig sparken (pga min tidigare felaktiga tjänsteledighet) när man behövde minska personalstyrkan.
Så visst, det finns arbetsgivare som gladligen vill bli av med folk som alltid skött sig.
Det finns (fanns) en 3-månaders regel som räddade mig. Tror dock inte den är applicerbar i detta fall (göteborgsvarvet gick ju i maj), men arbetsgivaren får (fick) inte sparka någon av något skäl som arbetsgivaren vetat om i mer än tre månader. Och den regeln räddade mig. Dock sa jag upp mig självmant efter några dagar, men det är ju en annan historia:)
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#36
31 juli 2017 kl 21:42 Redigerad 31 juli 2017 kl 21:45
5 Gilla
1. Ring till facket om du är ansluten! Lördag är kanske din fritid? Vad du gör på din fritid är din ensak. Det finns dock undantag även här.

2. Eftersom du är sjukskriven och gissningsvis får ersättning från FK då du nämner FK så gissar jag även på att du som anställd i 30 år även bidrar till att förbättra din situation så att du kan återgå till arbetet på 100 % = Jag tänker att du genomför någon form av rehabplan i samverkan med läkare för att kunna vara fullt arbetsför. Dvs, du uppfyller din del av avtalet gentemot din arbetsgivare.

3. Avsked sker väldigt sällan i Sverige, de gånger jag suttit i förhandling för avsked har berott på gravt dåligt beteende. Ex: Stöld, sexuella trakasserier, slagsmål på jobbet, slagsmål i samband med arrangemang som jobbet håller mm mm.

4. Om du är fackligt ansluten så ska du omedelbart anmäla till dem - Säg att du vill att de häver avskedandet genom att ogilla avskedandet (det kan man göra, på så sätt så kanske du till och med slipper förlora pengar på det trots att du sitter hemma), säg att de ska kalla till förhandling med arbetsgivaren, säg att du inte har blivit hörd i ärendet, ha koll på alla datum och tider!

5. Uppsägning sker i regel vid två tillfällen på en arbetsplats i Sverige: 1. Vid arbetets upphörande, alltså företaget typ lägger ner. 2. Du säger upp dig själv. Avsked sker enbart då företaget anser att man har åsidosatt sina åtaganden GROVT! Det var rätt länge sen jag hörde om ett avsked på "stående fot". Sen finns det uppsägning på grund av personliga skäl men då förhandlar man i regel först med facket och därefter får du en kompensation (vanligtvis) för att gå.

6. Det här behöver inte vara negativt för dig, det kan rent av vara en möjlighet och vägen mot NYA äventyr. Oavsett hur det slutar så skall man gå rätt till väga vid uppsägning/avsked.

Nu vet jag inte om mitt inlägg bidrar till någon hjälp men det är lite vägledning på hur man kan göra och lite kring hur det "brukar vara".

Hoppas det löser sig på bästa sätt!

1961 • Stockholm
#37
31 juli 2017 kl 22:09
2 Gilla
#36
Mycket bra inlägg! På jogg.se ska vi hjälpa varandra löpare emellan och inte peka finger och spekulera om sådant vi inte känner till.
Mycket bra med konkreta punkter.
Hoppas det löser sig!
Det låter helt absurt om Göteborgsvarvet ska innebära avsked.
Man springer ju inte med axlarna heller som nån annan skrev.
Är man sjukskriven på grund av problem med axeln, ska inte det hindra joggning, som är en av de allra bästa friskvårdande aktiviteter man kan ägna sig åt.
Joggning och motion är också mycket bättre än mediciner.
Joggning skrivs ju dessutom ut på recept av vissa kloka läkare.
Irene
1968 • Åstorp
#38
31 juli 2017 kl 22:54
Gilla
# 35 löjligt att kalla mig bitter och nej är inte arbetsgivare. Dock kvarstår min åsikt att GV inte ska ge avsked, utan högst skriftlig varning.
1965 • Malmö
#39
1 augusti 2017 kl 03:05 Redigerad 1 augusti 2017 kl 03:10
Gilla
#34 Irene

Varför envisas du med att ofta blanda in Uppsagd när jag
tydligt förklarat att detta gäller Avsked?
Du skrev själv och påpekade (#31) för Lars Bergström (#30) att man ska läsa innantill..?
Jag har inte nånstans, nångång bett om att nån annan ska "ordna upp detta" åt mig. Däremot tar jag tacksamt emot tips, tankar, funderingar, hurrarop, även kritik... Men.. undanber mig pekpinnar, förutfattade meningar etc.. (förlåt, men jag har tyvärr missat juristhjälpen som erbjudits, vilket inlägg?)
Jag har ingen dold agenda, min utgångspunkt är att ingen annan här på Jogg har nån dold agenda.
"Vi motionerar, Vi minglar, Vi mår gott..". :-)
Irene
1968 • Åstorp
#40
1 augusti 2017 kl 06:43
1 Gilla
Inlägg 22 erbjuder jurist.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.