Löpning Övrigt 58 inlägg 11886 visningar

Avsked pga deltagit i GöteborgsVarvet..

1965 • Malmö
#1
28 juli 2017 - 16:35
Gilla
Tänka sig så fel allt kan bli.. ??
Under våren var jag sjukskriven på grund av besvär/värk i en axel.
Dock fortsatte jag motionera/jogga hela tiden då det kändes bra att hålla igång och besvären snarare minskade vid aktivitet.
Vid starten av Varvet var jag halvt sjukskriven.
Tio dagar senare får jag besked av min arbetsgivare att dom tänkte avskeda mig samt anmäla till Försäkringskassan för bedrägeri.
Jag har själv en friskvårdsutbildning i botten och anser inte jag har begått något som äventyrat/försämrat min axelrehab..så tycker även de läkare samt sjukgymnaster jag frågat.
Tänk att något så mentalt och fysiskt avlopplande och hälsosamt som jogging skulle resultera i något som detta..
Ni förstår säkert att jag är bedrövad då jag nu efter 30års anställning är arbetslös samt saknar försörjning (3barn)..
Med facit i hand skulle jag aldrig återupptagit joggingen för tio år sen..
Tilläggas kan att jag är min nivå är 2.30 på Varvet samt att arbetsgivaren betalade startavgiften!!
??
< < < 1 2 3 > > >
Kinsei
1974 • Malmö
#41
1 augusti 2017 kl 08:29
1 Gilla
Ett avsked ska vara skriftligt och om arbetstagaren begär det ska även avskedsgrunden vara skriftlig. "Deltagit i GV" är naturligtvis inte en avskedsgrund. Arbetsgivaren får i stället motivera på vilket sätt detta innebär att du har grovt åsidosatt dina åtaganden.

Det kan ju ha att göra med t ex varför du är sjuskriven och vad som anges i de intyg som grundat detta. Beroende på vad som angetts om din arbetsförmåga skulle din löpning kunna tas till intäkt för att du bedragit FK och varit olovligt frånvarande från jobbet. Och DET kan ju vara en avskedsgrund så klart. Fast inte om du "bara" har axelproblem kopplat till dina arbetsuppgifter.

Men, som redan sagts, kontakta facket för att reda ut detta. Och begär skriftligt på allt.
1970 • Stockholm
#42
1 augusti 2017 kl 09:10 Redigerad 1 augusti 2017 kl 09:40
1 Gilla
Var inte blyg och mesig nu utan ut med ditt ärende samt arbetsgivaren i pressen.

Det är ett intressant ärende som angår en stor del av svenska folket (de som motionerar).

Expressen/Aftonbladet/DN/Svenska Dagbladet etc bör finna att detta skulle bli ett mycket intressant reportage. Får nog ungefär 25ggr mer effekt än facket. Gällande facket är det ju så otroligt beroende på hur kompetent just din(a) fackrepresant (eller lokala förening) är vilket brukar variera något helt enormt. Men självklart ska du även kontakta facket för hjälp om du är medlem.

Jag har inte läst så himla noga men oavsett om du haft helt rätt eller inte så är det ett oerhört intressant ämne (kan inkludera gråzoner). Vad jag tycker det verkar så har du rätt dock. Behandlar de dig fel (vilket det verkar) så måste du för din självaktnings skull sätta hårt mot hårt.

Jurist ska så klart också kontaktas. Gör en seriös jurist en bestämd bedömning att du har rätt kan du gå på mycket hårt i detta ärende. Ge honom/henne åtminstone några timmar att sätta sig in i ditt ärende för att göra en bedömning. Egentligen är det så klart bäst att kontakta jurist innan man låter pressen göra ett reportage om dig och ditt ärende. Men det skulle förvåna mig helt enormt om inte pressen skulle tycka att ditt ärende är intressant.

Det här med jurist vs fack är intressant, är man inte med i facket kan man ju ändå alltid kontakta en jurist. Är man med i facket kan det ändå vara bra att kolla med båda om det är ett klurigt fall. Eller en "three way punch" i ditt fall: * Råd av jurist * Facket * Pressen
Walker67
1947 • Växjö
#43
1 augusti 2017 kl 14:35
1 Gilla

Jag blev uppsagd efter 17 år på samma arbetsplats pga arbetsbrist, men den verkliga orsaken var en annan, dock hade jag skött mitt arbete utan anmärkning, bara att ordföranden i den organisation jag arbetade för inte gillade mig och kallade mig "svartfot". Fast med facit i hand blev det bra, då jag fick möjlighet att jobba i ett projekt och sen bland barn på en skola.
Jag håller med om att något mer än att du deltagit i GV måste finnas som grund för ett avsked. Jag skulle hellre diskutera med arbetsgivaren och förmå dem att ge dig goda referenser för att lättare kunna få ett nytt arbete, 30 år kan man inte förklara bort vid en anställningsintervju. Det som är gjort går inte att göra ogjort, endast framtiden kan man påverka.

Thomas Bergdahl
1975 • Göteborg
#44
1 augusti 2017 kl 15:26
2 Gilla
Har själv haft problem med axeln i perioder, dock inget jag behövt sjukskriva mig för. Hade jag haft såpass stora problem att jag tvingats sjukskriva mig hade jag inte löptränat. Känner att löpningen är för statisk för att axeln skall bli bättre. Armen går ju trots allt fram och tillbaka rätt många gånger under ett löppass.

Angående dina problem med arbetsgivaren kan jag bara säga lycka till. Är inte insatt i lagar och regler.
hxman
1976 • Skåne
#45
1 augusti 2017 kl 15:43
2 Gilla
Sitt inte här och ta råd av en massa internetdårar. Det här är ingen känning på utsidan av knät eller tveksamheter kring lämplig intervallfart. Kontakta ditt fackförbund så kan de garanterat hjälpa dig förhandla och att komma i kontakt med en jurist som är specialiserad på arbetsrätt.

Om du inte redan är med i facket så kontaktar du dem och förklarar läget. De kan ev hjälpa dig ändå. Annars kontaktar du själv en jurist som är specialist på arbetsrätt (facket borde kunna rekommendera någon). Du vill ha en riktig piraya- inte en mespropp

Dokumentera datum för möten och samtal med din arbetsgivare, vad ni pratat om osv. Självklart sparar du alla brev, mail osv. Det är lätt att glömma när tiden går så gör det asap
1956 • Lund
#46
1 augusti 2017 kl 16:12 Redigerad 1 augusti 2017 kl 16:12
2 Gilla
#hxman. Det finns betydligt värre "internetdårar" än de på Jogg. Rätt snälla och uppmuntrande här och viljan att hjälpa till är stor. Det som är ytterligare ett plus är att få drar till på det sättet som du gör i din inledning. Men alla kan vi ha en dålig dag. ;)
1967 • Göteborg
#47
1 augusti 2017 kl 16:28
Gilla
#45
Dessutom kommer du ju med råd själv!
1965 • Malmö
#48
1 augusti 2017 kl 21:01
3 Gilla
Tack för ömsom kloka, tankfulla, inspirerande, förvånande inlägg.
Nu är facket inkopplat och det ska hållas en överläggning. Sen troligtvis en lokal förhandling..
Vill i dagsläget inte "hänga ut" arbetsgivare varefter detta även i andra hand drabbar mina kollegor. Men..när klockan är slagen kommer jag presentera det mesta.. oavsett om jag gjort fel eller ej. På så vis kanske nån annan slipper hamna i liknande sits..
Run& Have Fun :-)
Walker67
1947 • Växjö
#49
1 augusti 2017 kl 23:41
1 Gilla
Mitt slutråd är att försök att hantera detta på ett sätt att du inte hamnar utanför arbetsmarknaden för gott - lycka till
1970 • Stockholm
#50
2 augusti 2017 kl 09:33 Redigerad 2 augusti 2017 kl 10:29
1 Gilla
Walker67: Vad menar du, kan du vänligen utveckla ditt resonemang?

Menar du att han bör lägga sig platt och undergivet för att undvika att sticka ut inför framtida potentiella arbetsgivare, dvs att han lämpligen bör vända andra kinden till, hålla käft och ta smällen?

Jag tycker fack ibland kan agera rent obehagligt i många konfliktsituationer, efter en (ofta ekonomisk) överrenskommelse lägger sig ofta facket på arbetsgivarens sida, något som har blivit vanligt. Då har man som uppsagd inte bara en part emot sig utan plötsligt två (dvs även sitt eget fack). Företag köper sig fria från fackets gnäll (och ofta även den uppsagda förnedrade personens gnäll) genom att erbjuda den uppsagda personen ett antal månadslöner, vanligt. Indirekt upplever jag det som att facket ofta struntar i om allting gått rätt till eller inte så länge som det görs en ok ekonomisk överenskommelse.

Själv tycker jag att facket borde kämpa för båda delarna, dvs man ska både få en vettig ekonomisk deal plus att facket ska se till att allt gått rätt till (om inte ska facket knäppa arbetsgivaren/företag på näsan).
Walker67
1947 • Växjö
#51
2 augusti 2017 kl 12:36
Gilla
# 50
Ja, det menar jag, hur stor är sannolikheten att han kan "vinna" det här målet. Om så skulle ske och han återfick anställningen, hur roligt är det att jobba på ett sånt ställe. Om det skulle utmynna i skadestånd, vilket jag knappast tror, vad tror du en arbetsgivaren säger till en annat företag, som begär referenser ?
Jag tycker det är bättre att släppa all stolthet och erkänna sitt misstag och få arbetsgivaren att inse att han gjort ett gott arbete under alla tidigare år och att denna fadäs inte borde förstöra helhetsintrycket.
1970 • Stockholm
#52
2 augusti 2017 kl 12:53 Redigerad 2 augusti 2017 kl 13:57
1 Gilla
Att bli avskedad för att ha deltagit i ett motionslopp verkar ju fullständigt idiotiskt, helt uppåt väggarna. Tror inte han skulle ha något större problem med förståelse från övriga anställda eller ens från övriga chefer. Möjligtvis skulle övriga anställda tycka att ansvarig chef är/var helt knäpp i bollen som avskedade honom för det hela men det är ett annat bekymmer.

Får en annan potentiell arbetsgivare reda på att han blev avskedad för att deltagit i ett motionslopp... bara bra? Risken är väl snarare att man skulle garva åt den tidigare arbetsgivaren i så fall och ha total 100 procentig förståelse för att man nu söker nytt. Ett gemensamt garv ökar väl snarare chansen att han enklare får ett nytt jobb. ;-)

Däremot finns det säkert gråzoner vad en sjukskriven person får/bör göra eller inte göra, jag förstår det, visst vore det intressant att få reda på och reda ut, för oss alla här. Verkar ju vara så att är man skjukskriven men ändå vill försöka tex löpträna som en del i rehabiliteringen så bör/måste man då söka dispens för detta. ;-) (Sverige i ett nötskal)

Träning är en fantastiskt bra grej både för att undvika hälsoproblem men även ofta ur ett rehabiliteringsperspektiv. Tycker nu HR chefen (eller vem f-n som avskedade honom) att han istället borde legat på sofflocket och käkat piller så är det väl mest tragiskt?

Låter som ett kul litet uppdrag för en advokat, åtminstone ett ovanligt underhållande uppdrag.
1970 • Paradiset
#53
2 augusti 2017 kl 16:54
1 Gilla
Grattis!

Skönt för dig å bli av med en knäpp arbetsgivare å nu har du chansen på heltidsproffs som löpare

Må skönt i sommarvärmen!
1965 • Malmö
#54
2 augusti 2017 kl 17:15
Gilla
#50, #52 RunnerSthlm
Tack för positiv boost! :-)

För övrigt tycker jag det står fritt för envar att tycka/tro att ett misstag begåtts från min sida.
Själv är jag (upprepning?) intresserad av att få veta exakt om/hur jag har gjort fel för att slippa upprepa samma misstag igen i framtiden samt att andra slipper hamna i liknande situationer.

Jag har ännu ej fått datum för den lokala förhandlingen, där man ska presentera Avskedsorsak.

1977 • Varberg
#55
3 augusti 2017 kl 00:22
1 Gilla
Som arbetsgivare själv så tycker jag att det låter konstigt. Hos oss hade det på sin höjd lett till en fråga och en diskussion över en kaffe om hur man kör rehab på bästa sätt och om det finns andra uppgifter du kan göra nu när du är såpass stark att du kan springa (eller lungt jogga) GV.

Det hade varit väldigt intressant att vara en fluga på väggen och höra hur diskussionerna går framöver. Håll oss uppdaterade.
1970 • Stockholm
#56
3 augusti 2017 kl 10:01 Redigerad 3 augusti 2017 kl 10:12
1 Gilla
Bernt: Ganska obehaglig situation...

Nu när det kanske gått upp för dem att de är ute på djupt vatten med att avskeda dig enbart för att ha deltagit i GöteborgsVarvet så kan de ju i efterhand komma med vilka luddiga orsaker till avsked som helst för att rädda sig ur situationen. :-( Finns viss risk för att det blir smutsigt.

Inte kul och du får lycka till.

Vore också oerhört intressant att veta hur facket agerar. Dvs om de enbart försöker köpa sig och dig fri (en deal så att du får ett antal månadslöner, tex en årslön) eller om de faktiskt också tar en fight för dig som person, att allting ska gå rätt till.
alex
1980 • göteborg
#57
3 augusti 2017 kl 23:24
Gilla
Jag förstår inte riktigt vad du menar med att allting ska gå rätt till. För det första, har allt gått helt rätt till finns det ju egentligen inte något att förhandla om och ingen egentlig anledning för arbetsgivaren att gå med på någon kompensation alls. För det andra, antingen kommer man väl överens eller så får man driva det vidare till högre instans där det dels finns en risk att utslaget inte blir det önskade, dels att processen drar ut på tiden med allt vad det innebär. Det går ju inte att nå en överenskommelse OCH driva det upp i AD.
1970 • Stockholm
#58
4 augusti 2017 kl 01:57 Redigerad 4 augusti 2017 kl 01:58
1 Gilla
Sorry, jag har skrivit luddigt men detta är ett diskussionsforum och dessutom misstänker jag starkt att inte allt gått rätt till i detta fall.

Menade väl att det är oerhört vanligt att företag erbjuder ett antal månadslöner extra vid avsked för att slippa gnäll och därigenom risken behöva bli närmare granskade av tex facket. Enligt mig köper sig ofta arbetsgivare indirekt tystnad från både fack och den avskedade. På detta sätt krånglar sig många arbetsgivare ur ytterst tveksamma avskedanden. Men vad arbetsgivare och fack kommer välja för taktik i just detta fall har jag självklart inte den blekaste aning om.

Sedan vem som verkligen har rätt i just detta fall blir ju ren spekulation, vi diskuterar och spekulerar. Jag tycker åtminstone det verkar oerhört det konstigt att ett medverkande i ett motionslopp under sjukskrivningsperioden leder till ett avsked efter en såpass lång anställningstid. Träning är mig veterligen en accepterad form av rehabilitering, det finns inga tvång att man måste käka piller under sjukskrivningen? Samtidigt ett väldigt intressant fall för oss som motionerar att få reda på vad som gäller, finns säkert gråzoner.

Du har så klart rätt i att det blir svårt att äta kakan och behålla den. Dvs godtar man en ekonomisk uppgörelse så ingår det väl att man då som avskedad ej driver ärendet vidare. Här trasslade jag in mig lite i mitt eget skrivande. ;-)
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.