Löpning Övrigt 80 inlägg 1188 visningar

Ohyfsade utan respekt

1965 • Borås
#1
12 oktober 2008 - 00:20
Gilla
Var ute och joggade en kort runda under lördagseftermiddagen. Sprang en sväng runt en sjö och runt denna sjö går det en större stig/mindre grusväg. Vid ett ställe runt sjön kommer jag springandes och framför mig så ser jag vad som tydligen är en familj bestående av mamma, pappa, en liten pojke och en hund (som självklart sprang lös), denna familj var på väg i samma riktning som jag och jag var alltså tvungen att springa förbi dom.

När jag närmar mig dom så vänder sig både mamman och pappan sig om och ser mig kommande lufsande bakom dom. Trots detta så gör de inte det minsta för att underlätta för mig när det gäller att passera dom. De går i bredd som de gjorde innan. Jag fick tränga mig förbi, halvägs ut utanför stigen, för att komma förbi dom.

Det händer nästan varje gång jag springer där runt sjön att jag passerar folk eller möter folk som går i bredd men alltid så går de åt sidan och låter mig passera. Men denna familj ansåg tydligen inte att jag var värd den lilla ansträngning som krävdes för att ta några steg åt sidan och låta mig komma förbi på ett lätt och smärtfritt sätt.

Tänkt säga något elakt åt dom men fick inte fram ett ord.

Sur blev jag i alla fall.
< < < 1 2 3 4 > > >
Birgitta Frisk
1970 • söderfors
#21
12 oktober 2008 kl 18:54
Gilla
Jag var med om nått liknande i veckan ,hade backträning på schemat.jag hade hunnit springa ett par gånger i backen när en kille på cross kommer körandes ,det visade sig att han ville oxå träna i backen men med en cross.Han var trevlig och pratsam så jag brydde mig inte om hans körning.Efter ett tag kommer två tjejer med två hundar en schäfer och en rottwailer.Det slutar med att alla vi ,en cross körare ,två hundar och jag använder backen.Jag var hela tiden rädd att hundarna skulle tro att jag ville leka med dom ,jag lessna tillslut och spang hem irreterad.
#22
12 oktober 2008 kl 23:16
Detta inlägg har raderats
Stefan Zachrisson
1969 • Lindome
#23
13 oktober 2008 kl 13:19
Gilla
Jag blir mest störd på folk som envetnas med att låta sina hundar springa löst i motionsspåret. Särskilt om man nu har en hund som inte gillar att det springer omkring en massa människor i dess omedelbara närhet. Vet inte hur många gånger jag har har fått ta den mest besynnerliga väg genom skogen, med en inte alltid glatt nafsande hund i hasorna. Om man nu tycker att det är för jobbigt att hålla i ett koppel samtidigt som man går.... kanske man borde ägna lite mer tid till egen träning i motionsspåret innan man släpper lös sin i många fall bättre hälft. Med detta menar jag inte att alla hundar är ett gissel, absolut inte... men när man blir jagad av sammma hund för tredje gången... vid tre olika tillfällen ... så börjar man ju undra vad (husse i detta fallet) har för avsikt med att låta hunden springa löst i ett motionsspår!
Henning Looström
1973 • Lund
#24
13 oktober 2008 kl 21:52
Gilla
Ett vänligt men bestämt "Ursäkta mig" brukar funka bra tycker jag. Det har hänt att jag har sprungit väääldigt nära folk som uppenbart har sett mig men vägrat låta bli att gå i bredd.
1974 • Granan
#25
14 oktober 2008 kl 06:28 Redigerad 14 oktober 2008 kl 06:36
Gilla
"Mest tröttsamt är väl alla fotgängare som tror att man ska hålla till höger på cykelvägar, jag blir så trött på dem."


Man ska ju hålla till höger på cykelvägen Peter. Alla räknas som fordon och högertrafik gäller vare sig man cyklar, går eller springer.

I "vanlig" trafik däremot så är det givetvis vänster sida som gäller om man går eller springer.

Edit: Såhär säger vägverket.

"Gående
Den som promenerar är gående. Men också andra trafikanter betraktas som gående, exempelvis de som åker spark, rullskidor och rullskridskor. Trafikreglerna gäller för alla trafikanter.

Det finns inga generella regler om vilken sida gående ska använda på en gångbana, en gångväg eller en gång- och cykelväg. Lokalt kan det finnas föreskrifter om detta och de är då utmärkta med vägmärken."

Tydligen gäller alltså inte detta överallt, men här i min kommun är det utmärkt med skyltar med pilar på som indikerar högertrafik gå gång/cyklelbanorna och då ska man alltså rätta sig efter det även som fotgängare.
1966 • Karlstad
#26
14 oktober 2008 kl 09:53
Gilla
"Vanligt" folk är väl en sak, men likasinnade borde väl förstå bättre.
För mig är det ännu mer irriterande att "kollegor" i olika motionslopp inte klarar av den enkla regeln att hålla till höger för att släppa förbi snabbare löpare. Förmodligen stiger min puls i loppen bara av att se folk släpa sig fram längst till vänster i banan när det är trångt.
Jag släpar mig också fram stundvis, men aldrig aldrig längst till vänster.
Om man inte passerar andra löpare; ja, då håller man in lite till höger så att andra kan passera. Hur svårt kan det vara?
Ava
1958 • Lindome
#27
14 oktober 2008 kl 10:38
Gilla
Som långsam löpare försöker jag alltid hålla till höger. Då är det inte kul att få en rejäl knuff av en bakifrån kommande snabbare löpare som prompt skall förbi på höger sida.
Håkan Melinder
1971 • Upplands Väsby
#28
14 oktober 2008 kl 16:43
Gilla
Jag trodde att "upphinnande fordon väjer". Springer jag ikapp får jag också väja... Men, efter att ha läst ovan tyckts jag vara rätt ensam om den idén??
Ola
1970 • Stockholm
#29
14 oktober 2008 kl 16:49
Gilla
Irritationen rörde väl inte väjningsplikten generellt, utan det faktum att en del folk promenerar i bredd och blockerar framkomligheten helt på existerande vägbana utan att visa hänsyn när det kommer någon i högre fart bakom :)
Lena Kihlström
1970 • Avesta
#30
26 februari 2009 kl 18:54 Redigerad 26 februari 2009 kl 18:57
Gilla
I dag när jag var ute och sprang så råkade jag ut för några bittra bilister helt utan respekt för medtrafikanter. I dessa tider så finns det inte alltid så mycket plats på vägarna pga snön, men i bland har man inget val utan är tvungen att springa efter vägen för att det inte finns några andra alternativ. Jag håller naturligtvis åt sidan så mycket jag kan utan att behöva springa i snövallarna men vissa bilister tycker antagligen inte att man har något där att göra och visar det med att antingen köra farligt nära eller att stänka ner en med slask. En bilist höll ut men lade sig precis i snösträngen så att jag fick en flodvåg med slask över mig, jag vinkade och tackade så mycket. En annan kvinna som inte hade tid att lämna företräde vid övergångställe men tvärnitade i stället när jag var i höjd med hennes skuff så att jag nästan sprang in i hennes bil om jag inte reagerat snabbt( det var en korsning där, men hon stannade ett par meter tidigare än hon väntades göra). Är de avundsjuka för att de själva är för feta för att ut och springa eller bittra av någon annan anledning kan man undra. Hur många löpare kan de möta efter vägarna? Inte så många, så varför kan man inte visa hänsyn och sakta in eller väjja den lilla sekund det nu kan ta. Hänsynen visas naturligtvis åt båda håll anser jag.
1987 • Hisings Backa
#31
26 februari 2009 kl 20:02 Redigerad 26 februari 2009 kl 20:03
Gilla
haha, själv brukar jag bli "utsatt" för tutande från bilar (risiga gamla bmw:s. Nej jag blandar inte in fördomar, det har alltid varit en bmw, haha) som antingen måste tro jag är tjej(vilket är konstigt med tanke på min kroppsbyggnad), att jag springer marathon eller så vill dom bara driva med mig. Jag gissar på det sista. ^^

Jag ser det lite som Muhammad Ali: "When you can whop any man in the world, you never know peace!"
1969 • Sala
#32
26 februari 2009 kl 20:20
Gilla
Nu ar jag i Aten och faar en sadan lust att le aat era problem :-) Taenk om medtrafikanterna haer betedde sig som de som ni naemner! Vad smidigt det skulle vara! (Daermed inte sagt att ni har fel i era irritationer)
1968 • Falkenberg
#33
27 februari 2009 kl 18:46
Gilla
I Tanzania får inte heller bilisterna så mycket beröm för hänsynstagande kan jag säger. De försöker komma så nära som möjligt till båda gångtrafikanter och cyklister, helst klippa dem!

Springer man tror de som hänger eller går längst vägen att nåt har hänt, t.ex. att man har bråttom till sjukvården (varför skulle man annars springa???), och uttrycker sin medkänsla genom att ropa "Pole!" ("Sorry!")

Däremot får man ofta en glad skara små barn som följer med en i några hundra meter, leendes och skrattandes, vilket värmer!
Henning Looström
1973 • Lund
#34
28 februari 2009 kl 10:50
Gilla
Once upon a time in Härlanda blev jag nästan påkörd av en bil när jag cyklade. Bilföraren hade väjningsplikt men sket i det och gasade iväg i riktning mot Munkebäcks torg med långfingret vinkande ut genom fönstret.

Jag blev så jääävla förbannad att jag trampade på som en idiot bort till Munkebäckstorg eftersom jag visste att man i 99% av fallen fick rött ljus där. Mycket riktigt, där stod bilen vid rödljuset. Föraren verkade inte riktigt gilla situationen när jag stod och knackade på rutan och undrade exakt vad han menade med sitt långfinger.

Ha, ha, kollade just på kartan. Det här hände i korsningen Sofiagatan och Härlandavägen, jag cyklade alltså nästan 600m på ren ilska.
Skönt att man har lugnat ner sig lite med åren...
Tomas
1967 • Svea rike
#35
28 februari 2009 kl 11:50
Gilla
Sådana bilister ska spöstraff! ;-)
Joakim K
1987 • Stockholm
#36
28 februari 2009 kl 12:34
Gilla
Känner igen de. Jag körde ett tempo pass i det traditionella jogging spåret i höstas. det korta varvet på 3 km runda var mitt val. Kom in på första varvet då jag tvingas springa ut i träsket, bredvid spåret pga att det står 2 familjer med barnvagn,barn hund och hella paketet och blockerar precis hela vägen. Dom flyttade inte på sej men jag hoppade ut i träsket och in på banan igen. No prolem. Varv nummer 2 står dom kvar, Jag tänker att denna gång kan dom ju ge mej en liten lucka att passera på, men nej då. Så jag tar och hoppar ut på andra sidan, studsar mot bergsväggen och ut igen. Men fan, varv nummer 3 lackar jag. Dom visar ju ingen som helst respekt för "joggingspåret" och till dom som utövar det de är till för.

Så jag tar sats, studsar ut i träsket mindre försiktigt, och visst blir de plask.
Sen ger jag järnet med benen på ryggen och kutar hem. Arga skrik hör jag efter mej, Men jag hoppas dom fattade. :D:D Evil !!!
1956 • PARTILLE
#37
28 februari 2009 kl 19:15
Gilla
En annan sak som irriterar mig. När jag springer på en gång/cykelbana brukar jag markera väldigt tydligt om vilken kurs jag håller. Jag brukar normalt limma mig intill kanten (oftast höger) när jag möter några gående. Och det har hänt flera gånger att dom sett mig på mycket, mycket långt avstånd och ser att jag hela tiden springer dikt mot högerkanten. Vad gör dom då? Jo, dom puckona går och ställer sig vid högerkanten precis innan mötet!!! Kan någon förklara detta beteende? Djävlas dom eller är dom fullständigt dumma i huvudet?
1969 • Upplands Väsby
#38
28 februari 2009 kl 23:57
Gilla
Stefan: det sistnämnda... ;-) Råkar också ut för det ibland. Finns ingen annan förklaring. Hissen går inte ända upp helt enkelt.
1973 • Nyköping
#39
1 mars 2009 kl 12:39
Gilla
För de av er som har sett "Mästarnas mästare" så känner ni kanske igen er. Varför inte göra som Thomas Wassberg som, när han blev hindrad av journalister efter målgång, skickade iväg ett par hotfulla "Väck!" Väck!.
Det skulle i alla fall få mig ur spår...
Agneta Nilsson
1971 • Helsingborg
#40
2 mars 2009 kl 20:52
Gilla
Funkar inte "tuuuut"? ;)
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.