Löpning Övrigt 116 inlägg 18352 visningar

Kolfiberskor eller inte?

Marco L
1973 • Lysekil
#1
30 juni 2020 - 14:41
4 Gilla
Jag har grunnat på det där med prestationshöjande löparskor (kolfiberplattor och extra studsiga mellansulor) ett tag nu för att se hur jag känner för detta.
Och nej det är inte något som jag vill använda mig utav.

Varför vill man springa i prestationshöjande löparskor?
Eller varför vill man inte?

Argument FÖR:
1. Man är villig att betala pengar (eller få utrustning av sponsorer) för att kunna göra en bättre tävlingstid/slå rekord/bättre placeringar.
Man låter skorna göra en del av arbetsinsatsen.
Dvs samma sak som att köpa sig en mållinje som ligger tex 4% närmare starten.
2. "Bara för att det går" (följa den tekniska utveckling).
3. "Bara för att alla andra gör det". ("hänga på tåget". kan ju inte konkurrera med de som har dessa skor annars )
..Fler FÖR-argument..?

Argument MOT:
1. Det går inte att jämföra resultaten med resultat gjorda i vanliga löparskor. ("vanliga" dvs skor som bara dämpar)
2. "Man är inte beredd att ta till hjälpmedel för snabbare löpning".
3. "Fula stora rymdskepp på fötterna". (inget man vill ha på sig)
..Fler MOT-argument..?

Typ allt man hör i media om prestationshöjande skor är i positiva ordalag.
Men kanske är det bara de som är sponsrade på något vis som kommer till tals?

Tänker elitlöpare annorlunda än motionärer? (ju mer tävlingsinriktad desto längre är man beredd att gå)

Jag tycker att en löparsko bara ska ha skyddande egenskaper. Att de endast är en slags "skyddsutrustning" som man har för att inte skada sig.

1. Dämpa stötar mot underlaget.
2. Skydda mot vassa föremål.
3. Halkskydd.

Vad hände med löpning på lika villkor (där inte utrustningen ska få avgöra)?

Jag skulle vilja höra vad andra tycker och kanske få fler sakliga argument för varför prestationshöjande skor hör hemma resp. inte hör hemma i löpningen som vi älskar.

Någonstans måste det ju dras en gräns för vad man får ha på fötterna i tävlingar och lopp. Jag tycker man ska dra den gränsen där den tydligaste gränsdragningen kan göras. Dvs när skon har prestationshöjande egenskaper som kan påverka resultatet.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
1965 • Eksjö
#41
4 juli 2020 kl 18:06
Gilla
Sedan tycker jag det är otroligt tråkigt att löpning är så konservativt att det inte går att dela upp den i flera subgrenar - tänk om racketsport hade stannat vid tennis och förbjudit all vidare utveckling - då hade vi inte haft varken badminton, bordtennis eller Squach i dag. Tänk om utförsåkning hade stannat vid störtlopp; då hade vi inte haft varken slalom, storslalom eller Super G i dag. Tänk om simning hade stannat vid crawl; då hade vi inte haft vare sig bröstsim, ryggsim eller fjärilssim i dag.
1974 • Stockholm
#42
5 juli 2020 kl 02:41
1 Gilla
#41 Fjäril är iofs en väldigt krystad metod att ta sig fram med i vatten.
1965 • Eksjö
#43
8 juli 2020 kl 06:38 Redigerad 8 juli 2020 kl 06:38
1 Gilla
Det beror på om du skall fånga ett byte med de sista armtagen eller inte - men som tävlingsidrott över längre distanser än tre armtag ser det väl lite krystat ut.

Den viktigaste skillnaden är, kanske, att proportionerligt sett så har många fler simmare möjlighet att försörja sig på simning i och med att det finns fyra olika grenar, som dessutom är uppdelade i mästerskap på kortbana, långbana, inomhus och utomhus. De allra bästa simmarna kan ju knappt trilla i vattnet utan att få en medalj och därefter bonus från sina sponsorer.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#44
8 juli 2020 kl 15:26
1 Gilla
För att förtydliga så tävlar man i fem grenar inom simning. Medley är den femte där man simmar en fjärdedel av loppet med varje simsätt. Kan också förtydliga att mästerskap går i kort eller lång bana samt i öppet vatten.
1978 • Linköping
#45
8 juli 2020 kl 19:21
2 Gilla
Förstår faktiskt inte vad du menar. Finns väl rätt många olika löpgrenar. Sprint, häck, hinder och diverse distanser. Utveckla gärna resonemanget.
1965 • Eksjö
#46
10 juli 2020 kl 19:38
Gilla
Häck och hinder är ju egentligen samma sak (och damernas häckar, no pun intended, på 400 meter är så löjligt små att det går att kliva över dem för en karl. Ser du sprint som en separat gren så får det stå för dig avseende löpning, 100 meter frisim och 1500 meter frisim är samma sport för mig.

100 meter barfota
100 meter i skor med zero drop
100 meter i spikskor
100 meter i karbonskor
100 meter baklänges
100 meter sidledes

Samtliga ovanstående i varianterna tartan, gräs, grus och asfalt.

Skulle gå att göra ganska många grenar om viljan fanns. :-)
#47
10 juli 2020 kl 19:57
1 Gilla
Jag har skor gjorda av ekorrar.
1978 • Linköping
#48
10 juli 2020 kl 20:32
Gilla
Skulle bli väldigt många Kalle Anka-grenar. Att man sedan ska tävla i olika typer av skor förstår jag inte. 100 meter sidledes skulle nog ha fina förutsättningar att vinna olympisk status:) Sedan är väl häckarna till damer gjorde i det formatet för att passa just damer, eller? Inte övertygad.
Daniel Andersson
1983 • Falun
#49
19 juli 2020 kl 13:28
3 Gilla
Säger bara; börja med landsvägscykling så kommer du in i en värld där den senaste marginella förbättringen i produktutveckling varken är orättvist, fusk eller självbedrägeri =)
Daniel Andersson
1983 • Falun
#50
19 juli 2020 kl 13:33
Gilla
Jag funderar mer på vilket kurupplägg en toppfriidrottare kör på och hur man timear det med kontroller och hur man lurar WADA. När man av det historiska utfallet kan anta att mer eller mindre alla som vinner stora mästerskap dopar sig av och till under karriären känns det lite som att sila mygg och svälja kameler när man väljer att ta upp olika skors påverkan på prestation som ett problem för att skapa lika förutsättningar för idrottare.
Per Kvist
1963 • Trelleborg
#51
19 juli 2020 kl 14:41
Gilla
Inom vissa löpgrenar betraktar jag skor som inte biter sig fast i hala stenar, rötter och gyttja som totalt värdelösa. (Halkade kanske från ämnet en smula?)
Patrick Molnar Anlér
1980 • Bålsta
#52
31 juli 2020 kl 11:05
7 Gilla
Mitt bidrag till det här med kolfiberskor och massa extra skum under foten är att de är gudabenådade sköna att springa i. Alltid kört Asics och älskade DS racer när de fanns. Varvade mellan DS trainer, Tartherzeal och Cumulus.
Köpte mitt sista exemplar av Tartherzeal på rea i januari och så kom dagen i mars när jag spontanköpte ett par Nike Zoom fly 3 bara för att testa känslan av allt man läst om Vaporfly m.m

Aldrig upplevt en skönare känsla av att springa och trots 10 år av någorlunda konstant löpande är det som om man funnit den på nytt igen.
Efter att ha avverkat 560 km i slutet av juni var sulan under sliten och en känsla av att skummet fallit ihop och de fick gå i pension.
Försökte verkligen få tag på Nike Alphafly men helt omöjligt om man inte vill betala överpriser på StockX alternativt riskera att få en piratkopia från Ebay.

Grävde djupt i plånboken och slog till på New Balance Fuelcell TC vilket var en ren chansning och jösses så sköna och skonsamma när man inte blir yngre direkt med åren.
Kan springa långpass utan att det knappt känns i benen att man varit ute på en så lång runda.
Gjorde en testrunda häromdagen i mina Asics Tartherzeal och fick en chock, var helt förstörd av känslan efter bara ett par kilometer vilken skillnad det är.
Har försökt få tag på Sauconys nya Endorphin serie men i väntan på den så blev det ett par till Zoom Fly 3.
Så summa summarum för mig som motionär är det ointressant med tider för matcha nån elit kommer man ändå inte kunna göra men det är skonsamt, återhämtning går fortare, och det är så mycket roligare att springa.
Kan springa mer helt enkelt vilket är allt för någon som älskar att springa.

Daniel Andersson
1983 • Falun
#53
9 augusti 2020 kl 20:16
Gilla
Synd att zoom fly har drop 8 mm. Någon som känner till någon liknande modell med drop 0-4 mm?
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#54
7 september 2021 kl 17:34 Redigerad 7 september 2021 kl 17:34
1 Gilla
Så här nåt år senare.
Vilka kolfiberdojor skall man välja nu?
Jag önskar få sköna och skonsamma skor för friska ben, efter långa pass och mycket mil?

Gärna som håller lite med, inga hyperskor som är ”förbrukade” efter 30mil typ.
1982 • Stockholm
#55
8 september 2021 kl 11:18
Gilla
Detta borde vara obligatorisk lyssning för alla som vill fortsätta med sin löpning och vara skadefria.
https://poddtoppen.se/podcast/795661307/maratonpodden/219-fot-anders-nordstrom-darfor-sabbar-loparskorna-din-lopning

"Starka fötter är nyckeln till skadefri och framgångsrik löpning. Men märkligt nog har de flesta löpare extremt svaga fötter – och blir också förr eller senare skadade. I de flesta löparskor som finns på marknaden får våra fötter inte heller utnyttja sin fulla potential. Något som Anders Nordström insåg efter många år i modebranschen. Så han sade upp sig för att följa sin dröm: att hjälpa människor tillbaka till en naturligare fot. Han har ett unikt öga för en naturlig löprörelse, hur foten fungerar, och vad man kan göra för att träna upp den. Ett måste för alla som älskar att springa – och alla andra som dagligen använder sina fötter. Extremt spännande samtal och Anders är en fantastisk berättare."
1982 • Stockholm
#56
8 september 2021 kl 12:48 Redigerad 8 september 2021 kl 12:49
2 Gilla
Snabb summering av podden jag tipsade om för lathunden.

- Anders har hjälpt över 5000 personer med sina fötter, är utbildad i biomekanik och löpskolning och har sprungit mycket i hela sitt liv så han har rätt bra koll.

- Han hade väldigt mycket problem med sina höfter ett tag i livet och gick då till naprapater, kiropraktorer, körde bål och rump styrka men blev aldrig riktigt av med problemet förres han träffade en person som hade koll på fotstyrka och började träna upp sin fotstyrka.

- Vi har väldigt mycket muskler i våra fötter. Ca 25% av alla kroppens muskler sitter i fötterna.

- Med rätt träning och riktigt starka fötter skulle Kipchoge inte kunna springa sub 2 tim på marathon utan Alphafly/Vaporfly skon som användes. Däremot hade han och alla andra elit löpare kunnat springa ännu fortare i den typen av skon om dom tränade mer fotstyrka och fick riktigt starka fötter.

- Anders jobbar nu med en svensk icke namngiven landslagslöpare som börjat få problem pga av att hen sprungit för mycket i skor från sin sponsor som inte är kompatibla nu när hens fötter börjat utvecklas.

- Det råder ett stort missförstånd då den stora massan tror att väldämpade skor har en rebound effekt. Det är svårare att hålla frekvens i en sådan sko kontra en vanlig mindre dämpad sko.

- Vi SKA pronera och ALLA pronerar. Gå inte på försäljningstricket att springa på löpband och bli filmad i valfri butik och sen titta på filmen i repris och se hur konstig och asymmetrisk din rörelse ser ut, men att den sen blir symmetrisk när du springer i en sko med pronationsstöd.

- Vi blir starkare när vi utsätter kropp/ben/fötter för asymmetri, gravitation och krafter. Inte symmetri, kolfiberskor och plus 40mm i dämpning.

- 95 % av vår befolkning kan inte stå på ett ben med händerna i midjan och blunda i 1 minut utan att fuska.

- Om man springer barfota är det ren styrketräning för dina fötter, dvs väldigt bra träning. Däremot är det ren idioti att göra detta på asfalt, utan detta bör man göra på typ gräs eller mjukare underlag.

- Nu börjar Anders se en konsekvens av kolfiber skorna och det är mycket skador som löpare börjat få, framförallt baksida lår. Dessa typer av skor gör att du springer fortare och då utsätter du din kropp för större krafter. Problemet är bara att egentligen klarar inte din kropp dessa krafter på sikt och det är därför skadorna nu börjat bli vanligare och vanligare.

- Försök alltid att gå barfota i hemmet.

- Anders anser att Kjell Eriks tidigare svenska rekord på maraton är en större presentation än David Nilsson och Mustafa Mohameds rekord.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#57
8 september 2021 kl 13:50 Redigerad 8 september 2021 kl 13:51
2 Gilla
Det var en riktigt usel kvasivetenskaplig eller pseudovetenskaplig genomgång av den självutnämnde specialisten, fotmannen, av det jag lyssnat på.

Har folk inget kritiskt tänkande längre.
Logik eller källkritik?

Orkar inte ens gå in på alla hans ”sanningar” om hur hela världen har fel och han har rätt.

Sväljer alla sånt här med hull och hår?
Men herregud.

Ingen kritik eller trollning för att irritera dig Daniel.
Oscar
1998 • Göteborg
#58
8 september 2021 kl 14:14
Gilla
#45 Håller nog med honom att prestationer från exempelvis 80-talet är större än de idag då de inte alls hade denna sortens skor. Om man vill jämföra prestationer, kanske placeringar är mer rättvist att gå på snarare än tider. En hade säkert sprungit marathon 5min snabbare eller milen drygt 1min fortare med dessa skor på den tiden.
1982 • Stockholm
#59
8 september 2021 kl 14:54 Redigerad 8 september 2021 kl 14:54
Gilla
@Corben Dallas

I detta fall agerar jag endast budbärare så tar inte åt mig något.

Det skulle dock vara mycket intressant att höra din utförliga "sanning" om ämnet?

Har du dessutom +5000 kunder på ditt CV samt är utbildad i biomekanik löpskolning, och är fotexpert blir det ännu intressantare.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#60
8 september 2021 kl 15:21 Redigerad 8 september 2021 kl 15:21
Gilla
@Daniel, bra att du inte tar det som kritik.
Nej jag orkar inte diskutera sånt här egentligen alla är saliga i sin tro, jag behöver inte ha ”rätt”.
Men jag är ganska pragmatisk.

Men att 5000 tror på han, har ingen vikt för mig alls.
Jämför med naprapat, kiropraktik eller arom terapi, ren bluff. Men genererar massa följare som skulle ta gift på hur bra det ”funkar”.
Eller utbildning. Man kan utbilda sig i vad som helst, det betyder ju inte att det är sant!?

Men som sagt, jag orkar nog inte tjata om det :)
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.