Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 7651 visningar

Hur fungerar träningen efter byte utav Aortaklaff ??

Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#1
22 november 2008 - 01:26
Gilla
Jag skall göra en hjärtopperation om cirka 5 månader. Ja ni läste rätt !!!
Jag måste vänta 5 månader, Vårdgarantin säger att man har rätt till vård innom 90 dagar, men det är bara skitsnack för den kan dom kringgå vid behov. Men hur som helst, dom skall byta ut min Aortaklaff mot en mekanisk klaff utav metall, förhoppningsvis blir jag en bättre löpare på nytt. Är det någon som har bytt Aortaklaff, och kan berätta hur det gick att börja träna igen, hur länge det dröjde innan det gick att ta dom första löpstegen ??
1982 • Halmstad
#2
22 november 2008 kl 08:18
Gilla
Hej, jag vet inte hur mycket allmän information du redan har fått från sjukhuset, men vanligen brukar man få ligga kvar i en vecka lite drygt, och man brukar säga att det tar ett par månader innan man är "återställd" eftersom det är den tid det tar för bröstbenet att läka ihop. Däremot brukar man rekommendera att sätta igång med försiktig "träning" (fast de flesta tränar ju inte alls och då får ju ordet träning en annan innebörd än för en tränande) ganska snart efter operationen - beroende på hur man känner sig förstås, och trappa upp den successivt. Men överlag så brukar de med god grundkondition klara operationer och ingrepp bättre än de med sämre fysik, och också få en snabbare återhämtning.
Frida
1986 • Sollentuna
#3
22 november 2008 kl 21:12
Gilla
Hej Conny.

Min pappa bytte ut sin aortaklaff i slutet av september. Han är vältränad, ej rökare, bra blodfetter och annat men en ärflig extrem hypertoni och mkt stress gjorde operationen nödvändig. Nog om det, men min poäng är att din grundstatus påverkar din återhämtning.

Som sagt, pappa hade en vecka "nära döden", flera veckor med "snigelpromenader" där minsta lilla lutning uppför helt körde slut på flåset, och han var väldigt pessimistisk inför framtiden. Han kände att han inte blev ett dugg bättre i "flåset" och att varje backe var ett motstånd som kändes mkt större än han tyckte att det "borde". "Tänk att bara _vilja_ ta några löpsteg alltså, tänk om det skulle kännas lätt eller ens möjligt" sa han 5-6 veckor efter operationen.

Kort sagt: han upplevde att det inte hände "nånting alls" med konditionen trots att han gick 45-60min långa promenader dagligen. Sen började han trampa lite på motionscykel, 30-40min (efter ca. 5-6 veckor om jag inte minns fel) Det är först de senaste veckorna som han säger att han orkar mer, att flåset hänger med så att han kan "trampa upp" och köra på lite hårdare.

Han har också berättat om andra som han träffat under rehab som säger att det tar ett halvår innan man är "återställd" - men då måste man ju också väga in
1) vilka krav man har på att va "återhämtad" dvs. vilka förvätningar man har på den fysiska status man vill nå till
2) hur mkt man tränar
3) och antagligen lite på hur tränad man var innan, _även_ om det dock ska påpekas (så som jag uppfattat det) att den operation du ska utföra är så stor och allvarlig att de flesta påverkas ungefär lika mkt - man blir väääldigt dålig och tappar väldigt mkt av kondition och styrka!

MEN
Du kommer att bli bra, bättre - och slutligen återställd och ha glömt den jobbiga tiden! Var medveten om att det kan kännas trögt, och att återhämtingen kan "gå i vågor" både upp och ner. Och ha tålamod och träna så mycket du kan och orkar :-)

Om du har frågor så kan du maila/ställa dem här så kan jag prata mer med min pappa...
mvh
/Frida
1974 • Tyringe
#4
22 november 2008 kl 21:13
Gilla
Jag funderade på vad du sa om vårdgarantin. Jag tro att om hemlandstinget inte kan erbjuda vården inom garantitiden så är du berättigad till specialistsjukvårdsremiss i annat landsting där ditt hemlandsting betalar notan. /J
1972 • Floda
#5
22 november 2008 kl 21:39
Gilla
Så fungerar det i en del landsting. Hur det är i Halland har jag ingen aning om. Men 5 månaders väntetid för en hjärtopertaion låter inte sunt.

Problemet kan vara ibland att även om operation ska erbjudas ågon annastans, så finns det inte kapacitet någonstans i landet. Ej säker på om det gäller just det här området.

Jag tycker att du ska ta kontakt med någon politiker i Halland och ifrågasätta varför du får vänta 5 månader och varför du inte har fåttnågon information om vad som gäller om operation inte kan erbjudas inom 90 dagar.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#6
23 november 2008 kl 02:04
Gilla
Det är i Lund som min operation är tänkt att göras. Jag har ringt dit och klagat på att jag är uppsatt på väntelistan, och väntetiden är cirka 5 månader, jag nämde om vårdgarantin, dom började nästan skratta, och sa Vi har ett samanträde efter 90 dagar, sen startar det hela om från början. Jag sa att jag sökte vård i Februari månad för att jag höll på att kvävas efter 100 meter när jag försökte motionera, jag trodde att jag fått cancer eller något allvarligt. Läkaren sa att är man över 50 år då är det naturligt att man inte orkar lika bra som förr. Jag sa till honom att jag vet att något är fel. Jag fick tjata på honom för att få en remiss till Arbets-EKG, sedan fick jag vänta 6 månader på Arbets-EKG, jag blev förvarnad om att det kunde ta tid innan jag fick komma. Jag tänkte kanske dör jag, kanske inte. Jag lade mig i hårdträning, har tränat cirka 100 mil, släpat mig igenom 3 marathonlopp på dålig tid (över 5 timmar) Vid arbets-EKG sa hjärtläkaren att jag får inte träna löpning, Va, fan! ska jag inte springa eller göra så gott jag kan för att hålla mig iform, 5 månader utan träning, jag är ju en spillra då utav vad jag är nu, och jag är ju dålig på att springa redan nu. Jag tänker träna så gott jag orkar.
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#7
23 november 2008 kl 13:21 Redigerad 23 november 2008 kl 13:33
Gilla
Hej Conny Adolfsson.
- Är det någon som bytt aortaklaff. Nej, jag har inte bytt. Och det var några år sedan som jag sidoutbildade mig på toraxkliniken strax innan jag blev specialist. Men som många redan skrivit det är högst individuellt. Dels grundkondition innan, andra sjukdomar, hur hög tryckgradienten är över aortaklaffen, hur det gick under själva sövningen/ operationen, efterförloppet på torax-IVA och sedan på vårdavdelningen, om du behöver ”mellanlanda” på rehab-center innan du kommer hem, Waran blodförtunnande efteråt, andra läkemedel? Etc etc.
- Så tyvärr finns det inget specifikt svar på din fråga om träningen efteråt, utan mycket generella råd: känn efter mycket NOGA hur kroppen mår och reagerar på viss ansträningsgrad efter operationen.
- Diskutera med din toraxkirurg efter operationen. Sedan finns det sjukgymnaster knutna till toraxklinikerna.
- Inom anestesin räknas toraxkirurgi/ anestesi som en av de största ansträngningarna kroppen/ hjärnan kan genomgå. Dvs för mig som springer millopp är det som om jag helt plötsligt skulle springa marathon/ultralopp och hur skulle jag träna efter en sådan prestation? Inte alls under några veckor, utom promenader möjligen, för att sedan gradvis trappa upp långsamt. (Inte den bästa liknelsen, men just nu kommer jag inte på något bättre.)
- Googla på postoperative exercise after aortic valve replacement surgery

Oj vad långt inlägget blev. Lycka till, Su-San Oh.

Redigering: stavfel.
Thomas Forsell
1956 • Älvstranden
#8
23 november 2008 kl 13:42
Gilla
Hejsan!!

Jag bytte min klaff 2002 men inte till en mekanisk utan enligt "Roos" tror jag metoden hette. Man tog bort den dåliga klaffen och tog en annan klaff ifrån mitt hjärta ocg flyttade dit. sedan så fick jag en ny "donerad" mänsklig klaff som de satte in på den den andra klaffens plats.........låter krångligt men kontenentan är att du kommer säkert at kunna träna och få ett härligt liv efter din operation. Nackdelen med den operationen jag gjorde är att den tar mycket längre tid och är besvärligare än en "vanlig" klaff operation, som de nästan kallar för rutin operation, men det tycker man ju inte när det är en själv de skall operera. Började försiktigt att träna redan efter 3-4 veckor så gick jag runt så mycket som jag klarade av. Efter 4 mån så sprang jag milen igen efter 14 års väntan och det var en enorm känsla. Eftersom jag vägde nästan 100 kg när jag började så hade jag ont nästan överallt under 1 årets grundträning........men efter att läst på mig om kost och näringslära så rasade både kilona och personbäst tiderna till anständiga nivåer igen. Jag har precis sprungit mitt 23 Marathon lopp sedan operation så allt är möjligt. Vill du fråga något speciellt om rehab eller den oroliga känslan man har innan operationen så maila bara. LYCKA TILL!!!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.