Löpning Övrigt 69 inlägg 6456 visningar

Sv. Friidrottsförbundets arbete med transinkludering fortsätter – ny policy antagen.

Stockholm
#1
12 juni 2021 - 16:35
6 Gilla
Äntligen får vi möjligheten att tävla som det kön vi känner oss som, var får jag mitt "Tävlingsintyg"?
https://www.friidrott.se/Nyheter/allmannanyheter/2021/Juni/arbetemedtransinkluderingfortsatternypolicyantagen

"För bredd och motion gäller att barn och unga upp till 18 år får, utifrån upplevt kön, välja den tävlingsklass som de vill delta i. Policyn säger också att personer över 18 år vid bredd- och motionstävlingar får välja tävlingsklass utifrån de klasser som finns tillgängliga."

"Ett tävlingsintyg är framtaget för att verka som stöd för transpersoner och utfärdas i syfte att bekräfta transpersoners deltagande i en specifik tävlingsklass. För transpersoner som deltar i breddtävling och/eller motionsklasser är tävlingsintyg frivilligt. Tävlingsintyg vid tävling för barn och ungdom beviljas av Svensk Friidrotts barn-och ungdomsansvariga.

Vidare har tävlingsarrangörer ett ansvar att ta emot eventuella tävlingsintyg från transpersoner och att välkomna dessa på ett tryggt sätt på tävlingsplatsen."
https://www.friidrott.se/varfriidrott/TryggFriidrott/hbtqifriidrott/ https://sverigesradio.se/artikel/friidrottens-nya-policy-alla-far-tavla-som-valfritt-kon https://www.dn.se/sport/lattare-for-transpersoner-att-tavla-i-friidrott/
< < < 1 2 3 4 > > >
1974 • Arvika
#41
13 juni 2021 kl 20:27
Gilla
Det var en komplimang Mikael! Du verkar vara en fin människa som hjälper alla runt omkring dig!
1984 • Falun
#42
13 juni 2021 kl 20:32
Gilla
Varför är det en bedrövlig trådstart? Första meningen är ironisk men sen är det ju bara citat och länkar.

Kan inte istället förklara vad Du tycker i frågan?
2009 • Klippan
#43
13 juni 2021 kl 23:18
Gilla
Finner idén om en tredje klass spännande och konstruktiv.
En lösning av de tillkortakommande indelningen av två biologiska klasser resulterar i.
Ett inkluderande av alla människor som bryter mot samhällets normer för kön, könsidentitet och/eller könsuttryck.

Vetskapen att det finns möjligheter att fuska är inget argument för att bibehålla två biologiska klasser. Det är förr ett argument för att sluta med tävlingar över huvudtaget. Då dopning är ett existerande faktum inom tävlingar.

Att införa en tredje klass, kommer behöva tid för successiv utvärdering och att utveckla specifika icke-binära regler för klassen.

Nyfiken läsa om lösningar för att orättvisor inte ska drabba majoriteten vid inkludering av alla i existerande klassindelning.
1984 • Falun
#44
13 juni 2021 kl 23:59
Gilla
En tredje separat tävlingsklass är ju dock något helt annat än att manliga individer får tävla i damklassen.

Jag är inte riktigt med på liknelsen med doping. Det är ju förbjudet med doping, men enligt trådstarten fullt rimligt för vem som helst att ställa upp i damklassen.

#45
14 juni 2021 kl 04:55 Redigerad 14 juni 2021 kl 04:55
Detta inlägg har raderats
Anders Svensson
1982 • Stockholm
#46
14 juni 2021 kl 08:17
1 Gilla
Någon skriver något i ett forum på internet. Inget personangrepp i sikte så långt ögat kan nå. Däremot ett ideologiskt angrepp. I alla fall i Kalle och Annas värld. Men inte i Pelle och Johans. Ger det Kalle och Anna mer rätt än Pelle och Johan? Och i precis samma stund som du läser detta blev Sara…kränkt!
1974 • Arvika
#47
14 juni 2021 kl 12:55
6 Gilla
Jag ska inte prata mer om detta jag heller, folk är så fruktansvärt rädda för att det kanske finns någon människa någonstans som blir kränkt, så jag lägger ned. Men jag fortsätter hävda att jag inte hånat någon transperson, då jag tycker att varje person som upplever att den har ett annat kön än det biologiska har rätt till det. Vad man känner sig som har ingen annan med att göra. Däremot har jag raljerat kring tävlandet.
Att man på fullt allvar tycker att män som känner sig som kvinnor ska få tävla mot kvinnor är precis lika raljerande som att en 30-åring som känner sig som en 12-åring ska få tävla med och mot 12-åringar eller att en 100-kilos person som känner att den väger 47 kilo får tävla i lätt flugvikt i boxning. När dessutom reaktionerna blir som de blir så bekräftas ju det.
Jag upprepar: Jag bryr mig inte om vad andra människor känner att de är, mår man bra så räcker det långt. Försök att skilja på dessa två saker. Har, för säkerhets skull, kollat med min bekant som jag nämnde i ett tidigare inlägg, som är under behandling från kvinna till man, om han tycker jag har gått för långt i dessa inlägg. Då känner han ju mig iofs och vet vad jag vill få fram då vi diskuterat det nån gång. Han har inga problem med det.
Sen är det så att det är många transpersoner som själva tycker det är vansinnigt att man ska få tävla i den klass man känner, iaf om man som född man tävlar i kvinnoklassen, ger ju en klar fördel. Det finns förmodligen ännu fler som tycker att man ska få tävla i den klass man vill. Men vad gäller befolkningen som helhet tror jag de flesta håller med mig. Men politiskt korrekt är det inte.

Avslutar där och önskar alla en trevlig dag :-)
Acke5
1959 • Göteborg
#48
14 juni 2021 kl 14:58
Gilla
"... tycker det är vansinnigt att man ska få tävla i den klass man känner, iaf om man som född man tävlar i kvinnoklassen, ger ju en klar fördel."

Omvänt, den manliga klassen är väl en "öppen klass", så kvinna som har bytt till man är väl alltid välkommen?

F ö, några specifika "killopp" finns inte mig veterligen om vi lämnar "elitidrotten".
1986 • Karlstad
#49
14 juni 2021 kl 21:00 Redigerad 14 juni 2021 kl 21:17
4 Gilla
Att likna könsidentitet med hur man "känner sig ha hälften så låg vikt än vad man egentligen har" är bara löjligt och nedvärderande, då kön också sitter i den egna identiteten samt att det biologiska inte alltid är superlätt att dela upp.

Sen också någon som skrev om tävling mellan "två hen". Även att kalla (trans-)kvinnor (född som pojke) för män. Om man syftar på det specifikt biologiska kan man gott bokstavera ut det också. Du kanske inte fattar varför det låter nedlåtande eller föraktfullt, precis som att inte vissa fattar varför ordet n***r tas emot som nedsättande och rasistiskt av mörkhyade, men i slutändan är det så det uppfattas av absoluta majoriteten. Biologiskt kön finns absolut, men det är inte allt, och dessa personer "lajvar" inte snubbe bara för att det är kul, utan det går oftast enormt mycket djupare.

Bara lite grundläggande respekt är allt som efterfrågas, så kan förhoppningsvis fokus hamna på sakfrågan istället, som för övrigt absolut är värd att ta upp.

PS. tycker förövrigt transkvinnor ska vara förbjudna att delta i damklass på elitnivå av samma anledning som sagts - medfödda anlag ger för stor fördel oavsett hormonnivå senaste åren.
1984 • Falun
#50
14 juni 2021 kl 22:04
2 Gilla
Jämförelserna med boxning och vikt handlar inte om att nedvärdera transpersoner utan om att belysa problematiken att släppa in folk i en idrottsklass där dom inte hör hemma.

Man har rätt att kalla sig kvinna även om man biologiskt sett är en man, men det innebär inte att tex idrotten, eller för all del sjukvården kan betraktar dig som kvinna.

Jag tycker inte att biologiska män ska få tävla i kvinnlig motionsklass. Skapa en allmän klass istället där alla får tävla oavsett kön. Problem solved.
Magnus
Stockholm
#51
15 juni 2021 kl 09:04 Redigerad 15 juni 2021 kl 09:04
Gilla
Finns ju redan öppna klasser i många motionslopp, känns som ett bra alternativ för de som identifierar sig som nåt annat än de fötts till, eller inte identifierar sig som varken man eller kvinna, eller identifierar sig som en, vad vet jag, utomjordling från ett annat universum.
mathiasmedh
1973 • Stockholm
#52
15 juni 2021 kl 11:18
6 Gilla
Uppenbart att den som startar tråden vill framställa normbrytande könsidentitet på ett sätt som undergräver trovärdigheten hos både normbrytande individer och forskning om kön och genus. Att kön och genus innehåller fler än två variationer är rent löjligt att ifrågasätta. Att håna normbrytare genom att komma med påstående om att deras identitet är falsk eller påhittad är kränkande och hånfullt.

Ni som inte kan hantera att kön och genus inte innebär att individer är, och alltid kommer vara, man eller kvinna kan spara era kommentarer för er själva. Att påstå att "någon känner sig" som det ena eller det andra, hånfullt raljerande om att kön och genus inte kan väljas, har helt enkelt inte kunskap om vad kön och genus är. Det respektlöst mot normbrytare att påstå att deras identitet är falsk, ogiltig eller att de som personer inte välkomna i idrottstävlingar pga av sin könsidentitet.
Abbe S
1972 • Stockholm
#53
15 juni 2021 kl 16:14
1 Gilla
Spännande tråd det här. Internet visar sig från sin bästa sida.

Här kommer några förslag på andra ämnen ni kan avhandla:
- religion
- invandring
- mac vs pc
- lchf
- barfotalöpning

Fyll gärna på om ni har fler förslag. Jag går och hämtar popcorn.
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#54
15 juni 2021 kl 16:19
4 Gilla
Att inte kunna skilja på rätten till att kalla sig för vad man vill och rätten till att tävla i vilken klass är konstigt enligt mig. Som jag skrev tidigare, kan man inte hålla två tankar i huvudet?
Varför tror många att bara för att man inte tycker att personer som är födda som det vi traditionellt kallar män, och har alla de fysiska fördelar jämtemot kvinnor det innebär, ska få tävla i damklass, så hånar man transpersoner?
Enligt mig känns det lika korkat som att påstå att alla som inte gillar mjölk hatar kor.
Nej, så är det inte. Jag tycker att alla (även transpersoner) ska få leva som de vill. Dock så blir det konstigt nu när vi har delat upp idrotten i två klasser (herr/dam) att man ska kunna välja var man ska tävla. Det kan förstås kännas hemskt orättvist för transpersoner, men livet är inte alltid rättvist. Om man skulle tillåta tex Daniel Ståhl att tävla i damklass, hur rättvist hade det varit för alla damer som kämpat för att vinna diskustävlingar?
Livet är som sagt inte alltid rättvist, och jag undrar om detta verkligen är transpersoners viktigaste fråga i samhället idag?

Men som sagt, det betyder inte per automatik att man är transofob!!
Anders Svensson
1982 • Stockholm
#55
15 juni 2021 kl 16:45
1 Gilla
Bild uppladdad av Anders Svensson
…och nu inväntar vi nästa hatstorm efter exemplifieringen med kossorna.
Black Lodge
#56
15 juni 2021 kl 17:01
Gilla
# 52,53

Svensk Mjölk eller Kinesisk Brölk?
1984 • Falun
#57
15 juni 2021 kl 21:34
3 Gilla
Du har självklart rätten att identifiera sig som vad dom vill men det är inte alls samma sak som att alla andra måste dansa efter din pipa.

Om det kommer in en man i kvinnornas omklädningsrum, tar av sig kläderna och säger att han är en kvinna, skulle alla människor tänka; ”Nej, du är en man”. Det har inte med normer att göra. Det syns faktiskt!

Den som inte begriper att kvinnoidrott skadas svårt av att män tävlar i deras klass behöver tänka en vända till.
1986 • Karlstad
#58
15 juni 2021 kl 23:03
Gilla
Om det är en man visst, men om det är en transkvinna i kvinnornas omklädningsrum så ser och förstår nog majoriteten att hon är i rätt omklädningsrum om hon själv känner sig hemma där.

(Ps. svårt att hålla sig on topic här. 😅)
1984 • Falun
#59
16 juni 2021 kl 07:32
Gilla
Då får du bli mer noggrann. Vad har transkvinnan du syftar på mellan benen?

Menar du att det skulle accepteras att jag går in på kvinnornas i badhuset. Tar av mig min sommarklänning och går in i duschen? Tjenare :)
1984 • Mariefred
#60
16 juni 2021 kl 19:50 Redigerad 16 juni 2021 kl 20:38
13 Gilla
Jag mår rätt dåligt av den här tråden och jämförelserna och hade inte tänkt skriva alls. Men jag har anmält de värsta inläggen så får det vara bra så. Vill även uppmärksamma alla som skriver om att personer läser det ni skriver. Även om det inte syns. Det första jag reflekterar över är att många verkar tro att det är så att vi VÄLJER klass. Det finns ingen som väljer att vara transperson.

Det enda som diskuteras är damidrott. Hur skulle det se ut om jag som juridisk man med många års hormonbehandling och operationer skulle tävla i damklass?

Någon undrade över om det är en viktig fråga. Det är det, inte livsavgörande men viktigt. Skulle jag inte kunna springa i herrklass/allmän skulle jag inte delta i lopp alls. Givetvis skulle jag klara mig genom livet ändå, men alla löpare vet att det är rätt kul med lopp och tävling.

En tredje klass skulle kräva att alla transpersoner behöver vara öppna med att de är transsexuella. De flesta av oss är inte öppna med det och har inga planer på att vara det.

Det uppstår ett problem med den nya lagen om hormonbehandling för unga transpersoner. Det är alltså idag en omöjlighet att få gå genom puberteten och tidigt jämna ut oddsen i sin önskade tävlingsklass med rätt hormoner direkt.

För personer över 18 år som vill tävla gäller följande, enligt dispenskommitténs nya styrdokument:

- Om en idrottare ska tävla mot män eller kvinnor bestäms av dennes juridiska kön. En biologisk och juridisk kvinna får dock tävla i valfri klass så länge hon inte tar testosteron, om idrotten så tillåter.
- En man som korrigerar till kvinna ska stå utanför kvinnoidrotten i 24 månader och ha "normala" testosteronnivåer för kvinnor.
- En kvinna som korrigerar till man ska ha "normala" testosteronnivåer för män.

Det är alltså så att det handlar om specifikt transsexuella med ändrat juridiskt kön, inte transvestiter. Så då kan vi lämna hälften av alla vansinniga jämförelser bakom oss.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.