Löpning Kläder, Skor & Prylar 11 inlägg 990 visningar

Fotpod på olika skor

Pär Hansson
1975 • Järna
#1
20 februari 2009 - 11:20
Gilla
Hej
Jag är på väg att skaffa min första pulsklocka och står inför det svåra valet vilken det ska bli. En funktion jag vill ha är distansmätning, och jag har läst i diskussionerna här att en fotpod behöver omkalibreras ifall man byter till ett annat par skor. Det känns ju som en stor nackdel eftersom jag växlar mellan tre olika par. Har nån här en lösning på det problemet? Kan man spara olika kalibreringar i klockan? Jag är främst intresserad av Polar rs200 och Garmin fr 50. Hur mycket kan mätningen skilja mellan olika skor om man inte kalibrerar om?

Gps-klockorna går bort eftersom jag vill ha längre batteritid än vad dom kan ge. Jag vill kunna vara utan el-uttag nån vecka och kunna använda klockan till flera träningspass under tiden. I alla fall garmins gps-klockor faller på det, och polars gps-pod verkar inget vidare.
1971 • Nykvarn
#2
20 februari 2009 kl 11:39
Gilla
Hej Pär, jag har använt Polar RS 200 SD (med footpod) i två år nu med två olika skor och jag har aldrig märkt behov av att omkalibrera fotpoden. Märker ingen skillnad i mätningarna efter skobyte, och jag har också jämfört klockan med ett välkalibrerat löpband med olika skor.

I övrigt tycker jag RS200 funkar riktigt bra för mina behov, både vid träning och som vanlig klocka. Polars webtjänst tycker jag dock är för simpel så den använder jag inte.
Staffan
1972 • Hallersbyn, Dalskog
#3
20 februari 2009 kl 12:01
Gilla
Har använt en Suunto t3 ett par år nu och är mkt nöjd med hur footpoden fungerar. Batteritiden är relativt lång och poden har aldrig behövt omkalibreras. Pulsbältet har det däremot varit sisådär med, men det anvädner jag så sällan ändå.
1974 • Västerås
#4
20 februari 2009 kl 12:46
Gilla
Jag har en Polar rs200 med fotpod och jag får den inte tillförlitlig. Före kalibrering visade den 10% för kort sträcka (på 13 km, sprang med kompis med gps-klocka för kalibrering) så jag ställde om klockan. Efteråt verkade den mäta för långa sträckor och jämfört med kartmätning skiljde det 5-6%. Nollställde den igen inför ett långpass för ny kalibrering och den här gången visade den 10% för lång sträcka (på 34km, också jämfört med gps-klocka/or). Utan kalibrering visar poden alltså +/- 10%, hur ska jag kalibrera den då? Är inte särskilt nöjd och har slutat använda poden.
csaba
1973 • Malmö
#5
20 februari 2009 kl 15:47 Redigerad 20 februari 2009 kl 15:48
Gilla
Jag har 11 par skor !! och använder Polar RS400sd med fotpod alltid och vilka skor jag än använt (tunga, tävlingskor, terängskor, osv) så har distansen alltid stämt för mig.
Mätningen i fotpoden använder kandensen till att mäta, har jag hört (men vad det är och hur det fungerar, får du fråga någon annan)

Jag har dessutom alldrig behövt kalibrera min klocka !
(exempelvis på Berlin marathon mätte den 150meter fel. det är nog godkänt)
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#6
20 februari 2009 kl 16:01
Gilla
Fotpoden mäter acceleration. Sen är det i teorin ganska enkelt att räkna fram hastighet och löpsträcka från mätvärdena. Men sen finns lite problem som att den t.ex. förutom att förflytta sig
även vrids under löpsteget, så man behöver göra kontrollerade mätningar för att för en individuell löpare kunna korrigera för diverse felkällor, en kalibrering. Med en korrekt utförd kalibrering bör man, om man inte väldigt varierar sin löpstil, kunna ha rätt exakta värden.

Pär Hansson
1975 • Järna
#7
20 februari 2009 kl 16:17
Gilla
Ok, det verkar ju inte vara några problem alls.
Förutom för Kerstin då. Men jag förstår inte från ditt inlägg Kerstin om du har provat att kalibrera den eller inte?
Annars så blir jag bara mer stärkt i att välja en fotpods-klocka av det ni skrev. Lutar åt Garmin FR50 eftersom den är billigare än Polar. Suunto finns ju också, men dom ligger i Polars prisklass och verkar inte vara helt pålitliga.
1974 • Stockholm
#8
20 februari 2009 kl 16:23
Gilla
Jag har själv bytt från RS200 till en GPS-klocka. Precis som Kerstin fick jag ofta 10% fel i distansmätningen trots flera kalibreringar. Jag skyller dock inte på klockan i sig utan att den inte passar mitt sätt att springa. Detta då jag ännu inte hittat ett löpsteg som alltid är detsamma utan jag ändrar det ofta mellan pass och även under pass, då blir mätningen med en fotpod inte tillförlitlig!
1974 • Västerås
#9
20 februari 2009 kl 20:08
Gilla
Pär, jo jag kalibrerade den efter det första passet, det på 13 km. Märkte direkt att distansen ändå inte stämde. Före kalibrering -10%, efter kalibrering visade klockan för lång distans, efter ny nollställning visade klockan +10%. Jag gissar att det största problemet i mitt fall är att jag ena dagen springer på slingriga skogsstigar och andra dagen på asfalt. Steget skljer sig nog ganska mycket. Som Tobias ändrar jag också mitt steg under passen.
1974 • Kungsbacka
#10
20 februari 2009 kl 21:00
Gilla
Vad gäller precisionen så borde Suunto och Garmin vara likvärdiga eftersom de använder samma fotpod, med olika tryck på. Suunto verkar dock ha lite problem med pulsmätaren enligt en del inlägg på forumet. Jag har själv Forerunner 50 och det är en kanonklocka, dock med en liten invändning. Det verkar som att pod :en slutar fungera i vintertemperaturer om inte batteriet är så gott som nytt. Irriterande att kontakten bara försvinner när man är mitt i sin löparrunda. Jag kalibrerar min mellan 3-6% beroende på hur fort jag springer. Högre hastighet = högre kalibreringsvärde.
Pär Hansson
1975 • Järna
#11
20 februari 2009 kl 21:54
Gilla
Jag springer också ganska olika rundor, växlar mellan terräng, asfalt, backigt och platt, och varierar också hastigheten ibland. Så då kanske inte distansmätningen funkar så bra ändå. Det är väl bara att inse att det inte finns någon klocka som uppfyller alla mina önskemål. Men en fotpod lär väl i alla fall vara bättre än den stegräknare med fast inställd steglängd som jag kör med nu. Det där med att den inte klarar av vinterkyla är ju heller inget vidare. Upplever ni som använder Polar samma sak?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.