Löpning Kläder, Skor & Prylar 110 inlägg 10597 visningar

Tips på tunna skor (och affärer)

Carl R
1974 • Nyköping
#1
16 februari 2009 - 23:52
Gilla
Jag har kollat som attan efter odämpade tunna skor men verkar gå bet. Nån som har tips på var man kan prova dylika tingestar? Nånstans mellan norrköping och stockholm är väl smidigt kan tyckas.
Joggar på grusvägar (mest is och snö just nu) och lite asfalt. Så mycket nybörjare nån som alltid hatat att springa kan vara.

Har hittils konstaterat att adidas goodyear street är lite väl uppbygda i hålfoten för min smak och att pumas typ driftcat och esito är väldigt smala.
Just nu kör jag med ett par gamla stadium-kopior av puma driftcat som jag har tagit ur innersulorna ur. "Conquest Alesi". Dom har mest legat tidigare. Eftersom dom är i mocca så håller dom rätt bra mot snön tycker jag, man blir inte så illa blöt. Jag gillar dom faktist mer och mer hela tiden men det vore ändå skönt att ha ett par att byta med ibland även om det verkar väldigt svårt att hitta skor.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Henning Looström
1973 • Lund
#21
19 februari 2009 kl 20:34
Gilla
Budo&fitness har många varianter som verkar passa din kravspec.
Tex dessa: http://www.budo-fitness.cc/product_info.php?cPath=290_291&products_id=3373
csaba
1973 • Malmö
#22
19 februari 2009 kl 21:44
Gilla
Just dom taekwondo skorna har jag använt i många år Henning. Jag fick blåsor underfoten hela tiden av friktionen.
Jag tror fortfarande att speciallanpassade löpskor måste vara det optimala.

dessutom om Five Finger skorna väger 160gram, så väger mina Nike Lunaracer mindre (150gr)och har bra dämpning. Men det är kanske känslan ni är ute efter ?
(jag med mina CP fötter vågar inte prova något annat eller tunnare) ;-)
Carl R
1974 • Nyköping
#23
19 februari 2009 kl 22:12
Gilla
Csaba, testa en gång att ställa dig barfota och jogga på stället. Sätter du i hälarna? Prova att förflytta dig framåt på samma sätt.
Testa att börja på samma sätt i spåret nästa gång. Och kom tillbaka och berätta hur du upplever dina skor under den turen.
Spring lugnt och kort sträcka. :)
Henke Gustafsson
1980 • Linköping
#24
20 februari 2009 kl 00:19
Gilla
Jag skulle kolla Ecco Biom, dom bygger precis på det du letar efter, alltså en sko utan dämpning, som tränar upp foten istället, mer likt barfota löpning.
Såg någonstans att dom kommer att finnas i någon butik butik i Linköping.
Lycka till.
Henning Looström
1973 • Lund
#25
20 februari 2009 kl 09:49
Gilla
Csaba, jag skulle aldrig springa i den typen av skor. Ever.
Men, det verkar vara vad Carl är ute efter.

Carl, jag springer på framfötterna och använder därmed inte häldämpningen nämnvärt. Har alltså provat det du föreslår. Mina löparskor känns utmärkta även för framfotslöpning men jag har å andra sidan inget behov av att det skall kännas som att jag springer barfota.
Hur är det med Newton running? De är väl gjorda för pose?
Carl R
1974 • Nyköping
#26
20 februari 2009 kl 12:32 Redigerad 20 februari 2009 kl 12:33
Gilla
Henning: Jag har såna skor till tkd, men tycker att dom har en tendens att vrida sig. Kan bero på sidoförskjutningarna man gör med fötterna i tkd iofs. Så mina har ett par varv tejp runt foten. Wushuskor däremot är snarlika men har snörning som en normal sko. De tror jag på ifall sulorna håller för utomhusbruk.

Newton är rätt cola måste jag hålla med om, men de introducerar teknik som jag upplever är onödig. En fjäder eller spångbräda under trampdynan måste ju ta bort känslan av marken. Dessutom blir ju inte steget heller naturligt längre. Det är nästan lättare att tänka sig om man överdriver lite i tanken och tänker sig att skorna är enormt studsiga. Givetvis kommer ju då löpsteget att vara nåt annat. I realiteten antar jag att det gör en liten skillnad, men då åt fel håll.
I just POSE, vad gäller min tolkning, så saknas ett aktivt frånskjut. Man lyfter bara upp foten istället. Hastigheten ges av att man lutar sig framåt nere vid anklarna, och anpassar steget så att man inte ramlar. Min erfarenhet är att jag då inte får några hugg i mitt högerknä som jag har haft hopparknäliknande symptom i under löpning och slalom.
Eftersom man inte skjuter ifrån nämnvärt med bakfoten så ser jag inte längre ngn vits med en språngbräda under fötterna för att ge ytterligare frånskjut.

Jag har inget mål med min jogging annat än att öka mitt välbefinnande och bli mer allroundtränad. Tider etc spelar ingen roll. Jag är glad att mitt nya löpsteg ger en möjlighet att träna fötter, vrister och vader. Det kommer jag ha glädje av i sommar på windsurfingbrädan. :)
1959 • Saltsjö-Boo
#27
20 februari 2009 kl 14:17 Redigerad 20 februari 2009 kl 14:18
Gilla
dubbelpost
1959 • Saltsjö-Boo
#28
20 februari 2009 kl 14:18
Gilla
Carl, har du funderat på Nike Free? Free 3.0 heter den mest barfotalika skon i serien. Dessa skor är kanske inte supertunna men har en enorm flexibilitet.
Man kan iofs tycka att Nike tar hutlöst betalt för innovationen att göra skåror i sulan och ta bort alla stödjande funktioner i skon.
Har inte provat dessa själv. Enda butiken jag känner till som har dessa är Runners store i Sthlm
Carl R
1974 • Nyköping
#29
20 februari 2009 kl 19:33
Gilla
Funderat har jag, helt klart. Däremot har jag inte sett den nånstans. Väldigt snygga, så man ju också tänka sig att köpa för att ha när man inte tränar. :)
1960 • Södermalm
#30
20 februari 2009 kl 23:17
Gilla
Många tävlingsskor är odämpade och väldigt lätta. Adidas Adizero Pro, Asics Piranha, och New Balance RC 152 finns på Runners Store. De är superlätta. Nackdel på vintern att Adizero och NB har lufthål i sulan. Vet inte hur det är med Piranha.

På Runners Store och Löplabbet finns Nike Zoom Katana och Puma Complete Roadracer III som ser hyfsade ut.

Newton anses kass av Pose-löpare. Inget krångel - bara en lätt sko med tunn och flexibel sula.
1981 • Göteborg
#31
20 februari 2009 kl 23:25
Gilla
Carl :
Du säger att du inte joggat, och nu vill du ha skor utan dämpning.
Det är att be om problem i längden.

Bra kombination är att ha 1 par med bra dämpning o 1 par lättare

men vad vet en glad amatör
Carl R
1974 • Nyköping
#32
21 februari 2009 kl 00:30
Gilla
Mikael: Precis så har jag resonerat tidigare. Men så läste jag lite. Och så tänkte jag att folk faktiskt joggade och sprang innan 80-talet (när nike air kom) även i europa. Och att man i många länder fortfarande springer barfota. Nånstans börjar ju även de, eller hur?
Jag tänker som så att jag inte vill lägga mig till med nåt som jag ska ha som plan att vänja mig av med. Sen tänker jag att eftersom jag är så otroligt mycket sämre tränad en genomsnittspersonen här så behöver jag inte heller känna mig begränsad av vader och fötter, utan allting kan utvecklas i samma takt.

Jag upplever att med tunna mjuka sulor så blir jag mer observant på underlag och känsla i fötter och ben. Jag upplever att jag har fått ett väldigt mjukt steg till skillnad från det tunga klampandet jag alltid har sysslat med tidigare försök att börja jogga. Min uppfattning är att det är mycket mer skonsamt för kroppen. Stenar är inte heller nåt större bekymmer. Framfoten är väldigt följsam och tar upp öjämnheterna fint. Men som du säger, jag är också en glad amatör och tiden får utvisa hur det går. :)

Klas: Då kanske man ska börja snegla på sådana skor när det börjar bli varmt. :)
Har spanat in Adizero Pro på nätet och haft den som förstaalternativ när jag var runt i affärerna i närheten, men som sagt där fanns inget alls. Katana kanske är vettig eftersom nike brukar passa mina fötter.
Henning Looström
1973 • Lund
#33
21 februari 2009 kl 10:56
Gilla
Carl. Om man skall dra ditt resonemang i första stycket, inlägget ovan, lite längre så skall du nog vänta några år med att springa och först vänja din kropp vid att gå mycket med 0-dämpning.
Som du skriver, "någonstans börjar ju även de" (som springer barfota).
Ja, oftast i ettårsåldern, inte som du efter 35 år med skor.

Ditt resonemang att inte vänja sig till med något som du vill vänja dig av med köper jag rakt av, klokt tänkt. Dock måste du vara medveten om hur sjukt mycket belastning det blir på kroppen när man springer. Även med en löpteknik som är mer skonsam än hällandning. Allt utvecklas inte i samma takt, konditionen ökar mycket snabbare än leder, ligament etc.

Jag vill inte var något neggo men jag vill ännu mindre att du skall skada dig! Jogg.se är fullt av folk som på olika sätt har belastat sina kroppar mer än de pallat och därefter startat trådar om hur man behandlar sitt löparknä, hopparknä, benhinneinflammation, hälsporre, stressfraktur, patellofemorala syndrom etc etc.
Ta det försiktigt, lyssna på din kropp. Börjar du få ont någonstans så tveka inte att backa ett par steg och häng på lite dämpning.
Framfotslöpning är bra men det är ingen underkur som garanterar en att slippa belastningsproblem.
Lycka till!
1981 • Göteborg
#34
21 februari 2009 kl 11:24
Gilla
Carl R:
All respekt för ditt synsätt, om typ "barfota" löpning.
Jag vet inte hur mycket du väger, men du ska även veta att belastningen blir 3,5 gånger din egen vikt, ännu mer i början när man springer bl a pga av löpekonomin, fotnedsättningen, styrkan i benen, hållningen.

Av min "amatör mässiga" analys av löpning, tjänar man på att ha en viss dämpning på skor alt 2 par för i längden inte skada sig, skonsammare osv.

"Framfoten är väldigt följsam och tar upp öjämnheterna fint" / att sätta ned framfoten först krävs en fruktansvärt muskulatur och inom 1 mil och uppåt är det väldigt få som använder/ klarar den metod.
Det viktigaste ( som jag anser) TIDEN som foten är nere på marken ( stor skillnad på 0,7 sekunder och 1,8 sekunder. Skillnaden blir stor på te x 2 mil )
mvh


Carl R
1974 • Nyköping
#35
21 februari 2009 kl 11:24
Gilla
Tack Henning!

Det som kanske är värt att ta i beaktning är att jag som nybörjare joggar alltså i maffetone-puls och sträckor runt 2,5-3 km. Är det uppåt 5-7 km så varvar jag med mycket gång. Mitt löptempo är just nu 7:25 min/km (senaste 3 km passet).
Jag har från början gått in med inställningen att jag ska öka långsamt även om jag vid 2 tillfällen har sprungit dumt långt bara för att det kändes bra att springa liite till. Jag tror jag har lärt mig av det.
Jag tror att en person som springer nästan dubbelt så fort som mig och tre gånger så långt har svårare att byta steg eftersom denne kräver mer från sin kropp. (OBS! Bara en gissning från min sida.)
Till sist har jag sprungit i hela februari nu utan dämpning och upplever det endast positivt. Jag springer 3 ggr i veckan enligt vad jag matat in i sporttracks.
Här är skorna jag använder: http://img21.imageshack.us/my.php?image=dscf3316.jpg
Innersulorna urplockade. Ja, jag har vanliga dämpade joggingskor hemma, 2 par. Bara att jag inte använder dom. :)
Carl R
1974 • Nyköping
#36
21 februari 2009 kl 12:09
Gilla
Mikael: Ang belastning så hänvisar jag till följande publicering från 2003

Reduced Eccentric Loading of the Knee with the Pose Running Method http://www.posetech.com/library/dr-02-04-004.html
(Det finns flera artiklar till vänster inom samma kategori)

Det kan vara kul att titta på ett par videos också:
Om skor: http://www.posetech.com/video/index.php/weblog/C18/
Långsam jogging: http://www.posetech.com/video/index.php/weblog/C15/P7/
1960 • Södermalm
#37
21 februari 2009 kl 14:15
Gilla
Carl, jag tycker du gör helt rätt. Det är mycket svårare att lära sig skonsam löpteknik med dämpande skor. Man känner inte marken lika bra, och därmed svårare att ha kort isättning som Mikael mycket riktigt förordar. Dessutom väger skorna mycket mer, vilket kräver mer kraft för att lyfta fram foten i varje steg, och det kraftigare lyftet gör att man landar onödigt långt fram, med högre belastning som resultat.

Men det är viktigt att bygga upp muskulatur och teknik innan man ökar träningsdosen. Det kräver ingen frutkansvärd muskulator, mer teknik. Det är inte så att man ska sätta i framfoten markerat som en sprinter eller elitlöpare på medeldistans. Man ska landa avslappnat. Det viktiga är att tyngden först hamnar på framfoten. Landar man strax framför kroppen så blir det naturligt att tyngden hamnar på framfoten, även om det ser ut som en platt isättning. Strax efter isättningen så hamnar även hälen i marken innan man lyfter, för annars blir det för hög belastning på vaden.

Vad gäller muskulaturen så är det viktigaste att träna bålstyrka, för då får man bättre kroppshållning och bättre placering av tyngdpunkten. Smidighet är också viktigt, så att benen kan röra sig i sin naturliga bana.
1960 • Södermalm
#38
21 februari 2009 kl 14:58
Gilla
Förresten, du kan springa med sommarskor även på vintern. Du springer ju ändå inte så långt. En tunn yllestrumpa så håller du värmen.
Staffan Westberg
1960 • Örnsköldsvik
#39
22 februari 2009 kl 16:27
Gilla
Använder Adidas Adizero Pro men även en säkert 6-7 år gammal skor som heter Nike Ekiden (cirka 200g.) "Fuskar" ibland när det är isigt och ojämt med en stabil sko. Har f.n. en Asics 2030 som jag ibland använder på en del pass. Då känns det bra skönt att på nästa pass köra i lättare skor.
1967 • Simrishamn och Stockholm
#40
22 februari 2009 kl 16:45
Gilla
Carl, det är antagligen jag som är tjejen med bloggen ;-) ( http://gullfot.blogspot.com , sök på kategorin skor)

Hursomhelst, Puma H Street går att köpa på Ebay, det finns en tysk återförsäljare där som är toppen att ha att göra med och skickar skorna omedelbums. Det går att byta om de inte skulle passa. Jag är helt frälst i mina H Streets, de är helt odämpade och det mjukaste jag har sprungit i (trots att jag bara har lättviktare i stallet inklusive Fivefingers etc.). Så testa dem vetja.

Sen hoppas jag du vet om att Romanov kommer till Stockholm i påsk? Bara som tips sådär, står om i annan tråd :-) Har bokat vandrarhem till dem som kommer utifrån med det går nog också att samordna privat boende.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.