Löpning Träning 29 inlägg 9527 visningar

Kan man bli av med/minska pronation

Johan H
1976 • Göteborg
#1
6 mars 2009 - 18:13
Gilla
Jag pronerar väldigt mycket, speciellt med höger fot och har svårt att hitta skor och diverse problem med fotleder.

Finns det någon kunnig här som vet om man kan minska sin pronation t.ex. genom att träna upp fotleden?
< < < 1 2 > > >
Niklas Johansson
1973 • Norrköping
#21
8 mars 2009 kl 12:02 Redigerad 8 mars 2009 kl 12:10
Gilla
Måste nog sympatisera med de som håller på lättare, neutrala skor. Det var i alla fall det enda för mig som löste ett flerårigt benhinneproblem. Tidigare sprang jag med diverse sk. kvalitetsskor med pronationsstöd - då det var det jag skulle ha enligt expertisen.
Inte förrän jag bytte till relativt lätta, neutrala skor så blev jag av med problemen. Nu springer jag också(som fler av er förordar) med en för mig bättre/snabbare löpstil och med mer framfotsisättning.
1960 • Södermalm
#22
8 mars 2009 kl 12:37
Gilla
Om man pratar om hela kollektivet av löpare så kan jag tänka mig att de i genomsnitt är slappare och tjockare idag. Men det märkliga är ju att även elitmotionärerna springer långsammare idag, enligt resultaten från Stockholm Marathon. Mitt intryck är annars att elitmotionärerna är mer ambitiösa idag än i början av 80-talet.
Magnus
Stockholm
#23
8 mars 2009 kl 14:22
Gilla
Att elitmotionärerna är långsammare idag kan ju också helt enkelt bero på mindre träningsmängd. På 80-talet tränade elitmotionärer verkligen hårdare; dubbla pass och veckomängder uppemot 10 mil var väl inte ovanligt, och då är det ju inte så svårt att förstå varför tiderna var bättre.
1960 • Södermalm
#24
8 mars 2009 kl 16:49
Gilla
Magnus, stämmer det verkligen att "elitmotionärer" tränade bättre 1980? Jag har läst den förklaringen i RW, men det låter som en efterkonstruktion, om man pratar om de bästa motionärerna. Bygger det på fakta som kan verifieras? Min far och bror tillhörde den kategorin då och jag har inget intryck att de tränade bättre förr än nu.
Elitmotionärerna är väl minst lika angelägna att springa fort idag. Long slow distance kanske var vanligare då, men man har ju kommit fram till att snabbhetsträning ger bättre resultat även på lång distans. Mitt intryck är att man tränar bättre idag. De snöfria vintrarna gör det ju också lättare att träna året runt.
1967 • Simrishamn och Stockholm
#25
8 mars 2009 kl 18:04
Gilla
Svar på Johans ursprungliga fråga: ja det kan man! Överpronation beror ofta på för svag abduktorfunktion (de muskler som drar benen utåt från mittlinjen), som i mitt fall gluteus medius som varit svag och inte aktiverad som den ska. Det är extremt vanligt bland oss som varit stillasittande några år och sedan börjar springa, som dessutom kan leda till löparknä och andra fanskaper.

Jag har gått till en massageterapeut specialiserad på idrottsskador och med stort intresse för funktionell träning, hos henne fick jag övningar för att "koppla på" rätt muskler och stärka dem. Så ett tips är att hitta en bra kroppsterapeut som kan göra en ordentlig funktionskontroll av din kropp, och ge dig vettiga övningar därefter. Lycka till!!
Johan H
1976 • Göteborg
#26
8 mars 2009 kl 18:37
Gilla
Fredrika: Går det föklara i termer som går att förstå om man inte är läkare? :-)

"Överpronation beror ofta på för svag abduktorfunktion (de muskler som drar benen utåt från mittlinjen), som i mitt fall gluteus medius"

Har du (eller någon annan) tips på bra träningsprogram för att stärka upp muskulaturen?


1967 • Simrishamn och Stockholm
#27
8 mars 2009 kl 21:15
Gilla
Förlåt Johan :-)

Jag menar alltså att de muskler som "drar ut" benen från kroppens mittlinje är för svaga. Tänk dig att du står på golvet. Tag sedan ett rakt sidsteg med höger ut åt höger - det är musklerna som styr den rörelsen jag menar. (Samma gäller förstås på vänster sida.)

Vid normal träning tränar man dessa muskler genom att t.ex. ligga på sidan på golvet med ett gummiband runt fötterna, kolla t.ex. övning 1 och 3 här: http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/viktklubbse/article4174233.ab

Hur som helst, en vanlig muskel som är försvagad här är gluteus medius, en av rumpmusklerna. En kanonövning är att stå med sidan mot en vägg, och lyfta benet närmast väggen i 90 graders vinkel. Tryck ifrån dig mot väggen, och håll samtidigt emot med andra benet. Håll i ca. 15 sekunder, gör om några gånger.

En annan mördarövning är denna: http://www.youtube.com/watch?v=SBlJsBMa9IA
Ser förrädisk lätt ut. Lyft genom att knipa med rumpan. Ha övre knät någon centimeter framför det undre, och tänk på att höften skall ligga helt rak under rörelsen och inte flytta på sig. Foten ska inte heller lyfta.

Ett bra tips är Joanne Elphinstons bok "Total stabilitetsträning" som ges ut på SISU idrottsböcker. Lite ambitiöst kanske, men bra och tydliga övningar.

Lycka till och fråga på bara om jag varit luddig igen!!
Johan H
1976 • Göteborg
#28
9 mars 2009 kl 08:44 Redigerad 9 mars 2009 kl 08:48
Gilla
Tack Fredrika för en bra förklaring, Testade lite igår kväll och det känns ganska självklart att den träning du nämner kommer hjälpa att styrka upp stabiliteten i foten....
Dock förundrad över att ingen annan har nämnt det bara (fotexperter, ortopeder, sjukgymnaster) då jag har mycket problem med hälsenan som jag tror beror på bl.a för kraftig pronation och jag uttryckligen har frågat diverse experter men enda svaret jag har fått är att skaffa inlägg.
Magnus
Stockholm
#29
9 mars 2009 kl 11:06
Gilla
Ja det är ju lite trist att "experterna" endast rekommenderat inlägg, verkar vara den enkla standardlösningen numera? Hälseneproblem kan ju mycket väl bero på andra saker såsom svag/stel vad- eller höftmuskulatur eller att man har skor med för hårt hälparti (ofta gjort i hårdplast) som irriterar hälsenan.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.