Löpning Träning 38 inlägg 3621 visningar

Löpning på morgonen

Caroline Nilsson
1991 • Rosersberg
#1
27 april 2009 - 19:44
Gilla
Jag vill jättegärna löpa på morgonen, men mina ben känns så himla stumma då. Jag kommer aldrig igång, det känns bara extremt jobbigt. Har ni några tips vid morgonlöpning?
< < < 1 2 > > >
Heimo
1960 • Swe
#2
27 april 2009 kl 19:55
Gilla
Hmmm...hur tidigt och hur stressad är du inför morgonpasset?
Jag har lubbat väldigt många pass genom åren inom en timme efter att jag vaknat.
Modellen har varit 2 muggar starkt kaffe, knäckeskiva eller lite glass, wienerbröd funka åså :)..toabesök och sen ut!
Har funkat bra i 90% av passen.
Caroline Nilsson
1991 • Rosersberg
#3
27 april 2009 kl 20:49
Gilla
Jag har gott om tid på morgonen, är ledig på förmiddagar! Så det känns dumt att inte utnyttja tiden, eftersom att jag är mer stressad på eftermiddagen egentligen, då jag har massor att göra.

Jag får väldigt lätt håll, men ska testa kaffe och vatten innan löpningen i alla fall.

Värmer du upp längre än vanligt på morgonen? Jag tror jag kanske har för bråttom med att komma igång..
Björn Anundsson
1980 • Falun
#4
27 april 2009 kl 21:12
Gilla
Jag löper ibland innan frukost men kör då i väääldigt lugn fart, i jättebehaglig njuta av morgonen fart. Tycker att det är underbart men har provat att löpa lite hårdare ngn gång och det går inte alls. Detta är runt 6 tiden, men väntar jag med löpning tills 1-2h efter frukost är det helt som vanligt och man kan gå upp rejält i fart.
Hur din kropp mår på morgonen om benen är stumma kanske beror på hur van du är att röra dig på morgonarna, hur många timmars sömn du har, frukost, aktivitet på kvällen innan. Så tror nog du måste testa dig fram och se vad som fukar bäst för dig.
1965 • Torsås
#5
27 april 2009 kl 21:13
Gilla
Jag tycker också att det är svårt att komma igång på morgonen. Jag brukar alltid "gågga" igång kroppen innan jag springer - men det känns lite extra viktigt just på morgonen.

Heimo: hur långt springer du ett morgonpass efter den "frukosten"? Har du ätit något speciellt kvällen innan?
1971 • Nykvarn
#6
28 april 2009 kl 07:58
Gilla
Jag måste liksom Heimo ha frukost före jag ger mig ut, 2 stora glas vatten, en kopp kaffe, en banan och en halvstor tallrik med fil och müsli kan det bli, sedan brukar jag sitta med morgontidningen och vakna till åtminstone 20 minuter innan jag ger mig iväg.

Efter det räknar jag också med att det tar några kilometer innan jag kommer igång, I söndags stack jag 07:15 hemifrån och efter 5 km var det som att trycka på knapp så försvann segheten.
Fredrik N
1964 • Enskede
#7
28 april 2009 kl 08:07
Gilla
Började med morgonpass för 12 år sedan. Det var en pina, kändes som att själen låg två m bakom kroppen. Nu har jag vant mig. För det mesta äter jag före t.ex. yoghurt, müsli och frukt. I bland tar jag bara en banan och dricker lite vatten innan jag sticker ut. Det funkar för mig och tempot är hyfsat, men helst springer jag på em.
Dan Cedergårdh
1980 • Västra Frölunda
#8
28 april 2009 kl 08:54
Gilla
Jag har precis börjat jogga till jobbet på morgonen. Äter en portion havregrynsgröt med lite mjölk. Har lite russin och ev. någon klick honung på för att få lite snabb energi. Jag har slängt i mig frukosten och stuckit iväg på 20 min. Visst går det lite segt i 2 km men sedan sätter kraftverket igång produktionen. Jag har faktiskt gjort mina bästa tider på 9 km just på morgonen (högst amatörmässiga men väldigt bra för att vara mig). Var lite orolig för att frukosten skulle "skvalpa" omkring men det går utmärkt.
Heimo
1960 • Swe
#9
28 april 2009 kl 09:36
Gilla
Caroline> Nej, jag värmer inte upp i ngn form mer än att dom första km går lungt, kanske lite gång i början.
Ingela> Numera springer jag som mest ca en mil, men förr då när jag tränade mer så kunde det bli ett par mil ibland (körde då kanske 5-6mil/vecka, idag knappt hälften)....dvs ingen skillnad mot andra pass på andra tider,
Nej jag brukar inte äta ngt specieltt kvällen före.....jag är kvällsmänniska ur "ätsynpunkt" så jag tror jag får i mig nog ändå.:)
1984 • Skövde
#10
28 april 2009 kl 11:33
Gilla
Jag har precis börjat springa lite. Det blir alltid morgonen eftersom jag inte har tid senare under dagen.
En kopp kaffe någon smörgås så brukar det bli bra. När jag kommer in äter jag fil och müsli.
1969 • Upplands Väsby
#11
28 april 2009 kl 22:47
Gilla
Ett par glas vatten och sen ut. Joggar lätt 1,5-2 timmar på det, inga problem med energin. Efter det smakar frukosten fint. :)

Hårt intervallpass på en timme (inklusive upp/nedjogg) före frukost inte heller några problem. Bara att äta ordentligt dagen/kvällen före, dvs se till att vara "glykogenladdad" på morgonen.
1981 • Göteborg
#12
28 april 2009 kl 22:49
Gilla
Janne W

Det är du det :-)

Jag sänker nog min kilom/tid med 2-3 minuter :-)
Caroline Nilsson
1991 • Rosersberg
#13
29 april 2009 kl 14:25
Gilla
Försökte mig på ett morgonpass igår, gick sådär. Kände mig väldigt trött i benen och det gick allmänt segt.. Nu har jag hört att benen ska kännas lättare om man duschar dem med kallt vatten innan, är det någon som gjort det?
Anton Tibblin
1989 • Lund
#14
29 april 2009 kl 17:03
Gilla
Jag har också börjar springa på morgonen för att utnyttja mina sovmornar som högskolan bjuder på. Jag håller med om att det är segare på morgonen och jag har svårt att komma i flås. Men det går bättre och bättre. Antar att min kropp börjar vänja sig vid det.

Jag försöker iaf inte att springa direkt efter jag gott upp, utan äter (och dricker) i lugn och ro på morgonen och låter frukosten lägga sig till rätta. Sedan har jag märkt att en snabb uppvärming gör susen så att man verkligen "vaknar till" och så att kroppen vaknar. Det kan vara allt från upphopp till vad man gillar. Det fungerar bättre för mig då, kanske något som är värt att prova?
1978 • Hägersten
#15
29 april 2009 kl 20:05
Gilla
Jag behöver inte heller äta ngt på morgonen innan jag springer - äter hellre lite mer kvällen innan - så att magen är tom på morgonen men ändå att man är laddad med glykogen i förråden (- alla är vi olika)

Såg att ngn som behövde äta innan på tidiga morgonpass men som ändå ville känna sig lätt - åt lite nötter - det kankse kan vara ngt för dig Caroline - om du är stel/stum i benen? Massa zink o sånt nyttigt i nötterna
Jimmy Hiljeborn
1977 • Ängelholm
#16
29 april 2009 kl 20:49
Gilla
Hej Caroline.
En bra tråd du fått ihopa här.
Jag har samma problem som du, det fungerar inte ett dugg för mig att springa på morgonen. Trots jag går upp vid 07:30 så kan jag inte prestera ett bra träningspass förrän vid 11 tiden.
Jag har accepterat det som en vanesak och jag jobbar på det ännu. suck.
Tackar allal för tippsen ni skjute in.
Skall prova : )
Mvh Jimmy
sofia rydén
1989 • Norrmalm
#17
29 april 2009 kl 21:24
Gilla
Har också börjat med morgonpass då mina dagar är mellan 10/11.00 - 19.39 i princip + att jag är morgonpigg.

Kliver bara upp i sängen, drar på mig löparkläderna som oftast ligger på golvet, går ut ur rumemt, dricker ett stort glas vatten, går på toa och sen sticker jag i väg. Allt tar 10 minuter, max. Och visst känns det trögt stundtals, men jag inbillar mig att jag får ut mer av det då jag får anstränga mig mer ;)

Sedan är det också grym mental träning då det i de flesta fall faktiskt är psyket som tar slut före kroppen..
Åsa O
1978 • Stockholm
#18
30 april 2009 kl 08:19
Gilla
Jag tror man till viss del kan vänja kroppen vid morgonlöpning utan frukost. Jag skulle för 10 år sedan inte haft en tanke på att göra något ansträngande innan frukost och nu kan jag tom springa 1 mil i ett (för mig) medelhårt tempo innan frukost. Jag håller med om att det går trögare på morgonen så jag brukar jogga väldigt lätt första stunden alternativt gå 10 minuter innan jag börjar springa (hunden måste ju ändå göra sina behov). Jag tillämpar metoden att äta ett extra kvällsmål med kolhydrater för att ladda upp kroppen om jag ska köra ett längre/hårdare pass på morgonen. Men för vanlig lugn jogg brukar det inte behövas om jag ätit normalt dagen innan. När jag började med morgonlöpning så drack jag juice samt åt en skorpa innan jag gav mig ut. Vet inte om det hjälpte eller om det bara var "psykiskt". Visst känns det ibland väldigt tungt att ge sig ut på morgonen men det tror jag kan vara att dagsformen är lite sämre och skulle varit det även om passet lades på kvällen. bara det att allt känns så mycket tydligare på morgonen, lite tyngre ben än vanligt blir gärna blyklumpar i ottan :-)
Frida E
1975 • dalby
#19
30 april 2009 kl 13:08
Gilla
För mig är det lite antingen eller som gäller -sticker jag ut (mer eller mindre) direkt när jag vaknar funkar det finfint, varadagar innebär det avfärd mellan 06-06.30. Skulle jag däremot, vilket händer på helgen, gå och dra lite eller -ännu värre- äta frukost, så segar jag till (alternativt mår apa, om jag äter först). Då känns det bättre att vänta till lite senare på dagen. Jag dricker på sin höjd ett par dl, springer sedan vanligtvis 13 km (vardagar) men har inga problem att springa iallafall 22-23 km på fastande mage (eller ja, vanligtvis alltså... bortser tillfälligt från förändrade omständigheter i form av en tredagarsbäbis som påverkar dagsläget en aning.. :-)). Är definitivt ingen morgonmänniska, var van sedan tidigare att cykel"träna" tidigt på morgonen kände länge att löpning var helt uteslutet vid den tiden. Första 2 gångerna jag testade morgonlöpning var det också en pina, men sen bara small det till och det blev helt underbart. Så jag tror absolut att det är en vanesak! Men också individuellt (tex det här med äta före eller ej) -som allt annat.........
Bengt
1979 • Vallentuna
#20
30 april 2009 kl 17:34
Gilla
Älskar att springa på morgonen. Under veckorna går jag upp strax före kl 05 och drar på mig kläderna och springer ut. Men då brukar det bara bli 5-6km.

Nu har jag börjat köra längre pass på helgerna innan frukost. Passar bäst för mig att gå upp och träna när familjen fortfarande sover. För ett par veckor sedan så körde jag ett långpass på 32km innan frukost. Laddade upp med en näve nötter, lite vatten och en slurk av någon kolhydratsrik sport dryck. Gick kanon kände dock att jag började tappa tempo de sista 2-3km.

jag tror nog att morgonträning är en vanesak. För mig passar det bra och fungerar kanon.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.