Löpning Stockholm Marathon 15 inlägg 1026 visningar

Farthållarna.. samma km-tid varje km?

Annie F
1981 • Tullinge
#1
18 maj 2009 - 10:25
Gilla
Hej!

håller farthållarna samma km-tid loppet igenom?
gissar att det är så men ville höra mig för ändå ;-)

Funderar på att försöka haka på en 3.45 farthållare och sen efter S-mälarstrand andra varvet "byta ner mig" (läs bli i fattsprungen) av 4timmars farthållaren och sen göra mitt bästa för att haka på honom/henne..

Kanske ett dumt upplägg. men jag vet med hundraprocentig säkerhet att jag inte kommer att lyckas hålla igen tillräckligt första varvet, vilket jag med lika stor säkerhet vet kommer att straffa sig senare...
Annie F
1981 • Tullinge
#2
20 maj 2009 kl 08:28
Gilla
Någon som har koll på hur farthållarna springer? Samma KM-tid genomgående eller springer de efter sin egen takt och ser till att de kommer in på den tid de ska men lägger upp varje bit efter eget "huvud"?


och till fråga två ovan. Jag tror egentligen att jag inte kommer att springa på 4h utan snarare 4.20-4.30 men eftersom jag sprang halvmaran utan att ta i för fullt på 1.43.44 så borde jag kanske ha kapaciteten att greja 4timmar om jag bara hade haft några fler långpass i kroppen och ffa något pass på runt 30 km det var därför jag böörjade fundera på om man skulle ta hjälp av farthållarna... med tanke på att jag tror att jag kommer ha en positiv split på minst 20 min oavsett hur jag lägger upp loppet,

så om de håller samma tempo hela vägen borde man ju kunna springa med en något snabbare grupp första varvet och sen släppa gruppen när man börjar känna att det börjar bli lite för jobbigt och sedan haka på nästa grupp när den (förhoppningsvis först efter någon km) kommer i fatt. Eller tycker ni att jag resonerar helt galet?



1954 • Karlshamn
#3
20 maj 2009 kl 10:17
Gilla
Jag har dålig koll på hur "hararna" springer. Jag har haft svårt med att hitta dom. Nu har jag lärt mig att de startar längst bak i startgrupperna. Alltså kommer jag att ställa mig längst bak i startfålllan.

Erfarenheten har annars varit att om jag lyckats följa en lite snabbare hare, för att sedan trappa ned till en långsammare, har varit just problemet med att hitta en hare när man som bäst behöver en.

Detta blir min 8:e start och jag ska försöka hålla en 4:30 - hare.

LYCKA TILL
Bruce B.
1962 • Söråker
#4
20 maj 2009 kl 10:53
Gilla
Jag har ingen erfarenhet av att springa med farthållarna, jag skulle också vilja höra lite från de som har sprungit med dem. Hur håller de tempot i början om det är trångt? Hur gör de vid vätska kontrollerna? Springer de igenom eller stanna de upp lite?
Är det ett stöd att springa i en grupp?
Hittils har jag sprungit ensam. Jag tror att det är lättare så, då kan jag hålla min egen rytm. Men jag undrar om det är hjälpsamt vid de tunga/tråkiga delarna av loppet att springa tillsammans med några andra.
Stefan Hemstad
1968 • Eskilstuna
#5
20 maj 2009 kl 11:07
Gilla
Problemet med farthållarna är att dem inte stannar till vid vätskestationerna.Och då måste man jaga ifatt dem och löpningen blir väldigt ryckig. Och du drar på dig mjölksyra.
1960 • Borlänge
#6
20 maj 2009 kl 11:09
Gilla
Va, Stefan, springer farthållarna helt utan vätska i ett helt marathon?
Stefan Hemstad
1968 • Eskilstuna
#7
20 maj 2009 kl 12:08
Gilla
Dem springer med vätskebälte! Jag menar att man kan få lite luckor om det är trångt vid vätskestationerna.
1971 • Stockholm
#8
21 maj 2009 kl 20:27
Gilla
Pratade precis med en av farthållarna, de håller ett så jämnt km-tempo som möjligt hela vägen.

Tänk dock på att farthållarna går för att klara tiden från startskottet, vilket gör att eftersom de står utplacerade i grupperna att de kommer troligen att hålla lite högre tempo än vad du egentligen behöver. Ofta försöker de ta ifatt det de tappade i början ganska omgående (säg över första 5-10km) så att första kilometerna kan gå lite fortare än sedan.

Tanken är att de ska vänta lite vid drickastationerna, men om du står eller går mer än kort kort tid hamnar du nog lite efter.

Jag räknar med att tappa 5-10 minuter på andra varvet så jag behöver ligga före 4 timmars flaggorna, tids nog brukar de dyka upp ändå...
csaba
1973 • Malmö
#9
21 maj 2009 kl 20:39
Gilla
Jag pratade med an klubbkamrat som dåde var och är farthållare, denna och förra året.
Han berättade att dom får förprogramerade klockor osv.
så dom håller hufsad jämn tempo.

men jag kommer ihåg från förra året, att jag kämpade för "kung och fosterland" för att komma ikapp 4:00 farthållarna (ville ju under 4 timmar) på slutet, men när dom till min förvåning saktade ner lite innan stadion. Dom var lite före sin tid. så det var en härlig känsla att jogga om dom.
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
21 maj 2009 kl 22:19
Gilla
Jag har upplevt att farthållarna startar långt fram i gruppen, men det kan ha varit för att få ha sällskap en bit med de som sprang i gruppen före. I alla fall tycker jag de har kännts opålitliga under första delen av loppet och det här med vätskekontrollerna ställer till det.
Men Annie, jag tycker du ska följa ditt upplägg, med 1.43 på Kungsholmen runt skulle du kunna klara 3.35-340 på maran om du haft några 30 km-pass i benen (vid svalt väder). Så släpp inte 3:45-ballongerna i onödan! Försök hitta dem från början så du slipper jaga ifatt dem. Spring ifrån dem lite före vätskekontrollerna så har du lättare att hitta dem igen. Lycka till!
csaba
1973 • Malmö
#11
21 maj 2009 kl 22:29 Redigerad 21 maj 2009 kl 22:30
Gilla
Min idé (om det är första maran och inte har tid att gå på).
Bry dig inte om farthållarna i början utan koncentrera dig på att springa så avslappnad och "lätt" som möjligt och på slutet börja leta efter farthållare.(många samlas runt dom ändå), men ha det bara som ett riktmärke.

På min första mara förra året brydde jag mig inte om att springa efter dom och jaga . Är jag för trött hinner jag ändå inte ikapp dom (utan att ta på krafterna för mycket) och om jag hann ikapp dom för lätt, så stannade jag inte till för det.

Farthållare är en bra fingervisning, men sammtidigt tycker jag att det är viktigare att gå på känsla utan att jaga dom för mycket(dessutom som sagt kan det ju vara mer trång runt dom).
Då är det i min mening bättre med mellantidsarmband.
Annie F
1981 • Tullinge
#12
22 maj 2009 kl 00:37
Gilla
Det är min andra mara. Förra gången, innan barnen föddes 2004 dog jag totalt vid S. mälarstrand andra varvet. man skulle kunna säga att jag blev "golvad av väggen" ;-)

Detta år springer jag inte om jag får någon läskig halsinfektion två dagar innan, dessutom tänker jag inte tokdricka någon konstig dryck (läs Resorb vätskeersättning) som svärmor ger mig på vätskebron.... och kräks jag tänker jag bryta...

Jag tänker iaf inte resa mig upp och gå de sista 12km in i mål om jag blir golvad! nä då laddar jag hellre om och satsar på att hinna med ett par träningspass på strax över 30km innan 2010 års maran för de passen har tyvärr lyst med sin frånvaro i år :-(
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
22 maj 2009 kl 00:44
Gilla
Mellantidsarmband är bra! Någon erfaren coach har sagt att första halvan ska man springa på tid, sedan på känsla. Det är annars så lätt att springa för fort i början, för då känns det normalt väldigt lätt eftersom man dragit ner till en planerad snittfart som ligger långt under de tuffare av träningspassen man har bakom sig.
Annie F
1981 • Tullinge
#14
22 maj 2009 kl 00:47
Gilla
Tack Oldboy! Jag har funderat på det där med mellantidsarmband men tänkt att jag kan klara mig utan men va f-n det lär ju knappast vara ivägen och skulle det kännas som om så vore fallet får jag väl slita av mig det ;-)
Mr. B
1963 • Hemma
#15
22 maj 2009 kl 01:30
Gilla
Man bör tänka på att 15 minuter är en rätt stor skillnad i sluttid. Att byta farthållare efter 30kim innebär en "väntetid" på ca 12 minuter. Sackar man så mycket blir det nog svårt att öka tempot igen.
I fjol hamnade jag ganska snabbt i en position där jag inte såg någon farthållare varken framför eller efter mig, och där höll jag mig hela loppet. På armen satt dubbla armband, men jag orkade aldrig läsa på dem. Å andra sidan kom en farthållare ikapp mig 2006 vid 34km. Det fick igång mig ordentligt, och av ren skräck var jag 90 sekunder före farthållaren i mål.

Första halvan på tid och andra på känsla låter som en bra rekommendation.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.