Löpning Kom igång 15 inlägg 24589 visningar

En mil på en timme?

Vi Quang Tran
1965 • Sexdrega
#1
28 maj 2009 - 21:13
Gilla
Hej alla träningsguru och experter!
Jag är otränad och precis kommit igång med joggningen, mitt mål är att kunna springa en mil på en timme. Men är det realistiskt att för mig (44 åring) att kunna springa en mil på en timme om t ex 1/2 år?
Jag springer inte särskilt mycket nu eftersom jag är inte riktigt van än och håller på att bygga grund kondis. Jag försöker dock springa 3-4 ggr per vecka.
På förhand tack alla synpunkter och kommentarer!
1975 • Växjö
#2
28 maj 2009 kl 21:24 Redigerad 28 maj 2009 kl 21:25
Gilla
min åsikt, utan att vara expert, är att omdu inte mkt överviktig eller har skadeproblem, så kommer du fixa en mil på under 60 min efter ett halvår... 50 min om ett år:)

3-4 gånger per vecka är ganska mkt träning för en otränad, jag tror du uppnår 60 min med endast 2 pass per vecka. Men du ska naturligtvis träna så mycket eller lite som du själv känner. jag tror du kommer lyckas galant.
mvh
1972 • Floda
#3
28 maj 2009 kl 21:27
Gilla
Eller så går det mycket snabbare än så. När jag börjde träna igen som 32åring efter 13 års träningsuppehåll så startade jag 31 januari för att fullfölja Göteborgsvarvet på 1.43 i mitten av maj. Det gäller bara att ha en försiktig och realistisk träningsplan där man ökar på efter hand...
Neta Hedberg
1955 • Luleå
#4
28 maj 2009 kl 21:35
Gilla
Om du lyckas hålla dig ifrån skador så är jag övertygad om att du kommer att klara milen på en timme. Hur lång tid det tar beror på så många yttre faktorer, framför allt om du klarar dig från skador.

Själv började jag joggträna ordentligt för sådär tre år sedan med målet att orka jogga länge. Från början hade jag också målet att klara milen under en timme men efter ett tag lade jag ner det målet för jag tyckte det verkade orealistiskt. I år gjorde jag mitt andra Göteborgsvarv och under träningen inför det så ställde jag upp i ett lopp, Porsörundan 10 km, här i Luleå. Där gick jag i mål på 1.00.28, så nu har jag åter målet att klara milen under timmen. Jag har bestämt att det ska bli på Tjejmilen :-)

Du kommer säkert att nå ditt mål om du tränar bra, men jag vill höja ett varningens finger - Det är väldigt lätt att dra på sig skador i början. Så jag skulle råda dig att under inga omständigheter springa oftare än du gör nu, dvs 3-4 ggr/vecka, åtminstone inte under det första halvåret. Sen bör du också vara försiktig med att öka på distansen för fort. 10% i veckan ser man ofta här på forumet men jag tycker det är lite mycket, speciellt när man passerat 50, men det har ju inte du gjort.

Jag önskar dig ett stort lycka till!
Mikael
1967 • Huddinge
#5
28 maj 2009 kl 21:47
Gilla
Först vill jag understryka det Neta skriver. Det allra viktigaste i början är att inte gå över löpning varannan dag. De allra flesta nybörjare drar annars på sig skador.

60 minuter borde inte vare några större problem. Min erfarenhet säger mig att de allra flesta ganbska snabbt kommer just till runt 60 enkelt. Sedan börjar utmaningen. Att klara milen på 50 är betydligt svårare för många vardagsmotionärer.

Om du klarar att spinga 3 ggr/vecka så fixar du 60 min om 6 månader. Garanterat! Ut och spring..:-)
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
28 maj 2009 kl 22:37 Redigerad 28 maj 2009 kl 22:38
Gilla
Som flera andra här vill jag betona risken för skador när du börjat springa så mycket direkt från noll. Av din träningsdagbok framgår att du cyklar och simmar också, det är jättebra. Då kan du bygga upp allmänkonditionen med allsidig träning och löpningen behövs bara för att just kunna springa bra.

Det är viktigt att inte ha för bråttom, särskilt när man är äldre än ca 40 år blir man lätt skadad av att öka träningsmängden eller belastningen. Var fjärde (eller var tredje) vecka bör vara en återhämtningsvecka med kanske bara hälften så mycket träning som veckan innan. Om du har disciplin nog att köra lite styrketräning för benen så minskar risken för skador. Ta gärna en titt på träningsprogrammen och artiklarna på www.marathon.se Glöm sen inte att lyssna på kroppen, får du det minsta ont i en sena/muskelfäste så ta en extra vilodag. Det enda slags smärta som är OK att springa med är egentligen måttlig träningsvärk (och går den aldrig över är det något fel).

Om du lyckas hålla igen nu i början så att du slipper skador tror jag det går utmärkt att klara milen på en timme inom ett halvår.
1956 • PARTILLE
#7
29 maj 2009 kl 06:42
Gilla
Instämmer. Jonas Colting med flera predikar om konitnuitet i sin träning. Det är bra att Du kör 3-4 gånger i veckan redan. Med den träningsdosen är det egentligen en tidsfråga innan Du kommer ner under timmen. Förutom kontinuiteten gäller det att skynda långsamt. Stressa inte fram till målet. Du kommer dit och det helt bombsäkert inom ett år. Min misstanke är att om Du håller denna träningsdos är Du där innan sommaren är slut. Men lyssna på oldoy. Det är en klok gubbe :-) Jag vill bara tillägga en sak. Jag förutsätter att Du har provat ut och köpt riktiga skor. Om inte, så starta där annars är det en tidsfråga innan skadorna kommer. Lycka till, Du kommer att fixa det :-)
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#8
29 maj 2009 kl 11:58
Gilla
Långsiktigt fokus är enl min åsikt huvudnyckeln.
Alldeles för många startar för hårt och får dårliga erfarenheter med löpningen i ryggraden, genom att de blir alldeles slut efter att ha löpt 3 km med jättehög puls, med det resultat at man måste kämpa stenhårt med motivationen för att orka ta sig ut och löpa. (Been there, done that)

Mitt råd är att du startar med ett mål om att t.ex löpa kontinuerligt i 5 km. Här kan du gärna kombinera gång och löpning, så att du kan ta dig runt med et leende om läpparna, och när du står i duschen längtar du efter nästa pass. Sen kan du progressivt öka andelen löpande och reducera andelen gång tills du löper 5 km. Där har du en riktig trevlig milestone. Men träna inte mer än 3 ggr pr vecka, och var inte orolig för att lägga in extra vilodagar om du känner dig sliten.

Efter detta kan du dela upp träningen lite. Kanske öka längden på det långa passet lugnt och försiktigt så att du kommer upp i en mil, eventuellt tillsammans med ett kortare pass i veckan där du pressar dig själv lite mer.

Att komma igång med löpning har gett mig massa trevliga upplevelser, och jag orkar mycket mer nu än vad jag gjorde för två år sen när jag började min löpning. För mig har en pulsklocka varit ett jättebra verktyg för att hålla koll på att jag löper i rätt pulsnivå, men nu är jag en statistikfreak :-)

Lycka till, du har en fantastisk värld som löpare framför dig :-)
1971 • Höganäs
#9
29 maj 2009 kl 14:19
Gilla
Jag har också precis kommit igång med löpningen och har gjort precis så som Tom-Ingar rekommenderar. Jag började med att försiktigt jogga 2-3 km och när jag orkade det utan att dö började jag dela upp passen i jogg 6 min, gång 4 min osv och för varje pass minska ner på gången tills jag till sist orkade jogga 5 km på 35 min. Det tog en månad med två pass i veckan.

Sen hittade jag träningsprogrammen på marathon.se och följer nu programmet Tjejmilen, 60 min på 20 veckor http://www.marathon.se/news/home_tjejmilentraning.cfm och är på vecka 7. Det hade nog passat bra även för dig! Själv tycker jag det är jätteskönt att ha ett program att följa,har bara hoppat över ett enstaka pass när vristerna gjort lite ont. Jag är livrädd för att dra på mig en skada som gör att jag inte kan springa på flera veckor eller t.om. månader!

Mitt råd är alltså precis som de andras: ta det lugnt! Man måste inte ta ut sig till max för att vara en riktig man...:-)
Vi Quang Tran
1965 • Sexdrega
#10
29 maj 2009 kl 22:19
Gilla
TACK alla goda råd!
Nu kommer jag att känna medvind i ryggen i nästa träningspass!
Lena M
1961 • Norrtälje
#11
30 maj 2009 kl 10:00
Gilla
Håller med vad alla har skrivit ovan.
Men vill betona två saker en gång till:
det är betydligt svårare ju mer man väger (över sin normalvikt) att springa fort. En nittokiloskvinna har helt andra förutsättningar än en sextiokilos, även om båda är över 40 år och börjar från noll.

Att komma ner till 60 min på milen kan nog, som sagt, vara ett nåbart mål för de allra flesta. Men det kommer att vara olika svårt att nå dit för olika personer. En del gör det nästan första gången de springer en mil, efter bara några veckors träning. Andra behöver kanske ett år eller två innan sub 60 sitter där! Och att komma ner till 50 minuter - ja, det kräver verkligen sin man/kvinna och många kommer aldrig att klara det, om de startar sin löpträning efter fyrtioårsdagen.

Så gläds över dina framgångar, ställ inte orimliga krav på dig själv!
Mikael
1967 • Huddinge
#12
30 maj 2009 kl 23:51
Gilla
Vill bara instämma i Lena:s inlägg om vikten. Den betyder extremt mycket enligt mig. BMI i förhållande till min per km löpning måste vare ett av de mest följsamma...

Undantag finns, men inte för nybörjare!
Tomas Johansson
1958 • Vintrosa
#13
31 maj 2009 kl 19:07 Redigerad 31 maj 2009 kl 19:08
Gilla
Hej, Jag gjorde en liknande resa som dig fjol! Kom under timmen på betydligt kortare tid (men med 90% i snittpuls:). I år har jag börjat om men har cyklat mycket i början för att få bättre kondition - har märkt att det går mycket lättare nu när jag börjat komma igång och springa. Mitt tips - spring var annan runda - cykla var annan! GL!
Vi Quang Tran
1965 • Sexdrega
#14
31 maj 2009 kl 19:50
Gilla
Hej Tomas, tack för tipset. Jag hade tänkt exakt så också. Att varva jogging med en cykeltur känns faktiskt jättebra. Det blir inte så ensidigt och på något sätt så skapar man "ett sug" till joggingen. Men som sagt, det är klokt som alla andra säger här på forumet att ta det lite försiktigt som nybörjare, att dra på sig en skada och blir hämmad är inte det man behöver precis när man har kommit igång!
Andreas Ericsson
1979 • Göteborg
#15
31 maj 2009 kl 20:00
Gilla
Jag är ganska ny på det här med löpning. Har sprungit ett par vårar och somrar för att ha nåt att göra när det inte är issäsong. Är långtifrån den ideala löpare, 190cm 113kg vilket enligt BMI är fetma, hmm. Gillar att pressa mig mer och mer hela tiden. När jag började var det en 3km runda som var min favvo, i höstas så var 4,5km favoriten och just nu ligger jag på mellan 6 och 7km och då kör jag så hårt jag bara kan. Det som passar mig bäst är att pressa på och jag vill absolut inte gå en meter, då blir jag grymt besviken. Men detta sätt är knappast idealt det vet jag men jag gillar det. Är van att träna hårt på andra sätt så jag har tagit med mig det till löpspåret...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.