Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 1561 visningar

Benhinnor?

1973 • bålsta
#1
11 augusti 2009 - 11:46
Gilla
Har sprungit i ca 5 månader nu cirka 3-4 gånger i veckan 5-7 mil i månaden.Och haft problem med benhinnorna .Och jag förstor att det säket handlar om övertränning.Då har jag vilat cirka 5-6 dar och det har blivit "lite" bättre och så där har jag hållit på .Men nu har jag konstant ont i mitt högra ben (bennhinna?)även när jag går .Har haft det i 1 vecka nu och det verkar inte bli bättre .Är det nån som vet vad man kan göra åt saken mer än att vila.

Mvh Petri
1976 • Sollentuna
#2
11 augusti 2009 kl 13:31
Gilla
Finns massor av trådar om detta, så sök lite.

För mig försvann det direkt då jag började med kortare steg/högre kadens. Men det har nog olika orsaker.

/Claes
1978 • Göteborg
#3
11 augusti 2009 kl 18:22
Gilla
Min begränsade erfarenhet säger att det kan vara bristande stretchning som orsakar det. Jag har råkat ut för samma sak nämligen...

Om du inte stretchar yttre vadmuskeln, som fäster under knät, så bör du börja med det. Du stretchar den på samma sätt som man normalt stretchar vaden, men med knät lite böjt istället. Det löste mina "benhinneproblem". Har du tur så är det samma för dig.

/Martin

Samuel H
1979 • Järfälla
#4
12 augusti 2009 kl 09:55
Gilla
Jag har/har haft problem med benhinnorna under ett par år men jag tror jag hittat metoder för att hålla problemen borta. Har gjort ett flertal förändringar och det är svårt att säga vilken eller vilka som faktiskt har hjälpt.

Några saker som förmodligen har hjälpt är:

1. Att cykla med SPD har stärkt vaderna och framsidan.

2. Växla mellan olika löparskor med lite olika egenskaper. Jag märkte att besvären försvann när jag skaffade skor med mer pronationsstöd (jag överpronerar) men de kom strax tillbaka. Samma sak när jag dessutom skaffade ortopediska inlägg. Nu växlar jag mellan att springa med Asics 2130 med och utan dessa inlägg, samt ett par DS Trainer med inlägg. Målet är att så småningom inte behöva så mycket stöd som 2130 ger, men idag är jag inte tillräckligt stark för att enbart springa i lättare skor. Tidigt i våras kunde jag inte springa alls i DS Trainer utan att få ont, men nu springar jag i dom en gång i veckan utan problem. Det går framåt.

3. Löpsteget och hållningen har justerats. Jag har nog aldrig landat tungt på hälen, men har ändå ändrat så jag landar med max en "hältouch". Fokuserar också på att inte falla framåt för mycket med överkroppen.
Johan Bäck
1971 • Örebro
#5
12 augusti 2009 kl 17:29
Gilla
Det är allt för ofta frågor om skador dyker upp där frågeställaren säger sig ha vilat "i några dagar" och är förvånad att besvären kvarstår; en inflamationssmärta tar veckor, kanske månader att läka ut. Jag förstår om man är otålig och vill hålla i gång formen, men det är bättre att låta det ta tid att läka ut - det tjänar man på i det långa loppet. Man får ägna sig åt alternativ träning under tiden - och då ska det verkligen vara alternativ träning och inte lite lugnare av den aktivitet som orsakat bekymret.
Prova att cykla, våtvästträna, simning rodd eller styrketräning.... vem vet, du kanske kommer ut som en bättre löpare?
Lycka till!
Helena Bolinder
1973 • Bollnäs
#6
13 augusti 2009 kl 09:34
Gilla
Jag hade vädligt besvärligt i våras då jag tränade inför Stockholm Marathon och fick diverse råd och tips som jag provade.¨

Aktiv vila i två veckor vilket innebar INGEN löpning utan cykling och att springa i vatten. (Provade spinning)

Smörja benen med liniment och det gjorde jag slaviskt morgon och kväll och hade benvärmare på under natten.

TENS som verkar smärtlindrande.

Sedan åt jag en kur med Voltaren tabletter som är smärtlindrande och har en antiinflammatorisk verkan.

Sedan fick jag tips om att duscha benen med växlande kallt och varmt vatten efter löprundorna men det var efter vilan såklart.

Sedan är det viktigt att träna vader för att stärka benhinnorna så det är något jag försöker göra nu när besväret bara återkommer ibland.

Kom ihåg att man verkligen ska lyssna till kroppen och ta hand om benen för dom behöver man liksom inte bara när man löptränar och vissa ådrar ju sig kronisk benhinneinflammation.

Jag fick mycket tips när jag sökte på benhinneinflammation här på jogg.se

Lycka till och hoppas du får bukt på dina benhinnor!
1960 • Finspång
#7
13 augusti 2009 kl 10:02
Gilla
För mig fungerade med ilägg till skorna..
Andreas Ingberg
1982 • Örebro
#8
19 augusti 2009 kl 14:15
Gilla
Jag har haft problem med onda benhinnor under ett par år. Då handlar det om insidan av skenbenet och inte framsidan. Testat allt från stretching, anti-inflammatoriska medel, tejpning m.m. och har till viss del kunnat hålla det under kontrollerade former. Det hände väl ett fåtal gånger att man fick krypa till bilen efter passet och det var ju ingen höjdare. Hur som helst tyckte jag inte att jag riktigt fick bukt med problemen. Det var först när jag vilade helt från löpningen och lät inflammationen läka som problemen försvann. Efter det har jag varit väldigt noggrann med ordentlig uppvärmning på samtliga löppass där farten är signifikant. För mig har det löst besvären men jag känner samtidigt att det förmodligen lätt återkommer om jag missköter mig. Så 1) Vila 2) UPPVÄRMNING 3) strecthing. Bra skor tänker jag inte ens nämna. Nu gjorde jag visst det iaf. Dessutom; Tänk på succesiv ökning av träningsmängd och distans. Annars är att som att be efter skador på fler ställen i benhinnorna.
Åsa O
1978 • Stockholm
#9
19 augusti 2009 kl 14:46
Gilla
Börja med att gå till idrottläkare el. likn. (om du inte redan gjort det) för att få reda på vad som orsakar problemen. Ingen vits att behandla överansträgning med nya inlägg eller att behandla ett snett steg med stretch. Så sluta behandla symptomen och ta reda på orsaken, sen kan du börja behandla med aktiv vila, voltaren, inlägg...
Det är inte alltid vad det verkar vara har jag själv fått erfara.
1970 • norberg
#10
25 augusti 2009 kl 06:19
Gilla
tejpa benhinnorna med kenesiotejp enl artikel i Runnersworld tidigare i år..Vips så va problemet borta för mig.
Frederic Neander
1978 • Stockholm
#11
26 augusti 2009 kl 14:31
Gilla
Håller helt med inläggen ovan. Löptekniken är oerhört viktig. Likaså att ha rätt skor.

Titta in på min hemsida för att få specifika övningstips.
http://hemovningar.se/hem/oevningar/underbenfot/benhinnebesvaer.aspx

Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.