Löpning Skador & Rehab 38 inlägg 5460 visningar

Operera löparknä????

Johan Andrén
1975 • Sävar
#1
12 oktober 2009 - 18:38
Gilla
Nu håller jag på att vara ganska less, känns som att inget jag gör tar mig i rätt riktning.
Min historia kring ämnet löparknä är lång, iaf i tid räknat, närmare bestämt 14 år.
För det var då, för 14 år sen som denna skada visade sig för första gången, jag var 20 år och hade just slutat som tävlingsaktiv utförsåkare och bestämt mig för att börja springa lite mer målinriktat, detta eftersom jag inte räckte till som skidåkare på seniornivå och för att jag alltid hade haft lätt för mig när det kom till just löpning.
Jag hade en kompis som vid tiden tävlade på 800 och 1500 meter och var rätt duktig, så det blev som så att han hjälpte mig att sätta ihop ett träningsprogram, dock inte för medeldistans utan för längre sträckor. Vi tränade mycket ihop då våra program sammanföll i tex distanslöpning. Det var skitroligt och jag förbättrade mig snabbt, i drygt ett halvår vill säga. Sen drabbades jag av detta förbannade löparknä.
Naturligtvis sökte jag hjälp för denna åkomma, gick till en sjukgymnast på idrottsmedicin här i Umeå, behandlingen innefattade en grundlig utredning av rygg, höft, löpsteg mm. Allt för att hitta grundorsaken, slutsatsen blev att den ända rimliga förklaringen var överträning....ordinerades dom klassiska stretchövningarna för löparknä samt vila och alternativ träning. Detta kämpade jag på med i ett år kanske, men då jag inte lyckades bli bra så la jag helt enkelt av.
Efter det så har jag nån gång per år försökt att komma igång igen, dock har detta varit helt fruktlöst...max nån kilometers löpning och sen är smärtan där. Dock gjorde jag ett lite mer seriöst försök nu för ca 2 månader sen, jag gjorde som så att jag plockade fram mina gammla stretchövningar, körde dom flera gånger om dagen i nån vecka, tog sedan kontakt med en naprapat som är erkännt duktig på idrottsskador. han har (ytterst plågsamt...ha ha) jobbat med att sträcka ut den aktuella senan, samt rättat till en liten felställning i ryggen. Enligt hans bedömning är jag nu klart rörligare i dom aktuella musklerna än genomsnittet, har inga felställningar någon stans, och ett neutralt steg (är för övrigt en sk framfotslöpare).
Så jag har faktiskt kunnat springa nu i ca 1,5 månader, inte provat några längre sträckor...men upp till 8-9 kilometer iaf.......detta var fram tills idag, nu är hellvetet tillbaka :(
Undrar nu om det är någon som har opererat denna åkomma och kan berätta för mig hur man går tillväga för att få en sådan operation som 34-årig motionär. Hur länge fick ni i så fall vänta? Hur lång rehab är det efter detta ingrepp? blir man gipsad osv?
Känns inte som att det finns någon annan utväg för mig, om ingen av dom klassiska rehab-metoderna fungerar efter 14 års vila så är dom nog ganska verkningslösa på mig.
Men denna gång hjälps det inte, jag ska faan bli bra om jag så ska måsta få ett nytt ben transplanterat...ha ha.

Hoppas på goda råd!!
< < < 1 2 > > >
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
12 oktober 2009 kl 20:38 Redigerad 12 oktober 2009 kl 20:39
Gilla
Låter urtrist! Men jag tycker inte du ska ge upp. Vet inte hur man förbättrar läget med operation men även om du besökt flera duktiga terapeuter inom området kan det finnas metoder som de inte lärt sig ännu. Har du grävt dig igenom litteraturen? Du verkar ju rätt ambitiös, det finns en hel del på nätet och säkert en hel del på Universitetsbiblioteket i Umeå, ibland måste man bli sin egen doktor om man har möjlighet, bara du kan din kropp.

Eftersom du kunde springa så pass långt som 8-9km innan det sprack så borde det vara möjligt att behandla så att du långsamt kan träna upp dig till din fulla kapacitet men det kan ta lång tid. I den här saken är jag inspirerad av Matt Fitzgerald som beskriver ett problem (glömt vilket) som fick honom att lägga av ett år eller mer. Sedan började han själv prova att träna med rättesnöret "nolltolerans mot smärta". Även om han bara kunde springa en pyttebit från början så gjorde han det, avbröt tvärt när det kändes det minsta och fortsatte på den nivån ett tag innan han provade att öka lite, lite och sedan ligga kvar där ett tag. Det tog sådär ett år inann han var tillbaka och jag tror nog han gjorde styrketräning eller andra saker förutom lyhörd löpning.

1,5 månader till 8-9km kan ha varit för kort. Tim Noakes säger att det är ytterligt ovanligt att en löpskada behöver opereras om man inte sprungit långt i skadat tillstånd.
Magnus Engström
1963 • Stockholm
#3
12 oktober 2009 kl 21:16
Gilla
Tror inte heller att det blir operation för ett löparknä på motionsnivå. Du har tidigare tävlat i utförsåkning och då har du säkert kört en hel del knäböj genom åren - som f ö är en fantastisk övning. Kan det vara så att dina muskler blivit mycket korta - d v s att allt hänger ihop med rumpa, baksida lår? Har du kört någon annan träning under ditt uppehåll på 14 år?

När jag tränade för mitt 1:a Sthlm Marathon 2003 fick jag känning av löparknä. Anledningen var att jag ökade upp träningsdosen för snabbt. Jag lyssnade på kroppen, höll upp med löpträningen under några veckor och körde styrketräning samt införskaffade ett Vulcan-skydd för knäet. Jag uppdaterade även mina skor samt satsade på inläggssulor. Allt detta hjälpte mig, men visst krävs det disciplin med både stretching & styrketräning.

Har du testat att enbart köra kortare terrängpass och intervall? Obanad terräng? Det blir då inget nötande
Charlotte Lewis
1979 • Umeå
#4
12 oktober 2009 kl 22:27
Gilla
Jag hde problem med löparknä i ca 1 år. För mig funkade det inte med totalvila, utan jag stretchade för det första flera gånger per dag, sen tränade jag upp styrkan i höftmusklerna (framför allt dom som för benet rakt ut till sidan, det är nämligen dom som gör att man inte börjar falla med höften då man blir trött), men sen körde jag också enl. "nolltolerans mot smärta", inte för att jag hade läst om det utan för att det helt enkelt föll sig naturligt. Så med andra ord så istället för att totalvila flera veckor så testade jag lätt jogg (efter att ha stretchat minst 10 min innan löppasset), och om jag började känna lite stramhet, smärta i knät efter 1,5 km, så la jag av då och så var det passet klart. Nästa gång kanske jag kunde springa 500 m till innan jag kände nåt, osvosv. Det viktiga är att stanna innan det gör tokont, utan då du bara börjar få små känningar. Detta gör att du överbelastar lagomt, bara lite grann, så att senan istället för att brytas ner, byggs upp. Det är riktigt tråkigt, och frustrerande men funkade för mig. KAn vara bra att köra max varannan dag under den här perioden, så att du har en vilodag då senan får vila och bygga upp sig. Lycka till!
Walker67
1947 • Växjö
#5
13 oktober 2009 kl 00:01
Gilla
Svårt att säga, då jag inte har den medicinska kunskapen om vad en operation innebär. Men jag tror det är viktigt att få svar på vilka risker en ev. operation kan innebära.

Jag har ett exempel, som behandlar risker med operation, visserligen inte överförbart på dig, då du bara är 34 år, men ändå. En släkting till mig hade besvär i ett knä pga artros, som hindrade honom när han vistades i skog och mark. Han opererade knäet, men operationen blev inte lyckad. Han har fortfarande ont och kan inte böja benet mindre är 90 gr (ej sitta på huk) och ångrar operationen. Vet inte om han bara hade otur eller om knäoperationer är riskfyllda.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
13 oktober 2009 kl 00:18
Gilla
Knäoperationer är riskfyllda. Men handlar det om att hyvla/fila ner någon liten knöl är nog största risken att man får en besvärlig infektion -men den kan ta åratal att bli av med om man har otur.
Men begrunda Charlottes kloka ord, hon har ju haft problemen.
Har f ö läst i annan tråd att Vulcan-skydd mm kan göra saken värre, kan klämma in senan mot benet så att det skaver mera. Men att träna abductor eller vad muskeln heter är säkert viktigt.
Johan Andrén
1975 • Sävar
#7
13 oktober 2009 kl 07:30
Gilla
Tack för alla idéer, att vulcanskydd gör skadan värre råder det inget som helst tvivel om för mig, har nämligen provat det tidigare och med ett sånt kan jag inte ens gå utan att få ont.
Charlottes tips låter vettiga, det är väl ungefär så som jag tänker, jag stannar omedelbart vid minsta känning i knät, gjorde det nu och har även gjort så tidigare....tyvärr var jag inte så smart vid det tillfälle då denna skada dök upp första gången, då sprang jag gång på gång så pass länge att jag knappt klarade av att sätta ner foten. Naturligtvis var det den dumdristigheten som ledde fram till att denna skada blev "bestående".
En fråga till Charlotte....vilka styrkeövningar körde du för dom aktuella musklerna? Var det några övningar som man kan köra hemma utan krav på utrustning?
Anna Z
1984 • Stockholm
#8
13 oktober 2009 kl 10:08
Gilla
Hej!

Jag förstår din situation, har själv övervägt operation av löparknä, har varit i kontakt med en idrottklinik. Och om de ska operera mitt knä, så skulle inte det innebära att de skulle fila ned en bit av benet, utan bara gå in och göra ett snitt i senan och på så sätt förlänga den. Men absolut en operation är en sista utväg ochd et fina alltid risket med en operation!

Lycka till!
Anders Friberg
1976 • Landvetter
#9
13 oktober 2009 kl 10:11
Gilla
Det är ju inte utan att man blir lite skraj när man läser ditt Inlägg Johan. Jag har bara dragits med löparknä i 1/2 år och tycker det är alltför länge!

Jag försöker också köra ungefär enligt Charlottes recept, men det går ju så himla långsamt. Ökade under ca 6 veckor långsamt från 3 till 4 km men därefter kom problemen igen när jag försökte 5 km, så nu är jag tillbaka på 2 :(
Hur ska man komma upp i 21 km tills i maj undrar jag...

Jag kör styrkeövningar i samband med löppassen... man får ju tid över efter ett 2 km-pass ;) Höftmusklerna (benet rakt ut) kör jag genom att ligga på sidan och lyfta kroppen rakt, stödd på armbågen och ena fotens sida - därefter 2*15 benlyft rakt ut/upp. Sjukgymnasten ordinerade utfall framåt och skridskohopp också... Har du testat "Walt´s ITB special"? Du kan säkert googla på den övningen som också stärker höftmusklerna.

Side topic: Är det någon som har testat "knäband" under knät som ska lätta på trycket när man springer? Man blir ju lite desperat efter nya metoder.
1968 • Finspång
#10
13 oktober 2009 kl 10:19
Gilla
Erfarenheten av löparknä är nog ganska personlig. Det som funkar för en person funkar kanske inte för en annan.

Jag drogs med löparknä i två-tre månader. Prövade med det mesta (inklusive knäband, men det ska sitta ovanför knäet).

Det som verkar ha löst problemet för mig är att jag gjorde personliga fotbäddar/sulor, och redan första löprundan kändes det bättre. Nu känner jag inte av knäet alls.
Per Karlsson
1965 • Järfälla
#11
13 oktober 2009 kl 13:18
Gilla
En kompis (kvinna ca 30 år) opererade sitt löparknä med snittmetoden som beskrivits ovan.
Som jag har fått det beskrivet för mig var operationen extremt enkel och utan några biverkningar. Hon vilade från löpning några dagar efter operationen och fick ett litet ärr och så var problemet ur världen.

Inget att fundera på - Lägg dig under kniven och bli en ny människa!!!!!!!
Margit S
1961 • Luleå
#12
13 oktober 2009 kl 15:39
Gilla
Jag har också löparknä och bedömdes om evtl operation. Den hjälper bara om smärtan sitter lokalt över och i bursan som ligger under ITB-senan, dvs "kniven stax ovan knäet på utsidan". Det gjordes hos mig genom en spruta lokalbedövning i bursan. Det tog bort den värsta smärtan men det fanns kvar smärta högre upp i senan längs utsidan av låret som tyder på kronisk inflammation i senan och då hjälper operationen inte mig. Så jag fortsätter med Spinning, BodyPump,Core och Yoga dvs allt som gör mig starkare och vigare. Det blir mycket sakta bättre. För ett år sedan hade jag ständig ont, även i vila, nu är jag smärtfri i vila...det kan ibland sticka till lite när jag tänker på det och ffa de dagar när jag inte tränar.
Johan Andrén
1975 • Sävar
#13
13 oktober 2009 kl 18:22
Gilla
Tack återigen för alla tips och för alla lycka till :) Min plan nu är såklart att vila i några dagar, på torsdag ska jag på besök hos min naprapat....kommer då att ha med lite av era råd och synpunkter då jag rådgör med honom om fortsättningen på detta.
Helt klart är iaf att jag inte har tänkt ge mig i första taget den här gången, kommer att prova allt jag snappar upp och har för avsikt att uppdatera denna tråd med mina erfarenheter för andra med samma problem att ta del av.
Mathias Lang
1974 • Lidingö
#14
3 november 2009 kl 13:45
Gilla
Jag har opererat båda mina knän för löparknä. För lite mer än ett år sedan opererade jag vänster. Det har fungerat fantastiskt bra efter det, har sprungit en halvmara och nu i höst även Berlin Marathon.

Berlin gjorde dock att jag fick samma problem med högra knät, men nu är det opererat sedan en vecka.

Tyvärr är det nog så att du inte kommer att få en operation om du försöker via den vanliga vården. De prioriterar helt enkelt inte detta utan hänvisar dig till andra träningsformer istället. Vilket jag personligen tycker är helt galet, men debatter om vården kanske inte riktigt hör hit.

Mitt tips är att du jagar rätt på en privatläkare som är specialiserad på den här typen av skador. Du lär få tjata dig "in", men det är enligt min erfarenhet lättare än att stretcha bort problemen. Eller som läkaren sa "förr eller senare hamnar du här ändå" och som sjuksystern sa "Marathon? Då är du snart tillbaks med högerknät".

Min erfarenhet säger att kan du få en operation så är det bara att köra på det.
1956 • Tygelsjö
#15
3 november 2009 kl 17:49
Gilla
Hade själv haft löparknä 1994. Opererad i feb, började små jogga i mars månad. Löpte sedan Gbg varvet. Har inte haft problem med detta sedan dess. Så får chans till operation så ta den
Pernilla Persson
1971 • landvetter
#16
3 november 2009 kl 18:03
Gilla
Gjorde op av mitt besvärliga löparknä för 11 år sedan . Leif Swärd gjorde op . Han var då verksam på IFK-kliniken i Göteborg. Ett 3 cm snitt i senan och jag har ALDRIG har aldrig haft ont efter detta. Kanske kan man göra op privat och betala???? skulle utan tveka gjort det iså fall
Henrik Andersson
1973 • Göteborg
#17
4 november 2009 kl 16:40
Gilla
Hej
Jag har precis blivit behandlad för löparknä med stötvågsbehandling. 3 behandlingar har gett bra effekt. Jag tar det fortfarande lugnt men jag skulle gärna rekommendera att se över löpsteget, jag har själv lagt hålfotsinläggen åt sidan och kör Pose metoden. Än så länge funkar det bra.
Anna Z
1984 • Stockholm
#18
5 november 2009 kl 10:31
Gilla
Hur gick det Johan, du som startade denna tråd. har du och din natrapat övervägt operation eller blir det fortsatt annan träning och rehabilistering?
Margit S
1961 • Luleå
#19
10 november 2009 kl 10:18
Gilla
Den 22 dec är det dax för mig...bestämde mig efter Pernilla, Lasse och Mathias inlägg. Det ska klyvas senan och de inflammerade slemsäckarna ska rensas bort. Kirurgen sa att det brukar hjälpa i 80% av fallen.
1956 • Tygelsjö
#20
15 november 2009 kl 15:52
Gilla
Lycka till med operationen. Det kommer säkert att gå bra för dig. Perfekt tid för operation.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.