Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 6508 visningar

Otäckt slut på träningspasset. Migrän?

Karin
1983 • Stockholm
#1
6 oktober 2009 - 09:06
Gilla
Jag tvingades avbryta min joggingrunda igår eftersom mitt huvud plötsligt började dunka och jag fick en kraftig metallisk smak i munnen. Jag och en kollega var ute tillsammans. Vi joggade lugnt eftersom vi båda känt oss lite krassliga tidigare. Jag stannade direkt när det kändes konstigt men min kollega fortsatte springa. En stund efter att han stuckit iväg blev jag jättedålig, huvudet dunkade bara mer och mer och det började flimra kraftigt för ögonen. Jag blev tvungen att sätta mig ner på asfalten. Jag mådde ganska illa men det kändes inte som att jag skulle svimma. Det slutade med att en förbipasserande hjälpte mig upp och stannade en bil som skjutsade mig tillbaka till jobbet. Mitt tillstånd förbättrades bara litegrann under bilfärden som tog ca 5 min.

På jobbet mötte jag min chef i korridoren som undrade vad jag hade gjort med ögonen. Han beordrade mig att gå in på toa och titta i spegeln, och ja mina ögonvitor var helt knallröda. Sen skjutsade han hem mig. Flimrandet var nu nästan helt borta men istället fick jag en fruktansvärd pulserande huvudvärk. Munnen var också väldigt torr, men jag kände mig inte törstig. Försökte ringa sjukvårdsupplysningen men lyckades inte komma fram så jag satt i soffan bara och tog det lugnt. Efter ungefär en timme hade nästan alla de tidigare symptomen avtagit men jag började känna mig öm i lederna. Idag känns det i benen som att jag sprungit flera mil och även armarna är lite skakis. I övrigt mår jag rätt bra.

Nu undrar jag förstås vad det var som hände igår men frågan är om det är värt att kolla upp det? Jag är medveten om att många av symptomen pekar på migrän, men brukar inte migränanfall pågå under längre tid? Och kommer de verkligen mitt i ett träningspass? Jag har aldrig haft migrän tidigare. Borde jag gå till läkare trots att jag mår förhållandevis bra idag? Att jag inte ska träna förstår jag i alla fall ;)
1983 • Karlskrona
#2
6 oktober 2009 kl 10:54
Gilla
Fy vad läskigt Karin! Hoppas verkligen inte att det är något allvarligt. Hade jag varit du hade jag nog kontaktat en läkare. Jag håller tummarna för dig!
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#3
6 oktober 2009 kl 11:17
Gilla
Hej Karin,
Det lät inte alls bra. Jag skulle kontaktat en läkare, om inte annat för att få utrett vad som skett och att slippa en gnagande oro när du är ute och löper.
Johan K
1980 • Borås
#4
6 oktober 2009 kl 11:30
Gilla
Konstigt att det blev så vid lugn jogging.

Jag har råkat ut för nästan exakt samma sak, fast det var under extrem överansträngning på 2km.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#5
6 oktober 2009 kl 19:58
Gilla
Låter definitvit som migrän, ansträngningsutlöst sådan - kanske ihop med att du inte var helt på topp? Har själv haft detta vid ett flertal tillfällen. Dock mycket färre tillfällen nu när jag springer mycket. Vid de tillfällen jag haft auror (flimrandet som går över efter 20-30 min) så har jag inte haft ont så länge faktiskt.
Man blir ofta trött dagen efter ett migränanfall.
Tror du kan vara lugn. Är du orolig, kontakta din vårdcentral, dessutom kan du få utskrivet migränmedicin att ta om det dyker upp igen. Hjälper medicinen har du ju diagnosen klar.
Johan Andrén
1975 • Sävar
#6
6 oktober 2009 kl 20:34
Gilla
Det där ska du kolla upp! Det är nog inte så himla akut nu med tanke på att ditt tillstånd har förbättrats, men mitt råd är iaf att du gör det innan du anstränger dig nästa gång.
Jag kommer inte att spekulera i vad det kan vara, men det finns en del i det du beskriver som pekar på andra saker än migrän, även om migrän är ganska troligt.....man kan dock aldrig vara nog försiktig.

Lycka till!
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#7
15 oktober 2009 kl 20:19
Gilla
Allt utom ögonen är sådant som jag känner igen alltför väl. Det låter helt klart om ett migränanfall men man kan ju aldrig vara helt säker. Migrän varar olika länge för olika personer. Hos mig brukar ögonflimret (auran) vara i ca en timme och huvudvärken i storleksordningen 8 timmar men det finns dem som har problem i ett par dagar. Jag antar att det kan vara kortare också.
Hör med en läkare om du känner dig osäker.
1980 • Sundbyberg
#8
21 oktober 2009 kl 20:56
Gilla
Fick sånt där ögonflimmer en gång efter att jag kört ett riktigt hårt pass. Det jag fokuserade på såg jag inte eller hur man nu ska säga.Det flimrade även i höger nederkant i synfältet. Det gick över efter en halvtimme ungefär. Hade ingen huvudvärk alls men var helt slut dagen efter.
Ringde ögonkliniken efter att min kära mor tjatat på mig och läkaren där sa att jag fått en migränattack av den kraftiga ansträngningen. Man kan tydligen få migrän fast utan huvudvärken som han sa. Skumt. Jag hade migrän ibland när jag var i tonåren så jag vet hur det känns. Men det var ingen fara enligt honom, visserligen var han ögonläkare.
#9
15 februari 2010 kl 07:36 Redigerad 15 februari 2010 kl 08:00
Detta inlägg har raderats
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#10
16 februari 2010 kl 11:37
Gilla
Tycker mer det låter som en riktig dehydreringsattack (jag är sjuksköterska).
När jag var och hikade i Grand Canyon för 4 år sedan fick jag exakt dessa symptom. Och det var i lugn pace och det kom som en blixt: illamående, huvudvärk, mycket märklig känsla i kroppen, kändes som om jag bara ville lägga mig och sova eller dö på fläcken. Orkade inte ta ett steg. Helmärklig känsla.

När vi till slut kom tillbaka till camp träffade vi en läkare som sade att det var dehydrering och han beordrade Gatorade med Kalium/Natrium + vätska + vila. Men jag fick inte bälga i mig det, utan dricka långsamt. (Man ska höja elektrolyter och vätska i långsam takt). I ett dygn hade jag som influensasymptom typ och var helt matt med ont överallt. Jag av alla! Som aldrig påverkas av ngt typ!

Dehydrering är lättare än man tror att få.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#11
16 februari 2010 kl 15:43
Gilla
Så skrämmande och hemskt jag har också varit med om något liknande under ett ultralopp och det var typ en slags black out...som total berusning:-) först efter att ha fått massor med dricka så piggnade jag till men det kändes totalt overkligt.
Bl.a säckade jag också ihop och bara ramlade raklång ned för det hjälpte inte att sitta (men tog mig upp så gott jag kunde på en gång).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.