Löpning Träning 6 inlägg 3081 visningar

Intervaller, fartlek o.s.v. Förvirrad!

Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#1
7 april 2010 - 12:57
Gilla
Vad är egentligen skillnaden mellan intervaller och fartlek? Som jag har förstått det är fartlek en slags intervallträning, att man springer allt vad man orkar en bit och sen joggar, och så fortsätter så ett antal gånger, men vad är skillnaden, eller är det typ samma sak?
Jag är ju en sån som normalt bara springer på en sträcka eller tid som jag tycker är lagom och så gör jag det på ett sätt som det känns bra, men det skulle vara kul å lära sig lite mer om dessa olika löparvariater :)
Enpetarmannen
1980 • Göteborg
#2
7 april 2010 kl 13:17
Gilla
Intervallpass består av ett förutbestämt program. Under fartlekspassen lägger du in små fartökningar lite när du känner för det :) här kan man ju iofs också bestämma i förväg att det ska vara ett visst antal ökningar och/eller en minimisträcka varje gång (x lyktstoplar eller vad som helst), men det är alltså ändå mycket mer flexibelt än intervallpassen.
1943 • Kållered
#3
7 april 2010 kl 13:59
Gilla
Fartlek betyder också att man kan variera sitt tempo under sin tänkta löprunda,som jag tycker är en lite roligare form av intervalltr.
1969 • Sala
#4
7 april 2010 kl 17:42
Gilla
Det du skriver, Åsa, att du "normalt bara springer på en sträcka eller tid som jag tycker är lagom och så gör jag det på ett sätt som det känns bra" är egentligen vad fartlek går ut på. Fortsätt med det, men försök att låta det "kännas bra" att springa lite fort emellanåt...
1986 • Helsingborg
#5
8 april 2010 kl 11:11
Gilla
Bra fråga Åsa, det ville jag också ha svar på.

:)
1969 • Sala
#6
9 april 2010 kl 08:52
Gilla
I intervaller har man fasta sträckor, som man bestämmer på förhand, och som man springer på en tid som man också bestämt på förhand, som exempelvis 400 meter på 1.30, tio gånger, med 1.30 vila mellan varje. Vilan kan ske stående eller joggande.

I fartlek har man inte bestämt något på förhand, utan springer som man känner för, och som kroppen orkar, men man springer fort ibland och sakta ibland. Om man springer två kan man tävla (Sisten till tanten med hunden är en gris!), eller mot sig själv (Innan klockan är 13.08 ska jag vara framme vid tanten med hunden, eller innan backen är slut ska jag ha sprungit om flickan på cykeln). Du kan även bara springa på i hög fart i en stund, utan några vägmärken, utan bara hålla på tills det börjar kännas i benen och flåset blir obehagligt, och då joggar du igen. Ibland kan stärckorna av språng vara långa och ibland korta, som du känner för just då.

Man kan även blanda de två formerna och springa i exakt 2 minuter och sedan jogga i 2, o.s.v. några gånger, men du skriver inte upp något eller bestämmer på förhand, utan du kommer på sådant efterhand.

Själv föredrar jag intervaller för jag gillar att ta tid och skriva upp tiden på jogg som bevis på att jag klarade det!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.