Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 4026 visningar

Benhinneinflammation/stressfraktur?

1963 • Hestra
#1
22 augusti 2010 - 22:06
Gilla
I våras tränade jag till Gbg-varvet mm med lite känningar då o då i höger skenben. Skenbenet svullnade upp lite och ömmade även vid tryck.
Jag genomförde varvet utan större smärtor men efteråt tränade jag mest i skogen o inte på asfalt.
Jag fick ont i vänster knä i början av juli och vilade i drygt 4 veckor, tänkte att det var bra även för skenbenet.
Jag har inte ont längre varken i knäet eller skenbenet när jag tränar, men skenbenet är fortfarande rejält svullet (mitt på skenbenet, området är ca 7 cm långt och är så svullet att det är iögonfallande även för dom som inte vet om det) och det kan värka ibland på natten och det är väldigt ömt vid tryck, så 4 veckors vila gjorde varken till eller från.

Vad gör jag nu? Kontaktar läkare för röntgen? vilar till våren? ignorerar smärtan eftersom den inte kommer vid träning?
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#2
23 augusti 2010 kl 00:45
Gilla
Ta det lugnt med träningen några veckor till, spring lugnt, och inte så långt, vila fler dagar mellan träningspassen, det kan vara en stressfraktur som inte hunnit läka färdigt.
Robert Perrakoski
1980 • Stockholm
#3
23 augusti 2010 kl 09:49
Gilla
Anette - Det låter som en stressfraktur, men du skulle behöva röntga för att vara säker. Som jag förstår det så har man stressfraktur så får man i princip inte belasta benet/benen mer än vanlig gång. Så du får simma och köra rehab. Det kan ta upp till 90 dagar för skelettbenet att bygga upp sig igen.

Så kolla upp det med läkare, ha tålamod så kommer du gå starkare ur detta!
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#4
23 augusti 2010 kl 23:02
Gilla
Först måste du söka läkare och få en röntgen gjord !!! Lova !
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
23 augusti 2010 kl 23:56
Gilla
Du ska absolut låta dig undersökas av en läkare och inte springa så att du får ont efteråt, vare sig nu eller senare. Det nästan enda sättet att få bestående skador av löpning är att envisas med att springa fast man har ont antingen när man springer eller efter passet. Så se till att få en pålitlig diagnos! (Räcker det inte med röntgen så envisas med att gå vidare med MR eller möjligen ultraljud, de är bra på att visa olika saker.)
1963 • Hestra
#6
24 augusti 2010 kl 09:38
Gilla
OK, tack för svar!
Jag ska omgående beställa tid hos läkare, men det sitter långt inne......det är mycket sällsynt att jag besöker dom och det är väl ett tecken på att jag är frisk & kry annars. Det är faktiskt bara i samband med motion & träning som jag besöker vårdcentralen:)
Jag har haft "golfarmbåge" av för mycket golfande (fruktansvärd smärta o vila ifrån golfen i 8 månader!), ledband skadat i tummen (efter att ha snubblat på en rot i skogen och dykt ner med ansiktet bland barren!, sjukgymnastik o rehabträning i 6 månader) och nu i vinter/vår bäckenrotation och den var inte heller så skön! (enl kiropraktorn berodde den på för mycket löpträning i förhållande till styrketräning av bålen/bäckenet)
Så om jag inte hade tränat varken golf eller löpning hade jag sluppit en massa smärta.......men då hade jag inte mått bra för övrigt och det är det viktigaste av allt!
Så jag tänker motionera vidare! (men först kontakta läkare - jag lovar)
1963 • Hestra
#7
2 september 2010 kl 09:40
Gilla
Kan meddela att svullnaden är nu efter 8,5 veckas vila är borta, men skenbenet "buktar ut" där svullnaden tidigare fanns.
Lite ömt vid tryck men jag kan nu raka benen utan att grimasera av smärta när jag nuddar benet:)
Har fått tid hos läkare nästa vecka.

Har börjat intensiv styrketräning istället - man måste ju göra nåt innan man blir galen (hatar cykla o simma).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.