Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 9553 visningar

Stressfraktur vs Benhinneinflammation

Sophia I.
1983 • Malmö
#1
18 juni 2008 - 09:07
Gilla
Jag har haft problem med mitt högra ben sedan slutet av april och kan inte riktigt förstå vad det är. Från början var jag säker på att det var benhinneinflammation men symptomen stämmer inte riktigt. Är det någon som har erfarenhet av stressfraktur i benet eller benhinneinflammation med samma symptom som jag (som fått diagnos)?

Jag har inte alls ont i vila utan bara vid belastning och det är en ganska liten punkt som gör ont när jag känner på benet. När jag springer/går så gör det mest ont de första stegen för att mattas av (domna av) ju längre jag springer/går. Det har också varit en svullnad runt stället där det gör ont. När jag har sprungit när det gjorde som mest ont (ja jag vet, fruktansvärt korkat) har benen kännts jättetunga.

Har tänkt gå till en läkare också och undrar om någon vet en bra idrottsläkare i Malmö? Eller om det är sjukgymnast man ska gå till?

Kan väl också säga att jag har bra skor med gjutna inlägg och att jag inte har sprungit sen Stockholm Marathon (efter det blev benet bättre! Konstigt) utan cyklar och tränar styrketräning istället.

Tacksam för svar!
/Sophia
Ola
1976 • Stockholm
#2
18 juni 2008 kl 09:37
Gilla
Jobbigt! Jag tycker absolut att du ska försöka hitta en bra idrottsläkare så att du får rätt diagnos. Tyvärr har jag inga tips på idrottsläkare Malmö men om du inte får napp i formumet kan du kanske få tips via idrottshögskolan..
Johan Edgar
1977 • Göteborg
#3
18 juni 2008 kl 15:59
Gilla
Svårt att säga vad det är såklart, och det skulle säkert vara bra om en sjukgymnast eller idrottsläkare tog en titt på det. Har tyvärr inget tips på sådan i Malmö, men om du börjar med sjukgymnasten så vet säkert hon/han, alternativt att du får en remiss från en allmänläkare. Har du tur så kan du hitta en löpningsintresserad allmänläkare.

En benhinneinflammation utvecklas ofta gradvis så vitt jag förstår. Steg ett är diffusa smärtor efter löpning, steg två smärtor under löpning som går att ta sig igenom, steg tre smärtor hela tiden under löpning och steg fyra är smärtor även vid lättare ansträngning. Från steg fyra kan sedan en stressfraktur eller ett rejält kompartmentsyndrom utvecklas. Denna utveckling är naturligtvis generaliserad och verkligheten behöver inte se precis likadan ut. Vid steg fyra ska smärtan vara helt outhärdlig, som att någon sticker knivar i benen vid varje steg.

Att du styrketränar och cyklar är en bra idé, benhinneinflammation beror i stort sett alltid på att musklerna i benen blir starkare snabbare än ben och ligament, och det är därför som det är viktigt att öka på träning långsamt. En del människor är också mer känsliga än andra på grund av tex överdriven pronation eller kraftig hälisättning i löpsteget. Jag tror att det är bra att fortsätta belasta de muskler och leder som orsakar problemen, men i vettig utrsträckning, som att gå istället för att springa, eller springa där man vet att det inte gör ont tills besvären går över. Hur lång tid detta tar beror på hur snabbt kroppen anpassar sig, och en tidsrymd på tio tolv veckor är en vettig gissning, alltså ett tag till för dig. Men jag instämmer i att det är bra att få rätt diagnos, så gå du till en läkare.

Hoppas benen blir bättre snart!
1960 • MALMÖ
#4
18 juni 2008 kl 16:29
Gilla
Bästa idrottsläkarna/sjukgymnasterna finns på IMC-Malmö, Idrottsmedicinskt centrum på Helmfeldtsgatan (vid Stadsteatern)
/Karin
Sophia I.
1983 • Malmö
#5
18 juni 2008 kl 19:22
Gilla
Tack så jättemycket johan för ditt svar! Outhärdlig smärta har jag inte haft så jag får hoppas att det inte gått så långt. Ska ringa och boka tid hos IMC redan imorgon så jag verkligen får hjälp, har varit hos IMC tidigare men visste inte att dom har läkare där också, så tack Karin för tipset.
Kattis Blom
1964 • Stockholm
#6
21 juni 2008 kl 17:51 Redigerad 21 juni 2008 kl 17:50
Gilla
Var hos en skoortoped som frågade om jag kunde hoppa på det benet som gjorde ont. Har samma smärta som du, och kunde absolut inte hoppa på ett ben. Han sa att det förmodligen är en stressfaktur till följd av fel skor på asfalt, som jag springer på. Har inte varit hos läkare, men måste röngas.
Lycka till,
Kattis
Leif Nilsson
1957 • Växjö
#7
21 juni 2008 kl 20:00
Gilla
Hej!
Jag råkade ut för en stressfraktur ovanför vristen, spricka i skelettet, för 8 år sedan när jag sprang halvmaran i Sthlm. Trodde först det var benhinneinflammation. Men det blev stelare och stelare under kvällen, och dagen efter kunde jag inte gå, det blev kryckor i en vecka. Sen kunde jag gå men haltade i 3 månader. Det tog 2 st röntgen och 3 månader innan de hittade något i röngen. Sen tog det nästan 3 år innan jag kunde springa kontinuerligt igen med starka muskler. Nu är jag överlycklig av att ha kunnat springa Gbg-varvet i år med hyfsat tid. Så jag tror knappast du har en stressfraktur, eller också är det en väldigt lindrig sådan.
Prova med "Gå och löpkliniken", de kanske kan råda dig vidare.
Hoppas det inte är så allvarligt/Leif
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.