Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 33485 visningar

Ont i baksida lår

Kristina Gustavsson
1968 • Rockneby
#1
4 mars 2011 - 10:26
Gilla
Jag har under de senaste månaderna börjat få ont i baksidan av framför allt det ena, men nu även en del i det andra, låret. Det är ingen svår smärta, utan känns mer som träningsvärk. Den kommer dock redan när jag springer, nästan med en gång, och om jag springer långt blir det värre. Då känns det som om jag är rejält trött i baksidan av låren, vilket jag aldrig har känt förut (springer jag längre än jag är van vid brukar det vara på framsidan det känns). Sen efteråt känns det som en rejäl träningsvärk hela dagen och sedan lite mindre i några dagar efteråt. Testade att inte springa på 5 dagar och då gick det över helt, men så fort jag sprang igen kom det tillbaka. Ska man vila en längre tid eller vad gör man? Tråkigt, vill ju kunna springa!
Tacksam för råd!
1982 • Stenungsund
#2
4 mars 2011 kl 22:01
Gilla
Har samma skit. Känns lite som en helt ny muskel som tröttnar långt innan resten. För mig dök upp redan under midnattsloppet i aug. Sen plågade jag mig genom Lidingöloppet månaden efter, vilket kanske inte var det bästa. Men hursomhelst vilade jag över en månad efteråt i hopp om att det skulle läka. Det gjorde det inte, inte ett dugg.

Nu idag är det klart bättre även om det fortfarande känns ibland. Sedan i höstas har jag åkt ganska mycket skidor (vilket har funkat bra) och tränat lite på gym. Tror framför allt att det är styrketräningen som gjort gott.

Ta det försiktigt med stretchningen. Tror mest det sliter.
1982 • Stenungsund
#3
4 mars 2011 kl 22:09
Gilla
Kom just på. Något du kan pröva är att gå till en massör. Muskelknutor kan bromsa blodflödet vilket i sin tur tröttar ut muskeln. Själv var jag för lat för att testa detta.
Charlotta Zander
1968 • Halmstad/Skedala
#4
4 mars 2011 kl 22:18
Gilla
Både jag och sambon sprang Stockholm Marathon alldeles för otränade och vi har båda haft ont i baksida lår ½ år efter loppet. Både när vi tränar och dagarna efter. Tyvärr är det nog bara att inse att man blir stark i framsida lår av att springa, men baksidan behöver extra styrketräning. Nu har jag lagt mycket tid på att träna magmuskler och baksida lår utöver löpträning och nu springer jag helt utan smärta igen. Vila tror jag inte på, snarare mer träning på rätt ställe, det är bara att ge sig iväg till gymmet. Lycka till
Bergan
1981 • Göteborg
#5
4 mars 2011 kl 23:22
Gilla
Jag har också problem med mina baksidor! Främst vänster, kommer och går lite när jag ökar intensiteten och kör kvalité. Och oftast handlar det om att man är för svag i baksidorna. Tipset jag fått är att stärka upp muskulaturen, så nu kör jag baksidorna på gymmet 1-2 ggr/veckan. Har precis börjat så jag hoppas att detta kommer hjälpa.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#6
5 mars 2011 kl 00:16
Gilla
Charlotta: Helt rätt. DEt gäller att stärka baksida lår, vader, korsrygg och mage för att kunna hålla bättre i långlöpning. Det finns intressanta artiklar på jogg.se om detta, lär dom.

Jag hörde en intervju med Anders Gärderud som menade att styrketräning av vader och baksida lår är nödvändigt för långdistanslöpare. Och en Olympiasegrare kan inte ha fel.
Kristina Gustavsson
1968 • Rockneby
#7
5 mars 2011 kl 11:17
Gilla
Tack så mycket för era svar! Så skönt att höra att det troligen inte är långvarig vila som behövs! Rent praktiskt tror jag inte det är möjligt för mig att hinna träna på gym just nu, men det borde väl finnas styrketräningsövningar som man kan göra hemma också?
Tycker det är lite konstigt att det kommer nu, efter att jag har sprungit i 15 år och i vissa perioder sprungit betydligt mer än jag gör nu. Det är precis som du skrev Peter, att en muskel tröttnar långt innan man känner sig trött alls för övrigt. Och så blir man ju orolig att det bara ska bli värre och värre. Men nu känns det som att jag ändå ska våga fortsätta träna och att jag ska klara Göteborgsvarvet även i år!
1968 • Helsingborg
#8
5 mars 2011 kl 12:01
Gilla
Kör styrketräning för baksidorna. Kan du inte ta dig till ett gym så kan du ju köra hemma på köksgolvet. Ligg på rygg och lyft upp baken så att baksidorna och gluteus får jobba. Är du tillräckligt stark kan du ju köra ett ben i taget. Annars rekomenderar jag marklyft och frivändningar med skivstänger.
1968 • Helsingborg
#9
5 mars 2011 kl 12:09
Gilla
Stretching är också viktigt. Lägg en handduk under ett glatt golv och stå på ett knä samtidigt som du slajdar ut med med rekt ben, typ spagat. Detta gör att du tänjer ut musklen och undviker på så sätt att den brister om du trycker på när du springer i snabbare fart. Får du en liten bristning i baksidan så kan det göra väldigt ont och det kan ibland kännas som träningsvärk.
Petra Mattsson
1966 • Ryd
#10
5 mars 2011 kl 15:35
Gilla
Hej!
Gå inte för länge med ont i hamstring innan du söker hjälp.
Då blir du aldrig av med det. Så fort jag går ut när det är minusgrader ute känns det. Styrketräning som de andra redan sagt här & stretchen är minst lika viktig. Man bör ju sträva efter att vara lika stark på framsidan som baksidan. & utebliven stretch gör ingen hamstring glad.
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#11
5 mars 2011 kl 17:35
Gilla
Hej

Jag har exakt samma problem. Det började för ca 3 månader sedan, först (och mest) i vänster baksida, nu även lite i höger. Jag har bara väntat på att det ska "brista".
Skönt att höra att det kanske inte krävs en massa vila, utan att man kan träna upp styrkan istället.

Min fråga: Hur hårt ska man stretcha? Ju mer jag tar i, ju ondare gör det (jag är väldigt stel...) Är det bara att bita ihop, eller ska man ta det försiktigt?
1979 • Stockholm
#12
6 mars 2011 kl 09:44
Gilla
Jag skulle ta det väldigt lugnt med stretch i alla fall. Min erfarenhet av stretching är att det snarare har stjälpt än hjälpt. Styrketräning däremot är en fantastisk kur.
Petra Mattsson
1966 • Ryd
#13
6 mars 2011 kl 14:53
Gilla
Du ska definitivt INTE strunta i stretchen...
Men du ska ta det försiktigt, det ska strama lite men inte göra ont.
Prova yoga, ngn fysisk form & ge inte upp efter 1 gång.
Stretchar du inte efter styrketräningen heller Erik?
Det funkar kanske i din ålder men inte när du blir äldre.
1979 • Stockholm
#14
7 mars 2011 kl 14:29 Redigerad 7 mars 2011 kl 14:32
Gilla
Jag stretchar mindre och mindre efter styrketräningen numera. Som sagt, min erfarenhet hittills är att jag snarare har fått mer ont lite här och där efter att ha stretchat mycket. Självklart ska man inte ta i så mycket så att det gör ont när man stretchar, men det har jag inte gjort heller. Jag tror det är väldigt individuellt snarare än åldersbetingat.

Jag har under hösten (framgångsrikt) rehabiliterat baksida lår med styrketräning och i princip ingen stretch alls. Detta enligt ett program från en mycket erfaren idrottsläkare. Jag frågade till och med om stretch, han menade att det var helt onödigt, åtminstone i rehabsyfte.
Tor
1975 • Göteborg
#15
7 mars 2011 kl 17:05
Gilla
1976 • Linköping
#16
7 mars 2011 kl 21:32
Gilla
Hade precis samma problem.
Dock har dessa i princip försvunnit genom att träna upp styrkan i korsryggen,samt väldigt mycket stretch av baksida lår,korsrygg och Vaderna.Just vaderna var en stor bov enligt min massör,hon sa att dom flesta problemen sitter under där man egentligen har ont.
Men jag måste stretcha mycket i dessa områden efter varje pass, annars återkommer problemen direkt.
Charlotta Zander
1968 • Halmstad/Skedala
#17
8 mars 2011 kl 21:05
Gilla
Ett bra tips om man har ont om tid för att ta sig till gymmet är att köpa en tränings-DVD. Det är lättare än att hitta på egna övningar. Jag kan lova att det räcker med 25 min framför TV:n för att få träningsvärk :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.