Löpning Träning 29 inlägg 17421 visningar

Träning och allergi?

Jenny Viklund
1983 • Örebro
#1
11 april 2011 - 13:54
Gilla
Jippi, pollensäsongen är här! Halsen kliar, näsan rinner och jag skulle gärna amputera mina ögon. Tabletter inköpta och jag väntar på att lindringen ska komma.

Dock undrar jag om jag behöver ta hänsyn till detta vad gäller träningen? Är det bara att köra på om det känns okej? Infektioner och sånt ska man ju inte bråka med, men allergiska reaktioner kan väl inte vara lika farliga?

Tacksam för svar!

//Jenny
< < < 1 2 > > >
Magnus
Stockholm
#2
11 april 2011 kl 13:59
Gilla
Nej, det är inte farligt att träna med allergi, däremot ska man kanske lyssna lite mer på kroppen och ta det lugnare om man har stora besvär med allergin, eftersom det tär lite extra på kroppen. Själv har jag ibland känt att jag lättare drar på en förkylning just nu på våren, fast jag vet inte om det beror på allergin eller nåt annat.
1964 • Huddinge
#3
11 april 2011 kl 14:46
Gilla
45 med astma/allergi har lärt mig att medicinera regelbundet på våren med förebyggande medicin. Pulmocort för astman. Och allergitabletter av något slag för allergin. Jag kan uppleva att vid mycket allergi går min prestationsförmåga ner. Dels beroende på allergin i sig och dels på medicinen. Vid allergibekymmer får jag lättare astmabesvär så det gäller att hålla allergin borta.
Det är absolut ingen fara att träna vid allergi. Dock kan prestationsförmågan sänkas som jag skrev om, men det är individuellt.
Infektioner i luftvägarna är tyvärr lite lättare att dra på sig vid allergin. Slemhinnorna är skörare och inte lika bra på att stå emot infektioner.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#4
11 april 2011 kl 16:37
Gilla
Tack båda två! Skönt att veta att jag inte riskerar att ställa till med någon stor skada.

Roger: Då är du lite mer veteran än jag då jag började känna av pollen så sent som förra året. Jag får känningar tidigt men det försvinner oftast ganska snabbt, så det är nåt som blommar tidigt som jag reagerar på. Al kanske?

Jag brukar vara bra på att lyssna på kroppen, så jag fortsätter helt enkelt med det. :)

//Jenny
1975 • Hässelby
#5
11 april 2011 kl 17:21
Gilla
Jag upplever det precis som Roger skriver, med ett tillägg. Det jag har märkt i år (första året jag tränar lite hårdare) är att återhämtningen blir lite sämre när allergin är som värst. Jag kan inte svära att det beror på pollenallergin, men det är inte omöjligt. Kanske det kan bero på att immunförsvaret är "upptaget" med allergin?
Maria Pettersson
1972 • Frändefors
#6
11 april 2011 kl 17:26
Gilla
Eftersom du säger att du brukar reagera tidigt på året, så är det säkert mot hassel...de brukar blomma redan i februari-mars typ, Nu är det mest sälg.
Själv märker jag att det är jobbigare att träna kvällar under den värsta pollensässongen, så jag försöker att komma ut en sväng på morgonen, det hjälper mig en del iallafall. Kom bara ihåg att börja tidigt med antihistaminerna i förebyggande syfte så brukar besvären bli mildare om det inte är ett "jättepollenår" typ! Lycka till :)
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#7
11 april 2011 kl 17:28
Gilla
Just ja, hassel blommar också tidigt. I och för sig är det bara al som pollenprognoserna visar är aktivt i Umeå-trakten just nu, men de är väl inte alltför pålitliga.

Jag kör igång med antihistaminerna redan nu, hoppas det är nog tidigt. Det är bara andra året jag har problemet så jag har inte direkt någon vana eller rutin inne än.

Jag vet att det är lite mindre pollen när det regnat och på morgonen, men hur är det med vind? Tänkte om det är klokast att hålla sig på berget där det är lä eller om jag ska ut och låta vinden piska mig på Röbäcksslätten. :P
1964 • Huddinge
#8
12 april 2011 kl 01:15
Gilla
Jenny kom på en sak. Tänkte inte på att du bor ju i björkarnas stad!! Alltså samma växtzon där jag är ifrån. Växtzon 5.även på småländska höglandet. Al och som nämnts ovan hassel kommer tidigt. Och pollenprognoserna är faktiskt riktigt tillförlitliga. Men det som kommer först är faktiskt snömöglet. Alltså när snön smält undan, och knappt det, så gömmer det sig en massa mögelsporer under snötäcket som blottas.

Kör igång med antihistaminet när våren kommer. Sommartid=medicintid.

Vind. Funderade över det och kom fram till att det inte spelat någon roll för mig. Antingen blåser pollenet undan eller så ligger det still. Så strunt samma.

Tänk positivt! Ingen jävla allergi ska få hindra dig. Du är ju inget offer utan du ska bara lära dig att hur du bäst lever med din allergi. Kör hårt!
Jeanette
1985 • Gävle
#9
12 april 2011 kl 15:15
Gilla
Har även här pollenallergi, hela sommar säsongen ut, jag måste ta det extra varsamt då jag nu löper, för att undvika att mina luftrör täpps igen, vilket de gjorde redan efter en kilometer, så det blir tufft nu :/ men skam den som ger sig. Så av egen erfarenhet, råder jag att ta det varsamt då det gäller allergier och träning!
1964 • Huddinge
#10
12 april 2011 kl 15:46
Gilla
Jevantte du kanske skulle behöva lite astmamedicin. Tycker du ska prata med en läkare. kan ju vara så att du med hjälp av lite medicin inte behöver begränsa din träning i sommar. Lycka till.
1986 • Mölndal
#11
12 april 2011 kl 17:17
Gilla
Vad bra att den här diskussionen redan var igång. Nu har jag precis varit ute och sprungit och det var verkligen ett av de jobbigaste. Så dåligt tränad är jag inte. Jag fick knappt luft genom näsan för den rann hela tiden och i halsen kändes det helt stopp i. Kan detta bero på allergi? Nu äter jag redan allergitabletter och så.
1964 • Huddinge
#12
12 april 2011 kl 19:42
Gilla
Kom hem från en runda nyss och jag glömde ta med min astmamedicin och ta en dos innan träning. Givetvis kände jag av min astma då jag inte hade medicin med! Min upplevelse var ungefär som din Gabriella. Lite Bricanyl och det hade varit betydligt lättare.
Annika
1976 • Malmö
#13
26 april 2011 kl 14:19
Gilla
Har varit allergisk sedan 1986 (katt, björk, gräs, kvalster). Våren är HEMSK. Man springer och tränar och laddar och rätt var det är tar det stopp och att springa 2 km känns som ett marathon lopp. Och jag glömmer varje år att det är så här, och anmäler mig gladeligen till Stockholm Marathon. Nåt som hjälpt mig avsevärt mot tröttheten + eg alla övriga symptom också är akupunktur. Jag har testat det mesta, t o m sk hyposensibilisering där man under 3-4 år går till sjukhuset var 6e vecka för en slags vaccinering/tillvänjning av det man är allergisk emot. Dock utan framgång. Akupunkturen har tagit bort det mesta av tröttheten, även om jag vissa år får komplettera med en eller två kortisonsprutor i maj-juni. Det är bara att kämpa på och vara glad att man bara har dessa problemen 2 mån om året.
1964 • Huddinge
#14
26 april 2011 kl 21:41
Gilla
Glömmer varje år att det är bättre att springa på morgonen då daggen binder pollonet.
2006 • Alingsås
#15
26 april 2011 kl 22:41
Gilla
Har milda symptom av björkpollen, lite kli i ögonen och igenslammad näsa. Har märkt att piller såsom Kersten och Clarityn gör mig besvärsfri men andfådd vid låg ansträngningsgrad.
Erika Åberg
1980 • Visby
#16
26 april 2011 kl 23:08
Gilla
Ah! Precis den tråden jag var ute efter.
Jag har glatt joggat mig igenom hela vintern och varit så grymt nöjd med att det har gått så bra - men nu är det liksom stopp. Sedan ca en månad tillbaka är det som att jag har en pingisboll- tennisboll i svalget när jag skall andas - både under och efter passet. Det finns där även annars under dagen - av och till, men blir svårast att hantera i samband med löpträningen. Kan detta hänga ihop med pollen? Det sticker i läpparna också, känns som att de svullnar en aning?

Känns så himlarns surt när folk skriver "Nu börjar löparsäsongen" och jag vill bara gräta. Vill ju sä gärna springa OCH andas...
1964 • Huddinge
#17
26 april 2011 kl 23:48
Gilla
Erika, det låter som allergi tycker jag. Prova något receptfritt på apoteket. Ta det billigaste, det är ändå samma sak i dem.
1964 • Huddinge
#18
26 april 2011 kl 23:49
Gilla
Har du ändå svårt att andas så kolla med en läkare.
Erika Åberg
1980 • Visby
#19
27 april 2011 kl 11:54
Gilla
Tack för tips! Ska börja prova med receptfritt i dag.
Andreas Lindholm
1973 • Växjö
#20
18 juni 2013 kl 18:31
Gilla
Dammar av den här tråden lite nu när ögonen börjar muras igen av midsommarallergin. Har någon koll på hur det är att träna om man bara har lite lätt allergi mot midsommarblommor/gräs typ rinnande näsa och svullna ögon?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.