Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 1775 visningar

Ansträngningsastma och/eller allergi?

1988 • Stenungsund
#1
10 juli 2017 - 16:23
Gilla  
Vid en löprunda förra veckan så frågar löparkompisen om jag är allergisk eller har någon typ av ansträngningsastma eftersom jag behöver snyta ut snor konstant och får rätt mycket slem i halsen vid riktigt tuff löpning.

Har inte tänkt på detta på ganska länge men det stämmer att jag hela året om alltid har en rinnande näsa vid aktivitet. På vintern känns det ju inte så konstigt kanske men även på sommaren har jag det. Har aldrig tagit ett allergiprov (som jag minns). Dags att göra det kanske?

Mer intresserad är jag dock av allt halsslem jag får. Som sagt så behöver jag harkla mig vid hårda intervaller och tuffa lopp. Får även en del problem vid simning då det ligger massa slem i halsen samtidigt som man ska försöka andas den där lilla halvsekunden.
Kan någon typ av ansträngsningsastma visa sig på det sättet? Jag får ju tillslut problem med andningen pga detta men det får väl alla förr eller senare vid tuffa intervaller tänker jag?
Om man nu skulle vilja testa detta, hur ska man gå tillväga då? Eller är det ens någon ide? Har gjort vanligt lung-test och kan inte provresultatet i huvudet men hade något mer/större lungkapacitet än snittet, men det kanske inte spelar så stor roll vid just ansträngningsastma?
Magnus
0 • Sthlm
#2
10 juli 2017 - 19:25 Redigerad 10 juli 2017 - 19:25
Gilla  
Börja med din lokala vårdcentral, de kommer skicka dig vidare om det behövs. Spirometritest är det man vanligen använder för att upptäcka astma.
Erin Gilson
1981 • Sundbyberg
#3
10 juli 2017 - 19:53
Gilla  
Jag har exakt samma problem. Har gjort spirometri och kollat hjärta och lungor (fast aldrig under belastning..) tar astmamedicin dagligen och ändå så hjälper det inte med allt. Testat för de enklaste allergierna (pollen, katt, hund häst etc) men inget dår heller. Håller på bli galen!
Har uteslutit mejeriprodukter från min kost och det har hjälpt lite faktiskt. Men så fort jag får i mig mjölk nu så blir jag som tokförkyld fast jag mår bra.
Men slemmet... aldrig upplevt så segt slem som verkligen fastnar och inte går att svälja heller utan att det fastnar igen. Så jag lider med dig!!
1988 • Stenungsund
#4
10 juli 2017 - 20:09
Gilla  
Någon som vet hur det funkar vid just ansträngning, kan man få ett "prov" hem och sen köra några stenhårda backintervaller med en inhalator och se om det blir bättre eller måste allt vara labb-testat?
Vet ju inte ens om det är det, men har en känsla av att det kan vara svårt att bli trodd eftersom jag antagligen är något bättre/snabbare än en medelsvensson. Men får gå dit och prata med dom, kanske kan ha tur med vem man får!

Ett allergi-test behöver jag ju ta oavsett så...
Irene
1968 • Åstorp
#5
10 juli 2017 - 20:17
Gilla  
Du kan bara få receptbelagd medicin via läkarbesök. Cortisoninhalator morgon och kväll tillsammans med astmapiller t ex Montelukast utgör grunden. Till det läggs ev. allergimedicin. Vi andningsbesvär lägger man till t ex Bricanyl. Man tar aldrig Bricanyl i förebyggande syfte och framför allt inte före träning eftersom den höjer pulsen. Om du bara vill prova allergipiller kan du köpa dem receptfritt på apoteket.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#6
10 juli 2017 - 20:18 Redigerad 10 juli 2017 - 20:19
1 Gilla  
Jag har fått tid senare i juli för att just göra ett test vid ansträngning. Det ska göras på löpband på Fysiologikliniken i Västerås. Uppvärmning, test på 6 minuter i hög belastning och nedvarvning och samtal kring vad som kommer fram.

Att jag fick en remiss vidare för att göra ett fysiskt test beror på att mina värden och lungkapacitet vid blåstest (spirometri) var för bra. Jag tror det beror på vad det är för person man möter vid vårdcentralen men tipsen är oavsett: Stå på er! Är det något som är fel så är det bättre att ni får se till att göra testet så att ni kan utesluta "värre" saker.

Mina bekymmer uppenbarar sig vid längre, högre ansträngning och det uppstår ett pipande/väsande ljud samt en massa slem osv.

Värt att veta: Blir ni ordinerade medicin, dubbelkolla då vad som är lagligt och sök dispens om det behövs.
1969 • Jakobstad
#7
11 juli 2017 - 12:59 Redigerad 11 juli 2017 - 12:59
1 Gilla  
Jag har lidit av samma symptom i flertal år. Segt slem vid ansträngning och rinnande näsa. Tog tag i saken i mars och uppsökte arbetshälsovården. Gjorde en PEF test hemma och var sedan på spirometri, varefter det konstaterades att jag har lindrig (ansträngnings)astma. Inhalerar nu regelbundet kortison (Flixotide) och har även Ventoline vid behov (har inte kännt behov av ventolin dock). Är idag i princip symptomfri och skall bli intressant att se hur det känns i höst/vinter då det tidigare blev värre med ökande köldgrader. Rekommenderar att du uppsöker hälsovården och får dig testad.
1988 • Stenungsund
#8
12 juli 2017 - 00:08
1 Gilla  
Henrik det låter ju väldigt likt något jag har. Jag ska försöka gå dit imorgon alt torsdag och sen får vi se vart det leder.
Men vad är ett PEF test?

Senad, efter att ha läst din text så började jag tänka lite på när jag behöver harkla mig. Jag tänkte att det va vid riktigt hög puls som tex väldigt jobbiga backintervaller. Men när jag tänker på det nu så inser jag att det faktiskt är mer på intervallerna som är lite längre, runt 800m eller mer. Såklart med hög puls.
1969 • Jakobstad
#9
12 juli 2017 - 06:18
Gilla  
PEF = peak expiratory flow.
Man andas kraftigt ut i en mätare som registrerar "utandningskapaciteten" (l/min). och upprepar testet 15 minuter efter att man tagit luftvägsöppnande medicin (t.ex ventoline).
1963 • Åkersberga
#10
12 juli 2017 - 10:51
Gilla  
#6, innan ni skrämmer upp folk så de inte vågar ta sin medicin, kolla vad som verkligen gäller.
http://www.rf.se/Antidoping/Dispens/nationellhogellerovrigidrottsutovare/
"Indelningen i idrottsutövare på nationell/hög tävlingsnivå respektive övrig idrottsutövare gäller endast i samband med dispensreglerna och ska tolkas enligt nedanstående.

Idrottsutövare på nationell/hög tävlingsnivå ska alltid ansöka om dispens.
Övriga idrottsutövare omfattas av retroaktiv dispens i enlighet med idrottens antidopingreglemente."
http://www.rf.se/Antidoping/Dispens/Retroaktivdispens/
"Indelningen i idrottsutövare på nationell/hög tävlingsnivå respektive övrig idrottsutövare inom dipsensreglerna innebär att idrottare på övrig idrottsnivå ansöker om en retroaktiv dispens efter begäran från Dopingkommissionen för bruk av dopingklassad substans/metod. Sådan begäran kommer normalt när idrottsutövaren får besked om att förbjudna substanser hittats i dopingprovet.

Övrig idrottsutövare får alltså möjlighet att ansöka om dispens i efterhand medan idrottsutövare på nationell/hög tävlingsnivå alltid måste ansöka om dispens i förväg."

Om ni INTE hör till eliten kan ni lugnt ta er astmamedicin utan att oroa er!

Elit = Idrottsutövare som är utsedda att vistelserapportera av det internationella specialidrottsförbundet (ISF) eller som deltar i tävling särskild listad av berört ISF.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#11
12 juli 2017 - 11:01
Gilla  
Exakt vart har jag skrämt folk till att inte ta sin medicin? Klart och tydligt: Ta reda på vad som gäller, sök dispens om det behövs. Vart är det att skrämma upp någon?

Var det någon som blev uppskrämd av det? Henrik, Thomas, Erin, Magnus, Irene - Blev ni rädda?

För övrigt och väldigt offtopic: det är jädrans vad det börjar dyka upp profiler på svar som jag ger på jogg.se - Alltid samma mönster, inte ett enda pass registrerat, följer inte en enda löpare, följs inte av någon löpare, ingen hänvisning till någon form av kommande eller genomförd tävling....Kim Felt - Är det ditt riktiga namn eller heter du möjligtvis något annat?
Irene
1968 • Åstorp
#12
12 juli 2017 - 16:27
Gilla  
Nej, min astma och allergimedicin ger ingen oro alls.
1988 • Stenungsund
#13
12 juli 2017 - 19:14
Gilla  
Jag va hos läkaren idag och både det jag anade och va "rädd" för hände. Finns inget fel med mig. Bra blodtryck, bra värden på PEF, inga konstigheter vid andning.
Tyvärr visste jag ju det sen innan eftersom slemmet bara uppstår vid hög ansträngning (tex idag vid 1km intervallerna). Men men, han trodde inte det fanns någon vits att gå vidare med det.

Fick dock tagit ett blodprov för att se hur det ligger till med allergi/pollen. Får se vad det visar om någon dag. Skulle ju kunna vara en anledning att det kan vara värre på sommaren (har dock inte reagerat på att det är värre under sommaren).
Irene
1968 • Åstorp
#14
12 juli 2017 - 20:02
Gilla  
Skriv en egenremiss direkt till en astma och allergimottagning om du vill gå vidare. Var direkt med vad du söker för.
Eino
1980 • göteborg
#15
13 juli 2017 - 11:51
1 Gilla  
Thomas, sök igen. Jag fick gå till en astmasköterska och utreddes med spirometri. Sen fick jag med mej en PEF-mätare hem att testa varje morgon plus under träning. Fick ge mej ut och köra backintervaller och även hård simning i ganska kallt vatten och blåsa PEF. Mina data analyserades sen på återbesök och det konstaterades ansträngnings/köldastma. Ett alternativ till detta upplägg hade varit att jag sprungit rejält hårt runt vårdcentralen och sen gjort mätning på plats.
Har nu bra behandling med både långtidsverkande och vid behov och kallas på spirometri vartannat år.
Bricanyl som jag tar vid behov är dopingklassat och det innebär att jag måste söka om dispens i efterhand om jag skulle fastna i en kontroll. Nu har jag en bra vårdcentralskontakt så för mej är det inget problem och jag tror inte att någon blir skrämd av fakta men man måste vara medveten om att det är dopingklassat och vad som gäller för min idrott.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#16
13 juli 2017 - 14:47
Gilla  
Stå på dig Thomas, be igen om att få göra ett test vid ansträngning.
1969 • Jakobstad
#17
14 juli 2017 - 09:50
Gilla  
#13 Hade tänkt svara tidigare men Eino han före. Att göra en "engångs test" med PEF mätare säger ingenting i det här fallet (såtillvida att du inte just då har ett astmaanfall). Jag gjorde testet hemma i 14 dagar . Först 3 blåsningar i mätaren sen luftvägsutvidgande medicin (Ventolin) och 15 min senare 3 nya blåsningar, morgon och kväll.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.