Löpning Träning 5 inlägg 2981 visningar

Vdot och vad det innebär..

Fredrik Jönsson
1979 • Åsbro
#1
22 juni 2011 - 13:28
Gilla
Tjena hej alla glada :)

Nu har jag ytterligare funderingar ang. pulsträning.
Satt och kollade på detta med VDOT och vilken träningsfart man ska hålla på sina pass, dock har jag svårt att få ihop det med hur jag funkar :P

Som det är nu så ligger jag på ca 30km löpning i veckan + ca 30km gång.
När jag löptränar så ligger jag ALLTID mellan 80-90% HRmax (M takt enl. Jack Daniels lista)
Försökte köra ett pass i E takt (65-79%) men tycker bara det känns jobbigt att springa så långsamt, får tunga steg och kroppen bara skriker åt mig att öka tempo så det går lätt igen.

Testade på lite intervall enl. 4x4min med 90 sek vila, men ligger fortfarande mellan 80-90%, dock i den övre delen på detta pass.

Är det ineffektivt att alltid träna på denna nivå?
"Måste" man köra på E takt för att kroppen ska utvecklas eller varför ska man köra så låg intensiva pass 25% av träningen?
Och isf. hur sjutton ska jag fixa att ligga i så lågt tempo?

Tacksam som alltid för alla svar och ideer :D
1984 • Linköping
#2
22 juni 2011 kl 16:12
Gilla
Snabbt svar:
Det finns inga måsten.

Lite längre svar:
Syftet med att träna i lägre tempo är att du kan träna mer. Dessutom går återhämtningen snabbare om du inte tar ut dig på varje pass. Om du är nöjd med 30km i veckan, du återhämtar dig bra och allt fungerar finns det ingen anledning att börja springa långsammare. Du kommer utvecklas som löpare men du kan göra bättre

Om du vill utvecklas snabbare så måste du börja variera träningen. Ökad mängd är en faktor. Springa snabbt en annan. I en perfekt värld skulle alla pass springas i tröskelfart. Tyvärr leder det ganska säkert till skador. För att undvika skadorna när du ökar distansen behöver du sakta ned farten på en del pass för att undvika skador. Dessutom är det ruskigt jobbigt att springa långa pass i 90% av HRMax.

Hur lär man sig springa långsamt då? Ja, som med allt annat. Träna :)
Om du ökar distanserna så kommer temposänkningen ganska naturligt. Annars kan man springa med någon annan som är lite långsammare. Då är det lättare att hålla ned tempot.
Håkan Marklund
1966 • Uppsala
#3
23 juni 2011 kl 09:21
Gilla
Tanken med VDOT är att hitta den belastning som är optimal: Tränar du hårdare får du inte ett bättre resultat, däremot ökar du risken att skada dig.

Som Jonas säger så är det viktigt att ge kroppen tid att återhämta sig och variation är ju bra av flera anledningar men ska du bara köra en bokstav så kanske E är bäst.

Samtidigt kan man ju säga att du med tre pass i veckan är ganska fri att köra enbart kvalitetspass (och det verkar ju gå bra så här långt för din del).

Å andra sidan så kan jag ju tycka att skillnaden mellan 79% och 80% inte är så där stor. Du skulle väl kunna ligga i övre gränsen av E-tempo och köra en spurt sista delen på passet i M-tempo (eller köra fartlek eller liknande) om du vill variera träningen.
M Extreme
1971 • Vallentuna
#4
23 juni 2011 kl 10:58
Gilla
Är ingen expert men har märkt :Om man konsekvent ligger på en lägre pulsnivå i delar av sin träning på distans och långpass kommer man snart att märka att man kan hålla ett högre och högre tempo utan att pulsen trillar över nivån man vill ligga på.
Detta tycker i alla fall jag är roligare än att hamra på alla pass i samma halvhårda tempo.
Jag brukar titta på de som är riktigt duktiga på att springa och de varierar farten och ansträngningen ganska mycket. De som inte är lika duktiga springer ngt slags mellanting mellan tröskelpass och snabbdistans varje gång. Ofta försvinner de från forumet med en sista notering om någon känning av skada i sista passet.
Fredrik Jönsson
1979 • Åsbro
#5
23 juni 2011 kl 11:00
Gilla
Tackar för era mkt bra svar.
Tror man har fått lite bättre koll nu iaf ;)

Frågan är isf om man skulle börja lägga om träningen lite, innan man drar på sig onödiga skador.

På tisdagar och torsdagar springer jag i dagsläget ihop med ett gäng och vill ju gärna fortsätta med det, men ska man försöka lägga in ex ett kortare tempo pass alt. intervallpass på lördagen för att ta ett långsamt längre pass på söndagen? Lite som återhämtningspass då.

På tisdag och torsdag pressar jag mig alltid lite hårdare och ligger alltid mellan 85-90%.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.