Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 2311 visningar

knät havererar när det inte får...

Erik
2000 • göteborg
#1
29 februari 2008 - 11:42
Gilla
Jag började löpträna för drygt 1 år sedan, i början blev det inte mycket sprunget, men jag har ökat mängden långsamt samtidigt som jag börjat spela fotboll 2 gånger i veckan och gymmat 1 gång i veckan. Jag har anmält mig till maran och ökat längden på rundorna och träningsdosen per vecka avsevärt sista månaderna, och nu vill inte knät som jag vill längre!

Jag har boken "Löparens nya handbok" framför mig, och funderar på om det kan vara "Långdistanslöparknä" jag har fått. Jag har aldrig riktigt ont i knät, men det är en konstig känsla, som om knät är ur led. Känslan sitter i knäts yttersida.

Jag funderar på om det kan vara de nya skorna som gjort att knät inte pallar med - även fast jag köpte dem på löplabbet som verkade ha koll på vad jag skulle ha... De här skorna känns mycket bättre än de jag hade förut, och skavsår är ett minne blott, så jag hoppas inte det är dem!

En annan sak som gör mig förvirrad är att jag inte känner av knät alls när jag spelar fotboll! Jag spelade 90 minuter i Tisdags, och trodde jag var bra i knät - så fick jag den konstiga känslan när jag löpte idag efter endast 5 km, och idag var det 1 vecka sen jag sprang sist... Känslan kom och gick, jag sprang 300 meter, fick gå 200 meter för knät, kunde springa igen, fick gå...

Sista funderingen: Jag har sprungit mer och mer i skogen för att det är mjukare underlag, men idag slog det mig att det är ju mer backar i skogen som också belstar knät! Så vad är bäst? Skog och backar / asfallt och plant? Ska ju springa sthlm maraton, så asfallt måste man ju vänja sig vid förr eller senare...

Jag hoppas verkligen någon kan ge mig några råd! Vill verkligen inte dra på mig en långtidsskada - och vill verkligen hinna träna mer för att få en bra tid på maran! Funderar på att köra 4 rediga benpass på gymmet, men då kommer det inte bli någon löpning på 2 veckor, tror ni det är en bra lösning? Då kanske man kan kompletera gymmet och fotbollen med lite roddmaskin/simning för att hålla igång konditionen, även om det inte är alls lika kul som löpning!
1969 • Sala
#2
29 februari 2008 kl 16:51
Gilla
Jag har haft samma problem, och eventuellt var det skorna, men det är svårt att veta. Jag höll upp i nästasn två veckor men jag kunde inte hålla mig, utan sprang för fort i 22 kilometer i söndags och så halkade jag tillbaka i eländet igen och missade tisdagsträningen. Men idag så funkade det igen, och jag tog i ordentligt, och det kan ha varit för att jag spring på löband den hör gången. Prova det!
Per Rudqvist
1966 • Påarp
#3
29 februari 2008 kl 17:07
Gilla
Hej! Är det inte så att det är så enkelt som ett löparknä.
Om det är det har man förbannat ont på knäets yttersida nere vid knölen
som sitter brevid slutet av smalbenet.
Jag har själv drabbats av detta och jag löste det med ett nytt löpsteg,
korta lätta snabba steg en lägre växel om man säger så.

mvh
Erik
2000 • göteborg
#4
29 februari 2008 kl 18:11
Gilla
Per: Ja, det kan ju vara löparknä.. Någonting i den stilen är det väl... Jag kanske ska pröva lite kortare löpsteg, att byta skor igen känner jag inte riktigt för om de kan vara deras fel, då de var lite i dyraste laget - så att byta steg är nog en billigare lösning! Är det kanske värt att höra med en läkare, som kanske vet mer vad det är för skada?

Mårten: Ungefär så känner jag, ibland vill det, ibland inte.. Löpband har jag aldrig gillat, men en 400-metesbana kanske är en idé - de är ju mjuka och plana de också!
2006 • Alingsås
#5
29 februari 2008 kl 18:42
Gilla
Den bidragande orsaken till knäproblemen kan vara att du för snabbt har ökat träningslängden och antalet gånger som du tränar. Risken för skador brukar rent generelt minska om du ökar träningsmängden mer successivt så att din kropp får tid på sig att anpassa sig för den högre belastningen.
Magnus
Stockholm
#6
29 februari 2008 kl 18:58
Gilla
Vad jag har förstått så drabbas många hällöpare (sätter ned hälen först) av onda knän och benhinnor. Det beror på att dessa kroppsdelar belastas extra hårt vid hällöpning. När man landar mer mitt på foten eller framfoten är det framsidan av låren och vaderna/fötterna som istället står för en stor del av stötupptagningen, därför får dessa löpare ofta träningsvärk i dessa kroppsdelar.

Kan det vara så att när du spelar fotboll så löper du mer på framdelen av foten (fotbollsdojor har ju ofta liten eller ingen dämpning i hälen vilket mer eller mindre tvingar en att springa på främre delen av foten) och när du löptränar sätter du i hälen först? I så fall är det inte konstigt att du får ont i knäet när du löptränar.

Det finns en bra stretchövning för utsidan av låret annars, den finns med i Malin Ewerlöfs stretchprogram: http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=8173
1981 • Linköping
#7
29 februari 2008 kl 19:32
Gilla
hej!
Om det är löparknä så är backar din värsta fiende!
I M
1960 • Göteborg
#8
29 februari 2008 kl 20:14
Gilla
Jag har haft liknande problem ett par gånger, efter några kilometer gick det inte att springa utan det fick bli promenad hem. Första gången var för många år sedan, då bytte jag skor eftersom de jag hade var riktigt gamla. Problemen försvann, men jag sprang å andra sidan inte så mycket på den tiden.

Den andra gången var när jag för 3-4 år sedan började springa mer regelbundet. Då hjälpte inget skobyte utan jag började stretcha lårmuskeln ordentligt, både före och efter passen. Dessutom "masserade" jag låret, framförallt ner mot utsidan av knät, innan passen. Efter en tid försvann problemet. Ett tag använde jag ett tight knäskydd av neopren vilket verkade hjälpa lite, men det var kanske placebo-effekt?

Numera stretchar jag efter passet men inte så omfattande som den perioden. Säkert har jag ändrat lite löpstil när jag blivit mer van löpare men det kanske var under den första upptrappningsfasen jag var mest känslig för det här knäproblemet. Senare har vader och höftre varit mer drabbade...
Per Rudqvist
1966 • Påarp
#9
1 mars 2008 kl 08:10
Gilla
Hej karin. Jag har en helt annan uppfattning om backarna, för mig var just
backarna en del av lösningen, men om du menar nerförbackar är jag böjd att hålla med dig, men man kan gå nerför. Just i uppförsbackarna skapade jag mitt nya löpsteg
med kortare steg utan hälisättning som Magnus var inne på.


mvh
1966 • Karlstad
#10
1 mars 2008 kl 08:45
Gilla
Erik:
De flesta här verkar vara rätt ute, men det är en sak jag funderar på, även om det är lite OT;
Du vill göra en bra tid på maran, inte bara genomföra den.
Du spelar fotboll och kan köra ett "redigt" benpass på gym som stoppar löpningen, och funderar på roddmaskin... osv.

Jag tror du måste välja om du vill ha en bra allmänkondition eller om du vill prestera bra på maran. Kroppen pallar inte vad som helst hur fort som helst, och även om det är uttjatat; du blir bra på det du gör.

Jag är inte så negativ som det låter, gillar verkligen ambitiösa människor :-)
Vad jag menar är att du kanske fokuserar på för många saker samtidigt, och skador/besvär kanske är en naturlig följd?
Jag tycker du ska ta kontakt med någon kunnig - idrottsläkare/tränare/aktiv löpare - och få hjälp med ett upplägg som gör att du kan fortsätta även efter maran och inte bara klara dig fram tills dess.
Erik
2000 • göteborg
#11
1 mars 2008 kl 12:48
Gilla
Ojojoj, vad mycket goda råd man får! Riktigt bra forum det här.. :-)

Mikael: Jag tycker att jag ökat mängden relativt sakta och nu hjälper det inte att jag drar ned på träningsdosen. Jag tror inte det beror på det - utan på en kombination av andra faktorer, vilket andra också fått mig att tro på - "hällöpning", nedförsbackar, långa löpsteg och så vidare...

Leena: Då är man inte ensam om det här! Sa sjukgymnasten något om att man inte ska springa och så?

Magnus: Tack, det fick mig verkligen att tänka igenom ett och annat! Ska testa att börja springa med framfoten! Sen ska jag genomföra den där stretchövningen! Har stretchat mycket på sistone, men inte just den stretchövningen..

Karin: Jo, tror det kan vara så, för när jag var ute å sprang och tänkte på det så kändes det att man belastade knät något oerhört i backar, främst nedför!

Isak: Stretching kanske är vägen att gå då.. Stretchat allt mer, och nu blir det även till att stretcha enl bilden i Magnus inlägg!

Peter: Jag har försökt läsa på en del på forum och i böcker, men naturligtvis kanske det är en idé att prata med något riktigt kunnig också för ett mer personligt träningsupplägg. Gymmet har jag mer och mer stoppat åt sidan, men det ska förebygga skador, så om jag inte löper på ett tag så tänkte jag att det är en god idé att gå dit - eftersom jag inte gillar att springa när jag har träningsverk så är det lika bra att passa på nu när jag inte kan springa - men att träna ben på gym kommer vara mycket längre ned i prioriteringslistan när jag litar på knät igen! Sedan så ser jag fotbollen nästan som någon form av intervallträning - fast roligare! :-) Fotbollen är det sista jag kommer sluta med..

Jag förstår att det låter som att jag är lite överambitiös och att jag gör lite för mycket olika saker, men jag tror man får mindre skadeproblem om man varierar träningen då man belastar olika delar av kroppen vid olika sorters träning. Men visst har du rätt i mycket! Ska jag göra en så bra tid som jag vill så måste jag få igång knät så jag kan komma igång med löpningen igen! Visst ger roddmaskin och simning bättre kondition - men som du sa, men blir bra på det man tränar! Jag känner att min löpteknik blivit lite sämre sista tiden då jag inte kunnat springa så mycket - och då bara på någon vecka!

Tack för alla råd! Så här tror jag att jag gör:
Benpass på gymmet + fotboll i 2 veckor + läser på om framfotslöpning och prövar att springa någon kortare runda med ett kortare löpsteg(och ev framfotslöpning).
Därefter: Ta det lite lugnt 1 vecka och pröva på framfotslöpning och det nya löpsteget på riktigt - kommer känslan tillbaka så kontaktar jag idrottsläkare - annars ökar jag träningsmängden och fokuserar helt på löpning (och lite fotboll..) fram tills det är dags för maran.

Eller är det lika bra att gå till en idrottsläkare nu på en gång? Var kan man hitta en sådan?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.